Kopa Amerika u fudbalu 2024. (SAD)

Koja reprezentacija osvaja prvenstvo?

• Ukupno glasova
    4
  • Anketa je zatvorena .
Domaćin Kopa Amerike, selekcija SAD-a, oprostila se od takmičenja već u grupnoj fazi. U Kanzas sitiju Jenkije je srušio Urugvaj 0:1, golom Matijasa Olivere u 66. minutu, kada je nakon odbrane golmana bio na pravom mjestu i poslao loptu u mrežu za, ispostaviće se, bolnu eliminaciju Amera. Urugvaj je sa maksimalnih devet bodova završio učešće u grupi C.

Poslednja izmena:
Panama je vodila od 22. pogotkom Faharda, ali je Bolivija poravnala u 69. preko Bruna Mirande. Međutim, Panamci su dodali gas, u 79. stigli do novog vođstva golom Gerera, a tačku stavio je Janis u samom finišu utakmice za konačnih 3:1 i tako se plasirali u četvrtfinale.

Poslednja izmena:
Na iglene uši fudbaleri Brazila plasirali su se u četvrtfinale Kopa Amerike, pošto su u noći za nama remizirali sa Kolumbijom 1:1. Naime, odlučili su da ponište izjednačujući pogodak Kolumbije. Davinson Sančes postigao je gol nakon centarušuta iz ugla, ali prilikom analize, sudije iz VAR sobe povukle su pogrešnu liniju. Kolumbijcima je VAR poništio čist gol, dok arbitar nije dodijelio čist penal Brazilcima nakon faula nad Vinisijusom.

U drugom meču Kostarika je nakon remija sa Brazilom odradila šta je bilo do njih u meču sa Paragvajem, ali nisu dočekali poraz Brazila i prolazak dalje. Kalvo je pogodio u trećem, Alkoser u sedmom minutu i nije tu bilo povratka. Na kraju je bilo 2:1 (2:0) nakon gola Sose za Paragvaj u 55. minutu.

Screenshot_20240703_112350_com.livescore~2.jpg

Pa po meni donekle očekivano Urugvaj silovit sa maksimalnih 9 bodova u grupi (a ja čekao na utakmici SAD - Urugvaj X za isplatu kao poslednji meč na tiketu :d) , Kolumbija isto jako dobro odigrala i završila u grupi ispred Brazila, Brazil ono zasad nit igra loše nit nešto briljira, Argentina reklo bi se rutinski odigrala koliko im je bilo dovoljno, a najprijatnije iznenadjenje turnira je svakako Venecuela, isto kao i Urugvaj maksimalnih 9 bodova u grupi, i u južnoameričkim kvalifikacijama za SP 2026 isto igraju dobro i reklo bi se da igraju verovatno i svoj najbolji fudbal u istoriji i da konačno imaju reprezentaciju koja može da ode na SP i koja može da se nosi sa ostalim timovima iz Južne Amerike (a i šire naravno).
Takodje eto i Kanada prijatno iznenadila (i pokazala da je dosta podigla svoj fudbal u poslednje vreme i da sad ima jednu vrlo respektabilnu reprezentaciju i da može nečemu da se nada na narednom SP gde će biti jedni od domaćina).

