Краљ Александар и краљица Драга

Да ли је Мајски преврат био оправдан?

• Да

• Не

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Наводно су обе српске династије биле у сродству са Немањићима,бар тако се данас тврди, (мада сам уверен да је то небулоза), а ни један владар из обе династије НИКАД није себе нити своју породицу представљао наследницима Немањића,што би сигурно било потенцирано да је истинито.

Zasto mislis da je nebuloza?

Biti potomak po zenskoj liniji ne znaci biti naslednik jer je dinastija Nemanjica u muskoj liniji izmrla 1422 godine-to je drasticna razlika,a kod nas stalno izjednacavaju termine potomak,pretendent i nalsednik prestola i misle da je to sve isto...i ja sam potomak neke svoje cukun-cukun babe pa to ne znaci da mogu da tvrdim da sam ja pripadnik muske loze njene porodice...

Biti potomak je istorijska cinjenica,a biti pretendent nesto sasvim drugo za sta se zahteva jos mnogo stvari osim potomstva...Npr.,U Nemackoj zivi knez Sulkowski von Bielitz koji je direktan potomak kneza Milosa Obrenovica,ali nikad nije tvrdio bilo kakve pretenzije prema prestolu jer potice od njegove cerke Jelisavete,znaci po zenskoj liniji sto ga u Srbiji automatski diskvalifikuje...

Na taj isti nacin su preko svog rumunskog porekla i kralj Milan i kralj Aleksandar(ne ostali Obrenovici) bili potomci Nemanjica,a opet na drugi nacin Aleksandar Karadjordjevic...uostalom,uvidom u geneoloske tablice vidi se da su skoro sve vladarske familije u Evropi su potomci Nemanjica na ovaj ili na onaj nacin!

Nemanjici su osim sinova imali i cerke koje su udavali po Evropskim dvorovima,a potomci tih istih cerki su trenutno svuda po Evropi...ne vidim sta je tu nemoguce ili nebuloza?

Poslednja izmena:
Jedan nezreli i neodgovorni covek, koji podredi drzavu svojim licnim interesima, nepouzdan, pa tako i odbacen od svih spoljnih faktora, nije ni mogao ocekivati drugaciju sudbinu.
Можда.

Али зар ипак нису могли то некако другачије, да их само склоне из земље, а не тако сурово убију и измасакрирају, па на крају још и баце преко балкона?

Језиво.

Можда.
Али зар ипак нису могли то некако другачије, да их само склоне из земље, а не тако сурово убију и измасакрирају, па на крају још и баце преко балкона?
Језиво.
Лош владар јесте био,а сам чин пуча мало бруталан мада су у њему страдали само владајући пар и ађутант.Мислим да склањање из земље није била опција,поготово узимајући у обзир лоша искуства са Миланом.

Можда.

Језиво.

HM, bilo bi lepo kad bi moglo tako. Državni udari su obično pitanje "ili ja ili ti". Ovaj je to bio. U slučaju neuspeha, buntovnici su znali da ih čeka streljački stroj. Mislim da je ta neizvesnost koja je trajala dok su se kralj i kraljica skrivali prouzrokovala to da su ih oficiri ubili daleko brutalnije nego što su planirali. Tipična reakcija na stres.

Mislim čak da je bilo i pučista koji su mislili da kralj i kraljica neće biti ubijeni.

Оно што се краљу Александру Обреновићу највише замера јесте чињеница да је извео ни мање ни више,него 4 државна удара,да је мењао уставе и да је променио много влада.Сасвим је логично да са таквим владаром нешто није у реду,посебно након његове одлуке да се ожени Драгом Машин.

Додуше,заборављено је да је за време тог Александра манастир Хиландар једва сачуван од бугаризације.Бугари,већ замишљајући себе као господаре целог Балкана,активно су радили на бугаризацији Свете Горе и читаве Македоније,што им на срећу није потпуно успело.

Тако да за Србе,гледано у целини,краљ Александар и краљица Драга нису велико зло.Веће зло је био неспособни и поводљиви кнез Александар Карађорђевић,који је од свог оца понео само презиме и ништа више.За Србе је много веће зло био краљ Александар Ујединитељ.Он је "уништио Србију" зарад југословенске идеологије.На његовим темељима,комунисти су наставили рад.Када је Кемал Ататурк тражио од краља Александра да му да све Албанце са Космета и из Полога ради насељавања у Курдистану да би ослабио њихове сепаратистичке тендеције,краљ Александар је хладно одбио називајући Албанце "достојним становницима краљевине СХС".

Лош владар јесте био,а сам чин пуча мало бруталан мада су у њему страдали само владајући пар и ађутант.Мислим да склањање из земље није била опција,поготово узимајући у обзир лоша искуства са Миланом.

HM, bilo bi lepo kad bi moglo tako. Državni udari su obično pitanje "ili ja ili ti". Ovaj je to bio. U slučaju neuspeha, buntovnici su znali da ih čeka streljački stroj. Mislim da je ta neizvesnost koja je trajala dok su se kralj i kraljica skrivali prouzrokovala to da su ih oficiri ubili daleko brutalnije nego što su planirali. Tipična reakcija na stres.

Mislim čak da je bilo i pučista koji su mislili da kralj i kraljica neće biti ubijeni.
Лош, али пре свега - безначајан. Можда и најбезначајнији из новије српске историје. - А најдужа и једна од најважнијих улица у Београду носи његово име - чудни смо ти ми.
Јесте, хировит, саможив, тврдоглав, све је то тачно.
Али, кап која је превршила чашу било је ипак то тврдоглаво инсистирање да се ожени Драгом. Боље би било да су га барем у томе успели некако спречити, премда, јесте то било тешко, он је све делио по томе ко је за њу а ко против...

