Quantcast

КОСОВО: Решење коначног статуса и референдум о признању

Какав ће бити исход процеса решавања коначног статуса Косова?

 • Србија ће признати Косово

  glasova: 38 32,8%
 • Нешто као Бриселски споразум, али добрим делом status quo

  glasova: 25 21,6%
 • Неће бити призања

  glasova: 46 39,7%
 • Не знам / не интересује ме

  glasova: 7 6,0%

 • Ukupno glasova
  116
 • Anketa je zatvorena .

eremita

Zaslužan član
Poruka
115.873
odlučni
SRPSKA LISTA UPOZORAVA: Jeremić sa Prištinom planira napad na Vučića i Srbiju!
Politika 18.06.2019.
Srpska lista saopštila je danas da je Vuk Jeremić, za kojeg navode da je nesreća srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, došao kod "svojih mentora u Prištini" kako bi zajedno napravili plan napada na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbiju i tu, najjaču stranku kosovskih Srba.

Kako se navodi u saopštenju SL, Vuk Jeremić je tvorac najjačeg stuba prištinske platforme protiv dijaloga, i to zbog traženja mišljenja Međunarodnog suda pravde koji je legalizovao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Na Jeremićeve navode o teškom položaju srpskog naroda na Kosmetu, Srpska lista mu je poručila da odgovor može potražiti kod sebe samog i svog druga Borka Stefanovića, jer je, navode, Jeremić Albancima dao pravnu potporu, a Stefanović uspostavio granicu između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, administrativnim prelazima između Kosova i centralne Srbije.

Kada je u pitanju "Jeremićeva zabrinutost" po pitanju kriminala na KiM, Srpska lista navodi da on i treba da bude zabrinut zbog toga, kao i zbog korupcije, kao što brine i srpski narod.

"Sa jedne strane je to kriminal Prištine koja vrši institucionalno nasijje nad Srbima, a sa druge strane kriminal Jeremićevih pajtosa", ističe se u sanopštenju.

Navodi se i da je Jeremić informisan o kriminalu od Nenada Cvetkovića Čička, svog čoveka od poverenja, koji je inače od pravosudnih organa Srbije pravosnažno osuđen zbog silovanja i odležao više godina u zatvoru, a za isto delo i dva puta prijavljivan u prethodnih nekoliko godina.

"Jeremićev čovek Čičko je među Srbima na Kosmetu poznat kao čovek koji je izdao i potkazao srpske policajce koji su zbog njega bili hapšeni i maltretirani", navodi se u saopštenju i ističe da ne treba zaboraviti da je Priština Vuku Jeremiću bez ikakvih problema dozvolila da šeta Kosmetom i ruča po albanskim restoranima sa osuđenim silovateljima, dok mu albanski mediji daju punu podršku.

Kako se dodaje, Jeremić je šetao slobodno po KiM, dok Priština i mediji predsednika Aleksandra Vučića "predstavljaju kao sotonu koja ugrožava njihovu takozvanu nezavisnost".
 

Metronomy

Veoma poznat
Poruka
12.328
SRPSKA LISTA UPOZORAVA: Jeremić sa Prištinom planira napad na Vučića i Srbiju!
Politika
18.06.2019.
Srpska lista saopštila je danas da je Vuk Jeremić, za kojeg navode da je nesreća srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, došao kod "svojih mentora u Prištini" kako bi zajedno napravili plan napada na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbiju i tu, najjaču stranku kosovskih Srba.

Kako se navodi u saopštenju SL, Vuk Jeremić je tvorac najjačeg stuba prištinske platforme protiv dijaloga, i to zbog traženja mišljenja Međunarodnog suda pravde koji je legalizovao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
Krv nije voda, sto je deda prodao na unuku ostanulo da ispuni...vrsljaju muslije po balkanu....bogami, vrsljaju...
 

Sta Ima Zemo

Primećen član
Poruka
907
Boze dubioze, zvati gradjane na referendum da bi se izjasnili cija je teritorija koja je pre bombardovanja bila u sastavu Srbije, koju ni do sada kao nezavisnu nije priznalo pola sveta.
Srbi su si dozvolili vrlo nezgodne stvari. Problem je što svi ćutke gledaju. Ako si slab svaka hijena će da te napadne pa i mladunčad ako uhvati priliku. Gubiš samopouzdanje, to je spirala prema dolje. Takva je ljudska priroda kroz historiju.

