Kosovski sindrom

krauterbox

Iskusan
Poruka
5.493
U srijedu 19. decembra predstavnici indijanskih plemena Dakota, lakota i Nakota objavili su saopštenje o raskidu 150 g. starog sporazuma tih plemena i vlade SAD-a.

Vođa pokreta Rasel Mins je tom prilikom izjavio da se pripadnici tih plemena više ne osjećaju građanima SAD-a i da je ovaj njihov čin rezultat 30 g. borbe sa američkim kolonijalizmom.

865l7bp.jpg

Rasel Mins - dugogodišnji borac za prava Indijanaca

Po riječima Minsa uskoro se može očekivati i izdavanje i pasoša i vozačkih dozvola Dakota saveza, kao i otvaranje diplomatskih predstavništava u drugim zemljama.

Dakota, Lakota i Nakota Indijanaca ima oko 114.000 i žive u 5 država SAD-a - Nebraska, Južna i Sjeverna Dakota, Montana i Vajoming i upravo na dijelove teritorija tih država savez i ima pretenzije.


Interesantan podatak je to da je na sastanku na kojem je donesena pomenuta odluka prisustvovala i delegacija bolivijske ambasade.
Bolivija naime ima sličan problem, 15.12. na sjednicama municipalnih savjeta triju okroga Beni, Pando i Tariha (jug najbogatije pokrajine Santa Kruz) donesene su odluke o izlasku tih oblasti iz sastava Bolivije.

Odluke su bazirane na rezultatima referenduma od 2. jula na kojima se većina stanovništva opredjelila za autonomiju.
Zvanični La Paz odcjepljenje naravno nije priznao.
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.