Košarkaška reprezentacija Srbije

Da li Pešić treba da ostane?

 • DA

  glasova: 13 76,5%
 • NE

  glasova: 4 23,5%

 • Ukupno glasova
  17
Позиција селектора националне селекције и тренера у клубу се битно разликују. У клубу формирате тим према својој визији и у складу са расположивим буџетом, у националној селекцији морате се ослонити на играче које имате, на селектору је да искористи потенцијал играча.
У клубу доведете играче који ће се боље уклопити у тренерове замисли, можете пратити и трендове у кошарци, у националној селекцији морате прилагодити игру расположивим играчима, ако сте боље попуњени на спољним позицијама не можете форсирати унутрашњу игру и опбрнуто. Зато постоји пуно одличних тренера који се не снађу у улози селектора националне слекције. Ако тренер форсира унутрашњу игру, а нема играче који могу одговорити таквим захтјевима, неће то добро изгледати иако је у питању доказани тренер.

Неке репрезентацијке муку муче са спољним позицијама, неке са унутрашњим. Сходно томе морају и игру прилагодити. Аргентина се није пласилрала на СП, селекција која има десетак јако квалитетних играча који годинама играју на високом нивоу. Но проблем је дисбаланс, све су то редом спољни играчи, Скола је играо до четрдесете и покривао тај хендикеп. Но сада је дошло вријеме наплате. Годинама нису избацили крштеног центтра, тренутно се то свело на једнио име, играча који колико толико може одговорити задацима, неког Маркоса Делу, а и тај не игра у некој јачој европској лизи, већ у литванској. Да имају центра потенцијала рецимо Душана Милетића, ударали би се ногом у дупе, али немају.

Србија на срећу има и ширину и врсне играче и на унутрашњим и на спољним позицијама, наравно нису све позиције једнако попуњене, али на свакој имамо играче који могу одговорити задацима. Уз то, предност Србије јесте што имамо доста поливалентних играча, који могу покрити више позиција, реално то нема нико у Европи.
И ту је на селектору да тај потенцијал искористи, да то посложи да екипа на терену најбоље изгледа. Наравно да није разумно угледати се на неке клубове, био то Денвер или било који клуб, профил играча није исти у том клубу и у националној селекцији Србије, и ту се сваки играч, укључујући и Јокића који јесте велики квалитет треба прилагодити улози и потребама екипе да тим што боље изгледа. Но нема проблема за Јокића, сјајан је то момак, висок IQ и разумије многе ствари и на терену и ван њега, такође и велики родољуб, прилагодиће се он задатој улози и учиниће колико је до њега да помогне националној селекцији. За колико ће то бити довољно, и да ли ће то задовољити нереална очекивања нације, о том потом.

Опет, позиција селектора кошаркашке националне селекције Србије јесте и привилегија и част али и тегоба и казна. Добар део нације је изгубио контакт са реалношћу, многи су вођени клубашком обојеношћу, питање је колико је таквима Србија у срцу, ту је често угодити нацији немогућа мисија, а селектор шта год урадио биће разапет и изложен пљувачини. Сале је са сарадницима од којих се посебно морају поменути они задужени за скаутинг противника радио добар посао годинама, могуће искориштавао максимално потенцијал играча и опет константно бјеше изложен нападима и пљувачини. И када је у питању СП 2019-е, нашао се у немогућој ситуацији, дошло је и вријеме наплате угађања нацији и наметнутом наопаком односу према репрезентацији, на своје су дошли и они који роваре против српске кошарке.

Младу гарду, Кокошкова, Милојевића и Јовановића задесило је пред ОКТ и на самом ОКТ брдо проблема и малера, по мени трбало их је оставити да истрају на свом путу до 2024.године, али у земљи Србији се неуспјех не прашта.