Referendum o vlastitom teritoriju, to je pomalo nadrealno
 

Kamael

Buduća legenda
Poruka
38.561
Srbi su si dozvolili vrlo nezgodne stvari. Problem je što svi ćutke gledaju. Ako si slab svaka hijena će da te napadne pa i mladunčad ako uhvati priliku. Gubiš samopouzdanje, to je spirala prema dolje. Takva je ljudska priroda kroz historiju.

Referendum o vlastitom teritoriju, to je pomalo nadrealno
Tacno tako. A nismo bili u bezdanu sve do oktobarske revolucije, tada nam je pukla kolektivna svest. Ali kako i da ostanemo normalni, napadnuti smo od skoro celog sveta, a onda dodje od nasih vodja izdaja Krajine i odluka da se vojska povuce sa Kosova. Mora mozak da prsne.

Mislim da venecuelanski narod nije ni delic svestan koliko imaju srece sto je Rusija smirila Ameriku i sprecila njihovu satanisticku intervenciju, prosli bi kroz isti onaj pakao kroz koji smo mi prolazili.
 
Poruka
23.483
Prištinski mediji: Delegacije Beograda i Prištine sastale se u Berlinu

Zvaničnici vlada Srbije i Kosova sastali su se u sredu u Berlinu uz posredovanje Nemačke, objavila je Gazeta Express. Cilj sastanka je, kako navodi ovaj list, odblokiranje dijaloga između Beograda i Prištine.

Kosovsku delegaciju predvodio je šef kabineta kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, Seljim Seljimi, dok je srpsku delegaciju predvodio direktor Kancelarije za Kosovo vlade Srbije, Marko Đurić.
Sve je bilo u vezi sa nastavkom razgovora na tehničkom nivou, dok je delegacija Kosova objavila da nije imala ovlašćenja da priča o taksama, kao ni o vrućim političkim pitanjima kao što su Asocijacija i druge teme, prenosi Kossev.
Putovanje u Nemačku i sastanak sa Đurićem za Gazetu Express potvrdio je bivši šef kosovske delegacije u tehničkom dijalogu sa Srbijom, Avni Arifi, koji je trenutno ambasador Kosova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
"Čitav sastanak je bio posvećen vraćanju tehničkog dijaloga tamo gde je stao, dakle kako da nastavimo dalje. Dok nismo bili nadležni da pričamo o politici, a ni o taksama", rekao je Arifi za Express.
"Debata se vodila o tome da je dijalog blokiran sedam meseci pre uvedenih taksi 15. marta 2018. Uprkos našem insistiranju upućenom Evropskoj uniji maja meseca, on nije nastavljen, zato što je kancelarija Mogerini pretvorena u kancelariju Srbije", rekao je Arifi.
Prema njegovim rečima, kosovska strana je u Berlinu od Srbije i Berlina zatražila da ne uslovljavaju nastavak dijaloga i da se razgovori nastave na samitu u Parizu, piše Gazeta Express.

http://rs.n1info.com/Vesti/a493523/Sastale-se-delegacije-Beograda-i-Pristine.html
 

Sta Ima Zemo

Primećen član
Poruka
907
Ja onako sa strane mislim da nije dobro da se ovako pritišće i ponižava Srbiju sa Kosovom. To nikada nije pametna politika, drugu stranu ovako tjerati u kut. Trebalo je ili trebalo bi naći neko koliko toliko prihvatljivo kompromisno rješenje u datim okolnostima ali ovo što se sada radi je generiranje mržnje i netrpeljivosti te osjećaja nepravde koji će kad tad isplivati, nažalost vjerojatno potomcima u nasljeđe.

Nisam od onih koji misle da je za Hrvatsku dobro ako Srbija potpuno izgubi Kosovo i ostane poražena strana jer negativna energija i nepravda su čudo, uvijek isplivaju ali ne onda kada i gdje neko očekuje. Nema šireg kolektivnog napretka uz nagomilanu negativnu energiju. Zato je svijet nakon WWII krenuo onako napred, jer se stvorila velika kolektivna pozitivna energija.

