Quantcast

КОСОВО: Решење коначног статуса и референдум о признању

Какав ће бити исход процеса решавања коначног статуса Косова?

 • Србија ће признати Косово

  glasova: 38 32,8%
 • Нешто као Бриселски споразум, али добрим делом status quo

  glasova: 25 21,6%
 • Неће бити призања

  glasova: 46 39,7%
 • Не знам / не интересује ме

  glasova: 7 6,0%

 • Ukupno glasova
  116
 • Anketa je zatvorena .

Slaven777

Buduća legenda
Poruka
41.764
"Priznanje" ili "sankcije", pitanje je sad

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi LicovskiNjih dvojica razgovarali su "u četiri oka", a potom je usledio sastanak u proširenom sastavu.

Kako navodi Tanjug, biće to prilika da se razjasne pozicije obe strane po pitanjima fokusiranim u dve reči na koje su prištinski mediji sveli poruke američkog zvaničnika iz Prištine: "priznanje" i "sankcije".

Prvu - priznanje - naveo je, kako su izvestili mediji na albanskom jeziku, kao uslov bez kojeg Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju, mada je u citatu njegove izjave bila formulacija - "bez rešenja problema s Kosovom".

Od Prištine se, prema onome što je iz razgovora Palmera sa tamošnjim političarima dospelo u javnost, ne očekuje nešto posebno, osim što SAD, kako je rekao, "podstiču novu kosovsku vladu da ojača plan dijaloga sa Srbijom"... šta god to značilo.

Između toga, Palmer je spomenuo "sankcije", nešto što se odavno nije čulo, bar ne javno i eksplicitno: "Nabavka ruskog naoružanja od strane Srbije predstavlja rizik za uvođenje sankcije i mi se nadamo da će naši srpski partneri biti pažljivi po pitanju bilo kakve transakcije te vrste", naglasio je Palmer u intervjuu za makedonsku televiziju Alsat M.

Kad je reč o uslovljavanju Srbije članstvom u EU, predsednik Vučić je kazao da je s velikom pažnjom pratio sve izjave Palmera i da zna da je reč o vrhunskom profesionalcu, koji svoj posao obavlja direktno u skladu s politikom Stejt departmenta i SAD.

Ipak, kaže, iznenadila ga je činjenica da je Palmer i u Prištini i Skoplju govorio suštinski samo o obavezama Beograda, a nijednom nije pomenuo obaveze Prištine.
"Ako je sve tako kao što je rekao Metju Palmer, i to na Kosovu, gde sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis, pitam se o čemu onda da pregovaramo. O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo, a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podseća na neku šalu", rekao je predsednik.

U svakom slučaju, kaže, bićemo spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rešenja, ali na poniženje Srbije nikada nećemo pristati.

On je naveo i da je razgovor sa Palmerom važan, jer će u relativno kratkom vremenu i on i premijerka Ana Brnabić imati susrete i sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom.

Na Palmerovo upozorenje ili "laganu" pretnju sankcijama, zbog ruskog S 400, predsednik odgovara: "Nismo nabavili S 400, a za sve drugo svi oni odavno znaju i ne mislim da predstavlja bilo kakav problem".

Ali, dodaje, i to govori kako nas tretiraju. Jer, kada bismo govorili šta su Hrvati nabavljali od Amerikanaca, pa to nije bilo problematicno, sve vam onda liči na onu staru latinsku o Jupiteru, koju je naš narod preveo kao: što priliči bogu, ne priliči volu. To, ističe Vučić, pokazuje da postoje različiti aršini za različite zemlje.

"Mi ćemo voditi računa svakako, jer ne bih želeo da na bilo koji način bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjača svetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne", istakao je Vučić.

On u svakom slučaju sa američkim zvaničnikom očekuje otvoren i iskren razgovor u, ističe, važnom trenutku za Srbiju.

Palmer je uoči dolaska u Beograd, posle Skoplja i Prištine, rekao i da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rešenja na Balkanu, i da rešavanje "odnosa Kosova i Srbije" ostaje strateški prioritet SAD.

Sastanak predsednika Srbije i Palmera zakazan je za 10 časova, u sedištu predsednika Srbije.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
112.954
Sa Srbije spadaju lanci: Šargarepa u obliku članstva u EU više nije realna – Primena sile više nije moguća

новембар 06, 2019In: SPEKTAR


U tumaranjima dubinama političke krize Zapada ponovo isplivavaju i ideje o nekim novim političkim i geografskim podelama Balkana. Postoji direktna veza dubine krize sa lansiranjem takvih ideja čiji je, u stvari, osnovni cilj prikrivanje nemoći i nepostojanja bilo kakve jasne političke vizije.

Zato, u osnovi, tim idejama i ne bi trebalo posvećivati ozbiljniju pažnju, jer ma koliko za neke izgledale privlačne i čak važne, one su, barem u ovoj istorijskoj fazi, besmislene.
Jednostavno, ne postoje istorijske okolnosti za radikalnije korake, niti je svet danas onakav kakav je bio poslednjih decenija kada su se odigrale balkanske nesreće. Pre svega, u svetu više ne postoji samo jedna dominantna sila, čak ni samo dve, nego najmanje tri sile. Ideje o nekim promenama granica na Balkanu kao rešenju postojećeg stanja za koje se veruje da „nije završen posao“ dolaze sa Zapada, koji se još uvek bez trunke osećaja odgovornosti ponaša kao samoproglašeni vlasnik balkanske sudbine.

