Kosovo - "Srpski Tajvan"

Zarathustra

Poznat
Poruka
7.625
KINA PODRŽAVA CELOVITOST SCG
POLITIKA - SVET I MI - Četvrtak, Oktobar 27, 2005 09:13 RTS
</FONT>
2peking.jpg
Potpredsednik Kine Ceng Ćinhung razgovarao je u Pekingu sa ministrom spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem, kojem je preneo podršku Kine teritorijalnom integritetu SCG i Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova SCG.

Kineski potpredsednik je ocenio da izvanredni politički odnosi dveju zemalja nameću obavezu svestrane ekonomske, trgovinske, kulturne i turističke saradnje.

Drašković je naglasio da je Kosovo u Srbiji, isto kao što je i Tajvan u Kini.

Odluka Saveta bezbednosti UN da počnu pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije, dominirala je i u susretima ministra Draškovića sa potpredsednikom vlade za spoljne poslove Tang Đasjuenom i ministrom za medjunarodne veze CK Komunističke partije Kine Vang Đazujem.

Kineski zvaničnici istakli su čvrst i principijelan stav da UN i svi u medjunarodnoj zajednici moraju poštovati temeljno načelo nepromenljivosti državnih granica i da bi svaki drugi pristup predstavljao nasilje nad poveljom UN i medjunarodnim pravom.

Sagovornici su saglasni da se mora unaprediti bilateralna saradnja, koja sada značajno zaostaje za političkim odnosima.

Drašković je preneo poziv potpredsedniku Kine Ceng Ćinhungu da poseti Srbiju i Crnu Goru, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.
________________________________________________________________
SUSRET MSP VUKA DRAŠKOVIĆA SA AMBASADOROM NR KINE
LI GUOBANGOM

Ambasador Narodne Republike Kine u Beogradu Li Guobang upoznao je ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, Vuka Draškovića, sa Zakonom protiv otcepljenja koji je danas usvojio kineski Parlament.

Ambasador je naglasio da je Narodna Republika Kina energično protiv nezavisnosti Tajvana i da je opredeljena za sve vrste dogovora radi nacionalnog ujedinjenja, u skladu sa principom : Jedna država, dva sistema.

Ministar Drašković je pružio punu podršku usvojenom Zakonu i stavovima državnih organa Kine.

Ministar Drašković je, istovremeno, izrazio zahvalnost Narodnoj Republici Kini zbog podržavanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu, istakavši da Povelja UN ne dopušta stvaranje nezavisnih država na teritoriji suverenih država protivno njihovoj volji.
______________________________________________________________________

KOSOVO - "SRPSKI TAJVAN"
Ne samo medju politicarima, vec i u javnosti moze se cuti da ce Kosovo kad-tad ponovo biti "srpsko". Kada su Kinezi mogli da posle sto godina vrate Hongkong, a posle cetiri veka Makao u okvire zemlje-matice, Kine, zasto bi Srbi morali da smatraju da je Kosovo za njih zauvek izgubljeno!

Zaista se ne moze znati sta ce biti za sto ili cetiri stotine godina: svet se neprekidno menja, menjaju se odnosi snaga, propadjaju jedni i uzdizu se novi centri moci.

Ali, poredjenje Kosova sa Hongkongom i Makaom ne moze da opstane iz vise razloga:

- Kina je zemlja sa neprekinutom tradicijom od vise hiljada godina, dok Srbija u svojoj novijoj istoriji, posle petovekovnog ropstva, jos nije sastavila ni dva stoleca.

- Kina, sa svojih milijardu i po stanovnika, svojim stalnim clanstvom u Savetu bezbednosti UN, svojim nuklearnim oruzjem, svojim brzim ekonomskim razvojem i drugim svojstvima predstavlja prvorazrednu svetsku silu, dok Srbija jedva moze da se "pronadje" na mapi Balkana.

- I sto je najvaznije: i u Hongkongu, koji je proveo sto godina pod upravom Velike Britanije i u Makaou, kojim su cetiri veka vladali Portugalci, ziveli su i zive mahom Kinezi, njih vise od 90 odsto, dok na Kosovu ne zivi vise od 90 odsto Srba, vec vise od 90 odsto Albanaca!

Ali, ovde ne prestaje svako poredjenje situacije na Kosovu sa Kinom i Kinezima.

Ovoga puta nije rec o poredjenjima u nasoj, vec o jednom poredjenju u inostranoj javnosti, posebno u krugu uticajnih politicara i poznatih naucnika.

