Quantcast

КОСОВО: Решење коначног статуса и референдум о признању

Какав ће бити исход процеса решавања коначног статуса Косова?

 • Србија ће признати Косово

  glasova: 38 32,8%
 • Нешто као Бриселски споразум, али добрим делом status quo

  glasova: 25 21,6%
 • Неће бити призања

  glasova: 46 39,7%
 • Не знам / не интересује ме

  glasova: 7 6,0%

 • Ukupno glasova
  116
 • Anketa je zatvorena .

Slaven777

Buduća legenda
Poruka
44.741
Упозорење из Приштине: Албанија би да подели Косово

Бивши премијер привремених институција Косова Рамуш Харадинај је изјавио да је постојала велика опасност да се (лажна држава) Косово подели и да се један део припоји Албанији.

Харадинај је то рекао после „прозивки“ албанског премијера Едија Раме упућених представницима привремених институција Косова због одбијања да буду део „малог Шенгена“.

„Немам ништа лично против албанског премијера Едија Раме, али постојала је велика опасност да се (лажна држава) Косово подели и да се један део припоји Албанији. Био сам приморан да будем против тога, јер се радило о националном интересу, територији, суверенитету“, рекао је Харадинај за телевизију Т7.
Говорећи о притисцима и инсистирању да привремене институције Косова укину таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, Харадинај је изјавио да је „мини Шенген“ — „цуцла варалица Раме и председника Србије Александра Вучића“.

„Они више немају играчку којом би се забављали, па су сада нашли другу играчку. То је једна цуцла варалица за све који су део тога, то је цуцла варалица и за Вучића и за Раму, како би увели (лажну државу) Косово у заблуду“, рекао је Харадинај.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
115.394
SAD šalju više od 130 vojnika na Kosovo
04.01.2020. Kosovo onlineNa Kosovo će ove godine doći više od 130 vojnika Nacionalne garde Kolorada i oni će biti raspoređeni za vazdušne napade, evakuaciju žrtava i borbenu podršku zajedno sa NATO snagama, piše RTK.
Uz ocenu da se Kosovo smatra mirnim mestom čelnici Nacionalne garde Kolorada podsetili su vojnike da je Balkan „vruće“ mesto.
„Nikada ranije nisam bila u inostranstvu, pa će to biti potpuno novo iskustvo“, izjavila je 23-godišnja Kelei Bovers iz Aurore, prenosi MSN News.
Ostali u grupi su veterani koji su služili na raznim mestima.
„Šest meseci sam bio u Avganistanu, vratio sam se posle 40 dana, sada idem na Kosovo”, rekao je Stanton Uoker .

Njegove kolege dodaju da na Kosovo idu “u interesu nacionalne bezbednosti, spremniji su nego ikada do sada i vratiće se sigurno „.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++

:dash: ..........:dash:............:dash:
 

Commie

Buduća legenda
Poruka
41.783

sreda, 22. januar 2020.
Prištiniski portal Gazeta Ekspres, objavio je večeras dokument za koji navodi da je juče potpisan u Berlinu o uspostavljanju avio linije Beograd-Priština, a za šta tvrdi da navodno poseduje kompletan dokument u odnosu na ono što su dve strane juče objavile kao „pismo o namerama“ – i to kao zasebna dokumenta o onom na šta se dve strane pojedinačno obavezuju da isporuče za slobodne vazdušne koridore. Pozivajući se na ovaj navodni dokument iz Berlina prištinske strane i KFOR-a sa Lufthanzom, Gazeta naglašava da se Kosovo njime obavezuje i da ukine takse prema Srbiji koje je odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj, uveo još novembra 2018. Takođe i da će sporazumi o slobodi kretanja i IBM sporazum (Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima) koji su postignuti u Briselu, primenjivati i na putnike, poštu i teret koji se budu prevozili na ovoj relaciji.

