Košarkaška lopta koja se neće izduvati

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
296.104

Američki proizvođač sportske opreme Wilson izrdio je prototip košarkaške lopte bez vazduha.
Njihov prototip pokazuje primenu "airless" tehnologije, odnosno mogućnost da lopta zadržava oblik, funkciju i karakteristike iako nije kreirana od klasičnih materijala i potom naduvana.

Lopta je kreirana od naprednih modernih materijala i konstruisana pomoću 3D štampača. Njen omotač je šupalj, prekriven sa mnogo malih šestougaonih rupa, pa vazduh kroz nju može slobodno da struji. Umesto pritiska vazduha u unutrašnjem mehuru, za propisno odskakivanje lopte zaslužni su napredni materijali, sastav smole od koje je lopta načinjena i posebna 3D rešetka.
Clipkoš lopte.jpg


Sve te komponente su osmislili stručnjaci Wilsona u saradnji s kompanijom EOS, specijalizovanom za tehnologije aditivne proizvodnje u području medicine i avio industrije.Pod prstima, kažu, lopta daje sličan doživljaj kao i klasična. Podeljena je na osam panela s opipljivim "šavovima", kako bi igračima osjećaj bio što bliži onom kod lopte koja im je već poznata.

Čak i ako nikada ne zaživi kao službena lopta za takmičenja, u Wilsonu smatraju da izum ima potencijala za amatersku upotrebu – na ulicama i školskim igralištima širom sveta, gde igrači neće morati da prekidaju ili otkazuju igru ako im se lopta izduva ili probuši.
link
 

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
50.484
msm da su ovo materijali i tehnike pravljenja ovakvih stvari poprilično starijeg datuma , u početku kao tehnološke tajne za razna vojna i svemirska istraživanja i upotreba , vreme ih pregazilo , ustvari imaju nešto sasvim drugo i naprednije , pa ovome došlo vreme da spuste dole , puste u masovnu proizvodnju
kako god , ovo je super stvar :ok:
 

Top