Naime, sve cesce se moze cuti teza da na odnose Srbije, odnosno SCG i Kosova treba gledati kao na odnose Kine i Tajvana. Na prvi pogled, i ovo poredjenje izgleda nezgrapno i nekorektno. I u Kini i na Tajvanu zive Kinezi, a Kinu i Tajvan nisu razdvojili, kao Srbiju i Kosovo, etnicko-demografski problemi, vec - revolucija: socijalizam u Kini i kapitalizam na Tajvanu. Medjutim, kada se kaze da ce odnosi Srbije, odnosno SCG, i Kosova liciti na odnose Kine i Tajvana, misli se na sledece:

- Medjunarodna zajednica priznaje Kinu, a ne Tajvan, kao suverenu drzavu. Iz toga bi mogao da bude izveden zakljucak da medjunarodna zajednica smatra Tajvan delom Kine, ali u praksi Tajvan, sa svojim posebnim unutrasnjim uredjenjem i medjunarodnim vezama, narocito ekonomskim, funkcionise kao posebna zemlja.

- Postoji izvestan broj zemalja koje su prihvatile teoriju o "dve Kine" pa su zvanicno priznale Tajvan kao suverenu, nezavisnu zemlju, poglavito iz profitabilnih razloga, kao sto je to nedavno ucinila Makedonija.

- Najzad, SAD koriste Tajvan, kao svog sticenika, za razne vrste nagadjanja sa Kinom, za obuzdavanje Kine i, povremeno, za zadavanje niskih udaraca Kini.

Prema tome, kada se kaze da ce polozaj Kosova biti slican polozaju Tajvana, u stvari, podrazumeva se sledece:

- Medjunarodna zajednica ce priznavati suverenost SCG, a ne Kosova, koje ce tretirati kao deo SCG. Medjutim, u praksi ce Kosovo, sa svojim posebnim unutrasnjim sistemom, funkcionisati kao posebna zemlja.

- Kada budu izabrani novi organi vlasti na Kosovu, bice zemalja, kao sto je Albanija, ali i ne samo ona, koje ce ih priznavati kao legitimne i suverene predstavnike Kosova.

- Postojace pojedine velike sile koje ce koristiti specifican polozaj Kosova za zadavanje niskih udaraca Srbiji i SCG.

Jos u jednom pogledu postojace slicnost izmedju Tajvana i Kosova. Kao sto Tajvan nastoji da stekne medjunarodno priznanje kao nezavisna suverena zemlja, tako ce i Kosovo svim silama teziti da postane nezavisno. Teznju Tajvana otezava ili onemogucava snaga i uticaj Kine u svetskim poslovima, kao i sama okolnost da je, u sustini, rec o jednoj zemlji, dok ce slicne aspiracije Kosova sprecavati poremecaji do kojih one mogu da dovedu na Balkanu i drugde.

Zavrsavajuci ovo, mozda korektno, a mozda i pomalo nategnuto poredjenje medjunarodnog statusa Kosova sa medjunarodnim polozajem Tajvana, treba kazati da je Tajvan vec pedeset godina odvojen od Kine. Poznato je da je Kina svim sredstvima, povremeno, ali oprezno i vojnim, pokusavala da vrati Tajvan pod okrilje matice-zemlje, ali da joj ni odnosi snaga u doba blokovske podele, ni u sadasnjem postbipolarnom periodu to nisu omogucili.

Moze li se verovati u ocekivanja da bi Kosovo ipak ubrzo moglo da ponovo bude vraceno pod puni nacionalni suverenitet Srbije?

Postoji tvrdnja da ce se u skladu sa Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 jugoslovenska vojska i policija vratiti na Kosovo.

Ta tvrdnja je tacna, ali treba znati da je u pitanju svega nekoliko stotina vojnika i policajaca koji treba da odrzavaju kontakt sa medjunarodnim snagama, da budu prisutni na nekim pogranicnim punktovima, da cuvaju sveta mesta i da se bave rasciscavanjem mina. Sa tako odredjenim zadacima, sa neizvesnoscu kada ce "biti pozvani" da dodju na Kosovo, tesko je verovati da tih nekoliko stotina vojnika, u odnosu na 50.000 pripadnika KFOR-a, civilnu upravu UN, tzv. Kosovski zastitni korpus i druge legalne i ilegalne separatisticke organizacije tamo mogu bilo sta da izmene, a ponajmanje da vrate Kosovo u okvire ustavno-pravnog i teritorijalnog poretka SCG.