Čile inače baš podbacio, nisu ni gol dali u 3 utakmice (iako je možda malo uticao i onaj crveni karton u meču protiv Kanade ali bez obzira, gotovo ništa nisu pokazali), eto Čile koji je 2x zaredom igrao u nokaut fazi Svetskog prvenstva 2010. i 2014. (gde je oba puta ispao od Brazila, a sećamo se i one prečke protiv Brazila 2014. mislim pred kraj drugog produžetka) , pa 2x zaredom osvajao Copa America (2015. i ono vanredno izdanje povodom stogodišnjice Copa America-e 2016.) ali izgleda da je zenit te reprezentacije prošao i da iako možda i dalje imaju vrlo dobar tim da to nije više ona reprezentacija iz 2014, 2015 ili 2016-te , uostalom i činjenica da su propustili 2 Svetske prvenstva zaredom (2018. i 2022.) verovatno isto govori nešto i da su u padu.
Peru isto ništa, kvalifikovali su se na SP 2018. u Rusiji, solidno odigrali (sećamo se i onog promašenog penala protiv Danske koji ih je verovatno koštao plasmana u nokaut fazu), igrali su i finale Copa America 2019. (gde su u finalu izgubili od Brazila), i polufinale Copa America 2021. ali od tad ono konstantan pad, i u kvalifikacijama za SP isto igraju dosta slabo i loše stoje.
Ameri isto kao domaćini razočarali, Ameri eto iako imaju nikad više igrača u najjačim evropskim ligama i velikim evropskim klubovima pokazuju da su još uvek daleko od neke velike fudbalske sile i da imaju još mnogo da rade i napreduju (jer na narednom SP gde su jedni od domaćina moraće daleko bolje od ovoga ako žele nešto da urade).
Meksiko takodje razočarao, još jedan od domaćina narednog Mondijala, sad ne znam koliko su im falili ti neki igrači kojih nije bilo (kao recimo Raul Himenez, Irving Lozano, Henri Martin, Hektor Herera, Hesus Galjardo, Hulian Arauho, legendarni golman Giljermo Očoa i šta ja znam) ali generalno Meksiko nikad nije bila ekipa koja je zavisila od pojedinaca i uvek su bili ekipa gde su ono manje-više svi podjednako dobri i gde svi sve rade, svi trče, svi driblaju i samo onako lete po terenu i zuje ko osice, ali svakako moraće i Meksikanci daleko bolje od ovoga na narednom SP gde su jedni od domaćina ako misle nešto ozbiljnije da urade.
Inače Kostarika je isto prijatno iznenadila i dobro odigrala iako nisu prošli grupu na kraju, eto odigrali su 0:0 sa Brazilom i pobedili Paragvaj sa 2:1 u poslednjem kolu što su 2 sjajna rezultata za njih, ali ih je izgleda taj poraz od Kolumbije koštao plasmana u nokaut fazu, mada iskreno nisu imali sreće i dobili su baš pretešku grupu (čak ni na SP nisu mogli da dobiju ovako tešku grupu) , mislim Brazil, Kolumbija i Paragvaj, pa jbt to niko živ ne bi prošao takvu grupu, eto uzeli su 4 boda u tako jezivo teškoj grupi na šta trebaju da budu ponosni ali realno ipak pored Brazila, Kolumbije i Paragvaja su imali gotovo nemoguću misiju da prodju grupu.
Paragvajci takodje jedno od razočarenja, mada je to selekcija koja je već jako dugo vremena u krizi, mislim propustili su već 3 Svetska prvenstva zaredom i poslednje na kome su igrali je bilo ono SP 2010. u Južnoj Africi (gde su stigli do 1/4 finala i mislim ispala od Španaca golom Davida Vilje dal nešto pred sam kraj ili u produžetku ne sećam se već ali znam da je bilo nešto baš gusto), inače Paragvajci su igrali na 4 Mondijala zaredom od 1998. do 2010. (3x prolazili u nokaut fazu i jednom igrali 1/4 finale) da bi nakon toga propustili sledeća 3 Mondijala zaredom, takodje i u Copa America, igrali su finale 2011. gde su izgubili od Urugvaja (inače u 1/4 finalu eliminisali i Brazil), da bi nakon toga eto još 2015. igrali u 1/2 finalu a od tad evo već na 4 izdanja Copa America bez zapaženijeg rezultata, što ukazuje da su u baš u ozbiljnoj i dugačkoj krizi rezultata.

Inače derbi 1/4 finala svakako meč Brazil - Urugvaj, jedan od classic-a južnoameričkog i svetskog fudbala. ;)

2024_Copa_América_logo.svg.png

У САД се од 20. 6. до 14. 7. ове године одржава 48. издање најјачег ногометног такмичења на америчком тлу под називом Продрмајмо Континент. До сада је одиграна групни део у коме прве два представника иду даље и у коме је остварен следећи поредак:

Група А Група Б Група Ц Група Д

1. Аргентина 9 1. Венецуела 9 1. Уругвај 9 1. Колумбија 7
2. Канада 4 2. Еквадор 4 2. Панама 6 2. Бразил 5
3. Чиле 2 3. Мексико 4 3. САД 3 3. Костарика 4
4. Перу 1 4. Јамајка 0 4. Боливија 0 4. Парагвај 0

Branioci trofeja, fudbaleri Argentine, prvi su polufinalisti Kopa Amerika, pošto su u četvrtfinalu boljim izvođenjem jedanaesteraca eliminisali Ekvador (4:2 penalima, 1:1 u regularnom toku).