„KFOR zadržava pravo na kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova, u skladu sa međunarodno priznatim sporazumima misije NATO na Kosovu. U skladu sa sporazumom i dogovorom, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i KFOR uskladiće i potpisati Dogovor o usklađivanju postupaka o liniji Beograd-Priština. U svakom trenutku, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, aerodrom u Prištini i KFOR u obavezi su da obezbede bezbedan let, uključujući sletanja na relaciji Beograd-Priština“.
Dokument koji je objavila Gazeta Ekspres prenosimo u celosti preveden sa engleskog:
Pismo o nameri za uspostavljanje Specijalne avio linije Beograd-Priština.
(BPSAR)
Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, aerodrom u Prištini i NATO misija na Kosovu (Kosovske snage – KFOR) žele da savetuju i potvrde sledeće. Što se tiče uspostavljanja specijalne avio-linije Beograd-Priština od strane „Lufthanza Grup“.
Strane izražavaju nameru da uspostave direktnu i specijalnu avio-liniju Beograd-Priština. Jedinica za kontrolu vazdušnog saobraćaja na prištinskom aerodromu nadležna je za pružanje usluge kontrole vazdušnog saobraćaja u sektoru KFOR-a. KFOR je nadležan da se nadgledanje pružanja usluga kontrole vazdušnog saobraćaja unutar sektora KFOR-a sprovodi na bezbedan način. Jedinica za kontrolu vazdušnog saobraćaja na aerodromu u Prištini pružaće usluge kontrole vazdušnog saobraćaja za sve letelice kojima upravljaju “Jurovings” i „Lufthanza Grup“ u okviru vazdušnog prostora pod upravom KFOR-a.


Ovo uključuje i direktne letove iz Prištine za Beograd i obrnuto, polaske i sletanja na aerodromu Priština/Beograd u skladu sa Sporazumom sa (BPSAR). Kao deo usluga kontrole vazdušnog saobraćaja pružaoci usluga na aerodromima imaće direktnu komunikaciju, Uključujući pružaoce usluga Kontrole vazdušnog saobraćaja na beogradskom aerodromu ili bilo koje druge usluge kontrole vazdušnog saobraćaja. Kosovske institucije, u skladu sa dogovorom o BPSAR daće prava „Jurovings“ kompaniji i „Lufthanza grupe“ da podnesu zahtev za avio-liniju, koristeći ICAO kod BKPR za pružanje usluga između Prištine i Beograda. Autorizacije date i jednoj i drugoj strani za vazdušni prostor ostaće na snazi bez dodatnih odobrenja. Saglasnost zahteva registraciju i potrebne dozvole koje izdaje Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, saglasnost će biti data u slučaju da „Jurovings“ ili prevoznik „Lufthanza Grup“ bude u mogućnosti da dostavi tipičnu i relevantnu dokumentaciju za avione.
Sami letovi podležu komercijalnoj, tehničkoj i procesnoj izvodljivosti od strane „Jurovings“ ili prevoznika „Lufthanza Grup“, uz punu podršku svih strana.
Prištinskim aerodromom upravljaju relevantni komercijalni operatori. Ako to zatraže „Jurovings“ ili prevoznik „Lufthanza Grup“, prištinski aerodrom potpisaće sporazum zasnovan na IATA – (standardni sporazum za servis aviona) sa „Lufthansa“ – Jurovings“ odeljenjem, kojim se obavezuje da će „Jurovings“ i prevoznik „Lufthanza Grup“ dobiti punu podršku za pružanje usluge letenja na liniji Beograd-Priština. To uključuje ali nije ograničeno na pružanje podrške za putnike, teret i poštu, gorivo i pružanje podrške tokom sletanja i uzletanja, pružanje usluga putnicima, rukovanje teretom, poštom i prtljagom i direktan ulazak/izlazak putnika koji lete na ovoj liniji Beograd-Priština. Usluga će biti na istom nivou kao i bilo koja druga usluga od/do Prištine. Sporazumi o slobodi kretanja i IBM sporazum (Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima) postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine primenjivaće se na putnike, poštu i teret koji se prevoze na ovoj relaciji.
Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i aerodrom Priština potvrđuju da će se linija do/od Beograda/Prištine i obrnuto sprovoditi bez dodatnih poreza, naknada i dažbina za uslugu na relaciji Priština-Beograd. U svakom slučaju, porezi, naknade i dažbine neće biti diskriminišuće prirode. “Jurovings” i prevoznici “Lufthanza Grup” imaće punu nadležnost za prodaju karata, određivanje naknada za putnike i teret, kao i cene transporta pošte samo za odgovarajuće usluge između Prištine i Beograda i obrnuto.
Podnošenje zahteva prevoznika „Lufthanza Grup“ da dve avio kompanije pružaju usluge prevoza na istim relacijama biće odobreno u bilo koje vreme, pod uslovom da su ispunjeni svi uslovi. Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva prihvata to da „Jurovings“ ili „prevoznik „Lifthansa Group“ imaju pravo da koriste usluge kompanija za iznajmljivanje aviona radi pružanja odgovarajućih usluga, uz prethodnu saglasnost navedenih organa. Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i KFOR zaključiće odgovarajući sporazum kojim se uređuje sprovođenje implementacija linije Beograd-Priština. U svakom slučaju, KFOR zadržava pravo na kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova, u skladu sa međunarodno priznatim sporazumima misije NATO na Kosovu. U skladu sa sporazumom i dogovorom, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i KFOR uskladiće i potpisati Dogovor o usklađivanju postupaka o liniji Beograd-Priština. U svakom trenutku, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, aerodrom u Prištini i KFOR u obavezi su da obezbede bezbedan let, uključujući sletanja na relaciji Beograd-Priština.
(KoSSev, Gazeta Ekspres)
http://www.nspm.rs/hronika/gazeta-ekpres-uspostavljanjem-avio-linije-beograd-pristina-kosovo-se-obavezuje-da-ukine-takse-srbiji.html
 