Postoji ocekivanje da bi prilikom obnavljanja visegodisnjeg mandata KFOR-a u Savetu bezbednosti UN Rusija ili Kina mogle uloziti veto i da bi se tada KFOR morao povuci sa Kosova, sto bi otvorilo vrata povratku srpske vojske i policije na Kosovo. Na zalost, tesko je verovati da bi u postojecim odnosima snaga bilo Rusija bilo Kina mogle uloziti veto u slucaju Kosova. Prema postojecem stanju stvari i kada bi doslo do ulaganja veta, vodece zapadne sile bi mogle da zadrze svoje vojne snage na Kosovu, buduci da je KFOR, u stvari, NATO. Najzad, kada bi vodece zapadne sile zelele da sve bude prema medjunarodnom pravu mogle bi da posredstvom Rezolucije Ujedinjeni za mir, izglasane u Generalnoj skupstini UN 1950, sprovedu produzenje mandata KFOR-a na Kosovu, uz pomoc vecine zapadnih i mnogih muslimanskih zemalja.

Najzad, govori se o mogucnosti da se srpska vojska i policija vrate na sopstvenu inicijativu na Kosovo, buduci da KFOR i UNMIK nisu sposobni da srede tamosnje stanje stvari.

Ova ideja budi lazne nade, a sama po sebi spada u domen ciste politicko-vojne utopije. I KFOR i UNMIK , su u principu, zadovoljni onim sto su ucinili i cine na Kosovu, a u slucaju neke ofanzivne akcije srpskih vojnih i policijskih snaga pred njima bi se nasao NATO.

A zna se da sut sa rogatim tesko moze da izadje na kraj.

Sve u svemu, ima neke istine u prici o Kosovu kao "srpskom Tajvanu".
 
Zarathustra:
E pa na tvoju zalost za Tajvanom, bice Kina, jer je takav odnos snaga i tako JEDINO pravedno ! I Tajvanci su Kinezi po svim osnovama.

Персонификација уједињења:
taireu03.jpg


serb_pagan:
jesu kinezi,ali ne gledam blagonaklono na dalje sirenje komunistickog zla

Не знам колико пута треба понављати да НР Кина је само именом комунистичка. Њихов систем нема много везе са марксизмом, који је у основи западна идеологија.
Уосталом, није ни комунизам сасвим лош. Тито је више дао интелигенцији и више се ценила школа него код свих ових садашњих гуланфера.
 
оригинал поставио Заратустра:
Sve u svemu, ima neke istine u prici o Kosovu kao "srpskom Tajvanu".

Нажалост, имам сасвим друго виђење КФОР-а и НАТО-а у вези Косова, сматрам да НАТО НЕ САМО ШТО СЕ НЕЋЕ ПОВУЋИ СА КОСОВА - ВЕЋ СЕ ТРАЖЕ НАЧИНИ И РУПЕ ДА ЗАПОСЕДНУ ЦЕЛУ ТЕРИТОРИЈУ СРБИЈЕ (а ту рупу је направио дрогирани В.Драшковић) - и мислим да ће у догледној будућности Србија "на мала врата" БИТИ ПОД ПРОТЕКТОРАТОМ...ТЈ. СРБИЈА ЋЕ БИТИ САМО ЈОШ ЈЕДНА У НИЗУ КОЛОНИЈА ... и што је још жалосније увиђам да се томе неће противити ни Русија ни Кина... :evil:
 
Ја само (скроз опуштено) износим своје лично предосећање... шта ћу ... али то ми се стално тако намеће... без моје воље... само посматрам поступке "владара света"...
 
Nexus 6:
e, pa...onda se opusti majstore, jer stvaras nepotrebni stres sebi...od toga nema nista, ni u najludjim snovima Antisrba Antisrbinovica, iz zemlje Antisrbije...

Овакво Твоје површно размишљање показује да си Ти САМО НЕСВЕСНО У СЛУЖБИ ТОГА ПЛАНА... а има и оних који су тога свесни али сепотпуно погрешно надају да ће управо они бити подржани ДА У ИМЕ ОКУПАТОРА ВЛАДАЈУ СРБИЈОМ (јер их једино власт и интересује)...
... наравно унапред знам Твој следећи пост: ХАХ, ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ... али,

ја рекох - да душу своју спасем...
 
eremita:
Овакво Твоје површно размишљање показује да си Ти САМО НЕСВЕСНО У СЛУЖБИ ТОГА ПЛАНА... а има и оних који су тога свесни али сепотпуно погрешно надају да ће управо они бити подржани ДА У ИМЕ ОКУПАТОРА ВЛАДАЈУ СРБИЈОМ (јер их једино власт и интересује)...
... наравно унапред знам Твој следећи пост: ХАХ, ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ... али,

ја рекох - да душу своју спасем...

ne bih rekao teorija zavere...da bismo ostali u dobrim odnosima, necu reci nista...
osim, naravno, da se apsolutno ne slazem...svesno...
i uputim ti, jos jednom, pitanje...koji je konacni cilj porobljavanja Srbije? sta "oni" imaju od toga?
mozda da pitam Pobunjenika...
 
eremita:
оригинал поставио Заратустра:
Sve u svemu, ima neke istine u prici o Kosovu kao "srpskom Tajvanu".

