Quantcast

KONTINENT MU

ILLUMINAT

Domaćin
Banovan
Poruka
3.025
Mu je ime hipotetičkog nestalog kontinenta. Smatra se da se on nalazio u Tihom okeanu, ali se veruje da je do danas potonuo pod vodu.

Generalno mišljenje naučnih krugova o tektonskim pločama obezvređuje takve popularne teorije o potonulim kontinentima. Oni govore kako su kontinentne mase napravljene od lakešg kamena koji doslovno plutaju na težem kamenju od kojih se sastoji okeansko dno.

Otkrića Pukovnika Jamesa Churchwarda o kontinentu Mu

Krajem XVII veka vrlo obrazovan britanski pukovnik James Churchward, inače poznat kao strastveni arheolog-amater te slobodouman neortodoksan istraživač i naučnik, boravio je više godina u tada još egzotičnoj Indiji - najvećoj britanskoj koloniji - kao zapovednik oružanih snaga Njenog Veličanstva. Sve svoje slobodno vreme posvetio je arheologiji i proučavanju istorije. Posebno su ga privlačile i zaokupljale teme o velikim drevnim i pradrevnim kulturama.

On je iz prilično valjanih razloga držao da su sve visokorazvijene istorijski poznate kulture starog veka (Egipat, Sumer, Nubija, Haldeja, Persija, Hindustan, Kina i Grčka) vrlo brzo i uspešno stasale zahvaljujući prvenstveno ogromnom fundusu mnogih korisnih umeća i visokih znanja koja je na te prostore davno pre donela i zasadila neka velika, vrlo moćna i visokorazvijena pradrevna kultura-prethodnica.

Pukovnik J. Churchward je saznao da se u jednom budističkom hramu u istočnoj Indiji već vekovima brižljivo čuvaju neke drevne kamene ploče na kojima se nalazi poveći zapis. Nedugo zatim otputovao je tamo da bi lično proverio i sve ispitao na licu mesta. Pažljivo je pregledao te kamene ploče iz davno minulih vremena, koje su bile pohranjene u nadsvođenoj podzemnoj prostoriji, i uverio se da one zaista sadrže natpis na nekom nepoznatom starom pismu.

Taj ga je neobičan nalaz toliko zainteresovao i zaokupio da mu je posvetio sve svoje slobodno vreme u nekoliko idućih godina. Entuzijastični i uporni J. Churchward je, uz pomoć svog bliskog prijatelja i saradnika, visokog budističkog sveštenika, 1868. nekako uspeo da pronađe ključ za čitanje tih drevnih zapisa na kamenim pločama. Njihovim odgonetanjem on je ustanovio da spominju neku veliku, davnu nestalu civilizaciju na Pacifiku, znatno stariju i napredniju od naše.

Ta pradrevna civilizacija nikla je, po njegovoj proceni, pre otprilike 200000 godina, stasala je i dostigla je tokom mnogih mileijuma svoga postojanja vrlo visok stepen razvoja, da bi odjednom, u strašnoj kataklizmi koja se zbila pre približno 25000 godina, bila potpuno uništena i za vrlo kratko vreme zauvek nestala u mračnim dubinama Pacifika. Njena postojbina bio je ogroman prakontinent Mu koji se nekada davno prostirao na središnjem delu današnjeg Pacifika.

Drugo uporište na kome J. Churchward temelji svoje hipoteze i istraživanja pradrevne pacifičke civilizacije jesu zagonetni drevni zapisi na 2600 kamenih ploča koje je u drugoj polovini XIX veka slučajno otkrio američki geolog William Niven u nekoj dolini severno od Ciudad de Mexica - savremene meksičke metropole.

Churchward smatra da mu je pošlo za rukom da odgonetne i te zapise u kojima se govori o praistorijskom civilizovanom narodu koji je tokom 170-ak hiljada godina dostigao vrlo visok stepen društvenog, ekonomskog i kulturnog razvoja. Taj je praistorijski narod nekada davno naseljavao veliku zemlju koja se prostirala u području tropske i suptropske klime na središnjem području današnjeg Tihog okeana.