Commie

Buduća legenda
Poruka
41.783
RSE: Španija preti bojkotom samita u Zagrebu zbog učešća Prištine

Španija preti da će bojkotovati samit EU–Zapadni Balkan u Zagrebu zbog učešća Prištine, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na "pouzdane izvore" u Madridu, Zagrebu i Briselu.


Kako navodi, španski zvaničnici su upozorili domaćine skupa, koji će biti održan u maju, da neće učestvovati na skupu na kome "Kosovo ima ravnopravni status sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana".
RSE: Španija preti bojkotom samita u Zagrebu zbog učešća Prištine

RSE: Španija preti bojkotom samita u Zagrebu zbog učešća Prištine

Radio Slobodna Evropa tvrdi i da je iz više izvora potvrđeno da su diplomate iz ostalih zemalja članica EU već obaveštene da je moguće da Španija, koja je jedna od pet država EU koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, preskoči samit u Zagrebu.
U pisanom odgovoru španskog Stalnog predstavništva pri EU navodi se da je još rano za potvrđivanje učešća premijera, jer Španija i dalje nije dobila pozivnicu hrvatskog predsedništva.
Radio Slobodna Evropa ocenjuje da je i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posredno priznao da stvari u organizaciji samita ni idu glatko, zbog tvrdog stava jedne zemlje članice.
Na pitanje RSE o mogućim problemima u organizaciji samita zbog ravnopravnog učešća Prištine, Jandroković je rekao da nije lako uskladiti interese svih država članica EU.
"Kada postoje suprotstavljeni interesi onda se dugo pregovara", rekao je Jandroković i dodao da je premijer Andrej Plenković u kontaktu sa svim evropskim liderima oko organizacije samita.
Jandroković je poručio da će Vlada Hrvatske učiniti sve što je moguće da bi Zapadni Balkan dobio jasnu EU perspektivu i da bi proces proširenja išao dalje, što je, prema njegovom mišljenju, jasan i nedvosmislen stav vlade u Zagrebu i njenog premijera.
"Ne dele sve zemlje EU takve stavove i taj entuzijazam. Razgovaraćemo u najboljem interesu naših suseda. Hoće li to biti dovoljno za uspeh samita, u ovom trenutku ne mogu reći sa sigurnošću ali se nadam da će samit doneti takve rezultate da će svi biti zadovoljni", rekao je Jandroković.
Radio Slobodna Evropa navodi da su zagrebački zvaničnici i dalje uvereni da će se do maja pronaći formula koja će omogućiti učešće svih pozvanih na samitu.
Žozep Borelj napustio sastanak zbog prisustva kosovskog ministra

Žozep Borelj napustio sastanak zbog prisustva kosovskog ministra
Kako dodaje, više diplomatskih izvora im je potvrdilo da Hrvatska intenzivno radi "na svim nivoima" radi pronalaska rešenja, kako bi samit bio uspešan – tako što će biti omogućeno učešće na samitu i Španije i Prištine.
"Radimo sa protokolom kako se ne bi ponovila Sofija", rekao je za RSE jedan izvor iz hrvatskog predsedavanja.
Zagrebački samit će biti održan između 6. i 7. maja i trebalo bi da predstavlja vrhunac predsedavanja Hrvatske EU koja, namerava da ovim samitom potvrdi jasnu evropsku prespektivu za sve zemlje regiona, navodi Radio Slobodna Evropa.
Vlada u Madridu na svim skupovima na evropskom nivou osporava ravnopravno učešće Kosova, a i ranije je bojkotovala slična okupljanja, među kojima je i prošlogodišnji samit u Sofiji na kojem Madrid nije učestvovao iz istih razloga.
Takođe, na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i regiona, koji je održan u avgustu prošle godine u Helsinkiju, tadašnji španski šef diplomatije Žozep Borelj je napustio prostoriju zbog prisustva kosovskog ministra.


