Krah Bushove doktrine

Duh Sekire

Iskusan
Poruka
6.686
Проблеми са неукротивим Ираком и, све извесније нуклеарним Ираном, можда врате реализам, који је Буш арогантно одбацио после 11. септембра, у америчку спољну политику

Пре само три године, када су амерички војници били на капијама Багдада, један еуфорични званичник у Вашингтону је рекао да ће трупе, када се мало одморе, “скренути десно”, ка Техерану. После три крваве ирачке године и одлуке Ирана да настави са програмом производње обогаћеног уранијума Американцима није до шале. Иако би то жарко желели, они данас не могу ни десно, ка Техерану, ни назад, ка Вашингтону. Проблеми са неукротивим Ираком и све извесније нуклеарним Ираном, можда врате реализам, који је Буш арогантно одбацио после 11. септембра, у америчку спољну политику.

Западни експерти тврде да је упркос иранским званичним демантијима тешко замислити да нуклеарни програм који су Иранци наставили прошле недеље, има било који други циљ осим производње нуклеарног оружја. Иран још увек није овладао технологијом производње фисионог материјала, али Њујорк тајмс пише да израелски стручњаци верују да ће, ако се нешто не уради, Иран прећи овај кључни технолошки праг у наредних годину дана. После тога је само питање времена када ће произвести прву нуклеарну бомбу.

НОВА ТРКА: Иран је одавно на мети вашингтонских јастребова. Да ће Иран можда бити “следећи” чуло се и пре годину дана када је ова земља саопштила да је развила ракету домета преко 2 000 километара. Аналитичари сматрају да је Бушова изјава којом је Иран сврстао у “осовину зла” и чињеница да се сада америчка војска налази на иранским јужним и источним границама, определила лидере у Техерану да, можда и по сваку цену, крену у производњу нуклеарне бомбе. Они, као и севернокорејски вођа Ким Јонг Ил, по свему судећи верују да је атомско оружје једино ефикасно “средство одвраћања” агресивне суперсиле. “Иран је научио лекцију. Они желе да иду севернокорејским, а не ирачким путем”, тврди Натали Голдринг, експерт за ширење нуклеарног оружја са Универзитета у Мериленду.

Буш је тако својом еуфоричном и несмотреном изјавом покренуо нову нуклеарну трку коју је лондонски Обсервер недавно назвао “флертовањем са Армагедоном”. Не ради се ту само о Северној Кореји и Ирану, чланицама “осовине зла”. Уплашени од севернокорејског нуклеарног “успеха”, Јапан и Јужна Кореја су под притиском дела јавности да се у циљу одвраћања укључе у трку. Ту је и страх од пада Мушарафа, председника “нуклеарног” Пакистана, кога би могао да замени фундаменталистички режим. Американци сада развијају нуклеарне бомбе за уништавање бункера у којима друге земље можда развијају своје нуклеарне бомбе. Обсервер пише да је вероватноћа нуклеарног напада данас већа него за време хладног рата.

Кофер-нуклеарке

Кад су председника Буша недавно питали “шта је појединачно највећа претња америчкој националној безбедности”, одговорио је: “Оружје за масовно уништење у рукама терористичке мреже”. Изјава Осаме бин Ладена из маја 1998. године да је “дужност сваког муслимана да припреми што моћнију силу да би терорисао непријатеље Бога” узима се као илустрација његових “нуклеарних амбиција”.

Мајкл Шојер, бивши шеф ЦИА “станице” која се бавила Бин Ладеновом мрежом, изјавио је да је Ал каида од 1996. године озбиљно и професионално “покушавала да набави нуклеарно оружје”.

Вашингтон пост је написао да би “завршни Бин Ладенов чин могао да буде нуклеарни напад на Америку”. Медији су ово повезивали са вестима о “недостајућем” нуклеарном материјалу из Совјетског Савеза и с чињеницом да су важни подаци и научни радови били доступни на Интернету за стварање илузије да је једноставно направити нуклеарно оружје. Баук “нуклеарне кофер-бомбе” као тајног оружја терориста је тако почео да кружи западним светом. Ова фобија је накратко попримила елементе хистерије после извештаја октобра 2001. године – који се касније показао као лажан – да је Ал каида у поседу десеткилотонске нуклеарне бомбе украдене у Русији и да планира да је детонира у Њујорку.