I kod nas u Hrvatskoj priznao to neko ili ne pritišće ta negativna energija zbog nestanka čitavog jednog naroda sa svojih ognjišta. Nepravda se ne može krivotvorenjem preokrenuti. Nažalost u tome su učestvovali i Hrvati i Srbi, pa bi zajedno to trebali i riješiti.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
115.873
21. jun 2019.Ево зашто Шиптари НЕ УКИДАЈУ ТАКСЕ НА РОБУ ИЗ СРБИЈЕ:
Dnevni list Danas Dnevni list Danas

Ekonomija
Analiza podataka Agencije za statistiku Kosova pokazuje ko je i koliko zaradio od toga što Priština ne ukida carine od 100 odsto Beogradu
Piše: Ljiljana Bukvić20. juna 2019
Evropska unija najviše profitirala od kosovskih taksi Srbiji
Evropska unija je najveći dobitnik kosovskih carina Srbiji, a unutar EU, najviše je profitirala Nemačka i uz nju Grčka, pokazuju podaci Agencije za statistiku Kosova, koje je analizirao Danas.
Od januara do aprila ove godine u poređenju sa istim periodom prošle, srpski plasman robe na Kosovo smanjen je za 132,2 miliona evra. U istom periodu, izvoz EU na Kosovo skočio je za 120,6 miliona evra, dok su samo nemačke firme povećale svoju prodaju na KiM za 25,14 miliona evra.

Od najvećeg izvoznika na Kosovo prošle godine Srbija je ove godine zbog taksi od 100 odsto na uvoz srpske robe koje su prištinske vlasti uvele polovinom novembra 2018. pala na dno liste. Lidersku poziciju regionu CEFTA preuzela je tako EU.
Samo za godinu dana izvoz Srbije na Kosovo pao je sa 37 miliona evra iz aprila 2018. na 0,64 miliona evra koliko je bio aprila ove godine. U isto vreme dok je kosovski uvoz iz Srbije na mesečnom nivou pao za 36,4 miliona evra, uvoz iz zemalja članica EU porastao je za čak 40 miliona evra, sa 115 miliona u aprilu 2018. na 156,3 miliona evra koliko je bio u aprilu ove godine. Uvoz Kosova iz BiH aprila prošle godine vredeo je 6,6 miliona evra, da bi ovog pao na tek 71.000 evra.

Dramatičan pad izvoza Srbije i BiH na Kosovo, od 88 odnosno 83 odsto, rezultat je pre svega uvedenih taksi. Uprkos međunarodnim pritiscima na Kosovo da ih ukine, takse su i dalje na snazi, i dok je Srbija izgubila tržište od 400 miliona evra godišnje, Kosovo se na prvu loptu snašlo, odnosno pronašlo alternativu u EU, koja je ovde glavni profiter. Naime, u minusu su i srpski izvoznici, ali i građani Kosova kojima su lokalni proizvođači podigli cene, neki čak i preventivno.

Glavni dobitnik od uvođenja taksi pre svih je EU. Za prva četiri meseca ove godine, EU je ukupno izvezla 516,8 miliona evra robe, kao što je već pomenuto, čak 120 miliona evra više nego u istom periodu prošle. Ako ovo bude prosek i u nastavku godine, Kosovo će u 2019. zabeležiti uvoz iz EU za 360 miliona evra veći nego godinu dana ranije. U isto vreme, ovakvim tempom i bez ukidanja taksi Srbija će biti na gubitku koji je blizu 400 miliona evra. Srbija je od januara do kraja aprila ove godine izvezla na Kosovo robe u vrednosti od svega 2,4 miliona evra – pad od 132 miliona evra.
Pored Srbije, najviše je izgubila naravno Bosna, kojoj su takođe uvedene takse, a kojoj je izvoz pao za 19,2 miliona evra u prva četiri meseca.
Najveći profiteri ovakve situacije su EU kao celina – 120,6 miliona evra, Turska 29,6 miliona evra u plusu, Grčka 27 miliona evra, Nemačka 25 miliona, Makedonija 24,7 miliona, Albanija 24,5 i Slovenija 22,5 miliona evra.
Međutim, iako deluje da je Grčka za dva miliona bolje prošla od Nemačke, činjenica je da su carine Nemačkoj više pomogle jer su joj promenile trend izvoza. Naime, u prva četiri meseca 2018. godine, dok carine još nisu bile na snazi, Nemačka je imala pad od 4,8 miliona evra u izvozu na Kosovo u poređenju sa istim periodom 2017, a sada, posle carina, ima rast od 25 miliona, dok je Grčka i onda bila u plusu od 1,8 miliona evra.
Rast uvoza Kosova iz EU je ranijih godina išao postepeno, 2017. u odnosu na 2016. izvoz je porastao za tri, naredne godine za gotovo sedam miliona da bi aprila 2019. u odnosu na april 2018, odnosno pre i posle uvođenja taksi Srbiji i BiH, uvoz porastao za čak 40 miliona evra, pokazuju podaci kosovske Agencije za statistiku.
Gledano procentualno, mnoge zemlje EU su drastično povećale svoj izvoz na KiM: Slovenija i Mađarska skoro 100 odsto, Grčka 70 odsto, Bugarska 61, Hrvatska 54 odsto. Čitava Evropska unija je u proseku digla svoj izvoz na Kosovo za 30 procenata, a Nemačka, pošto je i inače mnogo robe prodavala na KiM za 24 odsto. Albanija je digla izvoz za 59 odsto, a Makedonija za 56.