http://www.rts.rs/page/stories/sr/s...om-samita-u-zagrebu-zbog-ucesca-pristine.html
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
115.394
Што год наше дилеје на власти ПРИЗИВАЈУ МИР И СПОРАЗУМЕ - ШИПТАРИ СВЕ ВИШЕ БЕСНЕ И ПРОВОЦИРАЈУ:

У славу Хаџије! Ничу обележја албанским терористима око Бујановца и Прешева, а Србија чека…
31.01.2020

Спомен плоча Шефкету Мусију — Хаџији, албанском терористи, припаднику терористичких организација „Ослободилачка војска Прешева, Медвеђе и Бујановца“ и ОВК, осванула је ове недеље на једној приватној кући у околини Бујановца. Влада Србије чека званичну информацију да би реаговала.
То нам је потврдио и Никола Лазић, уредник портала „Бујановачке“, који каже да је реч о кући у којој је у време сукоба на југу био штаб такозване ОВПМБ.
„Постављање табли у славу ОВК терориста није ништа ново овде. У Бујановцу, Прешеву и околини постоји двадесетак оваквих и сличних споменика, али и много већих“, сведочи Лазић за Спутњик.

„Сметају ми ти симболи, не зато што се плашим немира или рата, већ ме нервира та националистичка фрустрација код људи. Потреба да се на било који начин, а посебно на овај, у 21. веку обележава нешто страшно што се догодило пре само 20 година. Томе много доприносе локални албански политичари, који у свакој прилици величају ОВПМБ и њихове вође“, каже Лазић.
Обележја албанским терористима — бесправна
Он је готово сигуран да власници кућа, али и поједине институције на којима су спомени на борбе на југу — немају дозволе за постављање оваквих обележја.
„Ради се, највероватније, о нелегалним објектима. Ако је човек на своју кућу ставио меморијалну плочу, то, у суштини, јесте његова ствар, али је проблем ако се нека јавна површина на било који начин узурпира, није важно да ли је то споменик, табла или нешто треће. Мени то смета и естетски, а смета ми и цела та идеологија, хватање за нешто без довољне временске дистанце“, оцењује уредник „Бујановачких“.
Брдо Гури Фат изнад Великог Трновца — споменик на месту погибије Команданта Лешија

Брдо Гури Фат изнад Великог Трновца — споменик на месту погибије Команданта Лешија

Реакција у најкраћем року

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић каже да су негативне реакције грађана који су фотографије табле поставили на друштвене мреже — оправдане.
„Надлежни органи ће поводом овог случаја поступити у складу са законима који регулишу ову област — сигуран сам да ће реаговати у најкраћем могућем року“, каже Станковић за Спутњик.
Ко је надлежан?
По Закону о ратним меморијалима — евентуално решење о уређењу и уклањању плоче доноси министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, по претходно прибављеним мишљењима Савета и надлежне установе за заштиту споменика културе.

У том Министарству кажу да нови случај не може још да уђе у процедуру без званичне информације о томе да је постављена спомен плоча албанском терористи.

„Очекујемо да нам се обрати Координационо тело за Прешево, Бујановац и Медвеђу, али биће довољна и ова пријава ваше куће, како би смо утврдили о чему се ради. Уколико је табла нелегално постављена, што је највероватније случај, наложићемо локалној самоуправи да је што пре склони“, кажу у надлежном Министарству.

Албанци су амнестирани, па се зато овако понашају
Лазић истиче да не треба заборавити да је држава Србија амнестирала све Албанце који су учествовали на сукобима на југу Србије, те да је то, између осталог, њима и њиховим породицама дало слободу да се овако понашају.
„Не желим да улазим у то колико је та одлука била исправна, али сви они пред законом су исти као и ми. Да ли је направљена грешка, да ли је та одлука државе аутоматски омогућила да се тим људима праве споменици? То није питање закона и дозвола, али то су људи који су амнестирани, дакле, никада нису одговарали ни за једно кривично дело, као што је оружана побуна или убиство полицајца или војника регуларних снага неке државе“, подсећа Лазић.
 

