Краљ Петар I Карађорђевић

Ви сте заиста немогући. Овог човека назвати ''приученим'', заиста, то је срамота, и то само говори да нисте читали његове књиге. Немојте више молим вас са тим фразама о ''приученим историчарима''.

Није тај у винкли чим може за последицу доласка Карађорђевића на власт да наведе распад СФРЈ кроз ратове или си га ти погрешно (случајно) разумео

Све у историји има везе и све је узрочно - последично. О моралу наших владара, па и Карађорђе је биоо развратник, његови хајдуци су у више наврата радили велика зла (нажалост), а он сам је убио свог оца и свог брата, и крваво се обрачунавао са противницима. Његов син Александар је буквално ишутирао на улицу Кнегињу Љубицу и њене синове, а касније је, по поновном доласку Обреновића био најтоплије примљен под скуте Књаза Михаила. Друго, Александар је врло зависио од жене, Персиде, која је водила главну реч у њиховој кући. Што се Петра и Александра тиче, довољно је што су били масони, али ипак, не заборавимо како је војвода Мишић отишао у пензију последњи пут. дошавши у његову канцеларију Краљ Александар је од војводе тражио некакав папир, Мишић му је рекао да ће наредити да му донесу, а краљ је захтевао да му га он лично испостави вичући како је он краљ и како један официр има да слуша његова наређења. После тога, Мишић је скинуо еполете и поднео моменталну оставку. Исти тај Мишић, после 1903. под Петровом владавином био је ''склоњен'', вероватно је био и у затвору,( ово не гарантујем, мораћу да проверим ). Идемо даље, Петар је мирно гледао како његовог сина Ђорђа бацају са престола, проглашавају лудим и исто тако ''склањају''. Можда и није гледао, али је свакако дозволио. За време његовог сина, принц Павле је на неки начин био маргинализован, а био је изразито паметан човек. Петров унук, Александров син, покупио се и побегао чим је ''пригустило''. Хвала.

Jadna je zemlja gde se u totalitaristickom stilu obracunavamo sa onima koji treba da proucavaju istoriju, i gde neskolovani ljudi daju sebi za pravo da nase vrlo cenje istoricare okarakterisu trivijalnim izrazom ``da nisu u va kod vinklu``. Pa zaboga gospodo promasili ste forum ,jer ovo nije forum o finoj mehanici nego o akademskim temama od vaznosti za nasu zemlju. Osim toga citiranje tzv. profesorskog kadra kvazi pravnog fakulteta u Kragujevcu, na kome je celokupno nastavno naucno vece na izdrzavanju kazne zbog primanja mita, stvara kod mene misao da ako su spremni za novac da prodaju diplomu, onda su za isti taj novac spremi da menjaju istoriju.Nadam da imate imalo dostojanstva i da necete u buduce davati sebi za pravo da vredjate ljude ciji je opus sigurno impozantniji od vaseg.

Zalosno je da neko moze nekoga da optuzuje za raspirivanje podele samo zato sto se ne slaze sa stavovima vas ostalih... ja sam na strani kralja Milana i verujte mi nije mi nimalo drago sto vodite ovakvu autokratsku raspravu gde su vasi argumenti i stavovi validni a sve sto vam neko drugi dostavi je nevalidno i neautenticno. Smesno je da je svest kod ljudi na tako niskom nivou da ne mogu da saslusaju tudje argumente i kritike a da ga ne napadnu. Zalosno je i to sto se tako sramno odnosimo prema Obrenovicima, a opet na ustrp dinastije Karadjordjevic cij aktuleni potomak ne zna da govori jezik zemlje u kojoj zivi..

У праву сте Троцки, почиње да вређа тај ства ''све што ми се не свиђа и што није мој став, ја прогласим за будалаштину''. и то што смо дошли до тога да једног еминентног историчара и називамо безмало ''откаченим'' јер ''није у винклу''.

Све у историји има везе и све је узрочно - последично. О моралу наших владара, па и Карађорђе је биоо развратник, његови хајдуци су у више наврата радили велика зла (нажалост), а он сам је убио свог оца и свог брата, и крваво се обрачунавао са противницима. Његов син Александар је буквално ишутирао на улицу Кнегињу Љубицу и њене синове, а касније је, по поновном доласку Обреновића био најтоплије примљен под скуте Књаза Михаила. Друго, Александар је врло зависио од жене, Персиде, која је водила главну реч у њиховој кући. Што се Петра и Александра тиче, довољно је што су били масони, али ипак, не заборавимо како је војвода Мишић отишао у пензију последњи пут. дошавши у његову канцеларију Краљ Александар је од војводе тражио некакав папир, Мишић му је рекао да ће наредити да му донесу, а краљ је захтевао да му га он лично испостави вичући како је он краљ и како један официр има да слуша његова наређења. После тога, Мишић је скинуо еполете и поднео моменталну оставку. Исти тај Мишић, после 1903. под Петровом владавином био је ''склоњен'', вероватно је био и у затвору,( ово не гарантујем, мораћу да проверим ). Идемо даље, Петар је мирно гледао како његовог сина Ђорђа бацају са престола, проглашавају лудим и исто тако ''склањају''. Можда и није гледао, али је свакако дозволио. За време његовог сина, принц Павле је на неки начин био маргинализован, а био је изразито паметан човек. Петров унук, Александров син, покупио се и побегао чим је ''пригустило''. Хвала.