Совјети су, као и Американци, развили минијатурне нуклеарне бомбе, али оне нису таквих димензија да би могле стати у било који кофер. Детонирање оваквих бомби захтева тим стручњака, нуклеарни материјал у њима је употребљив само неколико месеци од дана “пуњења” и, поврх свега, нема доказа да је нека од ових бомби нестала из совјетског нуклеарног арсенала. Руси тврде да су све мини-бомбе, “нуклеарне мине” како су их звали, размонтирали до априла 2000. године. Изјаве покојног руског генерала Александра Лебеда да су у Русији украдене десетине “нуклеарних кофер-бомби”, по тврдњама америчких званичника, биле су измишљотине амбициозног генерала жељног публицитета.

Ипак, од свих атомских опасности она од “нуклеарне кофер-бомбе” је најмања. И то, како пише Ричард Минитер у књизи “Дезинформације: 22 медијска мита који поткопавају рат против терора”, не због тога што треба веровати руским демантијима или америчким обавештајцима, већ зато што препреке које намећу закони физике чине такав пројекат тешко оставривим чак и за најмоћније светске силе. Терористи се много лакше могу докопати “прљаве бомбе”. За то им је довољна мала количина радиоактивног материјала који би уз помоћ конвенционалног експлозива распршили по затвореном простору. Број жртава би био минималан, али психолошки ефекат огроман.
 
Артур Шлезингер тврди да је Буш направио “фаталну промену” када је одустао од стратегије која је добила хладни рат – “мешавине задржавања и одвраћања уз помоћ мултилатералних организација”. Уместо превенције рата, Буш се одлучио да до мира стиже “превентивним ратом” или “антиципаторном самоодбраном”, како се то зове у рогобатном војничком жаргону. Дефинишући нову доктрину Буш је изјавио да “Америка мора деловати против тих страшних претњи пре него што се у потпуности формирају”.

Али, САД већ немају довољно војника за све “претње” широм света и ирански нуклеарни изазов прети да сахрани Бушову “превентивну” доктрину. Усамљена суперсила има милион војника, од којих је мање од 400 000 “борбених трупа”. САД данас једва да имају довољно људства које није “закопано” у Ираку, Авганистану и Јужној Кореји и које би могло да се носи са непланираним изазовима какви су увек могући у Саудијској Арабији или Пакистану. Нова “ослобађања” и Бушови планови о “ширењу демократије” по свету постали су пусти снови. Њујорк тајмс пише да Вашингтон “нема реалистичну војну опцију” у Ирану који је три пута већи од пораженог, али непокореног Ирака.

МОГУЋ УСТАНАК: При томе, нови ирански председник се показао као лидер који, како пише лондонски Економист, не воли шаргарепу и не боји се дебелог америчког штапа. А питање је и ко ту има дебљи штап. “За разлику од Садамовог Ирака, Иран, ако се осети угроженим, може да удари по америчким интересима на разне начине”, пише Џејмс Фелоус. Победа над Садамом створила је у Ираку оно што је Питер Галбрајт назвао “Бушовом исламском републиком” у којој Иран има све већи утицај. Неки аналитичари већ пишу о иранском “преузимању Ирака”. Ирански шиитски савезници у Ираку могу подићи устанак и Американцима “загорчати живот” много више него сунитски побуњеници са којима се сада носе са великим тешкоћама.

Иран би могао да употреби и нафту, своје најјаче оружје. Исламска република је четврти највећи произвођач нафте на свету и одлука да се повуче са тржишта би довела до огромног скока цена и имала озбиљне последице на западне економије, нарочито САД које конзумирају четвртину светске производње. Свестан значаја иранске нафте председник Ахмединеџад је изјавио да “онима који користе тешке речи против Ирана, Иран треба десет пута више него што су они потребни нама”. Његова земља има и девизне резерве од преко 40 милијарди долара и не би осетила последице краткотрајне обуставе извоза. Захваљујући обиљу нафте, гаса и рудним богатствима Иран може дуго да издржи и најоштрије економске санкције
.

