Kovid nadjačao rak na listi uzročnika smrtnosti u Srbiji: 9 godina nam raste stopa umiranja

Poruka
3.308
Ne mora baš od nečega što je moguće sprečiti.
mislis odloziti? kad dodje do umiranja, umre se. Mozda je moglo spreciti, leciti, odlagati pretpostavljati da se moglo uraditi ovo ili ono, ali ultimatno, na kraju, mora ipak da se umre. Nekad bolje ranije nego kasnije, nekad bolje kasnije nego ranije.
 

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
26.697

Od posledica akutnih zaraznih bolesti prošle godine preminulo je 16.635 osoba, i to u 99,81 odsto slučajeva zbog kovida 19


Prvi put se prošle, 2021. godine u Srbiji dogodilo da je uzrok smrti naših građana od tumora na trećem a ne na drugom mestu, pokazuju podaci Zdravstvenog statističkog godišnjaka za 2021. godinu koji je objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Drugo mesto među najčešćim uzrocima smrti zauzeo je kovid 19, a to se nije dogodilo čak ni 2020. godine, kada se naša zemlja suočavala sa mnogo jačom epidemijom korona virusa.

U Srbiji je, naime, prošle godine registrovano 34.705 više smrtnih slučajeva u odnosu na prosek u periodu 2016–2019. godine (101.917), što predstavlja višak smrtnosti od 34,1 odsto. Opšta stopa smrtnosti prošle godine u našoj zemlji iznosila je 20 na 1.000 stanovnika.

Prema podacima "Batuta" na prvom mestu kao uzrok smrti su bolesti srca i krvnih sudova, na drugom mestu je kovid 19, a tumori su na trećem mestu.

- Najčešći uzroci smrti u 2021. godini su bolesti sistema krvotoka - 41,4 odsto, zatim kovid 19 - 20,3 odsto, tumori - 15,1 odsto, potom bolesti sistema za disanje - 5,3 odsto a bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem, ishrane i metabolizma - 2,6 odsto - navodi se u Zdravstveno statističkom godišnjaku.

U njemu se navode i da je od 2012. do 2021. godine uočen porast opšte stope smrtnosti u Srbiji za 40,5 odsto.

- U posmatranom periodu porasle su stope mortaliteta od šećerne bolesti za 17,7 odsto, bolesti srca i krvnih sudova za 8,5 odsto. Istovremeno, zabeležen je pad stopa mortaliteta od povreda i trovanja za 12,1 odsto, malignih tumora za 1 odsto, kao i stope mortaliteta od opstruktivnih bolesti pluća za 8,5 odsto.

Naime, od bolesti srca i krvnih sudova prošle godine je umrlo 56.610 osoba i to 26.306 muškaraca i 30.304 žena.

- U periodu od 2012. do 2021. godine stope smrtnosti od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji beleže porast sa 763,6 na 100.000 na 828,3 na 100.000 stanovnika. Stope umiranja
od bolesti srca i krvnih sudova u ovom periodu kod žena porasle su za 7,6 odsto, a kod muškaraca za 9,5 odsto - navodi se u godišnjaku.

Kovid 19 je kao uzrok umiranja u Srbiji 2020. godine bio na trećem mestu, a prošle je dospeo na drugo. I stopa obolevanja od zaraznih bolesti prošle godine je skočila u odnosu na 2020. godinu, sve zahvaljujući korona virusu.

- Na teritoriji Srbije, u 2021. godini prijavljeno je ukupno 687.257 lica obolelih od zaraznih bolesti, sa incidencijom od 9961,51 na 100.000 stanovnika. Stopa incidencije zaraznih bolesti u 2021. godini je za 2,55 puta viša u poređenju sa stopom incidencije u 2020. godini (3899,02/100.000 stanovnika). Udeo kovida 19 u ukupnom obolevanju iznosio je 99,57 odsto. Veći broj obolelih u 2021. godini u odnosu na prethodnu, posledica je pojave novih, kontagioznijih varijanti uzročnika bolesti kovida 19 (delta i omikron varijante SARSCoV-2), kao i unapređenja sistema prijavljivanja ove zarazne bolesti - navodi se u godišnjaku.