Felicity

Iskusan
Poruka
5.720
Jesen, ili od jeseni do jeseni.
Neizvesno.
Da ali ima nekoliko stadijuma
 • prvo moraju da ubede narod da je Ukidanje povlačenja priznanja OK, jer je Vučić obezbedio liftovanje taksi
 • posle moraju da traju pregovori
 • tek onda može da se potpiše međusobno priznanje Predsednika Kurtija i privremenog organa Muslijua
A sad je već septembar mesec, ako se uzmu u obzir izbori i formiranje vlade
 

Slaven777

Buduća legenda
Poruka
44.741

Народни посланик Драган Шормаз изјавио је ФоНету да му је жеља да више ниједан Србин не напусти Косово, али истовремено пита зашто се, када се већ говори о Косову, не поставља питање и зашто Скопље није Србија.„Ако ћемо да говоримо о Косову, зашто не говоримо о Скопљу, које је било град цара Душана? Зашто онда Скопље није Србија“, рекао је Шормаз у серијалу разговора Косинус.
Подсећајући да је сада сада шеф сталне делегације Скупштине при Парламентарној скупштини НАТО, а да је 1999. ратовао против тог војног савеза, он каже да се неке ствари мењају.

„Волео бих да се што више Срба врати на Косово, то је једини начин да и даље говоримо да је наше, да заштитимо наше историјско наслеђе и цркву, јер ће се она тешко одбранити без народа“, оценио је Шормаз.

Истичући да у Црној Гори народ брани своју цркву, и да ће „зато режим у Црној Гори изгубити ту битку“, Шормаз се пита да ли и на Косову „имамо народ који може да брани своју цркву“.

„Споразум је једино решење, потребан је читавом региону, а највише Србима и Албанцима“, нагласио је Шормаз.

Њему су „смешни“ људи који би озбиљно да се баве политиком или аналитиком, „а оптужују Вучића да преговара са непријатељима“.

„Ако причате о споразуму, морате да причате и о компромису. Када се преговара с пријатељима? Компромис је Приштини неопходан, а Србији је преко потребан“, изричит је Шормаз.

Он не зна да ли је разграничење као опција још у оптицају и каже да би највише волео да Косово остане аутономна покрајина у оквиру Србије.

„Разграничење је била једна од идеја за могући компромис. Не говори се о томе да ли ми можемо да реинтегтришемо грађане Косова у државу Србију. Од бомбардовања је прошло 20 година. На изборима на Косову су гласали људи који су пунолетни и који никада нису живели у систему државе Србије“, подсетио је Шормаз.

Наглашавајући да је Сједињене Државе „једина светска империја“, он је предочио да без ангажовања те земље нема решења за косовски проблем.

„Не видим зашто би међународна конференција била лоша. Ми смо сами, немамо савезнике, а Албанци имају савезнике, па ако хоћемо коначно решење, можда је боље да учествује неко са стране, да нам помогне“, објаснио је Шормаз.

Како истиче, референдум је демократски поступак и зато не види зашто га и по питању Косова не би било.

„Грађанима, међутим, мора да буде кристално јасно шта добијају, а шта губе у зависности од тога како одговоре на референдумско питање. Ствари треба мерити у односу на будућност, а не на прошлост“, поручио је Шормаз.

Он сматра да ће се питање пријема Косова у Уједињене нације (УН) решавати кроз споразум, ако до њега дође.

„Не може Косово да има столицу у УН, а да Србија од тога нема ништа. Мора и Србија једном да се уважи, али сигурно неће бити уважена, ако се будемо инатили и одбијали сарадњу“, закључио је Шормаз.

(Фонет)
 

Slaven777

Buduća legenda
Poruka
44.741
Vučić: Pred Srbiju će biti stavljen ultimatum, daće garancije za ulazak u EU i tražiti da priznamo Kosovo

vučić


Srbija će se ove godine suočiti sa ultimatumom po pitanju Kosova, rekao je u jutarnjem programu TV Prva predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o situaciji na Kosovu, predsednik je rekao da će pred našu zemlju sigurno biti postavljen ultimatum.