Нажалост, имам сасвим друго виђење КФОР-а и НАТО-а у вези Косова, сматрам да НАТО НЕ САМО ШТО СЕ НЕЋЕ ПОВУЋИ СА КОСОВА - ВЕЋ СЕ ТРАЖЕ НАЧИНИ И РУПЕ ДА ЗАПОСЕДНУ ЦЕЛУ ТЕРИТОРИЈУ СРБИЈЕ (а ту рупу је направио дрогирани В.Драшковић) - и мислим да ће у догледној будућности Србија "на мала врата" БИТИ ПОД ПРОТЕКТОРАТОМ...ТЈ. СРБИЈА ЋЕ БИТИ САМО ЈОШ ЈЕДНА У НИЗУ КОЛОНИЈА ... и што је још жалосније увиђам да се томе неће противити ни Русија ни Кина... :evil:
Зар ништ нисмо од Војводе Ђујића и Чиче научили, могу да нам узму градове и фабрике, и земљу, али стање духа(Косовски завет и Велику Србију) и ПРАВОСЛАВНУ веру нико неће моћи. Формирати ће мо комитске јединице и тројке ако треба ,али окупације бити неће.
 
Nexus 6:
ne bih rekao teorija zavere...da bismo ostali u dobrim odnosima, necu reci nista...
osim, naravno, da se apsolutno ne slazem...svesno...
i uputim ti, jos jednom, pitanje...koji je konacni cilj porobljavanja Srbije? sta "oni" imaju od toga?
mozda da pitam Pobunjenika...

То шта они имају од тога СТАВИ ПРСТ НА ЧЕЛО ПА РАЗМИСЛИ САМ... управо је у току доношење одлуке о томе...РАЗМИШЉАЈ...НАРОЧИТО КАДА ПОЧНУ ДА ТУТЊЕ ПО СРБИЈИ... данас Вук разговара са војним представником о спровођењу "споразума"... и сети се како се јавност узбуркала а онда ОДЈЕДНОМ СУ СВИ УЋУТАЛИ... и ДСС(на моју велику жалост, данас је гласао за НАТО...Odbor za odbranu nije podržao sporazum sa NATO-om
Radio Srbija i Crna Gora - Пре 3 сата и 21 минут

Odbor za odbranu Skupštine SCG nije podržao Sporazum državne zajednice sa NATO-om o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama u regionu Balkana. Za Sporazum su glasala tri poslanika DSS-a i G17 plus, predstavnik SPS-a je bio uzdržan, a sednici nisu prisustvovali članovi Odbora iz DS-a i SPO-a. Većina članova Odbora iz Crne Gore glasala je za Sporazum, jedino je član iz Demokratske srpske stranke bio uzdržan. Predsednik Odbora za odbranu Borislav Banović izrazio je očekivanje da će Sporazum biti usvojen na današnoj sednici Skupštine SCG, u prisustvu poslnika DS i SPO. On je ukazao da bi neprihvatanje Sporazuma imalo negativne posledice po saradnju u okviru Programa PARTNERSTVO ZA MIR i NATO-a.
 
Sta se V.Draskovich bapce oko Tajvan, kad zna da to Srbiji nece pomoci ,pogotovo kad je Kina Clacica Svetskog trzista, a sto je naj-opasno ,podvikli su se ispod rep SAD, pa, ukoliko Ameriki preti opasnost revolucija, Kina moz cak da im pomogne u gusiti je.
Srbiji je Jedini pomoc svoj narod, ako taj narod ne izidje na beogradse ulice da da svoje nezadovoljstvo otmice Kosovo i druge Srpske zemlje, Srbija ce morati da trazi "kuma" da joj da novo Ime, jer djaba joj staro bez teritorije.
 
Ма о чему се говори када ови све потписују, пре ће Срби из СРБСКЕ РЕПУБЛИКЕ да се противе томе него ли Тадић.

