Kraljevina Srbija

Za kakvo ste drzavno uredjenje Srbije?

• Republika

• Monarhija

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Da li ste slusali vesti? Ode nam Kosovo!
Akhenatone, a kako ti gledas na Vizantiju? Hajde, ako hocemo posteno ni bo babu, ni po stricevima. Pa, jel to bila prva hriscanska drzava? Jel imala svoju crkvu? Nisu isli u Rim na liturgije, sigurno.I oni su radili skoro sve kao i Rim

Bi2:
Da li ste slusali vesti? Ode nam Kosovo!
Akhenatone, a kako ti gledas na Vizantiju? Hajde, ako hocemo posteno ni bo babu, ni po stricevima. Pa, jel to bila prva hriscanska drzava? Jel imala svoju crkvu? Nisu isli u Rim na liturgije, sigurno.I oni su radili skoro sve kao i Rim

Ne bi se slozio da su radili sve kao i Rim. Jesu imali svoju crkvu, ali se ta crkva nije mesala ni priblizno u politiku i svetovnu vlast koliko rimski papa.

U Vizantiji vladar mogao da postane apsolutno svako, od najobicnijeg nepismenog seljaka do najobrazovanijeg u zemlji, a da bude priznat tek posto ga krunise carigradski patrijarh. Kad se to kaze izgleda da je patrijarh bio najmocniji u drzavi, ali to je samo na izgled tako. Patrijarsi su igrali, onako kako mocni sviraju. Ako je velika masa stajala iza novog cara, patrijarh je morao da ga prizna inace bi mu otisla glava, a na njegovo mesto dosao za patrijarha onaj koji je bio spreman da krunise novog cara.

Druga stvar, vizantijska crkva nije pocinia zlocine u ime vere ni 1% u odnosu na zlocine koje je u ime vere pocinila katolicka crkva.

U crkvu ne verujem uopste, verujem samo u boga, ali sam srecan sto je nase podneblje oduvek pripadalo pravoslavnoj crkvi. Malo smo ginuli u ratovima, samo nam je jos falilo i da nam hiljade i hiljade ljudi strada na lomaci.

Dobro,u pravu si za stav da vizantijska crkva nije pocinila takve zločine u ime vere.Ali, postavljam sebi pitanje da li su svi ti zločini učinjeni zbog straha? Konstantin je jačao, ovi drugi sve bliži i bliži. Ovo sto si rekao za viz.patrijarha i cara podsetilo me je na Kantakuzena i Kalekasa ili Kalista, kada je ovaj zbog cara morao baciti anatemu na nas. Da li je to bio zločin? I zapadno i istočno, kako god pogledaš, crkva se debelo uplitala i u svetovni život vernika pravdajuci to time da ona vodi brigu o duhovnom životu vernika. Ja lično, bože me oprosti, crkvu shvatam kao božije uslužno preduzece.
Inače, ako u boga veruješ, možeš se prekrstiti i kod bandere on će to videti.

Rujevit:
Ne vidim stvarno sta bi kralj tu mogao da promeni.Jos vise bi dosao do izrazaja ovaj novokomponovani cetnicki pokret koji je ionako po meni primitivan.Kao sto je reako Wilkolak nas narod je nepismen,neprosvecen i bez ikakve ideje.Moral i etika su nam na poslednjem nivou a ja ne vidim da bi se tu ne sto promenilo postavljanjem kralja i monarhije.Kralj bi bio samo figura,ukras,slag na torti jedne uredjene i civilizovane drzave kakva mi ocito nismo.Dakle prvo da resimo osnovne socijalne probleme drustva a posle ce biti lako dovesti kralja na presto.To je neko moje vidjenje danasnje situacije

Respect! 8-)

Nema sta da se prestolonaslednik dovodi ili ne dovodi vec da se ispravi jos jedna u nizu nepravdi koje su ucinjene u ovoj zemlji nakon 1944 godine isto tako da se i druge nepravde isprave kako ne bismo vise ziveli sa prosloscu... Zakon o rehabilitaciji, "denacionalizaciji" itd itd...
Ako zelimo da budemo uredjeni i da nesto ispravljamo onda pravda mora biti ista za sve naravno ne samo za prestolonaslednika u tom kontekstu i smatram da je uspostavljanje monarhije samo jedan od cinova ispravljanja nepravde...
O neprosvecenom narodu nekulturnom, nepismenom treba se pozabaviti mnogo kompleksnije i slozenije, na prvom mestu u ekonomskom smislu, kulturnom narocito jer pogledajte samo sta se i kakva muzika i kvazikultura nakaradna plasira ovom narodu!!! Ovo postojece stanje jeste stanje za koje je zasluzno vreme i period iza nas a narocito poslednjih 15godina... Ljudska svest je ta koja igra odlucujuci ulogu a da bi se ona podigla na zadovoljavajuci nivo potrebno je vreme...
Narod koji nema nacionalni identitet izumrece ,a mi ga polako gubimo da ne bi ispalo da samo pricam o ovome, zajedno sa mojim istomisljenicima kojima je veoma stalo do ove zemlje tokom ove 2006 godine osnovacemo jedno udruzenje koje ce pokusati da usmeri i skrene paznju na probleme koji nas okruzuju, bice tu veoma interesantnih i cestitih ljudi nadasve poznatih kojima je u interesu ocuvanje nase tradicije i drzavnosti...

