Копли: САД без већег интереса за Балкан, утицај Русије расте

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
Интересантан текст.
Хоће ли нас Сунце огрејати?
http://www.blic.rs/politika.php?id=106192

Kopli: SAD bez većeg interesa za Balkan, uticaj Rusije raste
Autor: Tanjug | 14.08.2009. - 11:26
SAD će ostati prisutne na Balkanu, ali više preko EU nego kroz direktno angažovanje, dok će uticaj Rusije u Srbiji i regionu rasti, ocenio je urednik i izdavač američkog časopisa "Odbrana i spoljni poslovi - strateška politika" Gregori Kopli.

"Realnost je da SAD, imajući daleko veće probleme na Bliskom istoku, u Iranu, Avganistanu, Pakistanu i drugde, nemaju ni interes ni političku volju da se bave Balkanom. Vašington će ostati prisutan u tom regionu, ali uglavnom preko Evropske unije ili uz nju," rekao je Kopli u izjavi "Glasu Amerike". S druge strane, smatra Kopli, uticaj Rusije u regionu će rasti kroz izgradnju gasovoda u Srbiji i Bugarskoj, i te zemlje, prema njegovom mišljenju, neće imati drugog izbora do da se još vise okrenu ka Moskvi. U takvoj situaciji "ublažavanje američkog pritiska na Srbiju i nastojanje da se Beograd još više pridobije na planu vojne i političke saradnje" je jedino što bi SAD mogle da ponude balkanskim zemljama kao protivtežu ruskim nastojanjma, ukazao je on.

Američki analitičar smatra da će zahvaljujući ruskoj energetskoj politici doći do sve većih razlika između EU i SAD u odnosu prema Moskvi, što bi, ocenio je on, moglo rezultirati i podelama unutar NATO. Evropska unija je u apsolutnoj zavisnosti od ruskog gasa. Rusija gradi svoj evropski uticaj preko energetskog sektora izgradnjom gasovoda, i biće ključni energetski snabdevač Evrope, podsetio je američki analitičar.
"Evropi je potrebna Rusija, koju Evropljani ne vide kao vojnu opasnost, i stoga se opiru opkoljavanju Rusije od strane NATO-a. Kao rezultat takvih oprečnih stavova, moglo bi da dođe do podela među članicama NATO-a, što bi SAD trebalo da izbegnu", rekao je Kopli. Vašington pored toga, ocenio je on, ne uočava da Rusija ima novi uticaj i važno mesto u politici Turske, koja je odstupila od svoje pozicije velikog saveznika SAD i Velike Britanije, priklanjajući se sve više Moskvi. "Ankara će stoga biti sklonija podršci ruskim ekonomskim i spoljnopolitičkim ambicijama, mada se interesi te dve zemlje razilaze na Balkanu", rekao je Kopli.
 
Ovo je jedan od najglupljih tekstova koje sam pročitao u 5,5 mjeseci staža na ovom forumu. Toliko je glup da sam čitajući osjećao fizičku bol.

uzmi najmanje 10 tableta :sad2:

FGL0024.jpg


:hahaha: :hahaha: :hahaha:
 
od 99 tvrdim da je bombardovanje jedne evropske zemlje pod vodstvom amerike pocetak kraja amerike...zivi bili pa videli...to je bio ocajnicki pokusaj amerike da onemoguci potpuno ujedinjenje evrope i tako postane sporedni igrac u svetskim vojnopolitickim igrama...to bi bio i kraj NATO-a...nije amerika izgubila svoj interes za balkan,vec se preforsirala u izazivanju kriza na vise mesta u svetu,a i rusija se konacno budi....samo kad bi marionetske vlade odbile da salju svoju vojsku da pod NATO-om ginu po svetu za interese amerike,i prestale da kupuju americko oruzje,cime bi bio zadat poslednji udarac americkoj vojnoj industriji.....kraj je sve blizi...mislio sam da ga necu doziveti,ali ima nade....sve se desava brze nego sto sam mislio....
 
od 99 tvrdim da je bombardovanje jedne evropske zemlje pod vodstvom amerike pocetak kraja amerike...zivi bili pa videli...to je bio ocajnicki pokusaj amerike da onemoguci potpuno ujedinjenje evrope i tako postane sporedni igrac u svetskim vojnopolitickim igrama...

sve je to tacno, jedino sto opstanak ili propast amerike (usa) kao "lidera" u maltretiranju neposlusnih i nije bas toliko bitan, lako ce se napraviti "nova amerika", kao sto je napravljena i ova sadasnja i proizvedena u sredstvo i poligon za sprovodjenje interesa

ukratko, ko je do sad drz`o novce, drzace ih i od sad, ali to nije razlog da se od srca ne radujemo kad im planovi i racunice makar za kratko propadnu
 
Realnost je da SAD, imajući daleko veće probleme na Bliskom istoku, u Iranu, Avganistanu, Pakistanu i drugde, nemaju ni interes ni političku volju da se bave Balkanom.

Zar se nije otprilike ista ova priča vrtela pred raspad i u početku raspada Jugoslavije, nakon čega oni odjednom postadoše zainteresovani i yebaše nam milu majku?

Mislim, ne bih se ja ovom toliko radovao.
 

Back
Top