- Sigurno će pred nas biti stavljen ultimatum. Daće nam garancije za ulazak u EU, a da priznamo Kosovo. Znam i ko će biti izaslanik za razgovore sa Prištinom, ali za sada ne mogu da kažem. Predlog će biti Ahtisarijev plan plus plus. I ponudiće nam poseban status za Srbe u određenim oblastima. I šta onda? Ja ću da pitam narod - rekao je Vučić.

Predsednik je na ovaj način komentarisao intervju koji je Duško Kovačević dao za naš list. Na njegove reči da strepi i da nam nad glavom nam je ne mač nego giljotina i da nas rešavanje pitanja Kosova čeka od jeseni naredne godine, a da su EU, Amerika, Nemačka rešile da reše stvar, kaže:

- Včić nikoga nije lagao, nije lažov. Na kraju, jedini je Vučić suštinski odbio plan da ih pustimo da uđu u Ujedinjene nacije

Na pitanje šta će uraditi ako pred njega dođe ultimatu, kaže: "To ćete da vidite".

Putin me je savetovao da uzmemo pancir

U jutarnjem programu TV Prva gde je govorio i o aktuelnim pitanjima: o stanju u regionu, bezbednosnoj situaciji, nabavci ruskog oružja...

Na početku razgovora, predsednik Vučić govorio je o odbrambenom sistemu "Pancir" koji je dopremljen iz Rusije.

- Pancir je moćno oružje. Pronašli smo novac tako da ne ugrozimo visinu duga. Kada sam postao ministar odbrane imali smo samo jednog MIG-a koji je mogao da poleti. Danas imamo 14 MIG-29. Drastično smo podigli borbenu gotovost. Ovo su sistemi koji su izuzetni za gađanje dronova, koji postaju suština ratovanja u svetu, zatim protiv krstarećih raketa, takođe protiv bombardera - rekao je Vučić.

Govoreći o primedbama koje dolaze na nabavku oružja, Vučić je rekao da mnogi ne bi voleli da vide Srbiju jaku.

- Nije to sve naša krivica. Ima tu politike koja traje još od kraja Prvog svetskog rata, kada je Srbija donela slobodu mnogim narodima. Od tada postoji ta mržnja i frustracija. Moje pitanje generalu Hodžisu: "A zbog čega ste kupovali helikoptere sa "helfajer" raketama Hrvatima"?

Nikada se nismo mešali u to ko će biti vlast u Crnoj Gori

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, predsednik je rekao da se Srbija nikada nije mešala u pitanje izbora u Crnoj Gori.

- Nikada se nismo mešali u to ko će biti na vlasti, a ko u opoziciji u Crnoj Gori. Nismo mi spaseni brojnih grešaka, imamo ih, pre svega u neodgovornom pristupu pojedinim pitanjima. Kada govorite o deformitetu srpske nacionalne politike (kao što je rekao predsednik Crne Gore Milo Đukanović, prim. nov.), jedan od najsnažnijih separatizama bio je crnogorski. Od Sekule Drljevića do Božićnog ustanka, koji je bio protiv srpskog oslobođenja nakon Prvog svetskog rata. Uvek se govori kako se Srbija meša, ali činjenice su drugačije - rekao je Vučić, koji je rekao i da je Srbija imala važne ljude iz Crne Gore na ključnim mestima u obaveštajnim strukturama.

- Ne možeš da radiš za agenciju neke druge zemlje, a da imaš ključno mesto u Srbiji. Crnogorci u Srbiji moraju da se osećaju kao Srbi u Crnoj Gori. S tim mi nemampo problem, s tim imaju problem u Crnoj Gori - rekao je Vučić.

Govoreći o tome da bi mitropolija crnogorsko-primorska mogla da se nađe na udaru poreske inspekcije u Crnoj Gori, Vučić je rekao : "Ako treba da pomognemo Mitropolji crnogorsko primorskoj pomoćićemo".

Odvratna mi je fašistička politika

Govoreći o unutrašnjoj politici, posebno migrantskim politikama, koje se poslednjih dana intenziviraju u Srbiji (između ostalog i u nastupima lidera Dveri Boška Obradovića, o čemu je Blic pisao), Vučić je rekao da mu je to "odvratno".


- Odvratna mi je fašistička politika u Srbiji. Ovo prelivanje čaša. Đubre fašističko, smirite se više sa tim. Nikada neće biti ljotićevci većina - rekao je Vučić.

