Kosorova: Ako bude trebalo i s Tadićem

gost 186661

Elita
Poruka
24.166
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas u Splitu da će, ako bude bilo potrebno, lično sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem razmotriti slučaj nedavnog hapšenja hrvatskog državljanina i bivšeg vojnika Tihomira Purde u Bosni i Hercegovini, a na osnovu poternice iz Srbije gde se tereti za ratne zločine u Vukovaru 1991. godine.
81715_0610-kosor-foto-afp_f.jpg
"Ako bude potrebno, nazvaću predsednika Tadića da porazgovaramo o tome", izjavila je premijerka na obeležavanju 21-godišnjice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Splitu.

Kosorova je najavila da će hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković
u ponedeljak radi rasvetljavanja ovog slučaja kontaktirati ministarku pravde Srbije Snežanu Malović.

"U vezi s ovim slučajem već nekoliko puta sam se čula s ministrom pravde Draženom Bošnjakovićem, koji će sutra ili prekosutra dati izjavu", rekla je ona.


"Učinićemo sve da dobijemo punu istinu i vidimo što se može učiniti jer ne bi bilo dobro da se stvori utisak o bilo kakvom progonu hrvatskih branilaca", rekla je Kosorova.


Na pitanja da li postoji popis osoba koje Srbija tereti za ratne zločine u Hrvatskoj, Kosorova je odgovorila da je svojevremeno bivši ministar pravde Ivan Šimonović razgovarao sa svojom koleginicom iz Srbije o određenim popisima i u jednoj i u drugoj državi.
"Za sada nemam više podataka i ne bi bilo dobro da bilo šta prejudiciram", rekla je Kosorova.

Hrvatskog državljanina, 41-godišnjeg Purdu, policija BiH uhapsila je u sredu prilikom prelaska državne granice na graničnom prelazu Županja-Orašje, na osnovu Interpolove poternice MUP-a Srbije, zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Purda je prebačen u istražni zatvor u Sarajevu, gde mu je određen pritvor. On se tereti da je, zajedno s dve osobe, učestvovao u ubijanju i nehumanom postupanju s ranjenima i bolesnicma 5. novembra 1991. u Vukovaru.

Predsednik desničarske Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb izjavio je juče u Osijeku da poseduje listu sa imenima 332 hrvatska vojnika iz Vukovara i stotinjak iz Osijeka koje vlasti Srbije traže zbog ratnih zločina koje su počinili.


Ministarstvo pomaže porodici Tihomira Purde
Ministarstvo porodice, branilaca i međugeneracijske solidarnosti saopštilo je da je hapšenje hrvatskog državljanina Tihomira Purde "moguća posledica i objave navodnog Registra hrvatskih branilaca na internetu".
Kako ocenjuje ministarstvo, taj slučaj, kao i hapšenje hrvatskog veterana Veljka Marića u aprilu 2010. na graničnom prelazu između Srbije i Bugarske, najbolja su poruka svima koji se zalažu za javnu objavu podataka iz Registra kakve bi posledice takav potez mogao da uzrokuje.
U dogovoru sa Kosorovom, Ministarstvo je kontaktiralo Purdinu porodicu i izrazilo spremnost da joj pruži potrebnu pomoć. Ministarstvo je takođe istaklo da će preduzeti sve kako bi zaštitili hrvatske branioce i članove njihovih porodica.
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/228155/Kosorova-Ako-bude-trebalo-i-s-Tadicem-o-slucaju-Purde

Ево примера из демокрацијске и пријатељске сусједне.
Што је про српска власт учинила за заштиту својих грађана?
Сем обећаних награда,испорука и урлања о злочинима?
Где је правна,материјална и друга помоћ тзв. државе?
Где је најљепша суза еуропске србије?
Чијих 10 милиона нуди г.просрбин док се спрема на преговоре са г.легитимним?
На страну шиканирања супруга,чланова породице и пријатеља,лажних моралиста и другова тужиоца,бројача из авиона и сличних просрпских институцијалних ехперата.
 
Ево примера из демокрацијске и пријатељске сусједне.
Што је про српска власт учинила за заштиту својих грађана?
Сем обећаних награда,испорука и урлања о злочинима?
Где је правна,материјална и друга помоћ тзв. државе?
Где је најљепша суза еуропске србије?
Чијих 10 милиона нуди г.просрбин док се спрема на преговоре са г.легитимним?
На страну шиканирања супруга,чланова породице и пријатеља,лажних моралиста и другова тужиоца,бројача из авиона и сличних просрпских институцијалних ехперата.

Лепо си описао слику наше трагичне судбине са овим квислинзима.
 