Treba istovremeno primetiti da se iza formulacije Balkan u stvari krije prostor bivše Jugoslavije, južnoslovenskih zemalja, u čijem centru je Srbija. Ali, nevolja je što današnji Zapad nema više ni snage ni političkog kapaciteta da bitnije utiče na karte na Balkanu/bivšoj Jugoslaviji. Mnogo je šansi propušteno i još više greha učinjeno.
Za Zapad je sada kasno. To se očigledno – kao i mnoge druge stvari – na Zapadu još uvek ne shvata, i onda se javnost medijski bombarduje raznim idejama. To je, međutim, samo održavanje privida moći. Zanimljiv je pristup tih zapadnih „eksperata“.
Osnovno polazište je da Zapad ima Bogom dano pravo na vlasništvo nad Balkanom, i to pravo osvajača. I sve to pod izgovorom traženja trajnog rešenja a, u stvari, reč je o nezavršenom osvajačkom pohodu, a ne rešenju. U poslednje vreme se čak i taj osvajački pohod više i ne krije, pa se bavljenje još jednim prekrajanjem južnoslovenskih zemalja pravda sprečavanjem uticaja Rusije, Kine i čak Turske.

TIMOTI LES I „NOVO MEĐUMORJE“
Javni nosioci tih ideja su, po starom pravilu, uglavnom takozvane nevladine organizacije i „ekspertski centri“ koje finansiraju Stejt department i Evropska unija (EU), a koji su prikačeni na poznate univerzitete. Pa tako sve u javnosti izgleda važno i sa autoritetom. I sve to uz masovnu podršku medija koji se opet finansiraju iz istih tih centara.

Među najaktivnijim zagovornicima promene granica je i bivši britanski diplomata Timoti Les, koji doduše ima radno iskustvo iz bivše Jugoslavije, službovao je u Banja Luci i Skoplju. Les obavlja osam funkcija u raznim nevladinim organizacijama. Čovek „opšte prakse“, a u balkanskim poslovima se pojavljuje kao geostrateški ekspert Darvin koledža Univerziteta u Kembridžu.
Na tom koledžu on u stvari, u okviru „Geostrateškog foruma“, vodi projekat „Novog međumorja“ (New Intermarium), nedavno oživljene stare poljske ideje o povezivanju zemalja između Baltika, Jadranskog i Crnog mora. Ta ideja je oživljena sa ambicijom da se stvori novi, fizički i politički blok između Rusije i Zapadne Evrope – pre svega Nemačke – a istovremeno i moćna grupa zemalja koja bi mogla da ometa planove velikih evropskih država unutar evropske integracije.

Na izvestan način, ta ambicija podrazumeva i neku vrstu promene granice u samoj Evropi, pa je u tom svetlu zanimljivo da se Timoti Les, koji ekspertski vodi „Novo međumorje“, bavi i promenama granica u bivšoj Jugoslaviji. Les u osnovi zagovara proširenje Srbije, ali i Albanije, što je njegov stari koncept.
Ne dovodi, međutim, u pitanje Severnu Makedoniju nego samo predlaže autonomiju za makedonske Albance. Drugim rečima, Les predlaže nove granice po koliko-toliko etničkim linijama, ali je uočljivo da on unutar podela po etničkom principu ne spominje Hrvatsku, članicu EU, NATO i, njegovog projekta, južnog krila Međumorja.
U mnogo čemu Lesove ideje, ma koliko bi nekome, posebno među nekim Srbima i Albancima, izgledale privlačno, nisu realne, jer se zasnivaju na sistemu „kako mali Đokica zamišlja“ Balkan. Ali on na tome radi, a to neko mora i da plaća. Ko?

U svakom slučaju to nije Darvin koledž –koji u tradicionalnim uslovima Univerziteta u Kembridžu predstavlja studentski dom – jer on u stvari naplaćuje što ugošćuje Lesa i njegove, a ne da im plaća. Trebalo bi takođe podsetiti da su Kembridž i Univerzitet u Kembridžu odavno ključna „intelektualna“ baza američke „duboke države“ u Velikoj Britaniji. Amerikanci su u Kembridžu razgranali široku mrežu instituta i raznih centara koji proizvode projekte „alternativne države“.

NI LEGITIMITETA, NI AUTORITETA
Mnogi su skloni da najezdu ideja iz Kembridža vide i kroz pojačanu ambiciju Vašingtona da se aktivnije uključi u zbivanja u preostalom delu bivše Jugoslavije. Iako je Vašington aktivan i u Bosni i Hercegovini, utisak je da su glavni ciljevi Srbija i Kosovo i Metohija. Za taj deo postoje čak dva zvanična predstavnika Vašingtona, jedan iz Stejt departmenta, a drugi iz Bele kuće.
To je najblaže rečeno pomalo čudno jer i ta dva predstavnika ponavljaju da Vašington nema novih ideja – tvrdo stoji uz nezavisnost Kosova. To i priznanje te nezavisnosti su osnovni američki uslovi za Srbiju. Preostaje, dakle, jedino dalje slamanje Srbije. Slovenački dnevnik Delo, koji je postao ključno glasilo „duboke države“ u južnoslovenskim zemljama, tvrdi da predsednik Donald Tramp želi „spektakl“, neku vrstu „novog Dejtona“, ne samo da bi time mahao uoči narednih izbora, nego da bi još jednom ponizio Evropu.