Сада је ту Пешић са новом гарнитуром, добро је што је остао након ЕП и пораза од Италије, да истраје на путу који је зацртао.
До СП има доста времена. Наши понајбољи играчи држе висок ниво у својим клубовима, они млађи добро се развијају и подижу ниво игара, појављују се и нови проспекти који добро напредују, и поред силних проблема повећава се база врсних играча, видјећемо како ће ићи опоравак тренутно повређених, могуће су наравно и неке нове повреде које ће одредити ствари. На селектору је да од неких 25+ играча који ће бити у конкуренцији изабере 12 који ће као тим најбоље изгледати. Неких седморица, осморица ако не буде повреда се назиру, ту би се требали наћи и неки захвални играчи више оријентисани дефанзиви попут рецимо Стефана Јовића које нација не цијени довољно.
И то је посао селектора, да изабере тим према својим замислима и који ће најбоље изгледати. Колико ће то бити добро, показаће се када Србија заврши свој наступ на СП.
 
Sale je napadan iskljucivo od Miska i njegovih novinara i Jokicevih svedoka.

Mi normalni smo uvek bili za Saleta.

Gledajuci unazad Kokoskov je bolji od Pesica.

Ali je miniran opet od iste ekipe. Jokica koji nije dosao na OKT iako je bio u Srbiji i jos jednog Miskovog pulena Vase Micica koji je volsebno nestao u sred utakmice sa Italijom. Onda smo zaigrali bolje i dobili 4/4 kad je Teo preuzeo odgovornost, ali je bilo kasno.

Sad su Jokicevi svedoci i Misko dobili sta su hteli da oni sastavljaju reprezentaciju u kojoj su na EP isli samo Miskovi igraci ili bar 10 od 12.

Dok je Teo koji je kod drugog menadzera dobio pedalu.

Pesic je tu kao fikus koji je dosao da proda ime i uzme pare. Videli ste ove poslednje clanke da je hteo da ide, ali odustao kad mu nisu dali otpremninu.

I videli smo onda kako je to islo na EP, gde smo zavrsili kao 15-ti od 30 drzava u Evropi. Sta da pricamo dalje.

Jedini ispravan put je da se skloni ova ekipa koja je zastranila totalno posle odlaska Saleta i Djilasa.

I da dodju ljudi koji pod 1 znaju da rade, pod 2 da nisu tu po politickoj liniji, pod 3 mogu da se izbore sa Miskovim pritiscima i guranjem igraca u reprezentaciju radi prodaje.

Ako ste zaboravili da vas podsetim samo na slucaj Andjusica kojeg su zvali da sto pre dodje iz Francuske i da dodje na pripreme reprezentacije, onda kad je potpisao ugovor sa Partizanom volsebno je preko noci dobio pedalu iz reprezentacije, jer je prodat i nema sta da ide dalje na pijacu.

I nemojte onda da nam neko prica price o patriotizmu kad svi vidimo sta se desava i sta se radi.

Nije patriotizam kad neko izmisli razlog da ne ide na EP pa onda ispadne da mora da tetki odnese lek ili okrece traktorske gume ko da u Grckoj nemaju traktore.

Ili kad neko sedi u Srbiji i nece da dodje do Beograda na tri dana da igra OKT da reprezentacija ode na OI.

Da se razumemo.

Patriotizam je kad Yvonne Anderson letos dodje u Srbiju na 10 dana na okupljanje reprezentacije i treninge (bez utakmica) i promeni 4 avionska prevoza i putuje 2 dana da bi dosla ovde i dva dana i 4 prevoza da se vrati nazad.

A kad te boli q da se cimas od Sombora do Beograda to nije patriotizam.

Takodje i kad pobegnes u Minhen posle bruke ni to nije patriotizam.
 
Poslednja izmena:
Проблем са спортом у земљи Србији јесте што људи прате махом фудбал и кроз фудбал гледају и друге спортове. Но у другим спортовима другачије су постављене ствари, у фудбалу су једне релације, у кошарци друге. У фудбалу се наступима за националну селекцију драстично "болдују" бројке код склапања уговора играча, у кошарци барем када су јаче селекције у питању уграчи од наступа у националној селекцији по том питању никакве вајде неће имати а могу себи учинити штету ако се повриједе, што смо имали у више наврата и што нација која тако олако попљује играче и не примијети.