Izbori će biti raspisani 3. ili 4. marta, rekao je Vučić, posle povratka iz Vašingtona.

- Moram da sednem da vidim kad se vraćam iz Vašingtona - precizirao je za tv Prva.

U nastavku razgovora govorio je o predstojećim izborima.

- Jednog poslanika svi drugi da imaju više nego mi odmah bi se udružili. Uništili bi Srbiju istom brzinom kao prošlog puta. 48,2 osvojenih glasova je minimum koji moramo da osvojimo. To je mera za nas, ali to nam daje legitimitet, to je fer - rekao je on. Tražili su, dodao je on, da se izvinjava zbog snage SNS.

- Boriću se za svaki glas, jer se sada bukvalno odlučuje o budućnosti Srbije - rekao je on.

Do kraja razgovora na TV Prva, predsednik se uglavnom koncentrisao na predizborne teme, odnosno komentarisanje lidera opozicionih stranaka.

- Narod sve zna. Narod oseća dobro - rekao je on.

Takođe, rekao je da će na listi SNS biti 58 odsto novih imena. Na pitanje da li će to podržati funkcioneri stranke, rekao je - hoće.

- SNS je najbolja moguća partija, koja je u stanju da pronađe svoje greške - dodao je Vučić.
 

Slaven777

Buduća legenda
Poruka
44.741
Džuda: Vučić i Tači razgovarali u Vašingtonu o razmeni teritorija, bez obaveze Srbije da prizna Kosovo

Predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači razgovarali su u Vašingtonu o razmeni teritorija, bez obaveze Srbije da prizna Kosovo, ali Srbija ne bi više sprečavala članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, izjavio je poznati novinar i publicista Tim Džuda, pozivajući se na dobro obavešten izvor, preneo je Kossev.

Džuda: Vučić i Tači razgovarali u Vašingtonu o razmeni teritorija, bez obaveze Srbije da prizna Kosovo 1


U sličnom tonu prištinska novinarka Jeta Džara postavljala je pitanja Tačiju, dok su Vučić i Tači u odvojenim obraćanjima izneli drugačije informacije. Džuda je naveo na svom Tviteru da je posle jučerašnjeg sastanka Tačija i Vučića moguće da se približavamo kritičnoj tački u dijalogu između Kosova i Srbije.

„Ričard Grenel i Trampove pristalice želeli bi da brzo pređu na veliki dogovor, ali problem je što je Tači pri kraju svog mandata i ne može ništa da obezbedi, osim ako ne namami LDK da promeni stranu i sruši vladu Aljbina Kurtija“, naveo je Džuda.

Džuda tvrdi da se u ponedeljak u Vašingtonu diskutovalo o razmeni teritorija i momentalnom ukidanju taksi bez reciprociteta.

„Ideja je da Srbija ne mora da prizna Kosovo, ali ne bi sprečila ulazak Kosova u Ujedinjene nacije, a u tom slučaju se ne očekuje da će Rusija ili Kina staviti veto“, tvrdi Džuda.

Prema njegovim rečima, ne vode se razgovori o Zajednici srpskih opština, iako u slučaju razmene teritorija niko neće brinuti o Srbima na Kosovu, čak i ako većina njih ostane tamo.

I novinarka Jeta Džara u Prištini oprezno iznosi slične teze, pozivajući se na svoja saznanja.

Ona se Tačiju obratila preko Fejsbuka pitanjem zašto nisu transparentne informacije o pregovorima sa Vučićem i tvrdi da ima podatke o navodnom nacrtu sporazuma dve strane o tome šta je potrebno da se učini u „zamenu za priznanje Srbije“.

„Da li ste svesni da potpisujete sporazume koje ne možete da primenite i koja je verovatnoća da ćete takav sporazum potpisati, pa ipak završiti na Specijalnom sudu“, neka su od pitanja Jete Džare.

Vučić i Tači su, u odvojenim porukama, jučerašnji sastanak opisali kao običan. Pre sastanka Vučić je rekao da je Tačija „video 1.000 puta“ i da to nije nikakva novost, a nakon sastanka je ocenio da je on bio „običan“.

„Korektan, konstruktivan, bez nečeg posebnog“, opisao je sastanak Tači.

https://www.danas.rs/politika/dzuda...ritorija-bez-obaveze-srbije-da-prizna-kosovo/
 
Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.