Kosovo: Zelenašenje odnosi živote

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
Zelenašenje ili fajda, kako se to na Kosovu kaže, veoma je česta pojava. Mnogi zelenašima daju sve što imaju, mnogi pak gube živote. U kosovskoj policiji znaju za pojavu, a dobro upućeni tvrde da su umešani i političari.

U centru Prizrena je pre tri dana iz vatrenog oružja ubijen 22-godišnji mladić, a trojica su teže ranjena. Zločin se dogodio u sred bela dana. Portparol regionalne policije izjavio je da je do ubistva i ranjavanja došlo zbog zelenašenja – ilegalnog pozajmljivanja novca pod kamatom.

Na Kosovu je učestala pojava davanja ili uzimanja novca na takozvanu fajdu, kamatu koja je desetostruko veća od one u bankama. Ako je dužnik u nemogućnosti da novac vrati na vreme, kamata se svakog meseca udvostručava. Izgubili su zbog toga mnogi svoje kuće i lokale vredne i po nekoliko stotina hiljada evra. Mnogi su prošli još gore: ubijeni su, izvršili su samoubistva ili tajno sami ili sa porodicama pobegli sa Kosova.

„Otac nam je uzeo novac na fajde i izgubio dve kuće i nekoliko lokala. Sada živimo kao podstanari i nemamo ni kiriju da platimo. Gde ćemo i kako – ne znamo. Živeli smo i radili odlično, ali sve nam se srušilo preko noći“, kaže mladi Prizrenac uz molbu da mu ne spominjemo ime jer je njegova porodica, kako naglašava, za kratko vreme izgubila oko 400 hiljada evra.

U policiji znaju da je zelenašenje prisutno i podsećaju da je to krivično delo. Kažu da su uhapsili neke zelenaše, ali je zbog straha malo onih koji prijavljuju slučajeve. „Policija Kosova je tokom 2010. tretirala 26 slučajeva fajdi. Od toga 23 je prosledila tužilaštvu sa poznatim počiniocima, sedam osoba je pritvoreno, protiv 34 lica podignuta je krivična prijava, a pretpostavljena šteta iznosi 25.000 evra“, kaže za Dojče vele Baki Keljani, portparol Kosovske policije.

Dobro upućeni tvrde da su među zelenašima i mnogi bogati zvaničnici sa Kosova. Ali Keljani kaže da još nisu imali slučaj da su čelnici bilo kojih kosovskih institucija bili osumnjičeni za davanje novca uz velike kamate.

Na Kosovu posluje više domaćih i inostranih banaka. Njihovi predstavnici tvrde da ne znaju za slučajeve zelenašenja i da nisu radili nikakva istraživanja kako bi saznali koliko im posla otimaju zelenaši. Dževat Sezalari, ekonomista i bivši dugogodišnji bankar, razlog ove pojave vidi u nepostojanju skoro nikakve politike ekonomskog razvoja.

„Zato je sada jedini zadatak predstavnika naše vlade ubiranje poreza i popunjavanje budžeta. Ne interesuje ih socijalno stanje našeg naroda. Ne znam da li su i oni umešani u davanje novca uz tako veliku kamatu, ali, pošto se ne bore da se ovoj protivzakonitoj raboti stane na put, može se posumnjati da su neki od njih involvirani u sve ovo, pasivno ili aktivno“, tvrdi Sezalari.


Autor / izvor: Deutsche Welle
 

Back
Top