Играчи који су у конкуренцији за дрес Србије су већ афирмисани, играју у НБА (која дефинитивно не зарезује ни 1% наступе за националну селекцију баш као и ЕЛ), евролигашким и уопште богатијим тимовима у Европи, већ су изградили свој рејтинг на љествици вриједности, увијек они имају већ уговоре и прије великих такмичења и ту наступи на такмичењима неће пшомоћи код нових уговора, могу одмоћи ако их задесе повреде.
Више значаја имају наступи у млађим селекцијама, посебнио У-16 (ЕП), У-17 (СП) и У-18 (ЕП), та такмичења прате скаути и клинцима може помоћи ако се прије нађу у свескама скаута и на радару.

Што не значи да нема петљања менаџера у послове селектора. Има, не из разлога неке користи од уговора јер то реално, барем непосредно, не постоји, више што још увијек постоји култ репрезентације, тим клијентима менаџера, играчима играње за репрезентацију значи пуно и подстицај су да се више посвете и уопште једном позитивнијем односу према кошарци.

Када је у питању најутицајнији српски менаџер, неки Мишко, он има око 200 својих играча. што српских што из бијела свијета, + мноштво младих проспеката, добро зарађује, "покрио" је све европске лиге, довољно је рећи да у Бреогану игра 7 "његових играча" + тренер, наступи његових клијената за националну селекцију неће помоћи код нових уговора, уосталом има он своје начине како обезбиједити играчима уговоре, а ако баш рђаво ствари крену доведе их у неки од "својих тимова" (Мегу, Београд и још неке), "болдује" им статистику и покуша продати. Но из разлога које сам навео (а помало и пати написати да у националној селекцији, и сениорској и млађих узраста игра толико и толико "његових играча") тежи да његови играчи наступе за национални тим и петља се у посао селектора. Знам и за неке његове, слободно могу рећи пасјалуке.
И Сале је био изложен притисцима тог менаџера, не што је то Сале испричао, него је баш сам Мишко причао, бејаху то тако безобзирне а и безобразне "сугестије" да могу замислити када сам ја био згрожен како се тек Сале осјећао. Само да узме пиштољ и ријеши ствари или да попије апаурин и покуша искулирати безобразлук.

Но тај менаџер је такав, Сале је одолијеваио и роварењу тог менаџера и притисцима нације и злонамјерним спиновима медија, до 2019-е када се више једноставно није могло. Не кривим га јер је створен неподношљив амбијент гдје ако наставите по своме можете само прснути, но како се у спорту сваки отклон од темељних принципа кажњава, казна је стигла на том СП.

Колико је Пешић у канџама тих неких кругова. колико подилази непринципијелним релацијама и да ли иде и он "линијом мањег отпора", не могу знати. Одлука да изостави Милутинова, нашег најважнијег играча у мечу са Британијом ако је његова процјена или неки други разлози, у реду, ако је пак због "сугестија" дотичног менаџера (Милутинов није "његов играч", остали високи који су играли у том мечу осим Митровића јесу), услиједиће казна у наредном периоду, на неки начин, у спорту је тако, сваки отклон од темељних принципа се кажњава.
 
Poslednja izmena:
Позиција селектора националне селекције и тренера у клубу се битно разликују. У клубу формирате тим према својој визији и у складу са расположивим буџетом, у националној селекцији морате се ослонити на играче које имате, на селектору је да искористи потенцијал играча.
У клубу доведете играче који ће се боље уклопити у тренерове замисли, можете пратити и трендове у кошарци, у националној селекцији морате прилагодити игру расположивим играчима, ако сте боље попуњени на спољним позицијама не можете форсирати унутрашњу игру и опбрнуто. Зато постоји пуно одличних тренера који се не снађу у улози селектора националне слекције.
Ако тренер форсира унутрашњу игру, а нема играче који могу одговорити таквим захтјевима, неће то добро изгледати иако је у питању доказани тренер.