N a r a v n o.
U ovoj zemlji trenutno nema više od 20% ljudi kojima je zaista stalo do uredjenog sistema u družavi, do vladavine zakona, pravde i kulture! Svi pričaju o zakonu i pravdi a najviše vole "drp sistem" i lov u mutnom-tu ima više love. Kome treba pravda, ko je video koristi od kulture? Ko će doći u to udruženje kad je za masu čujem Seka bog (još mu dođe Brena nivo!) a oni koji bi došli moraju da rade da se prehrane i ne vide vajdu od političara, već su im odavno "svi oni isti" ? Čisto sumnjam u učinak bilo kakvog udruženja. Pa, ovde je ljudi tek sad potreban jedan Sveti Sava i prosvećivanje,od čoveka do čoveka.

Bi2:
Ja lično, bože me oprosti, crkvu shvatam kao božije uslužno preduzece.
Inače, ako u boga veruješ, možeš se prekrstiti i kod bandere on će to videti.

Ha, ha. Bas me nasmejala ova izjava.

Isto mislim i ja. Crkvu i svestenicka lica ne postujem uopste. Moja prabana bog da joj dusu prosti, uvek je govrila: Sine, popovi su lopovi i sl.
Sve te njene izjave shvatio sam kasnije (umrla je kad mi je bilo 5 god). Sad gledam kako pop koji mi sveti vodicu i predaje deci veronauku u gimnaziji, propoveda 10 bozjih zapovesti, a s druge strane pre 4 godine ga muz zateko kako mu krrese zenu pa ga prebio ko vola u kupusu. I to mu nije bilo dovoljno pa se i dalje svalerise i to ceo grad zna. Nasao opet neku, a kuci ga ceka zena sa troje dece. Proslog Uskrsa druga dva popa se pobila u sred dvorista saborne crkve, cak i kamerman iz televizije Pirot snimio kako se makljaju, ali naravno nije pusteno na TV. komsija mi je pa smo gledali kod njega na kompu. Bruka. I kako posle da postujes popve i crkvu?

Ma, nije valja? Ja sam imala razočaranje druge vrste.Starešina moje Voždovačke crkve bio je sveštenik koji je obožavao svoj posao, voleo svoje parohijane i bio im pravi duhovnik. Svakome bez greške je znao ime! Ali,bio je strog prema ostalim sveštenicima.I čoveče, smestili su mu! Čoveku par godina pred penziju. Izmislili su neke glupe priče, stiglo to čak do Patrijarha. I smene ga glat u sred leta kad je malo parohijana u gradu. Medjutim, mi smo se ipak udružili i za par dana skupili hiljadu i po potpisa sa zeljom da naseg duhovnika vrate na staro radno mesto. Ništa nije vredelo. Čak je išla i delegacija od petnaestak gradjana, patrijarh primio samo njih petoro,i rekao im da ne može da nam udovolji, cuj razlog! -jer bi time on priznao da nije bio u pravu, a patrijarh mora uvek da bude u pravu!!! Oni su se tamo posvadjali u crkvi ko ima vecu parohiju -vecu platu,i smeštaju jedni drugima. Zar se nisu sveli na jedno obično preduzece?

Svestena lica su odavno zabrazdila. Nije red da se prica o tome, mislim, ko smo mi, jos veci gresnici! Nije na nama da sudimo, ali neke stvari se ipak moraju reci! Po doktrini nase crkve vidim da se sve vise priblizavamo rimokatolickoj i to mi se uopste ne dopada!

Nas narod je uvek umeo da prekori popa, ali ne preko mere. I oni su ljudi i mi treba da prastamo, ali neke stvari moraju da se znaju!

Ja iskreno i duboko verujem da Bog vidi sve i da ne moramo otici bas u Crkvu da bi opstili sa njim na duhovni nacin. Crkva je opet jedna institucija koja se nazalost dosta promenila od njenog nastanka....kao i njeni vernici (nazalost).