To je delimično i tačno, ali je i kontroverzno. Jer, energija američkog pritiska pre svega na Srbiju se vuče iz američkog obećanja članstva u EU. Sada članstvo ne obećava izričito EU nego Amerika koja, zvanično, nije članica evropske integracije. Ali, i to je moguće. EU je u unutrašnjem haosu i nema načina da se, uprkos različitim interesima, odupre Americi. Barem ne još.
U ovom novom sazivu posebno je oslabljena Evropska komisija i to ne samo što je još Lisabonski sporazum dao veće nadležnosti Savetu Evrope, telu šefova država i vlada zemalja članica, nego i zbog novog saziva Komisije. Nova predsednica Evropske komisije, koja je nemačko-holandskog porekla, Ursula fon der Lajen ima ne samo problem legitimiteta, nego i autoriteta. Ona je u Evropskom parlamentu koji ima 751 poslanika pobedila sa samo devet glasova prednosti. To nije dovoljno ni za legitimitet, ni za autoritet. Drugim rečima, predstoji period slabe Evropske komisije i deficita autoriteta Brisela.
Povremeno se pojave ideje i o nekoj novoj međunarodnoj konferenciji o Kosovu, pa tako i „završetku“ posla na Balkanu. To, međutim, nije realno. Ne postoje okolnosti za takav skup, a posebno je pitanje ko bi na toj konferenciji učestvovao i pod kojim autoritetom bi ona bila održana. I čime bi se u stvari bavila. Zagovornici te ideje pre svega govore o Kosovu, ali tu ima mnogo više problema nego što se golim okom može videti. Kosovski problem jeste američki projekat, ali Amerika nije više ono što je bila 1999. godine.

Tu je posebno zanimljiv položaj ključnih evropskih zemalja, ne EU kao integracije, već pre svega Nemačke i Francuske. Poučene iskustvom novih članica EU iz Istočne i Srednje Evrope, kao i bivše Jugoslavije, Francuska i Nemačka nisu voljne da i dalje podržavaju širenje američke dominacije.
Iskustvo je, naime, pokazalo da su članice EU iz Istočne i Srednje Evrope proamerički, a ne proevropski orijentisane, i one su najubojitiji američki instrument. Slično je i sa preostalim van-EU zemljama Balkana, i one su proameričke, a na proevropske. I zato bi u slučaju nekog međunarodnog skupa o Balkanu i Francuska i Nemačka tražile antiamerički balans, uz druge velike sile čije bi učešće na takvom skupu bilo neizbežno. Ali, međunarodna konferencija je malo verovatna.

NI ŠTAPA, NI ŠARGAREPE
Utisak je da sve te ideje i povećani angažmani imaju problem realnosti, pate od nerazumevanja novonastalih promena i pod senkom su davno prošlih vremena. Očigledno je da autori tih projekata nadu polažu u lokalne političke elite za koje veruju da ih mogu korumpirati i naterati na odluke koje, u stvari, nisu moguće. Šargarepa u obliku članstva u EU nije više realna, a primena sile kao devedesetih godina je još dalje od realnosti.
Amerika jeste još uvek uticajna na Balkanu, ali ne kao ranije, a veliki deo prostora već popunjavaju i Rusija i Kina.
Za ilustraciju da navedemo jedan običan primer.

Prema priznanju bivšeg američkog ambasadora u Srbiji, Vašington je potrošio četiri godine da bi u Beogradu bio otvoren informativni homoseksualni centar.
Za to vreme, dok se američka ambasada bavila LGBT problemima, Rusija i Kina su ušle kao veliki investitori u industriju, infrastrukturu i energetiku. U prevodu, bez tih zemalja nema bilo kakvih iskoraka. To je realan odnos snaga. A Balkan je oduvek bio ogledalo odnosa u međunarodnoj zajednici i među velikim silama. Zato su sve prilike da novih granica unutar bivše Jugoslavije i na Balkanu, ipak, neće biti, i što se Zapada tiče on je u osnovi zadovoljan i podelom koja se već desila.
To je svima jasno, mada niko neće da kaže. Slovenija i Hrvatska su u EU i NATO, a u tom vojnom savezu su i Crna Gora i Albanija, a verovatno uskoro i Severna Makedonija. Ostalo će sačekati neku novu istoriju, a u međuvremenu praznine i neuspehe Zapada će popunjavati „zapadni eksperti“. Uz ipak nerazumnu podršku većine medija u Srbiji i drugim južnoslovenskim zemljama.

Siniša Ljepojević (Standard.rs)
Siniša Ljepojević je novinar i publicista sa prebivalištem u Londonu i dugogodišnji kolumnista Novog Standarda. Autor je nekoliko knjiga, među kojima je i „EU protiv Evrope, uspon i pad evropskog projekta“.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
112.954
Пиргави су и БИЛИ а и ОСТАЛИ НЕВИЂЕНИ ОЛОШ ...............

Abot: Velika Britanija će nastaviti da podržava razvoj kosovske vojske
Tanjug 07.11.2019.

Velika Britanija će nastaviti da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), izjavio je britanski ambasador u Prištini Nikolas Abot, koji se u svojoj rezidenciji sastao sa bivšim studentima univerziteta iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji su sada pripadnici KBS.

Abot je informaciju o tom događaju podelio na svojoj Fejsbuk stranici, navodeći da je Ujedinjeno Kraljevstvo "pokazalo sposobnost i spremnost da ulaže u mlade i sposobne snage", kao i da će nastaviti da podržava, kako je naveo, razvoj i sposobnosti KBS-a.