Zanimljivo je da je osim Srbije i BiH, Kosovo imalo i veliki pad uvoza iz Rumunije – 8,2 miliona evra, što se ne može objasniti taksama.

Glavni i odgovorni urednik prištinskog dnevnog lista Zeri Lavdim Hamidi kaže za Danas da gotovo više nema robe iz Srbije i Bosne na Kosovu.
– Robu koju smo uvozili iz Srbije i Bosne zamenila je roba iz okolnih zemalja, Makedonije i Albanije, ali i zemalja EU Nemačke, Italije, Grčke. Redukcija uvoza iz Srbije i Bosne nije imala uticaja na kosovski budžet jer je zamena za tu robu stigla odmah sa drugih tržišta – ističe Hamidi.
Uvođenje taksi na robu iz Srbije je politička odluka koja je nastala, tvrdi Hamidi, kao reakcija na napade Srbije na Kosovo, u smislu sprečavanja ulaska Kosova u Interpol.
– Mislim da će ove mere ostati na snazi još neko vreme, jer premijer Haradinaj ne želi da ih ukine uprkos međunarodnom pritisku. Ukoliko se i desi da takse budu ukinute u kratkom periodu, za Srbiju će biti gotovo nemoguće da se vrati na kosovsko tržište jer je roba iz Srbije već zamenjena nekom drugom, a i kupci na Kosovu odbijaju da kupuju srpsku robu upravo zbog pristupa koji beogradski zvaničnici imaju prema Kosovu – napominje naš sagovornik.
Uprkos tome što je ova mera politička, kako kaže, osećaju se i ekonomski efekti. Lavdim Hamidi napominje da su takse uticale na povećanje cena robe na Kosovu, jer su lokalni proizvođači odmah neodgovorno reagovali i podigli cene hrane.
– Prema podacima kosovske Agencije za statistiku, prosečna cena robe maja ove godine je za 3,4 odsto viša nego maja prošle godine. Najviše su poskupeli hleb i žitarice, i to oni koji su uvezeni pre uvođenja taksi, u proseku za 12,9 odsto, ali i meso koje je skuplje za pet odsto – ističe Lavdim Hamidi.
Generalni sekretar Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Safet Gerxhailu kaže za Danas da je od početka bio protiv takvih mera, jer je to bila politička mera, politička platforma nastala pred izbore koja je direktno pogađala stanovnike Kosova.
– Osim toga, uticala je na pogoršanje odnosa u regionu a mislim da je vreme da se odreknemo populizma, prestanemo da gledamo u prošlost i okrenemo se budućnosti. U tom smislu, ne mogu da opravdam takse pogotovo što su pogođeni građani Kosova i pogotovo zbog toga što je sve urađeno bez jasne analize i strategije kako izaći iz tog stanja – ističe Gerxhailu. Sve to pogađa narod Kosova, kako kaže, i predstavlja korak nazad u integracijama.
Ekonomista Dragovan Milićević kaže da uvođenje taksi i ne može da ima uticaj na kosovski budžet jer je ta mera čisto politička, a ne ekonomska.
„Tu nema efekta, jer je to politička mera, a ne ekonomska i zato je tako i ne treba gledati. Robe i iz Srbije i dalje ima na Kosovu. Kakvim kanalima tamo stiže, to ne znam, ali je ima“, ističe Milićević za Danas.
 
Poruka
23.483
Zvanično stupili na dužnost: Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM položili zakletve


Zakletve su položili gradonačelnici Goran Rakić, Vučina Janković, Srđan Vulović i Zoran Todić.

