Kontra-vreme

Zasticeni svedok

Zainteresovan član
Poruka
349
Vodjen cinjenicom da se za sve u prirodi mogu naci dve strane (pr. svetlo-tama, ispravno-pogresno, dan-noc, itd.) zapitao sam se da li postoji i kontra-vreme, kao druga strana vremena? Sta vi mislite o tome? Neka hipoteza kako bi ovo bilo moguce?

Sta bi moglo biti kontra od vremena? Nevrijeme? :D Haha, salim se
Ali stvarno, kako ti zamisljas to? Kao sto je Dzek rekao - da tece vrijeme unazad?
Ili jednostavno da sve stoji, ali to mi je nelogicno

Vodjen cinjenicom da se za sve u prirodi mogu naci dve strane (pr. svetlo-tama, ispravno-pogresno, dan-noc, itd.) zapitao sam se da li postoji i kontra-vreme, kao druga strana vremena? Sta vi mislite o tome? Neka hipoteza kako bi ovo bilo moguce?

Moja profesorka matematike je nešto slično razmišljala.
Inače je bila vrlo sumnjičava prema bilo kakvim alternativama... sve dok nije doživela saobraćajnu nesreću.
Slučaj je hteo da dan pre toga odsanja od "a" do "š" sve šta joj se desilo. Sad ima ožiljak na vratu kao uspomenu...
Elem, tad je počela da razmišlja (ali sa matematičke strane, ja sad ovde uprošćavam poentu, tj. samo prepričavam) da postoje paralelni tokovi vremena.
I da, baš kao što i ti kažeš, za sve postoji naličje.

Pa u suštini, ako postoji vreme (a da li postoji? ili je to samo odjek "nečega" u našoj sferi percepcije????) ne vidim zašto ne bi postojala i kontra varijanta.
Nismo mi u stanju da sagledamo slojevitost ovoga sveta.

Ако је концепт свијетло - тамно, онда "не-вријеме" представља нешто као димензију икс универзума.
А тамо би можда била нека чудна створења, која се с времена на вријеме "укажу" у овој реалности.
Можда одатле потичу приче о духовима, гоблинима, демонима и инима.

Meni to anti vreme liči na budalaštinu.

Da bi nešto imalo svoju suprotnost, mora biti realno, tj, jasno definisano u nekom referentnom sistemu, nikako u nekom filozofskom.

Pitajte se šta je vreme, pokušajte da sagledate koncept toga, tek onda možete i da zamislite suprotnost istoga.

Bez toga -cvrc, šuplja priča. Klasika.

Postoji teorija o razvoju svemira koja predvidja i kretanje vremena unazad(sa nase tacke gledista).
Naime, sada se svemir nalazi u fazi sirenja.
Da li je to sirenje stalno ili ce se jednog dana zaustaviti, vodi se velika polemika danas.
AKO postoji dovoljno tzv.tamne materije koja moze gravitaciono da zaustavi sirenje kosmosa, onda ce se on jednog dana poceti da skuplja.
Najinteresantnija teorija vezana za takvu "oscilirajucu" vasionu je ona koja kaze da ce se onda apsolutno sve okrenuti "natraske"....Da ce posledice prethoditi uzrocima(sa nase tacke gledista posledica i uzroka).Da ce se ljudi radjati u grobu i umirati u majcinoj utrobi.
U tom slucaju i to vreme ce dobiti pravi smisao iz Ajnstajnovih jednacina, koja kaze da je ono samo jedna dimenzija prostora, koja ima i kretanje napred i nazad..

Ps: u jednoj takvoj vasioni, koja ima svoj period oscilacija kada se desavaju tacno odredjene stvari, bi se i mnoge "neptrirodne" pojave mogle objasniti kao samo jedan zaostao "odsjaj" vremena, ili neko drevno "pamcenje".

Poslednja izmena:
Kretanje vremena unazad, ili vreme koje se kreće unazad nije kontra-vreme jer taj koncept protoka vremena je opšte poznat. Kao negativno ili pozitivno nabijene čestice, nasuprot njima antimateriju.

Kontam da je vaseljena sastvljena od antimaterije, a ne od materije, u njoj bi proticalo (proticanje je loš izraz ali ne mogu da se setim boljeg) i anti ili kontra vreme.