Неке репрезентацијке муку муче са спољним позицијама, неке са унутрашњим. Сходно томе морају и игру прилагодити. Аргентина се није пласилрала на СП, селекција која има десетак јако квалитетних играча који годинама играју на високом нивоу. Но проблем је дисбаланс, све су то редом спољни играчи, Скола је играо до четрдесете и покривао тај хендикеп. Но сада је дошло вријеме наплате. Годинама нису избацили крштеног центтра, тренутно се то свело на једнио име, играча који колико толико може одговорити задацима, неког Маркоса Делу, а и тај не игра у некој јачој европској лизи, већ у литванској. Да имају центра потенцијала рецимо Душана Милетића, ударали би се ногом у дупе, али немају.

Србија на срећу има и ширину и врсне играче и на унутрашњим и на спољним позицијама, наравно нису све позиције једнако попуњене, али на свакој имамо играче који могу одговорити задацима. Уз то, предност Србије јесте што имамо доста поливалентних играча, који могу покрити више позиција, реално то нема нико у Европи.
И ту је на селектору да тај потенцијал искористи, да то посложи да екипа на терену најбоље изгледа. Наравно да није разумно угледати се на неке клубове, био то Денвер или било који клуб, профил играча није исти у том клубу и у националној селекцији Србије, и ту се сваки играч, укључујући и Јокића који јесте велики квалитет треба прилагодити улози и потребама екипе да тим што боље изгледа. Но нема проблема за Јокића, сјајан је то момак, висок IQ и разумије многе ствари и на терену и ван њега, такође и велики родољуб, прилагодиће се он задатој улози и учиниће колико је до њега да помогне националној селекцији. За колико ће то бити довољно, и да ли ће то задовољити нереална очекивања нације, о том потом.

Опет, позиција селектора кошаркашке националне селекције Србије јесте и привилегија и част али и тегоба и казна. Добар део нације је изгубио контакт са реалношћу, многи су вођени клубашком обојеношћу, питање је колико је таквима Србија у срцу, ту је често угодити нацији немогућа мисија, а селектор шта год урадио биће разапет и изложен пљувачини. Сале је са сарадницима од којих се посебно морају поменути они задужени за скаутинг противника радио добар посао годинама, могуће искориштавао максимално потенцијал играча и опет константно бјеше изложен нападима и пљувачини. И када је у питању СП 2019-е, нашао се у немогућој ситуацији, дошло је и вријеме наплате угађања нацији и наметнутом наопаком односу према репрезентацији, на своје су дошли и они који роваре против српске кошарке.

Младу гарду, Кокошкова, Милојевића и Јовановића задесило је пред ОКТ и на самом ОКТ брдо проблема и малера, по мени трбало их је оставити да истрају на свом путу до 2024.године, али у земљи Србији се неуспјех не прашта.

Сада је ту Пешић са новом гарнитуром, добро је што је остао након ЕП и пораза од Италије, да истраје на путу који је зацртао.
До СП има доста времена. Наши понајбољи играчи држе висок ниво у својим клубовима, они млађи добро се развијају и подижу ниво игара, појављују се и нови проспекти који добро напредују, и поред силних проблема повећава се база врсних играча, видјећемо како ће ићи опоравак тренутно повређених, могуће су наравно и неке нове повреде које ће одредити ствари. На селектору је да од неких 25+ играча који ће бити у конкуренцији изабере 12 који ће као тим најбоље изгледати. Неких седморица, осморица ако не буде повреда се назиру, ту би се требали наћи и неки захвални играчи више оријентисани дефанзиви попут рецимо Стефана Јовића које нација не цијени довољно.
И то је посао селектора, да изабере тим према својим замислима и који ће најбоље изгледати. Колико ће то бити добро, показаће се када Србија заврши свој наступ на СП.
Ovo pišem već dve decenije, najviše sam cenio Dudu što se reprezentacije tiče jer je bio baš takav trener, znao je da prilagodi igru igračima sa kojima raspolaže.

