Kraj litijuma?

Kina napravila prvo vozilo sa natrijum jonskom baterijom​

Predstavljanjem testnog vozila Sehol E10Ks započela je era natrijum-jonskih baterija za putnička vozila.
Ova potencijalno velika promena u industriji baterija i na tržištu pristupačnih putničkih električnih vozila (EV), piše N1.

Testno vozilo ima bateriju kapaciteta 25 kWh i gustinu energije od 120 vat časova po klilogramu (Wh/kg).

Model ima domet od 252 kilometara, a baterija koristi ćelije sa gustinom energije od 140 Wh/kg.

Prednost ovog vozila u odnosu na baterije zasnovane na litijumu jesu performanse na niskim temperaturama i brzo punjenje.

Proizvođač baterija je Hina Bateri koja je predstavila tri natrijum-jonske baterije i najavio partnerstvo sa Anhui Jianghuai Automobile Group Corp (JAC), koja je učinila da je jedan od svojih modela prvi koji nosi natrijum-jonske baterije.

Hina Batteri i Sehol – brend zajedničkog preduzeća između JAC-a i Volksvagen Anhui – zajedno su napravili testno vozilo sa natrijum-jonskim baterijama na osnovu modela Sehol E10Ks.

Vozila do 10 hiljada dolara

Sehol E10Ks je trenutno dostupan u sedam verzija sa rasponom cena od šest do 10 hiljada dolara.

"Tehnologija i performanse natrijum-jonskih baterija mogli bi da se koriste u električnim vozilima srednje i velike veličine", rekao je izvršni direktor kompanije.

Partnerstvo sa Hina Bateri je značajno istraživanje, a Sehol će nastaviti da prati primenu natrijum-jonskih baterija u budućnosti i lansira srodne proizvode u pravom trenutku, rekao je izvršni direktor.

Predstavljanje probnog vozila znači da natrijum-jonske baterije počinju da se koriste u putničkim automobilima, nakon što su se nove baterije uglavnom koristile u električnim dvotočkašima i skladištenju energije.

Ne zagađuje i jeftintija od litijumske baterije

Pre dve godine, jula 2021. godine predstavljena je prva generaciju natrijum-jonske baterije, tvrdeći da je gustina energije jedne jedinice dostigla 160 Wh/kg, najviši nivo na svetu.

Gustina energije prve generacije natrijum jonske baterije je nešto niža od one trenutne litijum gvožđe fosfatne baterije.

Međutim, ima jasne prednosti u performansama na niskim temperaturama i brzom punjenju, posebno u scenarijima aplikacija velike snage u alpskim regionima, rekla je kompanija tada.

Analitičari veruju da natrijum-jonske baterije imaju gustinu energije između litijum-jonskih i olovno-kiselinskih baterija, ali imaju nižu cenu od litijum-jonskih baterija.
Natrijum nema gustinu energije litijuma i teži je, ali natrijum je dostupan svuda i jeftin – to je kuhinjska so.

Primera radi na minus 20 stepeni Celzijusa, natrijum-jonske baterije se i dalje drže na više od 90 odsto snage, a na sobnoj temperaturi mogu da se napune do 80 procenata za samo 15 minuta

Natrijum-jonska baterija ima sličan princip rada kao i litijum-jonska baterija – ali joj nisu potrebni kobalt i bakar.

Natrijumovi joni imaju veću zapreminu i veće zahteve u pogledu strukturne stabilnosti i kinetičkih svojstava materijala. To je bio glavni problem za industrijalizaciju natrijum-jonskih baterija.

https://www.021.rs/story/Info/Nauka...rvo-vozilo-sa-natrijum-jonskom-baterijom.html

Ako je kao moj ksiaomi telefon neka hvala. Gasi se i restartuje od prvog dana a evo treću godinu baterija crkla na 50%

A to što gledaš to su sve kineske prevare. Ošure te za 10 soma unutra durasel za 100 km samo da odeš.

Ako je kao moj ksiaomi telefon neka hvala. Gasi se i restartuje od prvog dana a evo treću godinu baterija crkla na 50%

A to što gledaš to su sve kineske prevare. Ošure te za 10 soma unutra durasel za 100 km samo da odeš.
Vidis,svi mi bi ga bacili odavno i kupili drugi.
Jel ti to nesto govori? 🙄
A ovamo nas kao savetujes sta valja....pa baci ga ebo te telefon i kupi dobar i proveren a ne jeftin jer ti ocigledno kupujes samo strogo jeftinocu i jos se hvalis time. Hvalis se sa skupim a ne sa jeftinim ako nisi znao.
Poremecene vrednosti su total kod nas.

A ovamo nas kao savetujes sta valja....pa baci ga ebo te telefon i kupi dobar i proveren a ne jeftin jer ti ocigledno kupujes samo strogo jeftinocu i jos se hvalis time. Hvalis se sa skupim a ne sa jeftinim ako nisi znao.
Ali pazi, moj telefon je lošiji, slabiji i jeftiniji model Xiaomija od Mariovog i radi bez greške. Šta li on radi s tim telefonima ko će ga znati.

Vidiš ja sam za taj telefon dao 150 evra koje sam zaradio. Samo lopov koji krade može da baca stvari.

Primer kvaliteta kineskih telefona je sasvim primeren svim aparatima iz te kurcodrkachke zemlje uključujući i automobile.

Ako neko samo štanca i vara kakve su to fantazije o novim otkrićima?!?? Pa oni falsifikuju i f16 koji se malo malo sruši.

I meni je oslabila baterija na Samsung S9+ koji je meni izuzetan telwfon pa sam kupio novi a ovaj gurnuo u fioku.
Cim nesto ne radi onako kako treba to se menja. Mogao sam i bateriju da promenim ali to vise nije ta baterija nego kineska i trajala bi krace a treba da dam 30€ tako da mi je bolja opcija nov telefon i sad mi drzi baterija i po dva dana. Pritom je noviji i ima mozda i bolju kameru.
Dragoj sam kupio Samsung A25 i radi odlicno a nije skup.
Ne mora telefon biti 1000€ da bi radio. Ona je imala A70 a ovaj je noviji i ima bolje slike i ako je po broju slabiji.
I auto se menja kad osetis da ces imati ulaganja osim ako ne napravis racunicu da ako ulozis da ce ti se isplatiti ali tvoj telefon brljavi od samog starta i ne vidim razlog zasto ga zadrzavas i gubis zivce. Resis se problema i kupis krsten telefon a ne sklopociju.

Kako srbin kupuje mobilni telefon. Koliko kamera ima megapiksela? Šesto iljada? Daj odma! :lol: a to obična glupa interpolarizacijsa :lol:

To samo cepa bateriju i protok interneta. Eto ako ekolozi hoće da spasu planetu nega ograniče megapixele na izvorni kapacitet ccd senzora. Nikakvo uveličavanje procesorsko.

Nema sta da se gleda već je u prodaji
Screenshot_20241023_085128_Alibabacom.jpg

Back