Америци ће после ирачког хаоса бити још теже да за притисак на Иран добије подршку других земаља и остварење својих интереса увије у обланду воље “међународне заједнице”. Бушови сарадници сада траже наметање санкција УН-а и укључивање Савета безбедности иако су пре три године описивали УН као “нерелевантну” организацију “за коју се једва може рећи да постоји”. Ако се има у виду колико су били погрешни “подаци” западних служби о ирачком програму производње “оружја за масовно уништење”, Американцима ће бити изузетно тешко да “продају” процене обавештајаца да је Иран сада само 4 до 10 година далеко од прве бомбе.
 
Не сматрам да си неко ко мрзи Србе (не још).
Ти си неко ко не увиђа промену односа снага у свету и све тежи положај Америке као глобалне силе - зато што то не желиш да видиш.
Исувише волиш Американце.
 
Ovo je samo nastavak tvojih krajnje zanimljivih elaboracija o situaciji u svetskoj raspodeli moci. Kaze se gde ima dima ima i vatre, Amerikanci su pod formom borbe za naftu i Sadamovog oruzja za masovno unistenje usli u Irak. Sto se situacija vise razvija, vidi se da njima ni jedno ni drugo nije bio cilj. Naftu su drzale njihove korporacije u manjoj ili vecoj meri, oruzja za masovno unistenje nije bilo, zbog toga se umalo nije raspao britanski parlament posle smrti-ubistva Dr. Kelija i njegovog odbijanja da fingira izvestaj o de facto stanju u Iraku.

Znaci sustina boravka u Iraku je druge prirode. Mozda je i pitanje straha od onoga sto Iran moze da uradi na polju atomskog naoruzanja, pa bi akcija mogla da bude efikasnija ako su trupe stacionirane u blizini. Mozda je pitanje globalne kontrole Bliskog Istoka i razmestanja trupa po njemu, mozda je i pitanje recesije u drustvu padom valute u odnosu na Euro, mozda je vreme pobune siromasnog dela populacije u SAD na pomolu pa bi na taj nacin, problematicnu populaciju smestili na sigurno dva metra ispod zemlje saljucih ih mecki na rupu. A konacno, mozda je i ono sto i ti sam neumorno ponavljas, dolazak Kine i njenih saveznika na svetsku scenu velikim koracima uslovio sve, narocito posle prelaska sa vezivanjem za $ i prelazak na €. Pitanje drzavnih rezervi to jasno pokazuje, ali protivnika i njegovu doktrinu ne treba potcenjivati, pogotovu kad se nalazi na vetrometini novog sv. rata... barem su tu pokazali da imaju veliku mastu i iskustvo.
 
marlon:
A konacno, mozda je i ono sto i ti sam neumorno ponavljas, dolazak Kine i njenih saveznika na svetsku scenu velikim koracima uslovio sve, narocito posle prelaska sa vezivanjem za $ i prelazak na €. Pitanje drzavnih rezervi to jasno pokazuje, ali protivnika i njegovu doktrinu ne treba potcenjivati, pogotovu kad se nalazi na vetrometini novog sv. rata... barem su tu pokazali da imaju veliku mastu i iskustvo.

Амере не треба потцењивати и биће веома занимљива следећа предизборна кампања - између републиканског наследника Буша и његовог демократског опонента. Они могу увек потегнути, и можда у томе успети, своју технику завади-па-владај.
Осим тога, могу се и повући у делимични или потпунији изолационизам. То би било делимично задовољење правде, јер не би пропатили за све лоше што су урадили. Отприлике као када би Боги остао без доброг дела своје империје, али на слободи (што ће на крају вероватно и бити).

Иран није играч за потцењивање и могуће да је он главни улог у Великој Игри. Могуће и да је то интерна борба за власт између разних кланова. Не треба заборавити да је Саудијцима значајно пао утицај пуштањем у промет ирачке нафте.
И мала исправка - текст није мој. Кад прекопирам наставак, видеће се аутор.
 