Tom prilikom Abot je čestitao komandantu KBS na srebrnoj medalji koju je tim tih snaga osvojio na vežbi "Cambrian Patrol", održanoj u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Njihov uspeh je direktan rezultat velikih napora i zalaganja pripadnika KBS, koji su radili na sopstvenu inicijativu i crpeli znanja iz rastućih mogućnosti KBS-a - napisao je Abot na Fejsbuku.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Nicholas Abbott
14 ч. ·
Sot në Rezidencën time, pata kënaqësinë të prisja Alumnit e Forcës së Sigurisë së Kosovës në Mbretërinë e Bashkuar. Mbretëria e Bashkuar ka treguar mundësinë dhe gatishmërinë e saj që të investojë në këtë forcë të re dhe të aftë. Ne do të vazhdojmë të mbajmë marrëdhënie dhe të mbështesim zhvillimin dhe aftësimin e FSK-së edhe në të ardhmen.
Shfrytëzova rastin ta përgëzoj Komandantin e FSK-së për ekipin e FSK-së që ka fituar Medaljen e Argjendtë në garën “Cambrian Patrol” në Mbretërinë e Bashkuar. Suksesi i tyre është rezultat i drejtpërdrejtë i përpjekjeve dhe përkushtimit të madh të personelit të FSK-së, të cilët vepruan dhe u bazuan në iniciativat e tyre dhe shfrytëzuan aftësitë në rritje të FSK-së.
Ministria e Mbrojtjes e Republikës së Kosovës
***
Danas sam imao zadovoljstvo da u svojoj rezidenciji ugostim ljude koji su bivši studenti univerziteta iz Ujedinjenog Kraljevstva, a koji su sada pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga. Ujedinjeno Kraljevstvo je pokazalo svoju sposobnost i spremnost da ulaže u tako mlade i sposobne snage. Mi ćemo održavati ovaj odnos i nastaviti da podržavamo budući razvitak i sposobnosti KBS-a.
Iskoristio sam priliku da čestitam komandantu KBS-a za ekipu KBS-a koja je osvojila Srebrnu medalju na vežbi “Cambrian Patrol”, održanoj u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njihov uspeh je direktan rezultat velikih napora i zalaganja pripadnika KBS, koji su radili na sopstvenu inicijativu i crpeli znanja iz rastućih mogućnosti KBS-a.
***
Today I had the pleasure to host UK Alumni who are members of the Kosovo Security Force, at my Residence. The UK has shown its ability and willingness to invest in such a young and capable force. We will maintain this relationship and continue to support the future development and capabilities of the KSF.
I took the opportunity to congratulate the KSF Commander on the KSF team winning the Silver Medal at the recent “Cambrian Patrol” exercise in the UK. Their success is a direct result of great effort and dedication by KSF personnel, operating on their own initiative and drawing on the growing capabilities of the KSF.
Прикажи превод
Фотографија корисника Nicholas Abbott
Фотографија корисника Nicholas Abbott
Фотографија корисника Nicholas Abbott
Фотографија корисника Nicholas Abbott
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
 

комшија

Buduća legenda
Poruka
45.672
А гле овог лажног опозиционара као сада је он највећи "патриота", и једини он као на састанку са Палмером помињао Косово. Фуј каква смрадина :bljak:

Трифуновић о састанку са Палмером: Косово нико ни помињао није – ја двапут пробао https://srbin.info/politika/trifunovic-o-sastanku-sa-palmerom-kosovo-niko-ni-pominjao-nije-ja-dvaput-probao/
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
112.954
Šokantno otkriće o poreklu Aljbina Kurtija: Najvatreniji Albanac je Srbin
новембар 07, 2019, (in4s. net)


Budući premijer tzv. Kosova i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti relativno skoro je promenio svoje srpsko prezime, piše portal „Kosmet info“.
NJegova porodica se, naime, prezivala Kurtović, a i danas u zavičaju njegovog oca Zaima, u selu Sukobin, u ulcinjskoj opštini, na samoj granici Crne Gore sa Albanijom, žive najbliži rođaci ovog političara koji se uprkos islamizaciji i albanizaciji, i dalje prezivaju Kurtovići, navodi ovaj medij. Oni su, tvrdi se, u relativno bliskim rođačkim odnosima sa pravoslavnim Kurtovićima koji se izjašnjavaju kao Srbi.

Da je Kurtijevo poreklo srpsko, u ulcinjskoj opštini znaju svi. Tome, međutim, ne pridaju veliki značaj, jer, kako ovde kažu, oni su već generacijama Albanci, i „što je bilo – bilo je“.
Srpski i albanski jezik se u kućama Kurtovića i Kurtija u Sukobinu i u samom Ulcinju i danas ravnopravno koristi. Kao i kod mnogih Ulcinjana.
I nije, kako navode, samo Kurtijeva porodica albanizovana, „već je u skoroj prošlosti taj proces ‘zakačio’ i mnoge druge srpske familije u ovom kraju“.

Tako se u etnički albanskom selu Vladimir, koje je neposredno do Sukobina, kao i njegovoj široj okolini (ali i u Ostrosu koji pripada opštini Bar) dan danas mogu sresti brojne porodice sa prezimenima Kalezić, Kovačević, Ćeranić, Peković, Popović i druge. Svi se oni izjašnjavaju nacionalno kao Albanci, iako ne kriju da su svesni srpskih korijena.
Poslednjih godina izražen je trend promene prezimena koja se završavaju na „ić“. Tako se, primera radi, dugogodišnji politički lider crnogorskih Albanaca Mehmet Bardhi, prezivao Bardić, i lično on je promenio prezime, a ne njegovi preci.

Srpsko poreklo, kako su posvedočili brojni istoričari u Crnoj Gori, ima i aktuelni crnogorski ambasador na tzv. Kosovu, Ferhat Dinoša.
„Lično nemam saznanja o poreklu Kurtija, ali Crna Gora je mala, i tu se ništa ne može sakriti. Svako svakome zna poreklo, a ako se tome doda da tradicionalni Crnogorci jako vole istoriju i da do nje velika većina veoma drži, onda nema promašaja i mesta za nagađanja ili skrivanja bilo kakvog važnog momenta, naročito kada je reč o poreklu porodica“ – kazao je urednik portala IN4S i analitičar Gojko Raičević.