Argentina je pred skoro 70 hiljada navijača u Hjustonu povela golom Lisandra Martineza u 35. minutu. Štoper Mančester Junajteda bio je strIJelac udarcem glavom posle kornera Aleksisa Makalistera. Ekvador je imao šansu da izjednači u 62. minutu, ali je Ener Valensija loše izveo penal, pogodio je stativu. Ekvador je penale izborio golom Kevina Rodrigeza u 90+1. minutu.

Na Kopa Amerika nema produžetaka u četvrtfinalu i polufinalu, pa se odmah pristupilo izvođenju penala.

Na startu penal serije kapiten Argentine Leo Mesi je pogodio prečku, ali to nije koštalo šampione svijeta jer je golman Emilijano Martinez odbranio dva penala Ekvadorcima Anhelu Meni i Alanu Mindi. Osim Mesija, svi izvođači penala za Argentinu su bili uspješni.

Argentina će u polufinalu igrati protiv pobjednika meča Venecuela - Kanada, prenosi tanjug.

Pa po meni donekle očekivano Urugvaj silovit sa maksimalnih 9 bodova u grupi (a ja čekao na utakmici SAD - Urugvaj X za isplatu kao poslednji meč na tiketu :d) , Kolumbija isto jako dobro odigrala i završila u grupi ispred Brazila, Brazil ono zasad nit igra loše nit nešto briljira, Argentina reklo bi se rutinski odigrala koliko im je bilo dovoljno, a najprijatnije iznenadjenje turnira je svakako Venecuela, isto kao i Urugvaj maksimalnih 9 bodova u grupi, i u južnoameričkim kvalifikacijama za SP 2026 isto igraju dobro i reklo bi se da igraju verovatno i svoj najbolji fudbal u istoriji i da konačno imaju reprezentaciju koja može da ode na SP i koja može da se nosi sa ostalim timovima iz Južne Amerike (a i šire naravno).
Takodje eto i Kanada prijatno iznenadila (i pokazala da je dosta podigla svoj fudbal u poslednje vreme i da sad ima jednu vrlo respektabilnu reprezentaciju i da može nečemu da se nada na narednom SP gde će biti jedni od domaćina).