Mislim da je raspored snaga poceo da se pomalja. Moram da primetim da je u protekloj, 2005 godini, sa vise strana, po prvi put nakon devedesetih, jasno i nedvosmisleno receno da se ONI NECE OBAZIRATI NA AMERICKE PRETNJE...
...
Takodje, velike drzave ocigledno krecu u obracun sa americkim interesima u svojim zemljama. Kina postaje tolika sila, da ce amerika za nju da bude malo dete, i to za "neku godinu"... Rusija je ocito krenula u obracun sa ideolozima "pro-zapadne demokratije" instaliranim na njenoj teritoriji. Indija sa ove 2 zemlje i ima sasvim dobre i prijateljske odnose. Poslednji put kad sam proveravao, u ovoj (neformalnoj, doduse, koaliciji) ima oko 3 milijarde ljudi...
...
...sad, apropo irana i ostalih arapskih zemalja i potencijalnog vojnog sukoba amerike sa istim.
...
Amerika od saveznika spremnih da je vojno podrze - sa zapada - ima samo engleze, ostali zapadnjaci se "migolje" samo tako, ocito u pokusaju da sacuvaju zivote svojih vojnika (toliko o iskrenosti kod ulaska u NATO)... Jedino jos "mlade" demokratije iz istocne evrope spadaju u zemlje na ciju pomoc u trupama amerika moze da racuna... Pu je pro-americki sentiment mnogo jak, jer je kolicina nasedanja na holivudsku propagandu bila izuzetna... i to je to ... to su saveznici koji mogu za emericke interese krenuti u rat... i mozda jos... eventualno... Turska... ali ne verujem da ce ista ici u bilo kakav rat protiv islamskih zemalja.
...
Sto se tice samog naslova teme... kao sto sam govorio od pocetka, meni je drago sto je bus na vlasti i sto njegova doktrina ima moc... Jer ce sigurno uvuci ameriku u svetski rat... i tako ce pasti anglosaksonsko carstvo... sto je nesto cemu se ja izuzetno radujem... jer anglosaksonce prezirem...
...
mi sa nase strane treba samo da uradimo ono najlogicnije... da pomognemo da u tom padu povuku i nemce... eeee... onda cemo da vidimo ciji je knin i sarajevo...
stoka anglosaksonska... fasisti.
 
commodore:
Moram da primetim da je u protekloj, 2005 godini, sa vise strana, po prvi put nakon devedesetih, jasno i nedvosmisleno receno da se ONI NECE OBAZIRATI NA AMERICKE PRETNJE...

2005 је била по много чему берићетна година.
Није се десило још ништа спектакуларно, али је свакоме осим онима који не желе да виде јасно да се клатно помера у другу, источну, страну.
 
Gospodine Duh Sekire, svaka vam čast na ovom tekstu. Vidi se da ste se trudili jako mnogo da nam sve ovo pokažete.

Što se tiče Bušovog plana da napadne Iran, jedino što mogu da kažem jeste da nije bilo pametno pretiti Islamu. Islam može biti jako opasan ako se njegovi sledbenici maltretiraju ili im se preti. Meni nije jasno zašto on nije razmišljao pre nego što je pokrenuo sve ovo. Šta je mogao da postigne? Da nije možda mislio da će se Iran pridružiti Kini? Verovatno ne bi, ali sada kada im preti, Iran to razmatra. Da je gospodin Buš razmišljao pre pokretanja ovog suludog globalnog plana (ili da se malo pripremao) sada ne bi bio u ovoj situaciji. Sve je mogao, ali sada je prekasno. Ne može da se izvuče iz ovoga, jedino da prizna da je pogrešio i da podnese ostavku.

Eto, toliko od mene.
 
Duh Sekire:
Амере не треба потцењивати и биће веома занимљива следећа предизборна кампања - између републиканског наследника Буша и његовог демократског опонента. Они могу увек потегнути, и можда у томе успети, своју технику завади-па-владај.
Осим тога, могу се и повући у делимични или потпунији изолационизам. То би било делимично задовољење правде, јер не би пропатили за све лоше што су урадили. Отприлике као када би Боги остао без доброг дела своје империје, али на слободи (што ће на крају вероватно и бити).