U svemiru se tu i tamo javljaju antičestice a opet čestice ih ne anhiliraju, tj, prilikom sudara se ne poništavaju (radi asimerije K-mezona, vele) a to opet implicira, pod premisom da je moja pretpostavka tačna, da se negde i nalazi antivreme. Ipak, vezati protok vremena uz materiju i određivati mu osobine na osnovu materije je pomalo smelo i opravdano zaslužuje epitet "lupetanje", al' meni lepo tako da iz jedne početne premise gradim drugu pa i petu. Al' opet, da li vreme ima gda da protiče ako nema materije?
Odgovor na to se nalazi iza unverzuma, gde ne postoji (po današnjim saznanjima) materija, valjda ni antimaterija.
A taj odgovor ćemo saznati kaa na onoj stvari izraste nokat, tako da je moje lupetanje verodostojno kao i svako drugo :)

Moja profesorka matematike je nešto slično razmišljala.
Inače je bila vrlo sumnjičava prema bilo kakvim alternativama... sve dok nije doživela saobraćajnu nesreću.
Slučaj je hteo da dan pre toga odsanja od "a" do "š" sve šta joj se desilo. Sad ima ožiljak na vratu kao uspomenu...
Elem, tad je počela da razmišlja (ali sa matematičke strane, ja sad ovde uprošćavam poentu, tj. samo prepričavam) da postoje paralelni tokovi vremena.
I da, baš kao što i ti kažeš, za sve postoji naličje.

Pa u suštini, ako postoji vreme (a da li postoji? ili je to samo odjek "nečega" u našoj sferi percepcije????) ne vidim zašto ne bi postojala i kontra varijanta.
Nismo mi u stanju da sagledamo slojevitost ovoga sveta.

Recimo da sam i ja ciljao na neke paralelne tokove vremena kroz koje je moguce vratiti se u proslost. Ja mislim da se moze vratiti unazad kroz vreme, samo treba uhvatiti "odjek" tog vremena.

Meni to anti vreme liči na budalaštinu.

Da bi nešto imalo svoju suprotnost, mora biti realno, tj, jasno definisano u nekom referentnom sistemu, nikako u nekom filozofskom.

Pitajte se šta je vreme, pokušajte da sagledate koncept toga, tek onda možete i da zamislite suprotnost istoga.

Bez toga -cvrc, šuplja priča. Klasika.
slazem se...ja mislim da vreme ne postoji, postoji samo racunanje vremena i promene koje se desavaju. i racunanje vremena je ponavljajuci ciklus samo sto mi ( i to samo MI, covek) brojimo te cikluse. jednoj zivotinji vreme uopste nije faktor od kojeg zavisi dok smo mi, ljudi zavisni od vremena sto je, po meni, samo ispoljavanje zelje za kontrolom. i jeste drzanje pod kontrolom. vreme razlicito tece na zemlji od npr vremena na pamrsu. da li bi se promene desavale sporije na marsu ili je samo rec o duzem ciklusu koji je marsu potreban da obidje oko sunca? tako da ako ne postoji vreme kao realni pojam ne bi trebalo da postoji ni anti vreme.
a ovo boldovano zaista bih volela da cujem misljenje nekoga ko se razume, da li bi promene isto tekle kod coveka na zemlji i coveka na marsu ako su uslovi za zivot isti i na zemlji i na marsu?

Vreme bi proticalo isto, a najbolji dokaz toga je da bi tvoj organizam stario istom brzinom. Kada sam napisao da bi vreme proticalo isto, mislio sam na tvoje vreme, sa tvog aspekta. Da vas ima više na Marsu, starili bi ste zajedno, isto.

Tvoje rođenje i tvoja starost se ne dešavaju istovremeno, ceo jedan niz opažajnih događaja prođe između toga. Taj niz se naziva vreme, i kao takvo postoji. Merljivo je i ima svoje fizičke manifestacije (starenje i kretanje (nikad ništa nije istovremeno na svim mestima))

Dakle, tvoje vreme svugde, gde god se nalazila, postoji kao i ovde na zemlji. Ništa usporenije, ništa brže. Čak i da se nalaziš na brodu koji juri brzinom svetlosti, tvoje vreme bi ostalo isto, ali, van broda bi bilo drugačije, proticalo bi mnogo brže. To je po Ajnštajnovoj teoriji relativiteta.

to bi znacilo da bi moje fizicke promene proticale isto nezavisno od vremena. taj niz promena koje se desavaju od rodjenja do smrti je obelezen vremenom jer je nama, ljudima to bitno zbog organizacije i kontrole zivota. za mene je to dovoljan dokaz da vreme shvatim upravo ovako, kao racunanje desavanja odredjenih promena svojstveno samo ljudima.