Ipak mislim da su oaze vere i dalje zive i da se nalaze po zabacenim delovima tj. po manastirima. Smatram da se tamo jos uvek drzi ta "oldschool" varijanta!

Ljudi, pa sta pricate i svestenici su ljudi. Naravno da ih ima onih sebicnih i pokvarenih, ali ih je mnogo vise onih koji su stvarno posvetili svoj zivot bogu i veri. Pogledajte samo Patrijarha Pavla. To je covek za divljenje i postovanje.

Da, Patrijarh Pavle je svetac koji hoda!To mogu slobodno da kazem.Ali sta posle njega?Pogledajte Amfilohija koji je pravi gorstacki pop,samo mu jos fali kalasnjikov pa da nas povede u rat.Ne znam nisam pametan.Sta da vam kazem kad u mom selu pop javno kaze da je radikal,uvodi neka nova pravila za koja pola mestana nije cula.Ja nisam neki vernik, kao sto rece Akhtenon verujem u Boga ali u crkvu NE!Crkva je potpuno zastranila,otisla je u krajnji ekstremizam.Pa sta da vam kazem kad je pop koji mi predaje veronauku isao na koncerte Baje Malog Knindze!Popovi mogu da budu radikali,socijalisti,demokrate bilo sta ali ne smeju ti javno da iznose,prost narod in i suvise veruje i tako zbog gluposti jednog ode cela nacija u pm.Crkva ne sme da se mesa u politiku a dovodjenjem kralja otisli bi smo u totlani out!

Misliš? Seti se samo koliko su puta ovi naši političari išli po duhovni savet kod Patrijarha?Po tom pitanju, kakva je razlika izmedju kralja i recimo Koštunice?Inače, Crkva se uvek mešala u politiku pa to eto radi i sada.Moramo to priznati.Jesi li pročitao moj poslednji post? Taj patrijarh sto je rekao da on ne sme da pogreši bio je Pavle.Nije on papa pa da je bezgrešan.

I svestenici su ljudi to je tacno. Ali ako jedno propovedaju onda treba toga i da se drze ili molim lepo neka se raspope. A ne uci decu 7. bozjoj zapovesti: Ne cini preljubu, a kurwa se da oprostite na sve strane. To je upravo taj dvostruku moral na kome Bi2 stalno insistira i okviru teme "Marko Kraljevic-Zasto".

A sto se tice naseg "mucenika" patrijarha Pavla, sto ga neko ne priupita: ZASTO NIKAD NIJE POSETIO SVETU GORU I NASU NAJVECU SVETINJU-HILANDAR???

Wilkołak:
Ljudi, svestenici su gresni, naravno, ima ih, ali ko smo MI da sudimo o tome? U redu je ako se kaze...vazi, ali ko smo mi da sudimo?! Pa mi smo jos gresniji od svih njih zajedno!

Ja jesam gresan. Recimo pre nekih mesec dana prevario sam devojku i to je greh! Ali ja ne idem okolo i ne pricam: Ljudi nemojte da varate devojke, to je gresno raditi, nego sam podvio rep i cutim.

Dok mi svestenik tumara okolo i propoveda: Ne cini preljubu, a kurwa se na sve strane - to je lazni moral. Ako se vec ne pridrzava onog sto propoveda, neka brate skine mantiju i kraj. Ne moze svako da bude svestenik.

Тачно тако, али и даље стоји да треба да решиш проблем сам са собом јер по логици којом се обојица водимо теби ни не треба стална девојка.
Ако ћемо поштено.

Као што лекари, попови, учитељи немају право на грешке јер знају у шта су се упустили тако и они који су решили да уђу у моногамну везу немају право на сакривање погрешке.
Наравно, не треба да трубе около већ треба да кажу ономе ко их сматра за свог партнера.

Није проблем грех већ истрајавање у истом.

@AKHENATON

Uhhhhhhhh bratac....imas VEEELIKI minus kod mene zbog tog varanja devojke. Uvek kazem, podji od sebe, kako bi ti odreagovao da saznas da te ona prevarila sa nekim papanom (iz Niske Banje recimo)? Ako je vec hoces da kundacis neki drugu, raskrsti sa ovom pa predji dalje.... Trulo mi je malo to varanje....

PAC-PAC, pusti coveka. Ako oseca da mu treba stalna devojka zbog cega ne? Sta fali stalnoj devojci? Ima nas raznih!