Иран није играч за потцењивање и могуће да је он главни улог у Великој Игри. Могуће и да је то интерна борба за власт између разних кланова. Не треба заборавити да је Саудијцима значајно пао утицај пуштањем у промет ирачке нафте.
И мала исправка - текст није мој. Кад прекопирам наставак, видеће се аутор.
Duse, saudijci su nebitni sto se tice nafte. Mislim nije presudno, posto su njihova sredstva zarobljena u americkim bankama i drze neverovatnih 20 % americkih rezervi, tj. grubo receno saudijci su VLASNICI oko 20% Amerike. Pa sad sta se moze desiti. Kada nacionalna ekonomija pocne da posustaje i preti da se saudijske investicije pokazu opasnim po nacionalnu bezbednost, jedno je izvesno. Americki koncept. Izazvace preko svojih ljudi nevidjeno sranje u Saudijskoj Arabiji, doci ce kao oslobodioci i blokirati im svu lovu u SAD. Kaubojstina, jer oni ne znaju ni za sta drugo.
 
James 007:
Gospodine Duh Sekire, svaka vam čast na ovom tekstu. Vidi se da ste se trudili jako mnogo da nam sve ovo pokažete.

Što se tiče Bušovog plana da napadne Iran, jedino što mogu da kažem jeste da nije bilo pametno pretiti Islamu. Islam može biti jako opasan ako se njegovi sledbenici maltretiraju ili im se preti. Meni nije jasno zašto on nije razmišljao pre nego što je pokrenuo sve ovo. Šta je mogao da postigne? Da nije možda mislio da će se Iran pridružiti Kini? Verovatno ne bi, ali sada kada im preti, Iran to razmatra. Da je gospodin Buš razmišljao pre pokretanja ovog suludog globalnog plana (ili da se malo pripremao) sada ne bi bio u ovoj situaciji. Sve je mogao, ali sada je prekasno. Ne može da se izvuče iz ovoga, jedino da prizna da je pogrešio i da podnese ostavku.

Eto, toliko od mene.

Хвала, хвала.
Служимо народу!
Иначе ваш коментар да ће се Иран придружити Кини (или некоме трећем) ме подсети на чињеницу да већина националистичких лидера трећег света - од Патриса до Кастра нису били испрва комунисти, али их је америчка одбрана мултинационалних компанија и осталих интереса мафије гурнула ка Совјетији.

А сада погледајмо ко све има нуклеарке и шта Амери Иранцима могу
(наставак текста)

Нуклеарни клуб

Стари чланови:

САД (тест експлозија 1945. године), поседују око 6 000 нуклеарних глава

Русија (1949), 5 000

Велика Британија (1952), 200

Француска (1960), 350

Кина (1964), 300


Нови чланови:

Индија (1974), процењује се да има између 45 и 90 нуклеарних глава

Пакистан (1998), 30-50

Израел (непотврђено, претпоставља се од 1979), 75-200

Северна Кореја (никада није тестирала нуклеарно оружје), нема независних процена броја нуклеарних глава


Бивши чланови:

Белорусија и Казахстан су све нуклеарно оружје које се на њиховој територији нашло у тренутку распада Совјетског Савеза вратили Русији. Није јасно да ли на територији Украјине и даље има совјетских нуклеарних ракета. Јужноафричка Република је осамдесетих направила шест нуклеарних бомби, али је то до сада једина држава која се добровољно одрекла нуклеарног оружја и уништила целокупан арсенал почетком деведесетих. Најмање двадесет земаља је покушало да направи нуклеарну бомбу претходних деценија.

Иран:

Ирански нуклеарни програм је започео још 1974. године уз немачку помоћ. Прекинут је када је имам Хомеини дошао на власт 1979. године, да би уз помоћ Русије био настављен 1992. године. Једанаест година касније је откривено да Иран већ 18 година тајно покушава да произведе високо обогаћени уранијум. Иран је прошле недеље уклонио печате на постројењима са центрифугама које се користе за обогаћивање уранијума. Председник Ахмединеџад инсистира да Ирану не треба нуклеарно оружје, али да су земљи нуклеарна “истраживања неопходна ради живота и динамизма нације”.