Vreme je pojam koji je ustanovljen da bi se objasnile i definisale pojave u prirodi. Tako barem kaže nauka.
Ono je jedna osnovna osobina čovekove budne percepcije, zato ne čudi što je skoro na prvom mestu osnovnih veličina u fizici, zapravo. na drugom je odmah iza dužine.
Bez obzira što mi u budnom stanju, sve ono što povezujemo sa vremenom, smatramo konkretnim, čak realnim, u prirodi van uticaja čoveka nema ničega, što nalaže, da mora da postoji nešto tako objektivno i neophodno, poput tog našeg vremena. Isto tako i dužina.
Šta je dužina u prirodi?
Na kom drvetu rastu lenjiri sa podeocima ili možda digitalni satovi.
Nema, ili sam opet prespavao Dnevnik RTS-a, svašta je moguće.
čovek opaža prostor, koga odmah mora da izmeri, da bi bio mirniji. Zatim opaža razna dešavanja, sa kojima stalno nešto pokušava, ne bi li bio mirniji, ali mira nekako još uvek najviše ima po grobljima. Verovatno je po sredi neki od poznatih ćpčd (ćoravih poslova čoveka današnjega)
E, vreme je jedan od pokušaja da se da objektivna ocena ovom haosu oko nas. Budući da smo ipak malko odmakli od pukog premeravanja prostora i vremena, nauka je stigla do pojma kompleksnog vremena, koje tako ima svoju realnu i imaginarnu komponentu. Poodavno, pre nekih 60 godin,a fizičari su došli do toga, rešavajući neke probleme iz kvantne fizike u nameri da objasne neke naoko nemoguće, ali ipak izmerene efekte. Pokazalo se da ti izmereni rezultati, veoma dobro daju objasniti, ako se u njihovu analizu uvede ne samo obično ovo realno vreme koje merimo ko zna koliko puta dnevno, nego da se ono nadogradi, tom tzv imaginarnom komponentom. Imaginarno je malo neprimeren pojam, ali u pitanju je tradicija devetnaestog veka. Namera autora bila je da se označi nešto što je suštinski suprotno realnom odn racionalno realnom. Tada je to važilo za svetinju nad svetinjama. To bi otprilike bilo to neko negativno vreme iiti ne-vreme (nije potvrđena veza sa snežnim nanaosima aktuelnim).
Važno je još napomenuti da ono ne potire svakodnevno iskustvo svakog mentalno zdravog ljudskog stvora, nego ga obogaćuje isto tako otvarajući široke mogućnosti za nadrealne meditacije, percepcije šta više.

Poslednja izmena:
to bi znacilo da bi moje fizicke promene proticale isto nezavisno od vremena. taj niz promena koje se desavaju od rodjenja do smrti je obelezen vremenom jer je nama, ljudima to bitno zbog organizacije i kontrole zivota. za mene je to dovoljan dokaz da vreme shvatim upravo ovako, kao racunanje desavanja odredjenih promena svojstveno samo ljudima.

Naravno, ali promene nisu svojstvene samo ljudima, nego celokupnoj prirodi i vaseljeni. Budući da si ti svedok tome, imaš subjektivni osećaj da se sve to odigrava zajedno sa tobom (što i jeste tako)

Da se vratim na ono o istovremenosti.
Sve promene se ne dešavaju istovremeno, nego jedna po jedna. Taj niz čini tu, slikovito opisanu, temporalnu liniju, tj, vreme. Onda nam ostaje samo da stavimo na tu liniju recke, tj, podeoke, i dobijemo merenje vremena (kalendar i sat)

Naravno, nepotrebno je da govorim da merenje vremena nama, ljudima, mnogo, mnogo olakšava život. Kompletna civilizacija bi se urušila bez sata i kalendara.

mislis? a mozda bi nam bilo bolje bez sata i kalendara, koliko vidim razlicito racunanje vremena pojedinih religijskih ucenja ume da stvori i probleme medju ljudima.
razumem sta govoris samo sto ja na vreme gledam kao na izmisljenu komponentu sveta u kom zivimo i znam da se vecina ne slaze samnom. promene se desavaju nekim redosledom i taj redosled je tok, kretanje.