Ukoliko je to tako, navodi Raičević, onda u činjenici da je Kurti poreklom Srbin treba i tražiti „opravdanje“ za njegovu opsednutost srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i ekstremizam koji neskriveno demonstrira, naročito prema izabranim predstavnicima srpskog naroda u južnoj pokrajini.
„Nije to ništa novo. Imate i slučaj Hašima Tačija, koji srpski govori jednako dobro kao i Kurti, ali za razliku od lidera Samoopredeljenja na zvaničnim susretima toliko uporno odbija da ga progovori da bi se moglo pomisliti da je u najboljem slučaju – nem. Za njegovog pradeda se zna da je bio pravoslavni sveštenik Nikodim Danilović, poreklom iz Morače u Crnoj Gori, ali bi ovaj da tu prošlost svoje familije najradije gumicom izbriše. Zato se i dokazivao kroz ‘OVK’. Najzad, Tači je iz opštine Srbica, poslednjem albanizovanom mestu u dreničkom kraju na Kosmetu. I ime mesta iz koga je dovoljno govori ko su bili njegovi stanovnici“ – ističe Raičević, naglašavajući da se na primeru današnjih albanskih političkih prvaka možda najbolje potvrđuje da nisu slučajno nastale mnoge opominjuće narodne mudrosti.

Doseljenici na Kosmet, kuća u Ulcinju
Otac Aljbina Kurtija, Zaim, doselio je u Prištinu u vreme SFRJ upravo odavde, iz ulcinjskog sela Sukobin, gje se i oženio albankom sa Kosmeta. U Sukobinu pored ostalih rođaka Kurtovića i Kurtija, danas živi njegov stric Hamza.
Zaim Kurti ima dvospratnu kuću i u samom Ulcinju, u blizini Doma zdravlja. Sliku te kuće objavio je ovih dana jedan crnogorski dnevnik, navodeći svedočenje meštana da Aljbina tu slabo gledaju za razliku od njegovih roditelja koji iz Prištine često dolaze, naročito leti.
I Isljam Kalezić iz Vladimira je posvedočio da poznaje Kurtijevu porodicu, ali i da nema prevelika očekivanja da će budući premijer u privremenim institucijama Prištine biti od velike koristi svom zavičaju.

Aljbin koji je svojevremeno bio osuđen zbog terorizma na 15 godina zatvora, rođen je u Prištini 1975. godine. Pojedini albanski mediji na Kosmetu ranije su ga dovodili u vezu sa srpskim obavještajnim službama za koje navodno radi, uz navođenje je da je njegov radikalni ekstremizam veoma sumnjiv, naročito ako se ima u vidu da je krajem 2001. odlukom Vojislava Koštunice, tadašnjeg predsednika SRJ, pušten na slobodu, što znači da je izdršao svega godinu i po dana zatvora.
Kosmet i deo Crne Gore vidi u „velikoj Albaniji“
Aljbin Kurti ne krije svoje strmljenje projektu „velike Albanije“, u čijem sastavu bi, prema zamislima ideologa, pored južne srpske pokrajine bili i deo Makedonije i deo Crne Gore, uključujući i njegov Ulcinj.

Lider Samoopredeljenja čak na zvaničnim sastancima u svojim stranačkim prostorijama tzv. kosovsku zastavu i ne koristi, već isključivo albansku.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
112.954
"Reč je o najgrubljem falsifikatu“: Dačić traži izvinjenje Tirane
Tanjug | 08. novembar 2019.
Ministar spoljnih poslova Srbije odgovorio posle izjave funkcionera albanske vlade Genta Cakaja

 Ivica Dačić Foto: Tanjug
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da od zvanične Tirane očekuje izvinjenje ali i da osudi i distancira se od izjave vršioca dužnosti ministra za Evropu i spoljne poslove Genta Cakaja kojom je uvredio državu Srbiju i njeno rukovodstvo.

"Reč je o najgrubljem falsifikatu dogadaja na Kosovu i Metohiji zbog cega očekujem i izvinjenje Vlade Republike Albanije", rekao je Dačić i podsetio da je taj funkcioner Vlade Albanije izmedu ostalog, rekao da je Srbija tokom sukoba na Kosovu i Metohiji „odgovorna za ubistvo više od 12.000 Albanaca, masovnu deportaciju više od milion ljudi i milione dolara štete, da to nisu bili pojedinacni slučajevi, već direktno sponzorisani od srpske države“.

Funkcioner albanske vlade još optužuje Srbiju da ima "kriminalnu prošlost" i da su tadašnji političari i članovi paramilitarnih grupa "na čelu današnje Srbije".

Izjava Genta Cakaja ni na koji način ne doprinosi dobrosusedskim odnosima Beograda i Tirane i direktno je u suprotnosti sa nastojanjima rukovodstva Srbije da unapreduje dobrosusedske odnose sa Albanijom i na taj nacin doprinese stabilnosti i razvoju citavog regiona, navodi Dačić.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Ево још једног доказа црно-на-бело КАКО СТРАНЕ СЛУЖБЕ ОРГАНИЗУЈУ АЛИБИ ЗА НЕВИЂЕНЕ ЗЛОЧИНЕ ПОЧИЊЕНЕ У СРБИЈИ али овог пута ПРЕКО АљБАНИЈЕ !!!
 

Straks92

Elita
Moderator
Poruka
24.905
"Reč je o najgrubljem falsifikatu“: Dačić traži izvinjenje Tirane
Tanjug | 08. novembar 2019.
Ministar spoljnih poslova Srbije odgovorio posle izjave funkcionera albanske vlade Genta Cakaja

 Ivica Dačić Foto: Tanjug
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da od zvanične Tirane očekuje izvinjenje ali i da osudi i distancira se od izjave vršioca dužnosti ministra za Evropu i spoljne poslove Genta Cakaja kojom je uvredio državu Srbiju i njeno rukovodstvo.