Čile inače baš podbacio, nisu ni gol dali u 3 utakmice (iako je možda malo uticao i onaj crveni karton u meču protiv Kanade ali bez obzira, gotovo ništa nisu pokazali), eto Čile koji je 2x zaredom igrao u nokaut fazi Svetskog prvenstva 2010. i 2014. (gde je oba puta ispao od Brazila, a sećamo se i one prečke protiv Brazila 2014. mislim pred kraj drugog produžetka) , pa 2x zaredom osvajao Copa America (2015. i ono vanredno izdanje povodom stogodišnjice Copa America-e 2016.) ali izgleda da je zenit te reprezentacije prošao i da iako možda i dalje imaju vrlo dobar tim da to nije više ona reprezentacija iz 2014, 2015 ili 2016-te , uostalom i činjenica da su propustili 2 Svetske prvenstva zaredom (2018. i 2022.) verovatno isto govori nešto i da su u padu.
Peru isto ništa, kvalifikovali su se na SP 2018. u Rusiji, solidno odigrali (sećamo se i onog promašenog penala protiv Danske koji ih je verovatno koštao plasmana u nokaut fazu), igrali su i finale Copa America 2019. (gde su u finalu izgubili od Brazila), i polufinale Copa America 2021. ali od tad ono konstantan pad, i u kvalifikacijama za SP isto igraju dosta slabo i loše stoje.
Ameri isto kao domaćini razočarali, Ameri eto iako imaju nikad više igrača u najjačim evropskim ligama i velikim evropskim klubovima pokazuju da su još uvek daleko od neke velike fudbalske sile i da imaju još mnogo da rade i napreduju (jer na narednom SP gde su jedni od domaćina moraće daleko bolje od ovoga ako žele nešto da urade).
Meksiko takodje razočarao, još jedan od domaćina narednog Mondijala, sad ne znam koliko su im falili ti neki igrači kojih nije bilo (kao recimo Raul Himenez, Irving Lozano, Henri Martin, Hektor Herera, Hesus Galjardo, Hulian Arauho, legendarni golman Giljermo Očoa i šta ja znam) ali generalno Meksiko nikad nije bila ekipa koja je zavisila od pojedinaca i uvek su bili ekipa gde su ono manje-više svi podjednako dobri i gde svi sve rade, svi trče, svi driblaju i samo onako lete po terenu i zuje ko osice, ali svakako moraće i Meksikanci daleko bolje od ovoga na narednom SP gde su jedni od domaćina ako misle nešto ozbiljnije da urade.
Inače Kostarika je isto prijatno iznenadila i dobro odigrala iako nisu prošli grupu na kraju, eto odigrali su 0:0 sa Brazilom i pobedili Paragvaj sa 2:1 u poslednjem kolu što su 2 sjajna rezultata za njih, ali ih je izgleda taj poraz od Kolumbije koštao plasmana u nokaut fazu, mada iskreno nisu imali sreće i dobili su baš pretešku grupu (čak ni na SP nisu mogli da dobiju ovako tešku grupu) , mislim Brazil, Kolumbija i Paragvaj, pa jbt to niko živ ne bi prošao takvu grupu, eto uzeli su 4 boda u tako jezivo teškoj grupi na šta trebaju da budu ponosni ali realno ipak pored Brazila, Kolumbije i Paragvaja su imali gotovo nemoguću misiju da prodju grupu.
Paragvajci takodje jedno od razočarenja, mada je to selekcija koja je već jako dugo vremena u krizi, mislim propustili su već 3 Svetska prvenstva zaredom i poslednje na kome su igrali je bilo ono SP 2010. u Južnoj Africi (gde su stigli do 1/4 finala i mislim ispala od Španaca golom Davida Vilje dal nešto pred sam kraj ili u produžetku ne sećam se već ali znam da je bilo nešto baš gusto), inače Paragvajci su igrali na 4 Mondijala zaredom od 1998. do 2010. (3x prolazili u nokaut fazu i jednom igrali 1/4 finale) da bi nakon toga propustili sledeća 3 Mondijala zaredom, takodje i u Copa America, igrali su finale 2011. gde su izgubili od Urugvaja (inače u 1/4 finalu eliminisali i Brazil), da bi nakon toga eto još 2015. igrali u 1/2 finalu a od tad evo već na 4 izdanja Copa America bez zapaženijeg rezultata, što ukazuje da su u baš u ozbiljnoj i dugačkoj krizi rezultata.

Inače derbi 1/4 finala svakako meč Brazil - Urugvaj, jedan od classic-a južnoameričkog i svetskog fudbala. ;)

Жао ми је што Костарика није прошла. Свиђа ми се њихов начин игре.

п.с.Поред ових дебила на РТС-у ти би био доживотни уредник спортске редакције.

Усрали су што нису дали мало разумнији термин за све меридијане па сам морао да бирам мечеве. Али Бразил - Уругвај свакако мора да се гледа иако је у 3 ујутру

Какви ли ће термини бити за светско 2026 ако су сад овакви ? Једино да се играју мечеви ујутру око 9 што би по нашем било 18 часова. По подне је нехумано играти, а ако се игра увече то овде пада после поноћи. Инсомнија у најави

Усрали су што нису дали мало разумнији термин за све меридијане па сам морао да бирам мечеве. Али Бразил - Уругвај свакако мора да се гледа иако је у 3 ујутру

Какви ли ће термини бити за светско 2026 ако су сад овакви ? Једино да се играју мечеви ујутру око 9 што би по нашем било 18 часова. По подне је нехумано играти, а ако се игра увече то овде пада после поноћи. Инсомнија у најави

Панама - Коумбија је у поноћ. Не поклапају се времена ноћас.