Тачно је да је Караћорђе брутално кажњавао,па је самим тим и рођеног брата убио јер га је затекао у силовању неке девојке (толико о томе колико је његова ''банда'' била слободна у поступању)По стоти пут наводим даје краљ Александар Карађорђевић сам по себи ништаван.Краљ Петар је погрешио што је био у страху од Аписа.

Zalosno je da neko moze nekoga da optuzuje za raspirivanje podele samo zato sto se ne slaze sa stavovima vas ostalih... ja sam na strani kralja Milana i verujte mi nije mi nimalo drago sto vodite ovakvu autokratsku raspravu gde su vasi argumenti i stavovi validni a sve sto vam neko drugi dostavi je nevalidno i neautenticno. Smesno je da je svest kod ljudi na tako niskom nivou da ne mogu da saslusaju tudje argumente i kritike a da ga ne napadnu. Zalosno je i to sto se tako sramno odnosimo prema Obrenovicima, a opet na ustrp dinastije Karadjordjevic cij aktuleni potomak ne zna da govori jezik zemlje u kojoj zivi..

Његови аргументи су пристрасни и то је једини разлог мојих напада на њега,јер покушава да представи Обреновиће као безгрешне,а Карађорђевиће као демоне.Приметићеш,ако прочиташ моје поруке са претходних страница,да наступам изразито неутрално наводећи позитивне и негативне ствари владара обеју династија (што код мог ''противника'' није случај)

Jadna je zemlja gde se u totalitaristickom stilu obracunavamo sa onima koji treba da proucavaju istoriju, i gde neskolovani ljudi daju sebi za pravo da nase vrlo cenje istoricare okarakterisu trivijalnim izrazom ``da nisu u va kod vinklu``. Pa zaboga gospodo promasili ste forum ,jer ovo nije forum o finoj mehanici nego o akademskim temama od vaznosti za nasu zemlju. Osim toga citiranje tzv. profesorskog kadra kvazi pravnog fakulteta u Kragujevcu, na kome je celokupno nastavno naucno vece na izdrzavanju kazne zbog primanja mita, stvara kod mene misao da ako su spremni za novac da prodaju diplomu, onda su za isti taj novac spremi da menjaju istoriju.Nadam da imate imalo dostojanstva i da necete u buduce davati sebi za pravo da vredjate ljude ciji je opus sigurno impozantniji od vaseg.

Човек кога сам цитирао нити је учествовао,нити је обухваћен истрагом,па самим тим ни процесуирањем.Према томе врло добро пазим кога цитирам.

Zasto niko ne spominje trgovinu Petra I sa siptarskim feudalcima? Mozda cete opet napadom pokusati da odbranite korumpiranog kralja, cije su dzelatske ruke do lakata u krvljuju...

Једни га окривљују да је био немилосрдан према Шиптарима,други да је са њима трговао...Одлучите се бре људи место да на примитиван начин блатите доброг човека

Poslednja izmena:

Поштујем јаи тебе и Милана,али то не значи да нећу изнети своје мишљење.Ни у једној поруци нисам наступио пристрасно,нити увредљиво,мада је на рачун Милана било таквих изјава (КОЈЕ НИСУ МОЈЕ).Поштујем све српске династије подједнако,све су дале своје добре и лоше владаре,али не радим ничију глорификацији,као ни сатанизацију.

И ја само износим аргументе, али нема нико право (бар док их не провери) да их осуђује и унижава. Не знам за професора из Крагујевца, и не желим о њему да расправљам, али врло сте исхитрено изнели свој став о једном изразито озбиљној књизи о Обреновићима, и једном врло цењеном аутору, који се позива на све аутентичне и добре изворе, које и сами можете проверити. Ни ја нисам за глорификацију једних ни за сатанизацију других, али кад су Обреноићи у питању сатанизација је присутна од 1903. Не можете рећи да је Александар био ништаван, владао је толиком земљом, иако се ни ја не слажем са његовом политиком, он је обележио добар део историје. Све што сам написао о Карађорђевићима у 327 посту могу и да докажем.