"Reč je o najgrubljem falsifikatu dogadaja na Kosovu i Metohiji zbog cega očekujem i izvinjenje Vlade Republike Albanije", rekao je Dačić i podsetio da je taj funkcioner Vlade Albanije izmedu ostalog, rekao da je Srbija tokom sukoba na Kosovu i Metohiji „odgovorna za ubistvo više od 12.000 Albanaca, masovnu deportaciju više od milion ljudi i milione dolara štete, da to nisu bili pojedinacni slučajevi, već direktno sponzorisani od srpske države“.

Funkcioner albanske vlade još optužuje Srbiju da ima "kriminalnu prošlost" i da su tadašnji političari i članovi paramilitarnih grupa "na čelu današnje Srbije".

Izjava Genta Cakaja ni na koji način ne doprinosi dobrosusedskim odnosima Beograda i Tirane i direktno je u suprotnosti sa nastojanjima rukovodstva Srbije da unapreduje dobrosusedske odnose sa Albanijom i na taj nacin doprinese stabilnosti i razvoju citavog regiona, navodi Dačić.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Ево још једног доказа црно-на-бело КАКО СТРАНЕ СЛУЖБЕ ОРГАНИЗУЈУ АЛИБИ ЗА НЕВИЂЕНЕ ЗЛОЧИНЕ ПОЧИЊЕНЕ У СРБИЈИ али овог пута ПРЕКО АљБАНИЈЕ !!!
Balkanska unija nema alternativu. :mrgreen:
 

lil_moon

Primećen član
Poruka
892
Šokantno otkriće o poreklu Aljbina Kurtija: Najvatreniji Albanac je Srbin
новембар 07, 2019, (in4s. net)


Budući premijer tzv. Kosova i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti relativno skoro je promenio svoje srpsko prezime, piše portal „Kosmet info“.
NJegova porodica se, naime, prezivala Kurtović, a i danas u zavičaju njegovog oca Zaima, u selu Sukobin, u ulcinjskoj opštini, na samoj granici Crne Gore sa Albanijom, žive najbliži rođaci ovog političara koji se uprkos islamizaciji i albanizaciji, i dalje prezivaju Kurtovići, navodi ovaj medij. Oni su, tvrdi se, u relativno bliskim rođačkim odnosima sa pravoslavnim Kurtovićima koji se izjašnjavaju kao Srbi.

Da je Kurtijevo poreklo srpsko, u ulcinjskoj opštini znaju svi. Tome, međutim, ne pridaju veliki značaj, jer, kako ovde kažu, oni su već generacijama Albanci, i „što je bilo – bilo je“.
Srpski i albanski jezik se u kućama Kurtovića i Kurtija u Sukobinu i u samom Ulcinju i danas ravnopravno koristi. Kao i kod mnogih Ulcinjana.
I nije, kako navode, samo Kurtijeva porodica albanizovana, „već je u skoroj prošlosti taj proces ‘zakačio’ i mnoge druge srpske familije u ovom kraju“.

Tako se u etnički albanskom selu Vladimir, koje je neposredno do Sukobina, kao i njegovoj široj okolini (ali i u Ostrosu koji pripada opštini Bar) dan danas mogu sresti brojne porodice sa prezimenima Kalezić, Kovačević, Ćeranić, Peković, Popović i druge. Svi se oni izjašnjavaju nacionalno kao Albanci, iako ne kriju da su svesni srpskih korijena.
Poslednjih godina izražen je trend promene prezimena koja se završavaju na „ić“. Tako se, primera radi, dugogodišnji politički lider crnogorskih Albanaca Mehmet Bardhi, prezivao Bardić, i lično on je promenio prezime, a ne njegovi preci.

Srpsko poreklo, kako su posvedočili brojni istoričari u Crnoj Gori, ima i aktuelni crnogorski ambasador na tzv. Kosovu, Ferhat Dinoša.
„Lično nemam saznanja o poreklu Kurtija, ali Crna Gora je mala, i tu se ništa ne može sakriti. Svako svakome zna poreklo, a ako se tome doda da tradicionalni Crnogorci jako vole istoriju i da do nje velika većina veoma drži, onda nema promašaja i mesta za nagađanja ili skrivanja bilo kakvog važnog momenta, naročito kada je reč o poreklu porodica“ – kazao je urednik portala IN4S i analitičar Gojko Raičević.

Ukoliko je to tako, navodi Raičević, onda u činjenici da je Kurti poreklom Srbin treba i tražiti „opravdanje“ za njegovu opsednutost srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i ekstremizam koji neskriveno demonstrira, naročito prema izabranim predstavnicima srpskog naroda u južnoj pokrajini.
„Nije to ništa novo. Imate i slučaj Hašima Tačija, koji srpski govori jednako dobro kao i Kurti, ali za razliku od lidera Samoopredeljenja na zvaničnim susretima toliko uporno odbija da ga progovori da bi se moglo pomisliti da je u najboljem slučaju – nem. Za njegovog pradeda se zna da je bio pravoslavni sveštenik Nikodim Danilović, poreklom iz Morače u Crnoj Gori, ali bi ovaj da tu prošlost svoje familije najradije gumicom izbriše. Zato se i dokazivao kroz ‘OVK’. Najzad, Tači je iz opštine Srbica, poslednjem albanizovanom mestu u dreničkom kraju na Kosmetu. I ime mesta iz koga je dovoljno govori ko su bili njegovi stanovnici“ – ističe Raičević, naglašavajući da se na primeru današnjih albanskih političkih prvaka možda najbolje potvrđuje da nisu slučajno nastale mnoge opominjuće narodne mudrosti.