Ovde nisam tema ja i moj privatni zivot. Ali smo vec zaceli temu reci cu ti do kraja. Priznao sam devojci prevaru i oprostila mi je-samo ne znam zasto. Problem je u tome sto ja volim devojku koja je udata i to je jedina osoba koju sam ikada stvarno voleo i koju jos uvek volim. Jedina koju nisam lagao, jedina prema kojoj cu uvek biti iskren do kraja. Jako je komplikovano da objasnjavan zasto mi danas nismo zajedno, zasto je ona udata za drugoga i sl. To ostavljam samo za sebe.
Devojka sa kojom sam sada sve to zna, bio sam iskren i prema njoj i pored svega toga ostala je sa mnom iako ja to ne zasluzujem. To je cela prica.

Bez obzira na to sto ja znam da je sve to ne valja, ne mogu da idem okolo i pricam ljudima da to nije ok i da im drzim pridike, kad sam ja takav. To isto vazi i za popove, ako se vec ne pridrzavaju onoga sto crkva smatra da je ispravno, neka ne propovedaju veru, nego nek promene zanimanje. Da budemo realni u sustini biti svestenik je danas posao kao i svaki drugi. Dotle je doslo.

Брате, баш си у говнима, бем ли га, све у свему много гадно.
Имам исти такав случај у блиском окружењу.
А и није усамљен што је најгоре.

Опростила је јер те воли и што и сама види каква је ситуација - имати те неће никад.
Барем онда немој да је вараш, то ти ја онако братски.

Вилколак, видиш и сам да није било лоше намере.
Уосталом, можда му и помогне то што је чуо нешто од људи који га не познају тако да је мања шанса да буде пристрасности у дискусији.

Uf Bo'me....uvalio se dobro! Ipak, ti i ja stvari sagledavamo objektivnije! Akhenatone, nemoj da je varas nikako, trulo je!

Dodao bih i ja nesto, ali javlja mi se da ce ova tema da odleprsa na podforum "ljubav i moda" :-)

Aj bre pustite coveka na miru:)! Meni se cini da ste vi pomesali davanje primera sa ucenjem o necem uopste! Najpozeljnije bi bilo da svestenik uci narod pravilnom zivotu dajuci primer! Ali takvi su slucajevi izuzetno retki( uvek bili). I svestenici su ljudska bica sa svim slabostima i prohtevima kao i ostali ljudi. Ko zna iz kojih razloga se taj svestenik iz Akhenatonove price tako ponasa!? On verovatno zna da to nije uredu ali takodje to nije razlog da ne prica ljudima oko sebe da ne cine to sto on cini jer je ruzno, nemoralno... Prosto receno : Nije razlog odbaciti njegove reci zato sto ih se on ne pridrzava!

Stark_85:
Aj bre pustite coveka na miru:)! Meni se cini da ste vi pomesali davanje primera sa ucenjem o necem uopste! Najpozeljnije bi bilo da svestenik uci narod pravilnom zivotu dajuci primer! Ali takvi su slucajevi izuzetno retki( uvek bili). I svestenici su ljudska bica sa svim slabostima i prohtevima kao i ostali ljudi. Ko zna iz kojih razloga se taj svestenik iz Akhenatonove price tako ponasa!? On verovatno zna da to nije uredu ali takodje to nije razlog da ne prica ljudima oko sebe da ne cine to sto on cini jer je ruzno, nemoralno... Prosto receno : Nije razlog odbaciti njegove reci zato sto ih se on ne pridrzava!

Ako ja znam da neki doktor pusi i pije a on mi deli savete kako je ******* stetno za zdravlje a alkohol unistava moje organe, sta mislis kojim ce putem ici logika pacijenta? Ako ti kao doktor to ipak radis to znaci samo jedno da to sto pricas nije tacno, ili ako nece stetiti tvojim organima nece ni mojim! I to sto ti pricas ode u vetar. Jel da je tacno, ti bi radio to sto pricas a ne jedno radio a meni popovao o necem drugom.Tu u svakom slucaju nesto ne stima.Mislim da svakog takvog popa treba rasciniti (jel se to tako kaze) da ne bi svojim nedolicnim ponasanjem davali los primer drugima i ponizavali svoju i moju Crkvu.

Ali, mi cemo pre dozvoliti sebi da pricamo o onome sto nas uopste ne treba da zanima nego o onome o cemu treba da pricamo.Lakse je pricati o Akhenatonovom postupku (izvini druze) nego o postupcima nekih popova! Koristimo priliku da pricamo o necemu sto uopste ne bi smo znali da nam decko nije ispricao,a nije ni trebao. Stalna devojka nije zena, i nije se niko stalnoj devojci potpisao i zarekao na vernost. Danas jeste stalna, sutra vec mozda nije.Za slobodnog decka svaka devojka je njegova.I tu nema prevare, tu nema grize savesti.Mi vidimo problem tamo gde ga nema, a gde postoji mi bezimo od njega. Eto, ti Akhenatone potvrda dvojnog morala.

Back