Вијест РТРС

РС и БиХ [09:23—09:24 28-ОКТ-05]

Скупштина СЦГ данас о споразуму са НАТО

БЕОГРАД, 28. октобра 2005. (Бета) - Посланици Скупштине Србије и Црне Горе расправљаће данас о споразуму о транзиту НАТО трупа кроз СЦГ који су 18. јула потписали у Београду министар иностраних послова СЦГ Вук Драшковић и генерални секретар НАТО-а Јап де Хоп Схефер.

Споразум, који је изазвао оштре реакције појединих странака, али и
министарстава Србије и државне заједнице, биће једина тачка дневног
реда.

Савјет министара је послије сједнице одржане у уторак затражио да се
споразум о копненим линијама комуникације НАТО трупа кроз Србију и
Црну Гору, разматра по хитном поступку.

Споразум, иначе, омогућује снагама НАТО-а да са пратећом опремом
кроз СЦГ пролазе без накнаде, али ће државна заједница моћи да
наплати по "најнижој цијени" извјесне услуге, које НАТО буде сматрао
потребним.

Власти у СЦГ биле би обавијештене о начинима транспорта НАТО снага, а
рута би била пројектована у договору са Београдом, међутим, Алијанса
нема обавезу да доставља списак инвентара или рутинску царинску
документацију о особљу и опреми који пролази преко територије СЦГ.

НАТО не захтијева да буде изузет од плаћања "разумних цијена" за
тражене и пружене услуге, али се неће дозволити ометање транзита
усљед преговора о плаћању таквих услуга.

За евентуалну штету приликом транзита, особље НАТО неће одговарати
пред домаћим судовима јер ужива имунитет, и искључиво подлијеже
правној надлежности својих националних елемената у погледу кривичних
или дисциплинских мјера које евентуално почине у СЦГ.

Према ранијим најавама, посланици Демократске странке (ДС)
највероватније ће подржати споразум, док ће радикали и социјалисти
гласати против.

Потпредсједник Скупштине СЦГ Милорад Дрљевић, који је члан
Демократске партије социјалиста, рекао је агенцији Бета та странка има
позитиван став према споразуму.

По завршетку те седнице, посланици би требали да наставе седницу која
је прекинута у суботу 22. октобра због недостатка кворума, а на којој
је сљедећа тачка дневног реда закон о замрзавању имовине хашким
оптуженицима.
 
Вијест РТРС

Регион [20:14 27-ОКТ-05]

Неџат Даци-прихватљива једино независност

ПРИШТИНА, 27. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник косовског Парламента Неџат Даци изјавио је данас да косовски Албанци, ни живи ни мртви, неће прихватити било коју другу варијанту статуса Косова, изузев независности."

Ни Парламент, ни Влада, нити било ко од легално изабраних представника не смије преговарати са било ким, изузев о независности. Бићемо господари своје земље, а законима, донесеним у Парламенту, обезбиједићемо демократске стандарде за мањинске заједнице", рекао је Даци новинарима у Приштини.
 
Ma Kosovo i Srbija mogu da se porede sa mnogima. Severna Irska, Severna Osetija (Rusija), Katalonija, Kvebek, Tajvan itd. Razlika je sto sem Rusije sve ostale jesu clanice NATO-a. Eemita zar ti nijednom nije palo na pamet da mozda Ameri hoce baze u ovom delu sveta. Bas njih briga za Srbiju, ovako malu i jadnu(ex YU ih je mozda cak i malo zabrinjavao). Pa oni imaju negdeo oko 40 svojih drzava vecih Srbije i bogatije resursima. Da bar imamo neku naftu nego ni to nemamo. Imamo one naftne skriljce (stene) doduse, ali imaju ih mnogi.
Da smo clanica NATO-a ne sumnjam da bi nam dali i RS i da oko Kosova ne bi bilo vecih problema. Stvar je u tome sto se oni nalaze i na Kosovu i u RS i nemaju nameru sasvim da odu nikada, a posto nismo clanica NATO-a i insistiramo na suverenitetu non-stop nikako ne mozemo ni da upravljamo teritorijama na kojima se nalaze NATO baze. I tako. Nisu nasi politicari budale zato sto hoce u NATO i zato sto im omogucavaju prolaz (mene jedino nervira njihov imunitet). Uostalom vidis da od Rusa i Kineza nema leba, nego samo poneka rec podrske. Previse smo nevazni da bi se bilo ko natezao oko nas i trosio politicke poene. Znaci moramo sami da se brinemo za sebe i NATO je trenutno najbolja opcija za to.
 

Back
Top