Doseljenici na Kosmet, kuća u Ulcinju
Otac Aljbina Kurtija, Zaim, doselio je u Prištinu u vreme SFRJ upravo odavde, iz ulcinjskog sela Sukobin, gje se i oženio albankom sa Kosmeta. U Sukobinu pored ostalih rođaka Kurtovića i Kurtija, danas živi njegov stric Hamza.
Zaim Kurti ima dvospratnu kuću i u samom Ulcinju, u blizini Doma zdravlja. Sliku te kuće objavio je ovih dana jedan crnogorski dnevnik, navodeći svedočenje meštana da Aljbina tu slabo gledaju za razliku od njegovih roditelja koji iz Prištine često dolaze, naročito leti.
I Isljam Kalezić iz Vladimira je posvedočio da poznaje Kurtijevu porodicu, ali i da nema prevelika očekivanja da će budući premijer u privremenim institucijama Prištine biti od velike koristi svom zavičaju.

Aljbin koji je svojevremeno bio osuđen zbog terorizma na 15 godina zatvora, rođen je u Prištini 1975. godine. Pojedini albanski mediji na Kosmetu ranije su ga dovodili u vezu sa srpskim obavještajnim službama za koje navodno radi, uz navođenje je da je njegov radikalni ekstremizam veoma sumnjiv, naročito ako se ima u vidu da je krajem 2001. odlukom Vojislava Koštunice, tadašnjeg predsednika SRJ, pušten na slobodu, što znači da je izdršao svega godinu i po dana zatvora.
Kosmet i deo Crne Gore vidi u „velikoj Albaniji“
Aljbin Kurti ne krije svoje strmljenje projektu „velike Albanije“, u čijem sastavu bi, prema zamislima ideologa, pored južne srpske pokrajine bili i deo Makedonije i deo Crne Gore, uključujući i njegov Ulcinj.

Lider Samoopredeljenja čak na zvaničnim sastancima u svojim stranačkim prostorijama tzv. kosovsku zastavu i ne koristi, već isključivo albansku.
Sa'će da promijeni prezime na Vučić jerbo je kurt na turski vuk :)
Koja glupava priča sa prezimenima, a prije 100 godina dodali ić Albancima, npr. na prezime Hodža dodaju ić pa bili Hodžić.
Kad vidim da neko priča o porijeklu i prezimenu odmah bih njegovu genezu provjerila, da se vidi o'kle je , lako je moguće da mu je predak bio Arbanas
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
112.954
ПОНУДИЛИ СРПСКО РЕШЕЊЕ: Генерали против Вучићеве политике разграничења Косова
10.11.2019.

Заједнички став свих учесника је био супротан ставу државног врха Србија, (Александра Вучића, Ане Брнабић и Ивице Дачића), који се залаже за разграничење јужне српске покрајине са остатком српске државе.

Четврти округли сто из циклуса под називом „Реинтеграција или разграничење, разговори о будућности Косова и Метохије“ одржан је у Свечаној сали Машинског факултета у Београду.
На овом научно-стручном скупу, нагласак је био на војним аспектима косовско-метохијске кризе.
Као говорници наступили су генерал Бранко Крга, генерал Радован Радиновић, генерал Синиша Боровић и генерал Божидар Делић.


Говорници сматрају да косовско-метохијска криза мора да се решава у дужем временском периоду, уз подршку Србији наклоњених великих сила, са циљем да се и тај део Србије врати у државно-правни систем наше земље. Ако треба и војним путем, али и путем међунационалних договора Срба и Албанаца, искључиво у оквиру државе Србије.

 

eremita

Zaslužan član
Poruka
112.954
понедељак, 11. нов 2019, Извор: РТС

Ђурић: Србима брутално одузето право гласа

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић реаговао је поводом тога што је Изборни панел за жалбе и представке наложио косовској Централној изборној комисији да из коначних резултата избора избаци гласове који су стигли из централне Србије.

Марко Ђурић је оценио да су српски гласови из централне Србије поништени без икаквог смисленог објашњења.
Ђурић: Србима брутално одузето право гласа


"Tиме је протеривање нашег народа са Косова и Метохије и званично политички третирано као неопозиво", рекао је директор Канцеларије за КиМ.
Директор Канцеларије за КиМ је рекао да модерна Европа деценијама није била сведок "расистичке и шовинистичке политичке праксе" каква се данас спроводи на Косову.
"Србима је брутално одузето право гласа, чиме су албански сепаратисти озваничили апартхејд у нашој јужној покрајини", саопштио је Ђурић.
Позвао је земље Западне Европе да реагују.
"Овај антицивилизацијски поступак Приштине остаће забележен у европској политичкој историји као један од њених најсрамнијих тренутака, и крајње је време да западне 'лучоноше демократије' предузму нешто како би ово варварство било обуздано", навео је Ђурић.

Реаговала је и Српска листа оцењујући да је у питању најстрашније прекрајање изборне воље расељених Срба.
 

Гамбино

Iskusan
Poruka
5.305
ИД, ИСИЛ, исламска држава тзв. Косово ударило на Раму, вођу албанске хришћанске мањине.
Курти чека да његови ИСИЛ-овци освоје већину у Тирани и сруше отпадника.

"Приштина угрожава спољну политику Албаније"
Тирана -- Албански премијер Еди Рама изјавио је да политичари у Приштини угрожавају спољну политику Албаније зарад својих унутрашњих политичких интереса.

ИЗВОР: ТАЊУГ УТОРАК, 12.11.2019. | 20:42

Како је рекао, они то раде супростављањем заједничкој иницијативи за стварање балканског "мини Шенгена",

Рама је за албанску телевизију Топ ченел рекао да је дуго времена објашњавао Аљбину Куртију, лидеру Самоопредељења и кандидату за премијера привремених приштинских институција, у чему је значај процеса "мини Шенгена" и да би био веома изненађен ако он то не разуме, јер је, како је додао, Курти довољно интелигентан.