У сваком случају, тужно и трагично.

Лош, али пре свега - безначајан. Можда и најбезначајнији из новије српске историје. - А најдужа и једна од најважнијих улица у Београду носи његово име - чудни смо ти ми.
Јесте, хировит, саможив, тврдоглав, све је то тачно.
Али, кап која је превршила чашу било је ипак то тврдоглаво инсистирање да се ожени Драгом. Боље би било да су га барем у томе успели некако спречити, премда, јесте то било тешко, он је све делио по томе ко је за њу а ко против...

У сваком случају, тужно и трагично.
Па јесмо,прво неког убијемо па му онда направимо споменик или дамо улици име по њему.Мислим да треба да има улицу,и поред свега и свих мана ипак је био наш владар,можда не неку главну али неку споредну да.
Мислим да је Драга ту била као колатерална штета,он је већ пре ње дао пучистима довољно разлога да га скину,она је дошла само као повод да до пуча и дође раније.Није она била ништа гора од тадашњих виђенијих србкиња,питање је да ли је могла да рађа или не,јесте да се предходно удавала па можда и није баш права прилика за краља,тако да Драга није прави разлог пуча већ стање у земљи и војсци.Ионако су га и пре женидбе са Драгом сви већ пустили низ воду.

Занима ме колико вас подржава бруталан чин масакра Краља и Краљице Србске од стране масона 1903.године?

Apis je domaći izdajnik sa engleskim pasošem. Sve ovo stoji u engleskim arhivama kako i zašto.

Napredak Nemaca prema istoku trebalo je da se spreči po svaku cenu. Ukoliko neko sumnja zapitajte se čiji je čovek bio Đinđić. I zašto je ubijen...

Njegovo Visocanstvo Kralj Aleksandar Obrenovic je imao svega 26 godina u trenutku smrti. Uopste nije nemoguce da bi se u narednih 5 godina zasitio kraljice Drage i potrazio novu, primereniju suprugu koja bi mu podarila naslednika- jer kako se cini, to su bile glavne zamerke protiv mladog kralja.

Glavni razlozi protiv mladog krala je bila njegova zavisnost od Austrije kao i problemi za Bosnom.

Naprimer su u Bosni u to vreme jos uvek Begovi imali svu zemlju nesto sta je u AU bilo reseno vec 5 decenija, a u Srbiji vec posle 2. srpskog ustanka.

Poslednja izmena:
Evo sada na II programu RTS-a pustaju epizodu "Atentat" iz serije "Kraj Dinastije Obrenovic", da obeleze noc 28/29. maj. Ono jeste da nije bas konzistentno s obzirom na razliku izmedju starog i novog kalendara, ali je dobro sto obelezavaju ovaj datum.

Koliko znam mi smo zvanicni kalendar uskladili s gregorijanskim tek posle Prvog svetskog rata, tako da ne vidim zasto bi bila greska obelezavati nesto sto se desilo pre toga na datum koji je tada bio vazeci.

Apis je domaći izdajnik sa engleskim pasošem. Sve ovo stoji u engleskim arhivama kako i zašto.

Napredak Nemaca prema istoku trebalo je da se spreči po svaku cenu. Ukoliko neko sumnja zapitajte se čiji je čovek bio Đinđić. I zašto je ubijen...

У којим енглеским архивама то стоји? Да ли су те фамозне енглеске архиве објављене у некој књизи, или си можда лично био у прилици да их читаш? Или су ово твоје претпоставке утемељене ни на чему?
Апис и Ђинђић ? Неупоредиво, нити једна додирна тачка.

Glavni razlozi protiv mladog krala je bila njegova zavisnost od Austrije kao i problemi za Bosnom.

Naprimer su u Bosni u to vreme jos uvek Begovi imali svu zemlju nesto sta je u AU bilo reseno vec 5 decenija, a u Srbiji vec posle 2. srpskog ustanka.

Александар није следио политику свог оца и није био чврсто везан за АУ. У својим комбинаторикама је покушавао и са АУ и са Русијом, али је лични живот стављао на прво место, онако како су,рецимо, велике силе примиле и подржавале његову промашену женидбу, тако је он држао државни курс према њима. На крају је као неозбиљан и несигуран изгубио свачију подршку и положај му је постао неодржив.

Samo vladajuci par i adjutant, a sta je sa predsednikom vlade,ministrom vojnim ,komadantom dunavske divizije itd. Stradalo je oko 30 ljudi i spravom se taj dogadjaj zove BEOGRADSKA VARTOLOMEJSKA NOC.

Samo vladajuci par i adjutant, a sta je sa predsednikom vlade,ministrom vojnim ,komadantom dunavske divizije itd. Stradalo je oko 30 ljudi i spravom se taj dogadjaj zove BEOGRADSKA VARTOLOMEJSKA NOC.

Страдао је брачни краљевски пар,и уз њих капетан Јован Миљковић који није хтео да пусти заверенике у двор,краљев ађутант пуковник Михајло Наумовић који је кажу био упућен у заверу,затим краљичина браћа,председник владе Димитрије Цинцар Марковић,иначе веома близак Обреновићима и министар војни Милован Павловић,којих 30 људи онда.
Наравно велики број је смењен са функција што се и очекивало.

Поента уопште није да се измери колико је људи освануло мртво после атентата, већ да тај догађај није био ништа страшније од оног што се дешавало на дворовима широм Европе тога доба.

Back