Канађани су ме потпуно и пријатно изненадили. Десни одбрамбени Алистер Џонстон који је одиграо утакмицу без грешке, Џејкоб Шлафелбург нападач који је дао погодак из игре са лаким уласком у прилике и умећем да дода и убаци лопту и Тени Олувасеји који га је заменио и био претња за Венецуелу су ми посебно запали за око.

Za Kanadu sam i rekao da su ozbiljna ekipa, ono kad pogledaš roster to su igrači koji igraju u Bajernu, Interu, Seltiku, Lilu, Marseju, Fulamu, Portu, Majorci…i to ne samo ono da su u rosteru tih ekipa nego su svi standardni i baš ono igraju u pravom smislu te reči i onako mlada su i atletska ekipa, recimo nakon što su se plasirali na SP u Kataru (prvi Mondijal za njih nakon Meksika 1986-te) ono videlo se da su ostvarili ozbiljan napredak a sad mislim da su mnogo bolji nego što su bili u Kataru pre samo godinu ipo dana, znači baš su ozbiljno podigli fudbal i jako veliki napredak ostvarili za kratko vreme, možda i dalje nisu neka velesila ali mislim da već mogu da konstatuju da imaju vrlo ozbiljnu i respektabilnu reprezentaciju kojoj se baš niko neće radovati previše da ih izvuče na žrebu za naredno SP (gde će biti plus biti i jedni od domaćina).

Sa druge strane Venecuela igrala sjajno, grupnom fazom protutnjala sa maksimalnih 9 bodova, uz Urugvaj pokazali najviše i verovatno igrali najlepši fudbal na ovom prvenstvu ali eto penali su odlučili, u 1/4 finalu su se sastale 2 ekipe koja su 2 najprijatnija iznenadjenja , pucali su se penali i prosto greota što je neko morao da ispadne, a mislim da su ovaj put Venecuelanci mogli i do samog kraja.

Inače posle mnogo drame i penal serije Urugvaj je uspeo da prodje Brazil, po meni zasluženo, mislim da su više pokazali od Brazila na ovom prvenstvu, bolje su odigrali, pa može se i reći da trenutno imaju bolji tim od Brazila, pogotovo mislim na vezni red (koji je ipak ono motor i srce tima na neki način, jer videli smo i u slučaju naših i Mitrovića i Vlahovića, džabe ti napadači ako ne dobijaju upotrebljive lopte i ako nemaš dobar vezni red), mislim kad pogledamo Velverde, Ugarte, Bentakur, Niko de la Kruz, Nandez, de Araskaeta, Maksi Arauho , realno Brazil u ovom momentu nema takve veznjake, mislim kad pogledaš recimo Bruno Gimaraeš, Lukas Paketa, Žoao Gomeš, Andreas Pereira ipak nisu ta klasa i nisu na nivou Velverdea, Ugartea, Bentakura, Nika de la Kruza , ono ni po skill-u, ni po klubovima gde igraju, ni po onome što su dosad ostvarili u svojim karijerama.
Nego ja mislim da će Urugvaj tek da podivlja na narednom SP u SAD, Kanadi i Meksiku, ono još su mlada ekipa a za 2 godine biće samo još bolji i iskusniji za 2 godine igranja fudbala na top nivou, mislim vrlo moguće da sad imaju i još bolju generaciju nego onu koja je stigla do 1/2 Mondijala u Južnoj Africi 2010-te i koja je osvojila Copa America 2011-te.

Inače što se tiče drugog polufinalnog para Kolumbija rekao bi iskoristila "zicer" protiv Paname, ono dala im 5 komada i lagano završili posao, inače Kolumbija isto igra odlično i deluje i onako baš moćno deluje na ovom prvenstvu.
Nego Kolumbija - Urugvaj u 1/2 finalu biće to verujem opet ono sudar 2 sjajne ekipe i verovatno opet drama i spektakl u najavi. ;)

Back