Quantcast

KPGT pozorište sezona 2020.

tanjakpgt

Početnik
Poruka
3
2ecc32626d0c6ff7cfb116ff42c57718.jpg


U svojoj 42. sezoni, KPGT u januaru i februaru izvodi dela sa svog gvozdenog repertoara, BUBU U UHU od Fejdoa, RIČARDA III od Šekspira i PSOVANJE PUBLIKE od Handkea. Ove tri predstave igraju se, redom, svaka više od 40, ili 30, ili 20 godina. Mladi ansambl KPGT pozorišta dodaće u ova dva meseca još tri nova naslova: 29. januara LJUBAVNU PRIČU Puriše Đorđevića, 20. februara VELIKI PAD Petera Handkea i 26. februara DON HUANA, isto od Petera Handkea. Sve tri premijere nastaju po romanima i u režiji Ljubiše RISTIĆA, nisu ni adaptacije niti dramatizacije, već na način i u stilu KPGT-a, pozorišni komentar tema, ideja i pitanja koje pokreću u svojim neobičnim delima proslavljeni filmski reditelj i pisac Puriša Đorđević i senzacionalni nobelovac Peter Handke.

VELIKI PAD i DON HUAN biće deo jedne sezone velike moderne evropske dramaturgije na nemačkom jeziku, u okviru koje će u martu biti izvedeno po jedno delo Hajnera Milera i Franca Ksavera Kreca, a u martu drama, poezija i eseji Bertolta Brehta, sve pod zajedničkim naslovom SIROTI B.B. I NJEGOVA DECA, o čemu će biti više reči tokom idućeg i narednih meseci.

Za jesen 2020. KPGT priprema sezonu najboljih i najznačajnijih domaćih dramskih spisateljica, koje, bez obzira na tzv. „žensko pismo“ i tzv. „rodnu ravnopravnost“, jednostavno i nezaobilazno predstavljaju sam vrh dramaturgije na našem jeziku, neprolaznu vrednost koju ni nasilno guranje u stranu i u zaborav, od strane sva tri pola našeg pozorišnog života, nije u stanju da poništi i obezvredi: dakle, još jednom Zorica Jevremović i OJ SRBIO NIGDE LADA NEMA, Milica Novković i KAMEN ZA POD GLAVU, Vesna Janković i MRAVINJAK, Deana Leskovar i SLIKE ŽALOSNIH DOŽIVLJAJA, mladi novi glumci i mladi novi reditelji uz Ljubišu Ristića i uvek mladi KPGT.

LJUBAVNA PRIČA Puriše Đorđevića je roman o tragikomičnoj sudbini jednog diplomate koji, zabrinut da može biti doveden u situaciju da bude ucenjen zbog svoje seksualne orijentacije, te da nevoljno izda svoju zemlju – nečuveno odbija da ide za Vašington gde je predvidjen za savetnika u ambasadi SFRJ. Izbačen iz partije, iz ministarstva, iz Glavnog grada i iz kreveta svoje koristoljubive ljubavne veze – biva prekomandovan od strane državne bezbednosti u seosku školu za učitelja gde upoznaje izrasle učenike i njihovu čudnu narodnu poeziju, nastrane pastire koji u razgovoru sa pticama i ovcama koriste nemušte jezike, ali i avangardne seoske „lepe neme devojke“ koje se bave konceptualnom umetnošću. Naš junak će znatno doprineti sveopštem napretku socijalističkog sela i za nagradu ili kaznu biće vraćen u Beograd gde će se njegova filmska priča završiti tužno i smešno, kako i priliči radosnim i krvavim šezdesetim – godinama rokenrola i privrednih reformi, studentskih pobuna i Brionskih plenuma, Če Gevare, oba Kenedija, Vudstoka i Martina Lutera Kinga, Bebe Lončar i pokreta nesvrstavanja, seksualne i kineske kulturne revolucije, mini suknje, duge kose, Bitlsa i Rolingstonsa...i slavne jugoslovenske kinematografije čiji je general teške artilerije bio i pisac LJUBAVNE PRIČE – večno mladi najstariji filmski reditelj na svetu Puriša Đorđević.
 
Poslednja izmena od moderatora:

Soradze

Domaćin
Poruka
4.887
Kako je to lepo proglašavati za "večno mlade" dedekanje i babocije.... morala sam da izguglam, da vidim ko je od navedenih živ...
Skoro su novine naveliko izveštavale da je Zdravko Šotra napisao čak 36 scenarija za neku tv dramu, uspeo je da odabere jedan od 36 i uspeo je da nas razočara kao i uvek svojom režijom istog... mrzi me da guglam da bih videla koliko godina ima Šotra, ali znam pouzdano da je dva dana mlađi od Dunava...

Deda Purke i Ljubiša Ristić su već davno ugasle zvezde (ubeđivali su nas decenijama u to mediji) i taman kada smo se odmorili od njihovog ispisanja mozga "na umetnički način", eto naše radosti, vratiše nam se u punom sjaju i "večno mladi", kako to lepo napisa "tanjakpgt"

Repertoar i anonimusi koji će pokušati da ga odrade, možda i održe u ugaslom KPGT-u liči na pokušaj iznemoglih da ožive ono i onaj nivo koji je uvek bio kvazi avangarda... da ne objašnjavam dalje...a mogla bih...

Screenshot_15.png


Screenshot_14.png


Obazriv je, da ne kažem pametan novinar Politike koji se bavi pozorišnom kritikom, a koji ni jednom rečju
nije pohvalio "Ljubavnu priču" u režiji LJ. Ristića... Možda ne zna da proceni, a možda ne sme zbog onih koji znaju...
 

Slične teme

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.