Да ли сте били код Корићке јаме?

  • да

  • не


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Fiamma

Iskusan
Poruka
6.964
Trebinje Live пише:
Kod Korićke jame u bilećkom selu Korita, u koju su ustaše bacile i mučki ubile više od 130 Srba, mještana ovog i okolnih sela, danas je služen pomen i obilježeno 79 godina od ovog strašnog zločina.

Mještani sela Korita su organizovali ovaj održavanje ovog pomena, koji je služio paroh gatački Miodrag Vrtikapa.

Zločin u Koritima dogodio se u noći između 3. i 4. juna 1941. godine, a kosti korićkih stradalnika izvađene su 1953. godine, kada je na osnovu 180 pronađenih lobanja ustanovljeno da je broj žrtava Korićke jame bio znatno veći.

Najstarija žrtva te strašne noći bio je osmadesetogodišnji Jevto Svorcan, dok je najmlađi bio četrnaestogodišnji dječak Kosta Glušac, koji je jedini pružao otpor zlikovcima nad jamom.

Mještanin sela Korita Milorad Nosović rekao je Srni da je osam ljudi živih izvađeno iz Korićke jame, od kojih je jedan čovjek odmah nakon toga preminuo.

"Poštujući pravoslavne i crkvene preporuke, mi nikada nismo pravili osvetu, ali nikada nismo ni zaboravili i to je put da se mlade generacije prisjećaju i da se čuvaju, da to pamte, daju poštovanje i obilježavanje onako kako sada rade", rekao je Nosović Srni.

Prvo spomen-obilježje korićkim žrtvama izgrađeno je 1966. godine, a 1991. godine, na 50 godina od zločina, na spomenik je postavljena i skulptura, rad akademskog vajara Nandora Glida iz Beograda.

Među stradalnicima najviše je bilo mještana iz porodice Svorcan, te Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Jakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija, Kosnić, Milošević, Milović, Nosović, Radan.
Поред јаме се налази капела у којој се може запалити свијећа за душе страдалих.
Својевремено је неко код врата те капеле био поставио ручну бомбу која на срећу није експлодирала.

У тексту није наведено да су ти јадни људи били жртве муслиманских усташа из Фазлагића куле.

52773.jpg
 

Back
Top