Da se vratim na ono o istovremenosti.
Sve promene se ne dešavaju istovremeno, nego jedna po jedna. Taj niz čini tu, slikovito opisanu, temporalnu liniju, tj, vreme. Onda nam ostaje samo da stavimo na tu liniju recke, tj, podeoke, i dobijemo merenje vremena (kalendar i sat)

Ма да. Ако ниси до сада приметио време није исто што и линија. Тај след промена једна за другом (сукцесија) је нешто суштински различито од јукстапоизиције тј поређаности тачака једна до друге.

Оно што ти, и целокупна физика, као и научни метод уопште зовете "време", није време већ простор!

То је једна невероватна заблуда која је тек у прошлом веку разоткирвеан као таква.

Право време трајање је интуиција. Нешто својевсрно и доступно једино непосредном субјекитвном искуству. То право време интелект не може појмити.Када интелект усмери своје форме сазнавања на ту интуицију он је претвара у линију. Нешто што је суштински различито од времена које траје.
У просотру..у једној линији нема следовања, нема променре. Линија је у садашњости..простор подељен на три дела. Ту нема ни "в" од времена.

пс. Али не очекујем да ово тек тако разумеш. Бергсон је до тог простог открића дошао у прошлом веку... а друштво аутомата, не може тако лако ослободити се својих вековних заблуда. Тако да ћемо сачекати једно време да већина хипнотисане светине једном схвате просту истину ..да време није исто што и линија у простору подељена на три дела..прошлост , садашњост, будућност..

Ма да. Ако ниси до сада приметио време није исто што и линија. Тај след промена једна за другом (сукцесија) је нешто суштински различито од јукстапоизиције тј поређаности тачака једна до друге.

Оно што ти, и целокупна физика, као и научни метод уопште зовете "време", није време већ простор!

То је једна невероватна заблуда која је тек у прошлом веку разоткирвеан као таква.

Право време трајање је интуиција. Нешто својевсрно и доступно једино непосредном субјекитвном искуству. То право време интелект не може појмити.Када интелект усмери своје форме сазнавања на ту интуицију он је претвара у линију. Нешто што је суштински различито од времена које траје.
У просотру..у једној линији нема следовања, нема променре. Линија је у садашњости..простор подељен на три дела. Ту нема ни "в" од времена.

пс. Али не очекујем да ово тек тако разумеш. Бергсон је до тог простог открића дошао у прошлом веку... а друштво аутомата, не може тако лако ослободити се својих вековних заблуда. Тако да ћемо сачекати једно време да већина хипнотисане светине једном схвате просту истину ..да време није исто што и линија у простору подељена на три дела..прошлост , садашњост, будућност..

Destruktivna kritika aktuelnog stanja prosečnih mentalnih postignuća civilzacije, sa elementima agrasivne malicioznosti.
Toliko o suštinskom pacifizmu iliti esencijalnoj miroljubivosti intelektualnih (ne)delatnika.

To pravo vreme,za koje misliš da ga samo ti razumeš, je kriva svojstvenih stanja u ravni kompleksnog vremena, poznata pod imenom Bergsonova kriva intuicije, zapravo postoje čitavi redovi tih krivih. Njihve projekcijie na realnu osu ravni su ono što običan svet percipira kao realno vreme. Prema tome uopšte ne stoji

Ту нема ни "в" од времена
Ima, itekako i kada dođe vreme ;), populacija će biti spremna da ostvari skok u spoznaju nalik Begsonovoj predstavi.

Napredak pojedinca motivisan jedino željom da se postigne objektivna distanca od populacije je često destruktivan po onoga ko ga praktikuje.

Potrebno je uvideti to u širem okviru faktora, koji omogučuju taj napredak pojedinca kao takvog.