Кренуо си са старим претеривањима ,која нису истинита,него дубоко злонамерна.Кад је Кнез Александар дошао на власт,Љубица није имала синове,него само Михаила,Милан је већ био мртав,а ни Љубица ни Михаило нису дочекали у Србији почетак Александрове владавине.Он је изгласан пар месеци после протеривања Обреновића.Ако си већ себе представио као зналца,барем обрати пажњу на ситне детаље у тим новокомпонованим причицама које сервираш.
Даље, догађај са Мишићем,дечја причица.Истина је да је био склоњен два пута из војске,1903. и 1913. ,после мешетарења његових непријатеља из официрских редова.У његовим мемоарима нигде не може да се прочита ништа лоше о Краљу Петру,као ни измишљени догађај са бацањем еполета и затвором.
Карађорђе развратник и убица?Ово прво никако,а да је био прек,то сви знају,али је радио директно,у очи.У поређењу са подмуклим убицом ,Кнезом Милошем,развратником и отимачем,који се према народу понашао као и турци,Карађорђе је био мањи од малог детета. Твојом логиком да је Карађорђева смрт била потребна Србији,може да се постави тврдња да је смрт последњег Обреновића била потребна Србији.А и једно и друго су небулозе.
Принц Павле маргинализован?Било је и паметнијих и способнијих људи од њега,па нису били у првом плану.На крају крајева,он је био Краљев синовац,тако да није ни долазио у обзир у причама око престола.
И још једна твоја глупост или можда незнање - написао си да је по поновном доласку Обреновића,Кнез Александар "најтоплије примљен под скуте Књаза Михаила" - лаж или нетачност,после збацивања Кнез Александар је напустио и никад више није видео Србију.
Све ово све више личи на неозбиљно спамовање дечјим причицама.

И ја само износим аргументе, али нема нико право (бар док их не провери) да их осуђује и унижава. Не знам за професора из Крагујевца, и не желим о њему да расправљам, али врло сте исхитрено изнели свој став о једном изразито озбиљној књизи о Обреновићима, и једном врло цењеном аутору, који се позива на све аутентичне и добре изворе, које и сами можете проверити. Ни ја нисам за глорификацију једних ни за сатанизацију других, али кад су Обреноићи у питању сатанизација је присутна од 1903. Не можете рећи да је Александар био ништаван, владао је толиком земљом, иако се ни ја не слажем са његовом политиком, он је обележио добар део историје. Све што сам написао о Карађорђевићима у 327 посту могу и да докажем.

Ја сам се преоштро изразио,али сматрам неозбиљним ону врсту повезивања (повезује се некадашња нестала држава и непостојећи краљ,а за то време владао и Тито у потпуно другачијој концепцији државе и политике,па Председништво..и због тога сам тако реаговао).Твоју 327. поруку нико није довео у питање (бар ја нисам,већ сам је и потврдио,сем да су Карађорђеви људи били баш толико бахати,а да вожд није ништа учинио).Исто тако,ово не спомињем због препирке,познајем човека (мој комшија) чији су преци обављали ликвидације неподобних за Књаза Милоша и за то награђени земљиштем,шумом и извором у околини Крагујевца (село Доња Сабанта).Само повлачим паралелу да су и Вожд и Књаз имали сличан систем.

Исто као што је Главњача пре рата служила за убијање комуниста и противницима режима. И ја сам упознао једну врло стару жену која је познавала принца Ђорђа и рекла ми је да је Петру народ врло замерио што је допустио да му сина вуку како су хтели и што да је Апис имао велики удео у његовој власти.

У то не сумњам, верујем вам (иако бисте ви мени тражили изворе), не постоји нити ће постијати власт која се није обрачунавала са противницима. Ту нема сумње.

Коначно да се у нечему сложимо,да не кажем разумемо

Исто као што је Главњача пре рата служила за убијање комуниста и противницима режима. И ја сам упознао једну врло стару жену која је познавала принца Ђорђа и рекла ми је да је Петру народ врло замерио што је допустио да му сина вуку како су хтели и што да је Апис имао велики удео у његовој власти.

Свако нормалан замера краљу Петру због тога што је урадио са принцом Ђорђем (по мом мишљењу бољим наследником круне)

Ето, и у томе се слажемо, да је принц Ђорђе могао много да уради. Као и принц Павле, једна таква личност не рађа се два пута, образован, интелигентан, паметан, одмерен, излазио је на црту једном лудаку који има моћ у рукама какав је био Хитлер, а то не би могао било ко. Али увек некако у сенци брата Александра.

Па да, све што вам се не свиђа ви лепо попљујете и крај. Верујете само у оно у шта желите.

Уопште не пљујем,само указујем на неистину. Волео бих да ми конкретно кажеш шта није тачно у мом претходном посту,где сам указао на твоје погрешне податке.Али врло конкректно и прецизно - да ли је тачно оно што си ти написао ?
Иначе,око саме династије Обреновић се углавном слажу наша мишљења,мада ја мало мање глорификујем.А то што се теби чини да ја глорификујем Карађорђевиће,није истина,само указујем на неистине које неоправдано блате.

Ето, и у томе се слажемо, да је принц Ђорђе могао много да уради. Као и принц Павле, једна таква личност не рађа се два пута, образован, интелигентан, паметан, одмерен, излазио је на црту једном лудаку који има моћ у рукама какав је био Хитлер, а то не би могао било ко. Али увек некако у сенци брата Александра.

Код њега ми се не свића само то што је био под енглеским утицајем (не што је под енглеским утицајем,а не под нечијим другим,већ што је уопште под било чијим)

Главњача је служила за робијање непријатеља државе , а не режима.

Back