Kragujevački alpinista na Uskrs osvojio jedan od najviših vrhova na svetu

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
307.774
165106_profimedia-0716035929_s.jpg


Kragujevački alpinista Dragan Čeliković, koji se 16. aprila popeo na Anapurnu, deseti najviši vrh na svetu visok 8.091 metar, rekao je FoNetu da je ponosan što je iz drugog pokušaja uspeo da osvoji vrh koji se, zbog čestih lavina i iscrpljujućeg uspona sa mnogo prirodnih prepreka, smatra najopasnijim i najsmrtonosnijim planinarskim izazovom.

Čeliković je kazao da je pohod na taj vrh na Himalajima trajao mesec i po dana, a da je završni uspon od baznog kampa do vrha Anapurne trajao sedam dana.

"Od baznog kampa na 4.150 metara do vrha ima nešto manje od 4.000 metara vertikalnog uspona koji se ne može preći bez najmanje pet dana. Naš uspon je trajao sedam, a silazak dva dana. Devet dana provedenih na tim visnama nije nimalo bezazleno, jer su uslovi nemogući za život", rekao je Čeliković.

Oko 60 odsto nesreća se događa na silasku, a ne na usponu, baš zbog velike iscrpljenosti i gubitka snage

On je dodao da niske temperature i do minus 25 stepeni, nedostatak kiseonika u vazduhu i jaki vetrovi koji na tim visinama duvaju brzinom većom od 100 kilometara na sat, iscrpljuju organizam zbog čega je prilikom povratka mnogo više nesrećnih slučajeva nego prilikom uspona.

"Peli smo se cele noći i na vrh stigli u planirano vreme. Dok smo se peli te noći i tog prepodneva bilo je lepo vreme, sve do podneva, a onda je počela snežna mećava i palo je oko 25 centimetara snega, tako da sam se jedva spustio do kampa C4", rekao je.

Čeliković je posebno istakao da su se svi članovi ekspedicije vratili živi, zdravi i zadovoljni što su uspeli da osvoje 10. najviši vrh na svetu, ali i najopasniji po planinare, zbog brojnih smrtonosnih nesreća.

On se posle najnovijeg podviga nalazi u glavnom gradu Nepala Katmandu, odakle će put Srbije poleteti naredne nedelje.

Alpinista Dragan Čeliković, koji je po profesiji lekar specijalista gastroenterolog, do sada je osvojio sedam od ukupno 14 vrhova u svetu viših od 8.000 metara, uključujući i najviši Mont Everest, visok 8.848 metara.
link
 
Svaka cast coveku ali mi nikada nije bilo jasno zbog cega se pentraju po tim grdosijama od planina gde rizikuju zivot.Nije isto uspentrati se na Avali na primer i na Himalaje..Valjda je to zelja da se suoce sa Prirodom i pobede je..iako ona zna da uzvrati zestoko .. Stotine je leseva ostalo na Himalajima ispod snega i leda od kada su pocela prva penjanja po navisim planinama sveta.
 

Back
Top