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozvao je državne organe da u okviru svojih nadležnosti i međunarodne saradnje sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom učine sve da se slučaj hapšenja hrvatskog državljanina Tihomira Purde reši što pre, uz poštovanje normi domaćeg i međunarodnog prava.
76856_0611-josipovic-foto-afp_hf.jpg
"Tihomir Purda uhapšen je na osnovu međunarodne poternice iz 2007. godine. Republika Hrvatska će mu, kao svom državljanu, pružiti svu konzularnu pomoć, u skladu sa domaćim i međunarodnim propisima. Bilo bi dobro da se, ako za to ima osnove, postupak protiv Purde provede u Hrvatskoj", navodi se u saopštenju iz Kabineta hrvatskog predsednika.

Josipović je razočaran što hrvatsko Ministarstvo boraca i međugeneracijske solidarnosti koristi ovaj slučaj za opravdavanje politike koja odbija objavljivanje Registra hrvatskih boraca.


"Popis treba da se objavi na osnovu zakona i uz poštovanje potrebnog nivoa zaštite ličnih podataka. Očito je da ovaj slučaj, u kojem je raspisana poternica godinama pre nezakonite objave nepotpunog i pogrešnog Registra, nema baš nikakve veze sa objavom. Strašenje građana ishitrenim povezivanjem hapšenja Purde i objave Registra nastavak je politike zaštite onih koji su se bez osnove našli na popisu časnih imena hrvatskih branilaca", ocenio je Josipović.

On je dodao da je, prema podacima kojima raspolaže, popis navodnih 340 osoba osumnjičenih u Srbiji za ratne zločine objavljen na portalu "Politika.kom", neverodostojan.

Granična policija BiH uhapsila je Purdu 5. januara na graničnom prelazu Orašje na osnovu potjernice iz Srbije gde je optužen za ratne zločine.


Purdi je određen pritvor do 18 dana i u tom roku pravosuđe Srbije treba da dostavi u Sarajevo eventualni zahtev za izručenje i svu potrebnu dokumentaciju.
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/228272/Josipovic-Drzava-ce-pomoci-Purdi

Да тако раде у пријатељској и антифашистићкој сусједној.
За разлику од неких,који нуде милијоне.
Но да видимо што ће учинити демокрацијски ехперти тужилаштва еуропске лидерске.
Лијепи бруно и предпостављени му,друг владо.
Знате они ехперти што броје из авијона и ласером одређују националност жртви.
Под земљом,наравно.
Е сад што гробнице и нема,теме није из ове приче.
 
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je u ponedeljak da u slučaju Tihomira Purde, hrvatskog državljanina koji je uhapšen 5. januara u BiH, postoji dovoljan stepen osnovane sumnje o postojanju elemenata krivičnog dela ratnog zločina.

"Uvidom u spise predmeta nekadašnjeg Vojnog suda u Beogradu iz 1999. godine protiv Purde, Tužilaštvo za ratne zločine ocenjuje da postoji dovoljan stepen osnovane sumnje o postojanju elmenata krivičnog dela ratnog zločina", navodi se u saopštenju.

Takodje se navodi da je slučaj Tihomira Purde, koji je u fazi istrage, preuzet iz grupe vojnih predmeta s početka 1990-ih i spada u predmete koji su prošli prvu fazu revizije, kada je 2004. godine Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo predmete ratnih zločina od Vojnog suda u Beogradu.

Tužilaštvo ističe da je predvidjena još jedna revizija te grupe predmeta koju će uskoro učiniti komisija koju su letos zajednički formirali nadležni državni organi Srbije i Hrvatske, kako bi se izvršila precizna analiza i rešili nesporazumi.
http://www.beta.rs/?tip=article&kategorija=vestidana&ida=2438678&id=&ime=

Дакле ревизијом се вероватно одустало од неких гоњења.
Но,како протумачити ове основане сумње?
Оће они да траже испоруку или чекају да то реши просрбин,особно?
 
U sredu će se u Zagrebu sastati predstavnici ministarstava pravde i tužilaštva Srbije i Hrvatske, jedna od tema će biti slučaj Tihomira Purde, saznaje B92.

Sastanak Mešovite komisije za pripremu i razmenu popisa osoba optuženih lica za ratne zločine bi trebalo da se održi u Zagrebu, a predsedavaće Snežana Malović.

Kako B92 nezvanično saznaje, Srbija je spremna da hrvatskom pravosuđu ustupi predmet Tihomira Purde, hrvatskog državljanina koji je uhapšen 5. januara u BiH, na graničnom prelazu Županja-Orašje.