Najdramatičniji suprotni primer je Željko, kada ima igrače koje odabere nema jačeg, ali nije fleksibilan.
 
Zreb za EP za kosarkasice od 15.-23. juna u Sloveniji i Izraelu.

Srbija je bila u prvom sesiru, a protivnice u prvoj fazi ce nam biti kosarkasice Turske, Slovacke i Madjarske.

Ako budu prve u grupi idemo direktno u 1/4 finale i ukrstamo sa recimo pobednicima meca Italija/Letonija-Crna Gora.

A onda u polufinalu na Spaniju sto je laksi put. Spanija nam generalno ne lezi, ali su u padu u poslednje vreme.

Ako bi kojim slucajem bili drugi onda bi igrali dodatni mec za plasman u 1/4 finale sa Nemackom ili domacinom Slovenijom, a onda u 1/4 na Belgiju, pa u 1/2 na Francusku sto je mnogo tezi put.

Devojke srecno na EP. :ok:
 
Marina Maljkovic sa Fenerom osvojila Evroligu. :ok:

U Feneru su jos Raca i Mina.

Crvendaka je igrala finale za Mersin koji je izgubio.

Yvonne :heart: nije stigla do finala, ali je izabrana u najbolju petorku Evrolige.

Marina je juce dosla na dodelu nagrada da podrzi Yvonne, a danas vec i sama dobija cestitke.

Tako da imamo najbolju kosarkasicu u Evropi i najboljeg trenera. :super:

327935459_227323009877439_8678427346117793452_n.jpg

328372490_6361076410598705_7513248321755876319_n.jpg
 
Reprezentacija Srbije će krajem avgusta i početkom septembra igrati na Mundobasketu, a žrebom koji je danas održan "na drugom kraju sveta" saznali smo ko će i u kojim terminima biti rivali "orlova". Selektor Svetislav Pešić će u prvoj fazi turnira povesti svoje izabranike u borbu protiv Južnog Sudana, Kine koju trenira Sale Đorđević i Portorika, a prvi cilj biće jedna od prve dve pozicije i prolaz u drugu fazu.

Sudeći po timovima koji su izvučeni u grupu B zajedno sa Srbijom, prolaz sa jedne od prve dve pozicije ne bit trebalo da se dovodi u pitanje. Zapravo, može se reći da su "orlovi" imali sreće sa kompletnim žrebom za turnir na kojem će posle razočaravajućeg Evropskog prvenstva 2022. godine pokušati da poprave utisak i stignu do medalje.

Raspored Srbije na Svetskom prvenstvu:

 • 26. avgust, Srbija - Kina
 • 28. avgust, Portoriko - Srbije
 • 30. avgust, Srbija - Južni Sudan
Podsećamo, Svetsko prvenstvo u košarci 2023. godine igra se u Indoneziji, Japanu i na Filipinima, gde će za početak biti smeštena reprezentacija Srbije. Domaćin našem timu biće grad Kvejzon koji je 2020. godine imao gotovo tri miliona stanovnika. Sistem takmičenja je takav da će se i u drugoj fazi praviti grupe, a naš nacionalni tim će - ukoliko se plasira - biti u društvu dva tima iz grupe A u kojoj su Angola, Dominikanska republika, Filipini i Italija. I ti mečevi igraće se u Kvejzonu.
 
А што јбг?
Мене не занима пуко учестововање.
Нисмо ми Грузија која слави и сам пласман.
Или правиш екипу за такмичарску кошарку...
или се иебеш са Аустријом и Словачком у претквалификацијама за Европско...
трећег нема...

А последња два такмичења смо као нешто бриљирали у групи, па се просули к'о рижа...
да видимо сада шта ће да буде...
 

Back
Top