Kornelia Funke

Koliko ja znam to je neka Njemica koja piše knjige za djecu.

Inače, ne volim kad se teme otvaraju ovako, kao da je neki kviz. Postavljač bi trebalo da da neki uvod, kaže nešto o toj spisateljici, napiše šta on o njoj misli, zašto to misli...

Pročitao sam Gospodara lopova kada sam bio tinejdžer i ubrzo shvatio da je ta knjiga veoma cenjena među našim mlađim čitaocima. Izdavač (Narodna knjiga) je knjigu sasvim očekivano dovodio u vezu sa Harijem Poterom, što se ispostavilo kao dobra reklama, ali užasna preporuka svakome ko je očekivao da će u njoj naći još jednu priču o čarobnjaštvu. Ipak, reč je o lepom avanturističkom romanu koji se u osnovi bavi odrastanjem. Tri godine kasnije posetio sam Veneciju i u jednom trenutku na pamet mi je pala ova knjiga (razume se, uz Manovo delo), pa me je znatiželjni dečiji duh navodio da se zapitam postoji li zaista tamo negde vrteška?

Pročitao sam Gospodara lopova kada sam bio tinejdžer i ubrzo shvatio da je ta knjiga veoma cenjena među našim mlađim čitaocima. Izdavač (Narodna knjiga) je knjigu sasvim očekivano dovodio u vezu sa Harijem Poterom, što se ispostavilo kao dobra reklama, ali užasna preporuka svakome ko je očekivao da će u njoj naći još jednu priču o čarobnjaštvu. Ipak, reč je o lepom avanturističkom romanu koji se u osnovi bavi odrastanjem. Tri godine kasnije posetio sam Veneciju i u jednom trenutku na pamet mi je pala ova knjiga (razume se, uz Manovo delo), pa me je znatiželjni dečiji duh navodio da se zapitam postoji li zaista tamo negde vrteška?

Ja pojma nemam ko je ona, da slucajno nisam usla u neku bestseler listu ( beletristika , Nemacka) i videla da je ona vec godinu dana medju prvih deset
ne bih znala ni da postoji. Kakve knjige pise , ja ne znam, ali ocigledno da ima publiku.

Da, ona se priključila tom krugu dečijih pisaca koji su početkom ovog veka "preko noći" stekli slavu najpre u svojim državama, a potom i u celom svetu. Na časovima nemačkog u gimnaziji čitali smo neke tekstove u kojima se između ostalog spominjala njena knjižica, odnosno serijal knjiga "Srce od mastila", ujedno i njeno najpoznatije delo. Knjiga je ekranizovana pre četiri godine i kako mi se čini nije postigla očekivanu zaradu uprkos tome što je glavna uloga poverena simpatičnom Brendanu Frejzeru. Nisam siguran da li će nastavci dobiti priliku.

Kornelija je u početku radila kao ilustrator i kao svi dobri ilustratori dečijih knjiga umela je da prepozna prave vrednosti dela i istakne ih u vidu crteža. Ne čudi me što je krenula putem pisca.

Čitaću njene knjige svojoj deci jednoga dana. Možda baš "Srce od mastila", u kome otac čitajući bajke za laku noć svojoj deci uspeva da ih bukvalno uvuče u svet knjige.

Back