Иран још увек може да рачуна и на разумевање Русије и Кине. Русија у Ирану гради нуклеарку. Кина, која 12 одсто својих потреба задовољава увозом нафте из Ирана, противи се санкцијама, па чак и њиховом разматрању у Савету безбедности. Највећи увозник иранске нафте је Јапан.

БЕЗ ДОБРОГ РЕШЕWА: САД немају пуно добрих решења, али верују да је, како је то рекао Вилијам Кристоф, један од водећих неоконзервативаца, “нуклеарни Иран неприхватљив”. САД могу да се ослоне на Израел, који Иран сматра највећом претњом својој безбедности. Бењамин Натањаху, вођа десничарског Ликуда, већ је обећао да ће ако победи на изборима у марту следити пример премијера Менахема Бегина који је 1981. године наредио бомбардовање ирачког нуклеарног реактора Осирак.

“Иранска претња је егзистенцијална. У том смислу наставићу наслеђе Бегина”, изјавио је Натањаху. “Израел ни под каквим условима не може дозволити некоме са непријатељским намерама да има контролу над оружјем за масовно уништење које може угрозити наше постојање”, рекао је Ехуд Олмерт, вршилац дужности израелског премијера. Израелци су већ припремили бомбе за уништавање бетонских подземних бункера, али, како пише Гардијан, немају намеру да их користи док трају дипломатски покушаји.

Израелски Ф-15 бомбардери су 1981. године са лакоћом уништили незавршени ирачки реактор који су 30 километара од Багдада градили француски стручњаци. Али, ирански нуклеарни проблем је пуно развијенији од ирачког и истраживања се обављају на стотинама локација, често у густо насељеним стамбеним четвртима. Фелоус сматра да би овакав израелски удар “можда само за три године одложио остварење иранског циља по цени још веће озлојеђености режима и његових поданика. Иранска намера би, када коначно направи бомбу, била још непријатељскија”.

Зоран Ћирјаковић
 
Sve navedeno mogu nazvati aksiomom i tacka.
I jos jedna mala dopuna.Americki dzak (mani)je stvarno dosta dubog i tesko mu je napipati dno,ali cini mi se da su punioci dzaka poneki onako ovlaz slucajno zastrugali
i dno.Tako da je zahvat ipak bio malo zesci u odnosu na punjenje.OK oni ga i nemogu drugacije puniti ako drugom ne zavuku,samo malo pomalo zadesi ih slucaj da u punom dzaku MIKICA uhvate za ZHIVANA , pa nekoliko puta tako,hmm ne znam. :lol:
 
marlon:
Duse, saudijci su nebitni sto se tice nafte. Mislim nije presudno, posto su njihova sredstva zarobljena u americkim bankama i drze neverovatnih 20 % americkih rezervi, tj. grubo receno saudijci su VLASNICI oko 20% Amerike. Pa sad sta se moze desiti. Kada nacionalna ekonomija pocne da posustaje i preti da se saudijske investicije pokazu opasnim po nacionalnu bezbednost, jedno je izvesno. Americki koncept. Izazvace preko svojih ljudi nevidjeno sranje u Saudijskoj Arabiji, doci ce kao oslobodioci i blokirati im svu lovu u SAD. Kaubojstina, jer oni ne znaju ni za sta drugo.

А шта кажеш на вест (заборавих која је скандинаваска земља у питању) да прелазе на погон ВОДУ уместо НАФТЕ... имају већ аутобусе на воду... само шибају пару уместо отровних гасова... та могућност је одавно објављена као изум, али чини ми се да су изумитеља убили...

... ако би увођење ВОДЕ као погонског горива узело маха, рат за нафтна поља изгубио би сваки смисао, а САД индустрија би пукла к'о тиква...
 
eremita:
А шта кажеш на вест (заборавих која је скандинаваска земља у питању) да прелазе на погон ВОДУ уместо НАФТЕ... имају већ аутобусе на воду... само шибају пару уместо отровних гасова... та могућност је одавно објављена као изум, али чини ми се да су изумитеља убили...
Zar se ne prave motori koji sagorevaju naftu, jer vodena para prozvodi manju kinetičku energiju vršenjem pritiska?
 
eremita:
А шта кажеш на вест (заборавих која је скандинаваска земља у питању) да прелазе на погон ВОДУ уместо НАФТЕ... имају већ аутобусе на воду... само шибају пару уместо отровних гасова... та могућност је одавно објављена као изум, али чини ми се да су изумитеља убили...