"Ако се претвара да разуме или не разуме, то је његов избор, али изгледа да се спољна политика са Албанијом користи за унутрашњу политику. Не верујем да је то најбоље, имаћемо времена да разговарамо и продубимо дискусије", рекао је Рама.

Поводом изјаве Куртија о отварању граница између Албаније и Косова, рекао да тако нешто не може да се учини без пристанка Србије.

"Ако Курти жели да отвори границе, онда се мора сложити са свим државама", рекао је Рама.

Албански премијер је навео и да га руководство у Приштини није питало за мишљење када је одлучило да уведе таксе на робу из Србије, али да је он ту одлуку искрено подржао, пре свега као акцију која би требало да има политички, а не економски резултат.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=11&dd=12&nav_category=78&nav_id=1616258
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
112.954
PRIŠTINA NERVOZNA Ne mogu da veruju da bi za izvestioca mogli da dobiju RUSA
Tanjug 13.11.2019.

Odlazeći ministar spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli, smatra da bi izbor Rusa Alekseja Kondratijeva za izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) za Kosovo predstavljao, kako kaže, "bezbednosnu opasnost" i da Priština sa njim ne treba da sarađuje.

Pacoli je na svom tviter nalogu izrazio, kako je naveo, duboku zabrinutost zbog kandidovanja Alekseja Kondratijeva za izvestioca za Kosovo.

- Kondratijev je pretnja nacionalnoj bezbednosti za Kosovo, i mi nećemo prihvatiti njegovo moguće imenovanje, niti sarađivati sa njim. Potrebno je dva puta razmisliti pre nego što se napravi takav korak - napisao je Pacoli.

Prema ranijem pisanju nemačkog "Bilda", Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope izabrao je Kondratijeva za "izvestioca za Kosovo".

Zvanično, zadatak izvestioca je da obavesti Savet Evrope o razvoju demokratije na kosovskoj teritoriji, a posebno o sporu sa Beogradom.

Izabrani zvaničnik će, piše "Bild", u stvari postati ambasador Saveta Evrope na Kosovu i dobiće, između ostalog, širok pristup poverljivim informacijama.

Kandidati za ovo mesto su poslanik Bundestaga Peter Mejer (CDU), koji već nekoliko godina radi na pitanju Kosova i Srbije, predstavnik Holandije, kao i Rus Kondratijev, koji je od juna 2019. postao član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Nemački dnevnik piše da je Kondratijev do 2010. bio oficir specijalne vojne službe GRU, a od 1999. do 2001. bio je na Kosovu u sastavu ruskog vojnog kontingenta.
++++++++++++++++++++++++++++++


:hahaha:...............:hahaha:.............:hahaha:
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
112.954
Наравно - ДЕСИО СЕ ПРЕОКРЕТ:

ROKADA Rus ipak neće biti izvestilac za Kosovo, ali hoće Nemac koji je svojevremeno Srbiju polio "HLADNIM TUŠEM"
Lana Gedošević 14.11.2019.
Peter Bejer, Nemačka, CDU


Iako je do poslednjeg trenutka bilo neizvesno, izvestilac Saveta Evrope za Kosovo ipak neće biti ruski poslanik Aleksej Kondratijev, već njegov nemački kolega Peter Bajer.

Kako "Blic" nezvanično saznaje, ovakva odluka doneta je pre nepunih sat vremena, nakon glasanja u Savetu Evrope, i to između tri kandiata: Rusa, Nemca i Holanđanke.

Tako će, ipak, o stanju demokratije na KiM i dijalogu između Beograda i Prištine u ovoj evropksoj instituciji govoriti Bajer, a ne Kondratijev, koga su inače predstavnici prištinskih vlasti unapred nazvali "problematičnim" i "pretnjom po bezbednost".

Bajer je, inače, poslanik CDU/CSU, stranke nemačke kancelarke Angele Merkel, a predstavnik Nemačke u Savetu Evrope je od početka prošle godine.

On je i potpredsednik Odbora za poštovanje obaveza država članica Saveta Evrope, član Pododbora za veštačku inteligenciju i ljudska prava, i zamenik člana u još dva odbora: za politička pitanja i demokratiju i pravna pitanja i ljudska prava.


Aleksej Kondratijev

Aleksej Kondratijev

Inače, Peter Bajer nije nepoznanica ni u Srbiji, koju je svako malo posećivao i kao izvestilac svoje stranke za Zapadni Balkan.

Svojevremeno, on je domaću javnost šokirao izjavom da Srbija treba da prizna "državu Kosovo" jer u suprotnom neće ući u EU. Takođe, žestok je protivnik razgraničenja kao potencijalnog rešenja za kosovski problem, što je takođe u nekoliko navrata ponovio.

Peter Bajer bio je prisutan ove godine na sastanku u Berlinu, koji su za lidere Zapadnog Balkana ove godine u aprilu organizovali francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Za sada se o njegovom imenovanju niko od prištinskih političara nije izjasnio, za razliku od prethodnih dana, kada su maltene bilu "u kampanju" protiv imenovanja Kondratijeva.

U tome je prednjačio odlazeći šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli, koji je javnost obaveštavao o "opasnosti" da izaslanik bude upravo ovaj Rus.

Ni njemu ovaj region nije nepoznanica, budući da je dolazio i u Beograd gde je govorio protiv NATO bombardovanja, ali i Priština gde je prema navodima kosovskih medija bio stacioniran kao, svojevremeno, pripadnik KFOR-a, i gde je čak i ranjen, doduše u tuči u jednom baru.

Inače, reč je o osobi koja je bila i zamenik predsednika Komiteta za bezbednost i odbranu Saveta Ruske Federacije, a pojedini mediji nazvali su ga i ruskim obaveštajcem.
 

Top