Конзулат Русије ускоро у Републици Српској

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
29.414

Конзулат Русије ускоро у Републици Српској​

Конзулат Русије у Бањалуци требало би ускоро да буде отворен, изјавио је шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић у интервјуу за Спутњик.

Прошле године Влада Русије прихватила је предлог Министарства иностраних послова Русије о оснивању конзулата у Бањалуци.
Министарка иностраних послова Босне и Херцеговине Бисера Турковић је крајем 2021. године саопштила да је Сарајево сагласно да се отвори одељење руске амбасаде у Републици Српској.

„Процес је завршен. Он је одавно усаглашен и потписан је билатерални споразум. Сада је у току техничко опремање здања у Бањалуци и надам се да ће конзулат ускоро бити отворен“, рекао је Перович.
https://www.politika.rs/scc/clanak/553933/otvaranje-konzulat-republika-srpska-rusija

Да ли је ово један од бољих потеза , а ко не и најбољих РС још од оснивања ?
:think:
 
Poslednja izmena od moderatora:

Otvaranje konzulata u Banjaluci nastavak saradnje Srpske i Rusije​

Otvaranje konzulata Ruske Federacije u Banjaluci učvrstiće odnose Srpske i Rusije, te podrazumijevati nastavak saradnje u oblasti kulture, ekonomije, diplomatije i politike, rekao je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić.

On očekuje da konzulat bude u funkciji što prije i naglašava da je otvaranje konzulata prirodni nastavak saradnje Republike Srpske i Ruske Federacije.
Ministar je naveo da je Rusija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i podsjetio da je riječ o državi koja je stalna članica Savjeta bezbjednosti UN.

“Radujem se da vidim na koji način će otvaranje konzulata ojačati naše odnose i kakve će dodatne prilike otvoriti Republici Srpskoj i Ruskoj Federaciji”, naglasio je Klokić.
Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov istakao je ranije da njegova zemlja veoma cijeni saradnju sa Republikom Srpskom i da će dodatno biti unaprijeđena otvaranjem konzulata Rusije u Banjaluci.

“Veoma je važno što zajednički realizujemo strateške, odnosno ekonomske i projekte u oblasti kulture i obrazovanja”, naveo je Kalabuhov.
Vlada Rusije je u maju prošle godine prihvatila prijedlog za otvaranje ispostave ruske Ambasade u Republici Srpskoj.

Banjaluka.com
 
Dodik, Vulin, Dveri od kada je počeo rat sastanče. Videćemo da li će Vučić i Dačić. :lol:

Патрушев се захвалио Додику на посјети и истакао да му је драго што је предсједник Републике Српске почасни гост 11. међународног састанка високих представника који се баве питањима безбједности.

- Веома смо вам захвални на учешћу и сигуран сам да ће размјена мишљења по питањима безбједности у савременим геополитичким условима бити од интереса - рекао је Патрушев.

Нагласио је да високо цијене партнерство у духу повјерења које је посебно између Русије и Српске.

- Задовољни смо тиме како се развија читав комплекс наших веза које све више добијају стратешки карактер - поручио је Патрушев.

Подсјећамо, предсједник Српске Милорад Додик сутра ће се у Москви састати састанак са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином у духу пријатељства и традиционално добрих односа Српске и Русије.
 

Back
Top