... ако би увођење ВОДЕ као погонског горива узело маха, рат за нафтна поља изгубио би сваки смисао, а САД индустрија би пукла к'о тиква...
Mito... to je bajata vest jos iz 70 tih godina proslog veka. Postojao je tip koji je napravio prototip motora da kazem sa pogonom na vodu. Ali stvar je brzo legla i niko nije pitao sta se desilo sa tim. Jedni su rekli, da su ga velike naftne korporacije kupile i stavili pronalazak u ad acta, da bi mogli da cede drenovinu iz Zemlje. Drugi kazu da su ga isti ti koknuli jer nije hteo da im proda patent i da ga se odrekne. Zapetljana stvar. Ja sam misljenja da voda nije najbolje resenje, ima drugih vidova energija lakse tehnoloskih izvodljivih nego to.
 
marlon:
Mito... to je bajata vest jos iz 70 tih godina proslog veka. Postojao je tip koji je napravio prototip motora da kazem sa pogonom na vodu. Ali stvar je brzo legla i niko nije pitao sta se desilo sa tim. Jedni su rekli, da su ga velike naftne korporacije kupile i stavili pronalazak u ad acta, da bi mogli da cede drenovinu iz Zemlje. Drugi kazu da su ga isti ti koknuli jer nije hteo da im proda patent i da ga se odrekne. Zapetljana stvar. Ja sam misljenja da voda nije najbolje resenje, ima drugih vidova energija lakse tehnoloskih izvodljivih nego to.

Да, вест је бајата што се тиче проналаска... али пре два дана видим документарац у коме су кренули СА ПРИМЕНОМ ОВОГ ПРОНАЛАСКА ... јер им је пун ќуфер' гложења око нафте, сматрају тај покрет еколошким, а и сами имају невиђену количину воде, снега, слапова и слично...
 
eremita:
Да, вест је бајата што се тиче проналаска... али пре два дана видим документарац у коме су кренули СА ПРИМЕНОМ ОВОГ ПРОНАЛАСКА ... јер им је пун ќуфер' гложења око нафте, сматрају тај покрет еколошким, а и сами имају невиђену количину воде, снега, слапова и слично...
Ma imace oni vode vise nego sto treba kad krene da se topi Severni pol zbog globalnog zagrevanja. Onda im nece trebati motori vec camci i vesla. :D
 
marlon:
Ma imace oni vode vise nego sto treba kad krene da se topi Severni pol zbog globalnog zagrevanja. Onda im nece trebati motori vec camci i vesla. :D

Е и ту су господа научењаци потпуно подељени... половина њих тврди да постоји ГЛОБАЛНО ЗАГРЕВАЊЕ а друга половина да постоји ГЛОБАЛНО ХЛАЂЕЊЕ тј. залеђивање...тј. бррррррррр....

п.с. вода је супер као обновљиви извор енергије... то би било генијално...
 
eremita:
Е и ту су господа научењаци потпуно подељени... половина њих тврди да постоји ГЛОБАЛНО ЗАГРЕВАЊЕ а друга половина да постоји ГЛОБАЛНО ХЛАЂЕЊЕ тј. залеђивање...тј. бррррррррр....

п.с. вода је супер као обновљиви извор енергије... то би било генијално...
Nema podele mito. ZAGREVANJE. Vidi izvestaje o prosecnim temperaturama zadnjih 100 godina pa ce ti biti jasno.
 
eremita:
А шта кажеш на вест (заборавих која је скандинаваска земља у питању) да прелазе на погон ВОДУ уместо НАФТЕ... имају већ аутобусе на воду... само шибају пару уместо отровних гасова... та могућност је одавно објављена као изум, али чини ми се да су изумитеља убили...

... ако би увођење ВОДЕ као погонског горива узело маха, рат за нафтна поља изгубио би сваки смисао, а САД индустрија би пукла к'о тиква...

verovatno ce SAD industrija puci "k'o tikva" ali u tvojim snovima :)
 

Back
Top