Косовска обавештајна агенција кажњена са 3.000 евра јер није одговорила на питање Коха диторе

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

комшија

Stara legenda
Poruka
79.954

1659233092901.png

Kosovska obaveštajna agencija kažnjena sa 3.000 evra jer nije odgovorila na pitanje Koha ditore


Kosovska obaveštajna agencija kažnjena sa 3.000 evra jer nije odgovorila na pitanje Koha ditore 1


Beta danas 23:26

Agencija za informacije i privatnost (AIP) kaznila je Kosovsku obaveštajnu agenciju (KOA) sa 3.000 evra zbog toga što listu Koha ditore nije odgovorila u vezi sa pitanjem o broju prisluškivanih osoba tokom 2021. godine.

Pošto KOA nije odgovorila na prvi zahtev Kohe ditore dostavljen krajem decembra prošle godine, zahtev je ponovljen, a nakon što je i taj zahtev ostao bez odgovora list se obratio AIP-u.

U aprilu ove godine AIP je rešenjem obavezala KOA da dostavi tražene odgovore, ali ni posle ove odluke KOA nije dostavila tražene podatke, zbog čega je u kažnjena sa 3.000 evra zbog nepoštovana odluke i rešenja u Zakonu u pristupu javnim informacijama.

Zbog odluke Agencije za informacije i privatnost da dostavi tražene informacije, KOA je tužila Agenciju.

„Obaveštavamo vas da je KOA dana 08.06.2022. godine podnela tužbu u upravnom sporu za poništenje rešenja AIP-a br. AP-52/2022, kojim je AIP obavezao KOA da omogući pristup informacijama u vezi sa zahtevima za prisluškivanje za 2021. godinu“, navodi se u odgovoru Kosovske obaveštajne agencije.

Kako se navodi u ovom odgovoru, KOA je pored tužbe tražila od suda da izrekne meru odlaganja izvršenja rešenja, ali nije dobila odgovor i izvršila uplatu 3.000 evra.
Obrazloženje Obaveštajne agencije je da su traženi podaci poverljivi i time zaštićeni zakonom.

„Odgovarajući pristup i njihova distribucija, pored navedenih zakonskih ograničenja, predstavlja visoku osetljivost i ocenjuje se kao neprihvatljiv rizik zbog potrebe zaštite obaveštajnih metoda i drugih poverljivih podataka. AIP je takodje obavešten o razlozima odbijanja, a nakon njihove odluke bili smo prinudjeni da sudsku zaštitu tražimo tužbom Osnovnom sudu u Prištini“, naveli su iz KOA.

I posle odluke o kažnjavanju KOA, Koha ditore je ponovila zahtev za dobijanje informacija o broju slučajeva prisluškivanih osoba, ali za razliku od prethodna dva puta kada je KOA odlučila da ćuti, odgovorila je sedam dana nakon upućivanja zahteva.

Zahtev je ponovo odbijen sa obrazloženjem da se čeka odluka suda kome su se obratili, povodom odluke Agencije za informacije i privatnost.

„Razlozi zbog kojih KOA nije omogućila uvid u tražena dokumenta ostaju isti kao i oni koji su izneti u odgovorima koje smo uputili AIP-u, ali i na adresu nadležnog suda kroz tužbu za upravni spor, te vas shodno tome, obaveštavamo da u očekivanju pravosnažne sudske odluke po ovom pitanju, KOA je odlučila da još jednom odbije vaš zahtev za pristup poverljivim informacijama u vezi sa gore postavljenim pitanjima“, navodi se u odgovoru KOA listu Koha ditore.

Kazna izrečena KOA je medju četiri druge koje je Agencija za informacije i privatnost izrekla zbog nepoštovanja Zakona o pristupu javnim dokumentima.

Medju kažnjenima je i Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore koje je kažnjeno sa 13.000 evra zbog nedostavljanja podataka o troškovima za gorivo supruga predsednice Vjose Osmani, koji je diplomata u ambasadi Kosova u Skoplju.

link

Браво за Косово, то је демократија! Косово напредује корацима од хиљаду миља у изградњи својих институција. Замислите да БИА буде кажњена јер није одговорила на питање новинара, а по Закону о доступности информација од јавног значаја, на пример да достави службену белешку коју је наводно сачинио Бата Гашић после својих разговара са власником плантаже марихуане Колувијом.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.