Poslednja izmena:
mislis? a mozda bi nam bilo bolje bez sata i kalendara, koliko vidim razlicito racunanje vremena pojedinih religijskih ucenja ume da stvori i probleme medju ljudima.
razumem sta govoris samo sto ja na vreme gledam kao na izmisljenu komponentu sveta u kom zivimo i znam da se vecina ne slaze samnom. promene se desavaju nekim redosledom i taj redosled je tok, kretanje.

Možda pojedincima i bi bilo bolje bez sata i kalendara (barem nam kalendar ostavi, da znamo kada nam je rođendan :)) ali za celokupnu civilizaciju bi ne brojanje vremena bilo ravno kataklizmi.

Kolaps kompletnog transportnog i informacionog sistema (temelji naše civilizacije) bi nas odveo direktno u doba mraka. Svet kakav znamo bi nestao za 24h (rekoh li 24h, opet jedinicu vremena?)

Niko ni u šta ne bi bio siguran, monete bi izgubile vrednost (kako da ti neko obračuna radne sate ili neradne dane? I šta bi se smatralo radnim danom? Od svitanja do sumraka? :)) i sve vrednosti društva, kao i tekovine civilizacije, bi nestale.

Vratili bi se u doba mraka, feudalizma ili još gore, robovlasništva.

Kad samujem ili kad ne radim ne nosim sat i ne pratim dane u nedelji, opšte mi ne smeta, čak prija.

Možda pojedincima i bi bilo bolje bez sata i kalendara (barem nam kalendar ostavi, da znamo kada nam je rođendan :)) ali za celokupnu civilizaciju bi ne brojanje vremena bilo ravno kataklizmi.
Kolaps kompletnog transportnog i informacionog sistema (temelji naše civilizacije) bi nas odveo direktno u doba mraka. Svet kakav znamo bi nestao za 24h (rekoh li 24h, opet jedinicu vremena?)

mozda ovo ne bi bilo lose za medjuljudske odnose :)
Niko ni u šta ne bi bio siguran, monete bi izgubile vrednost (kako da ti neko obračuna radne sate ili neradne dane? I šta bi se smatralo radnim danom? Od svitanja do sumraka? :)) i sve vrednosti društva, kao i tekovine civilizacije, bi nestale.
siguran u novac? u to sam najmanje sigurna. vrednosti drustva, o cemu pricamo? vrednostio danasnjeg drustva su toliko pomerene da ih samo mrak moze spasti :lol:

Vratili bi se u doba mraka, feudalizma ili još gore, robovlasništva.
ja mislimda iz doba robovlasnistva nismo ni izasli, a najvise robujemo pomenutim monetama :)
mozda i ne bi bilo lose malo tehnicki razoriti svet kako bi se "zblizili" :lol:
a sto se tice vremena iako ne razumem baso cemu ozi prica mogu da se slozim sa ovim njegovim bergsonom...ali uprkos godinama zelena sam ja jos, misljenja se menjaju....ako se ima vremena ;)

Ирис, многи не разумију брата Озимана.
Као што се често зезам са друштвом, квантна флуктуација колективне свијести није у корелацији са парадигмом постојања.
На зачуђено питање шта ми је, одговарам са: ма читао сам неке Бергсоне и Миланковиће, а зачинио са Теслом.
Контра-вријеме могло би бити повезано само са антиматеријом, колико ми мој мозак омогућава да теоретишем.
Е сада, те бозон честице и разни кваркови и све то...
То је све још у повоју, те доказане теореме су промјењиве као снијег на вјетру.
Када дуне нека кошава у нашој свијести, помјериће се смет и открићемо понешто.
Чекамо кошаву.

:) ja mislim da kod pojedinih duva malo jace...razumem sustinu ali nisam upucena u bergsone, kante, nicee, sopenhauere...nisam nacitana ybg u tom smislu :lol: pa i ne mogu da komentarisem nesto o cemu znam tek malo.

odakle dolaze najvisi bregovi? tako pitah ja jednom. tu naucih da oni dolaze iz "mora. svedocanstvo je u njihovom kamenju zapisanom u stenama njihovih vrhunaca. iz onog najdubljeg mora ono najvise doci do svoje visine. fridrih nice
....????

Back