Od posledica akutnih zaraznih bolesti prošle godine preminulo je 16.635 lica, sa stopom mortaliteta od 241,12/100.000.

- Udeo kovid 19 u ukupnom umiranju iznosio je 99,81 odsto. Prosečna stopa mortaliteta od zaraznih bolesti u petogodišnjem periodu pre pojave korona virusa iznosila je 3,61 na 100.000 stanovnika, a u 2020. godini 82,04 na 100.000.

https://www.telegraf.rs/vesti/srbij...edium=android&utm_campaign=push_notifications
COVID je doneo i nesto dobro,..............iskorenjeni su karcinom i infarkt. Skoro da i nema umrlih sa tom dijagnozom.
 
T

Tapsemo u osam?

Gost
Na Hematologiji u Novom Sadu ima jako puno dece koja su obolela od leukemije.
A dvehiljadedvadesete? Tada nije bilo ni jednog. Postojali su samo pozitivni i nepotvrdjeno pozitivni cov slucajevi.
Kov je ukinuo i stavio van zakona sve dotadasnje bolesti, herojski lekari su nas pazili kao malo vode na miseluku.
Struka nas je spasla. Sve drugo su insinuacije.
 
L

Ljiljana Novo Naselje

Gost
Pre korone na godišnjem nivou imali smo u Srbiji 40.000 obolelih od raka i 21.000 umrlih, sada se taj broj povećao dosta.

Korona nema recidiv I remisiju, I korona nije opaka bolest kao što je rak I nema istu smrtnost rak 55%, korona od 0,75 do 0,80%.


Apsurd je to da je korona nadjačala rak na listi uzročnika smrtnosti i u Srbiji i u svetu.
 
L

Ljiljana Novo Naselje

Gost
od korona virusa preminuli su Biljana Natić Ljumović, spec. ginekologije sa akušerstvom iz DZ Niš, Goran Ivanković, specijalista urologije iz OB Ćuprija, Miroslav Vasić, specijalista interne medicine iz Varvarina, Vojkan Šuluburić, specijalista ortopedije iz Čačka, Dušanka Živković, spec. infektolog iz Leskovca, Dragoslav Arsic, pulmolog iz Varvarina, Miodrag Lazić, specijalista hirurgije iz Niša, Miroslav Jovanović, doktor stomatologije iz Beograda, Dragan Marković, specijalista opšte hirurgije, supspecijalista vaskularne hirurgije iz Beograda.

Bolesti kovid 19 podlegli su i Stanislav Ostojić, doktor stomatologije iz Novog Sada, Aleksandra Šljuka, dr stomatologije iz Novog Sada, Snežana Veljković, spec. sudske medicine, članica Predsedništva sekcije za istoriju medicine SLD-a, Aleksandra Cvijović, spec. radiologije KBC Zemun, Radan Džodić, onkološki hirurg iz Beograda, Milan Mileusnić, specijalista fizikalne medicine iz Beograda, Svetislav Mišić, specijalista interne medicine iz Vranja, Dragoslav Maksimović, specijalista pedijatrije iz Beograda, Zvonimir Đorđević, specijalista interne medicine, supspecijalista gastroenterologije iz Vranja, Vladimir Žugić, specijalista interne medicine, supspecijalista pulmologije iz Beograda.


Od posledica zaraze koronom umrli su i Slavko Popović, specijalista radiologije iz Niša, Branka Čabraja, spec. pneumoftiziologije iz Beograda, Radomir Matunović, specijalista interne medicine, supspecijalista kardiologije iz Beograda, Goran Nikolić, gastroenterolog iz KBC Bežanijska kosa, Dragan Rankov, ginekolog-akušer iz Kikinde, Jovan Slavković, specijalista medicine rada iz Sombora, Božidar Mijomanović, anesteziolog iz Beograda, Snežana Živković, spec. urgentne medicine iz Bora, Bojan Pecić, pedijatar iz Trstenika, Anđelko Bačvanin, načelnik psihijatrije u Sremskoj Mitrovici, Slobodan Kazaković, psihijatar iz OB Negotin, Svetlana Vukčević, spec. interne medicine i supspecijalista gastroenterologije sa hepatologijom iz Ćuprije.