Rakić je nakon svečane sednice novinarima rekao da će sve odluke koje se tiču srpskog naroda donositi, kako je istakao, kao i uvek uz konsultacije sa državom Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem, a u korist srpskog naroda.
On je naglasio da će časno, nepristrasno, savesno i prema Zakonu izvršavati svoju dužnost i koristiti svoja ovlašćenja kao gradonačelnik opštine Severna Mitrovica da bi se, dodao je, obezbedili uslovi za miran život svih građana.
Građanima Severne Mitrovice se zahvalio na ukazanom poverenju dodajući da će dužnost obavljati časno, u skladu sa interesima građana.

- To je ujedno i velika obaveza, ne samo moja, već i svih vas u skupštini da budemo još bolji u svom radu, i da unapredimo život naših sugrađana, pre svega da žive u miru, a moramo im pomoći i u svakom drugom vidu - rekao je Eakić.

Sednici je prisustvovalo 14 odbornika, kao i ministarka administracije lokalne samouprave Adrijana Hodžić, predstavnici Evropske unije i KFOR-a.
Rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu KiM Centralna izborna komisija potvrdila je 23. maja.
Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici Zvečana, Severne Mitrovice, Zubinog Potoka i Leposavića krajem novembra prošle godine podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije.
(Telegraf.rs/Tanjug)

https://www.telegraf.rs/vesti/polit...etiri-opstine-na-severu-kim-polozili-zakletve
 
Poruka
23.483
Nema sastanka u Parizu, ništa od kontramera. Sad mora da čeka novi sastanak za kontramere.
А таман Вучић и Ђурић спремили оштре контрамере за вођство од 6 : 0 кад оно,прц...
Е сад има још једна ствар,Вучић је рекао да су контрамере спремне само се чека састанак у Паризу да их предочи Макрону и Меркеловој.Собзиром да састанка нема нико Вучића не спречава да их уведе.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
115.873
Vučić: SAD žele glavnu ulogu u posredovanju između Srbije i Kosova

22. juna 2019., N1, Vestionline

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije srećan zbog odlaganju sastanka Beograda i Prištine u Parizu i dodao da Sjedinjene Američke Države žele glavnu ulogu u posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine.

On je novinarima u Minsku rekao da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj očigledno želeo da na svaki način stavi do znanja Amerikancima da želi da SAD odlučuje o svemu, a ne Francuzi i Nemci.

Vučić je kazao da je za Srbiju nemoguće da su svi koji žele da imaju glavnu ulogu oni koji su priznali nezavisnost Kosova. On je rekao i da odlaganje nije poraz Francuske i Nemačke već da je teška situacija za sve.

– Mogu da dovedu koliko god Amerikanaca, ali džaba im to. Nadam se da ćemo u međuvremenu izbegavati tenzije – rekao je Vučić i dodao da Srbija ima prava na „konvertirani potez“.

On je rekao i da kosovski premijer vodi hajku protiv Srba i da licitira imenima Srba koji im se suprotstavljaju i „stavlja mete na njihovu glavu“.
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.548

Додик напустио свечану ложу током дефилеа спортиста са Косова
© Sputnik / Владимир Астапкович
РЕГИОН
09:00 22.06.2019(освежено 09:29 22.06.2019)
Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, који је присуствовао отварању Европских спортских игара у Минску, синоћ је демонстративно накратко напустио свечану ложу у тренутку када је испред ње дефиловала екипа спортиста са Косова.
Додик је пратио отварање ове спортске манифестације из првог реда централне ложе, заједно са председником Белорусије Александром Лукашенком, премијером Руске Федерације Дмитријем Медведевом, председником Молдавије Игором Додоном и другим високим званицама.
Он је аплаузом поздравио дефиле спортиста из БиХ и Србије, као и репрезентација свих осталих земаља.
Церемонија отварања Европских игара

© REUTERS / HANDOUT
Церемонија отварања Европских игара
Пре отварања Европских спортских игара, Додик је са председником Србије Александром Вучићем присуствовао свечаној вечери коју је за високе званице приредио председник Белорусије Александар Лукашенко.
Свечаној вечери присуствовали су и Медведев, Додон, председник Европског олимпијског комитета Јанез Коцијанчич и многе друге високе званице.

https://rs.sputniknews.com/regioni/...ecanu-lozu-tokom-defilea-sportista-sa-kosova/

:think:

Da li je i "faktor stabilnosti i vrhovni komandanaT u regionu" napustio svecanu lozu ili sa malko zadrzao da procaska o "nekim vaznim stvarima" sa prisutnima ?
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.