Kraljevina Park(Kruševac)

Loengrin

Aktivan član
Poruka
1.190
Jedno od meni najomiljenijih mesta u Kruševcu, ostao je park poznat još i kao PIONIRSKI PARK.

To je jedna od najlepšših uspomena iz detinjstva. I meni i mnogim rođenim kruševljanima. Tu smo gotovo svi počeli svoje školovanje, u znamenitom dečjem vrtiću ''Neven'' i starom i novom. Tu smo stekli naše prve ljubavi, tu smo uživali i kao deca i kao mladi.

Zato je to u Kruševcu jedna prava mala KRALJEVINA. Da vidimo po čemu je sve ostao upamćen neprolazan ''Pionirski park''.
 
Sudeći po tome koliko je njih pisalo u ovoj temi,očito je da rođenih kruševljana (pa i onih koji u njemu i danas žive), na ovom forumu NEMA. Jer, pravi kruševljanin obavezno ponese u svom srcu, uspomenama i uopšte u životu, taj stari dobri PIONIRSKI PARK.
 
sta bre balavis? Ako ti se toliko svidja idi pa se obesi u tom komunistickom parku. Tamo idu sve pravi Krusevljani od prostitutki pa do narkomana, sve bolji od boljeg!!!

Evo, ovaj tip je pokazao koliko ima veze i sa životom i sa kruševljanima i sa parkom koji uopšte nije ''komunistički'', već je odvajkada postojao i bio je mesto gde su najbolji kruševljani započeli svoje školovanje. Bio je tu nekada i jedan vozić, prava dečija radost i gradska atrakcija, koju su uništili upravo oni kojima dotični pripisuje autorstvo nad parkom.

Mnoge dečije radosti, mnoge mladalačke ljubavi, snage zrelog doba, mnoge utehe starosti, rodile su se i ostale upisane upravo u tom parku. Park je bio i ostao pravo mesto za odmor i rekreaciju svih njegovih građana, sportista, pa i brojnih putnika-namernika. I zašto bi se neko u njemu obesio, ja pogotovu, ako mi se tamo sviđa?! A sviđa mi se puno, najlepše trenutke odmora i rekreacije provodim upravo u njemu. Koja budalaština!!!

Samo onaj ko blage veze nema sa Kruševcem i njegovim parkom, može ovakvo nešto reći i napisati. Ja veoma dobro poznajem i park i Kruševac i znam da u parku oduvek bili i njegovo suštinsko obeležje ostali, samo njegovi najbolji žitelji, deca i stari.

Na stranu besmislena baljezganja i počnimo veličati prave vrednosti grada Kruševca. I Park (I Kraljevski i Pionirski), deo je tih vrednosti. Brojni planovi i ideje za njega postoje i dalje. Uprkos huliganstvu koje ga prati, eto, i na ovom Forumu.
 
Bitno je da ti imas blage veze. Provodis dosta vremena zato sto ti one prostitutke daju za dz! A mozda i volis da se zavuces preko dana u neki zbun pa malo da se bocnes u venu! Jako mesto u pm ima 1000 drugih mesta boljih od pionirskog parka a i naslov teme ti je glup!
 
Bitno je da ti imas blage veze. Provodis dosta vremena zato sto ti one prostitutke daju za dz! A mozda i volis da se zavuces preko dana u neki zbun pa malo da se bocnes u venu! Jako mesto u pm ima 1000 drugih mesta boljih od pionirskog parka a i naslov teme ti je glup!

Kad vređaš i pišeš vulgarnosti, to znači da taj park nikada nisi očima ni video niti doživeo. A i on, verovao ili ne, ima puno lepih stvari koje vredi doživeti i preneti, poput Beogradskih parkova ili londonskog ''Hajd parka''. Ako ne podnosiš ono čime se tema bavi, nemoj se ni oglašavati, nego preskoči pa idi dalje. To je mnogo bolje nego da vređaš i pišeš budalaštine. Samo idi dalje. Tvoja je stvar i tvoj izbor ako to ne voliš, pitanje ukusa!
 
Da se sada prošetamo malo kroz istoriju Kruševacčkog parka i pogledamo jednu od prvih njegovih starih znamenitosti.

Bio je u Parku jedan VOZIĆ. Prava dečja radosti i atrakcija. Proizveden je u Nemačkoj i postavljen kao odšteta, na ime dela ratnih reparacija. Kretao se po pruzi postavljenoj obodom parka i imao je lokomotivu i vagon.

Sa tugom i setom sećaju ga se nešto stariji žitelji današnjeg grada. Svi su se kao deca radovali već pri samoj pomisli da će sesti u taj voz i provozati se krug-dva, što prema svojim zaslugama u školi i van nje, što u zavisnosti od finansijskih mogućnosti njihovih roditelja (naime, vožnja se plaćala, kupovale su se posebne karte za svaku pojedinu vožnju). Dok se kretao i pružao lep vidik na širinu parka u celini i na delove grada i sela sa obe strane oko sebe, stvarao je najlepše osećaje i najdivniju graju kod dece svoga vremena. ''Saobraćao'' je samo vikendom - subotom i nedeljom - kada su šetnje i izlasci u park bili i ostali najvažnija zabava dece i mladih.

Sa tugom su deca iz vremena tog vozića, gledala kako se ispražnjen vozić nedeljom uveče odvozio u garažu, gde je čuvan i vršeno njegovo održavanje. Tokom radnih dana, do sledećeg vikenda i novih vožnji ukrug. Deca tog vremena, inače generacija mojih roditelja, smišljala je čak i trikove, kako da nadmudre tada strogog čuvara parka, koji je budno motrio na ponašanje dece i pazio da čistoća u parku bude uvek na nivou, skrivajući se što je moguće vešto u vozu i kada bi on već bio u garaži, da još satima da sede u njemu i oživljavaju nedavne trenutke vožnje. Pazeći pritom, da se na kraju, ipak neopaženo izvuku i iz voza i garaže. I postizali su sve to, sa zavidnom taktikom i uspehom.

Punih četvrt veka, taj dečji voz, plenio je srca generacija dece, tokom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. A kada je 1976. godine, nakon izgradnje novog stadiona ''FK Napredak'', garaža u kojoj je već par godina vozić bio zatočen, jer je početkom sedamdesetih, sa izgradnjom novog fabričkog objekta industrije hartije ''Dušan Petronijević'', park skraćen i pruga uklonjena, garaža srušena, vozić se još neko vreme video, na otvorenom polju i onda nestao bez traga. Ne zna se ni da li je završio u nekom železničkom muzeju ili je jednostavno, uništen.

A onda su, posle tog ''vozića'' nove generacije dece i mladih, koje su se sve više i više okretale video spotovima, igricama i internetu, našle u parku nove zanimacije. I nove ljubavi...
 

Back
Top