"Kosovu na jesen puni suverenitet"

SURbel

Buduća legenda
Poruka
36.557
Beč -- Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger izjavio da će puni suverenitet Kosovo dobiti na jesen.

On je naglasio, pred sutrašnji sastanak Međunarodne upravljačke grupe (ISG) za Kosovo, da još nerešena situacija na severu zahteva dalje prisustvo međunarodnih snaga.

On je objasnio da odluka usledila baš sada jer je za manje od pet godina kosovska vlada postigla ciljeve Ahtisarijevog plana, koji predviđa stvaranje stabilnog, demokratskog, multietničkog Kosova, koji može doprineti regionalnoj stabilnosti.
........
Kosovo, smatra šef austrijske diplomatije, sada ulazi u jednu novu fazu sopstvene odgovornosti i evropskog približavanja.

"To naravno ne znači da se može opustiti. Proces reformi u najmlađoj državi Evrope mora biti nastavljen. Do jeseni moraju još svi ciljevi Ahtisarijevog plana biti uneti u kosovski Ustav i zakonodavstvo. Samo tada će pravno biti delotvorna odluka ISG", poručio je on.

Prema njegovim rečima, Ahtisarijev plan uzima u obzir i problematiku severa Kosova.

"Međutim, on nije mogao biti tamo primenjen, ali to nije bila greška Prištine. Integrisati stanovnike severa ostaće i dalje jedan izazov za kosovsku vladu, ali i međunarodnu zajednicu", smatra Špindeleger.

Линк
Дакле, од фусноте до пуног суверенитета.

Зар она звездица није била проглашена нашом победом?
 
Prvo smo proglasili... pobedu 1999. godine...
Kasnije smo imali nekakve pregovore koji su propali.
Onda smo imali tzv. proglasenje nezavisnog KiM.
Potom smo ipak imali nekakve pregovore i potpisane sporazume (to je ipak promena, jer smo do sada potpisivali sve redom)
I sada ovo... tj. na jesen...
To sve samo pokazuje da mi sami to ne mozemo da sredimo, a da niko nije hteo ili uspeo da se zalozi za nasu stvar na nasu korist. Ako nasi saveznici (mi ih tako zovemo, treba da vidimo kako oni zovu nas) nisu hteli... ne znam sta da kazem. A ako su radili, pa opet nisu mogli... onda da menjamo saveznike ili da se pomirimo sa surovim cinjenicama mnogih poraza i gubitaka.
 
Verujem da će Jeremić Vuk, kao trenutno najmoćnija figura Planete, možda čak uspeti da odloži suverenitet :think:

Rusi, nas (valjda) najverniji saveznik po tom pitanju... su napravili jedan korak koji je nas napravio karikaturom. Hajde sto su iscupali Severnu Osetiju i Abhaziju iz Gruzije, nego su ta dva parceta posle i priznali. Cik da mi neko sad objasni kako onda Ameri ne bi imali pravo da, na primer nama, iscupaju jedan deo pa da ga priznaju?

Sto se mene tice Ameri = Rusi... a mi dodjemo pod 'topovsko meso'.
 

Back
Top