Preminuli su i Milorad Ristić, specijalista neuropsihijatrije i sudski veštak iz Zaječara, Branislav Blažić, specijalista opšte hirurgije, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, Aleksandar Janačković, specijalista interne medicine, supspecijalista kardiologije iz Niša, Milorad Čeković, doktor stomatologije u penziji iz Čačka, Mara Raketić, spec. opšte medicine u penziji iz Čačka, Danica Tokin, dr stomatologije, spec. ortodoncije u penziji iz Novog Sada.


Kolege hvala vam na svemu i neka vam je laka crna zemlja i nikada vas nećemo zaboraviti ni mi lekari ni građani Srbije.
 
L

Ljiljana Novo Naselje

Gost
Ne videh krizni stab u zakljucanoj bolnici.
Niko nije bio zaključan u bolnici.

Da li Vi znati šta znači kada imamo virus sa jakom infektivnošću i sa jakom teškom formom bolesti, to Vam znači 20.000 u covid bolnicama i dnevno 100 do 220 umrlih što smo imali i to godišta od 1966 do 1990.

Jel Vi znate kakav je strah pacijenta kada na žalost moraju na invazivni respirator,par puta sam svima vama rekla da je jako teško proceniti da li pacijente intubirati ili ekstubirati tu tešku odluku donosi 3 jako iskusna anesteziologa.


Normalno da ne znate ništa o virusima i lečenju zaraznih I nezaraznih bolesti.

Medicinske sestre su slušali nas lekara kako sta da rade u vezi lečenja pacijenata od korone.
 
L

Ljiljana Novo Naselje

Gost
Pa nije sve korona, iole dobar lekar zna da prepozna da li je grip, korona ili neka druga infekcija.


Da nismo radili nista imali bi žarišta na sve strane, greška jeste što lanac i kariku širenja virusa nisu presekli, ali kao što sam rekla nama nije išlo u korist mere zbog gustine naseljenosti, zbog loše struke u kriznom štabu,nismo imali politički konsenzus i nemamo niti smo ikad imali jak zdravstveni sistem.


Stvorio se 1 2 3 4 5 lanac-karike prenosa virusa imali smo jaka žarišta I to nas je dovelo do jako teške situacije.Ali hvala bogu i kolege iz Kragujevca, Kruševca i mi iz Mišeluka možemo odahnuti posle 3 godine mukotrpne i jako teške borbe protiv korone.
 
Poruka
8.605

Kovid nadjačao rak na listi uzročnika smrtnosti u Srbiji:​


To nije tačno.

Ako misliš kako su svima koji su umrli tokom plandemije u umrlicu upisivali "kovid" onda... Ajde da se ne vređamo.
Znam ljude koji su se ubili, samoubice, kojima su tokom plandemije u umrlicu upisivali da su umrli od kovida. Neću više ni da se trudim raspravljati o takvoj vrsti gadosti i odvratluka.

Rak je od bombardovanja porastao neverovatno, i stopa dece obolele od leukemije je ako ne prva, onda među prvima u svetu. Osim toga, deca su nam počela obolevati od vrsta raka koji deca inače ne dobijaju.

Ako si ovu temu postavio iz neznanja, mogu te zanemarit. Ako si je postavio sledeći neku agendu ili čak bivajući poduprt njome (da ne kažem šta u stvari mislim) onda te sram bilo. Sretna je okolnost da ovim budalaštinama više niko ne veruje. Ne veruješ ni ti, samo pišeš jer... Ti znaš zašto pišeš.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.