"Razgovaraćemo i o daljem intenziviranju saradnje između dva ministartva, između ostalog i u pogledu utvrđivanja predmeta u kojim su raspisane poternice. Sigurna sam da postoji spremnost obe strane da svi problemi budu u što skorijem roku rešeni", navela je ministarka pravde Snežana Malović u saopštenju.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=01&dd=10&nav_category=64&nav_id=484748

Према очекивању.
Устпупају га онима који га скоро две деценије нису ни такли.
Боље да укину одељење Интерпола и запале све потернице и оптужнице свих који нису Срби.
Док мирно држе шачицу ''хулигана'' превентивно ухићених.Ради приватне педерске журке улицама еуропског београда.
Прете им робијом до 12 година.Због оног што нису учинили.Језиво.
И наравно спремно држе 10 милиона Српских пара.Зна се за чега.
А о другу влади, лијепом бруну,министарки,наљепшем и осталој просрпској елити гади ми се и да пишем.
 
Normalno da ce biti pusten uz izvinjenje naseg najlepseg.

Vec su poceli danas:

BEOGRAD 10. 01. 2011
AG. - PRESSONLINE
Petorica pripadnika OVK puštena iz pritvora u Beogradu
Petorica pripadnika nekadašnje gnjilanske grupe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) kojima je suđenje za ratne zločine na Kosovu 1999. godine u završnoj fazi, pušteni su iz pritvora i sa slobode će čekati objavljivanje presude

http://pressonline.rs/sr/vesti/vest...dnika+OVK+puštena+iz+pritvora+u+Beogradu.html
 
Hrvatski ministar pravosudja Dražen Bošnjaković demantovao je nezvanične navode pojedinih medija da je Srbija već prepustila Hrvatskoj slučaj Tihomira Purde koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u BiH gde je uhapšen po poternici Srbije zbog sumnje u ratne zločine.

Bošnjaković je za Tportal rekao da će se tek u sredu nakon sastanka sa srpskom ministarkom pravde Snežanom Malović u Zagrebu videti da li će slučaj Tihomira Purde moći da bude prebačen u Hrvatsku.

Zagrebački Jutarnji list u utorak piše da ne postoje nikakve formalno-pravne prepreke da Purda bude izručen Hrvatskoj i dodaje da će ta informacija biti zvanično potvrdjena na sastanku u Zagrebu ministarke Malović i tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića s hrvatskim kolegama Draženom Bošnjakovićem i Mladenom Bajićem.
http://www.beta.rs/?tip=article&kategorija=vestidana&ida=2439118&id=&ime=

Према очекивању.
Кад просрбин особно обиђе,призна,напише и извини се у име свих,кога више може оптужити и за шта?
Смишљено и плански,Србија нема кредибилитет да суди више иком за ратне злочине.
Само са де изживљава на Србима.Уз пуну подршку просрпских пријатеља и сусједа.
 
Srbija slučaj Purda prepustila Hrvatskoj

Jedan od zaključaka sa ovog sastanka je „da će se hrvatskoj strani već u roku od sedam dana ustupiti dosad sistematizovani podaci o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima u SFRJ i SRJ pre 2003. godine, vođen postupak i donesena presuda, ili se vodi istraga za krivična dela ratnih zločina, što je rezultovalo raspisivanjem međunarodne ili interne poternice“

U vezi sa slučajem Purda, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije dostaviće na
razmatranje Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske „
kopiju spisa u skladu s ustaljenom praksom i dosadašnjom saradnjom budući da su za to ispunjene pretpostavke iz Sporazuma o ustupanju dokaza ove dve institucije“, navodi se u saopštenju hrvatsko - srbijanske Komisije za pripremu i razmenu osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine, izdatom u sredu u Zagrebu, nakon sastanka u hrvatskom Ministarstvu pravde kojem su predsedavali Snežana Malović, ministarka pravde Srbije i Dražen Bošnjaković, ministar pravde Hrvatske.
http://www.e-novine.com/region/region-tema/43847-Srbija-sluaj-Purda-prepustila-Hrvatskoj.html

И тако у еуропској ништа ново.
Сурадња,извињење и посјета Вуковару највећег просрбина дају очекиване резултате.
Ебига,мора се.ради заједнићке будућности и добросусједских односа.
Да имају ђеца која нису само Срби ђе љетовати.Мукте.
И да остане пара за апшење оног што је гарантирано у Србији.
Предлажем просрпским властима да награду подигну на 100 милијона српских пара.
И тако покажу покажу спријемност.За будући дом.
 

Back
Top