Drugi veliki istraživač drevnih zapisa o pradrevnoj zemlji Mu bio je dr. George Hunt Williamson, koji je na njihovo odgonetanje, interpretaciju i analizu takođe utrošio nekoliko decenija.

Prikaz kontura davno nestalog pacifičkog kontinenta Mu otkrio je početkom druge polovine XX veka kod grada Icae u Peruu arheolog dr. Javier Cabrera. One su bile ugravirane na kamenim pločama koje potiču još iz perioda pre Inka. Taj prvorazredni arheološki nalaz fotografisao je poznati francuski istoričar i publicist Robert Charroux, pasionirani slobodoumni istraživač brojnih zagonetki naše najdrevnije prošlosti.

Analizom tog drevnog geografskog prikaza potonulog kontinenta Mu, čija je karta objavljena u Los Angeles Times od 31. srpnja 1977. ustanovljeno je da mu je širina od istoka do zapada bila oko osam hiljada kilometara, a od severa do juga nešto manje od pet hiljada kilometara.

Svoje hipoteze o drevnoj zemlji Mu i rezultate svojih mukotrpnih istraživanja, koja su gotovo neprekidno trajala nekoliko decenija, objavio je pukovnik J. Churchward u svojevremeno vrlo zapaženoj knjizi "The Lost Continent Of Mu (Izgubljeni kontinent Mu). Ona je kao bestseler samo u Americi doživela dvadesetak izdanja, a ubrzo je bila prevedena i na više svetskih jezika. Hipotetski pacifički prakontinent Mu poznat je u literaturi još pod nazivima Pan, Mar i Muror, dok ga teozofi i mnogi noviji autori, koji su se za njima nekritički poveli, pogrešno nazivaju Lemurijom.
 

ILLUMINAT

Domaćin
Banovan
Poruka
3.025
To vrlo izazovno i smelo Churchwardovo popularno-naučno delo ubrzo je žestoko odjeknulo u široj svetskoj javnosti. Ono je prilično uznemirilo i ustalasalo konzervativno usmerene krugove arheologa i istoričara širom sveta, jer se nikako nije uklapalo u njihov mozaik istorijske istine. Rasprave o legendarnoj majci zemlji Mu, koje je potakla ta vrlo izazovna Churchwardova knjiga, traju sve do danas, kada ih je ponovo rasplamsao niz novih arheoloških otkrića u sve donedavno teško dostupnom podmorju Pacifika.

Po mišljenju renomiranih istoričara i arheologa još uvek nema dovoljno naučno valjanih dokaza koji bi mogli verodostojno da potvrde ili opovrgnu postojanje nestalog kontinenta Mu i njegove napredne civilizacije. Prema mišljenju naučnika, podaci na temelju kojih su ambiciozni pukovnik J. Churchward i dr. George Hunt Willliamson pokušali da rekonstruišu osnovne istorijske i geografske odrednice nestalog kontinenta Mu i pradrevnog Carstva Sunca veoma su oskudni i sporni.

Zanimljivo je napomenuti da su uticajni autoriteti iz sveta nauke često skloni iznošenju takvog mišljenja kad im neki arheološki podaci ne odgovaraju, jer se nikako ne uklapaju u unapred složeni službeni istorijski mozaik.

Lokacija i izgled zemlje Mu

Prema onome što je J. Churchward na temelju svojih dugogodišnjih istraživanja u toj knjizi napisao, proizlazi da se hipotetski nestali prakontinent - zemlja Mu ili Muror - nekada davno prostirao u središnjem delu Tihog okeana na prostranom području omeđenom ostrvima Mariani, Hawaii, Tuamotu, Rurutu, Tongatapu, Fidži i Uskršnjim ostrvom. Taj golemi hipotetski prakontinent bio je, prema njegovim procenama, otprilike trostruko veći od Australije i zauzimao je gotovo poloviču današnjeg područja Pacifika.

J. Churchward i njegovi istomišljenici smatraju da geološke ostatke pradrevne zemlje Mu danas čine brojni pacifički otoci, hridi i grebeni razbacani po njegovim ogromnim prostranstvima. Oni svojom brojnošću i razbacanošću prilično podsećaju na mnoštvo zvezda razasutih na beskrajnom nebeskom svodu. Valja istaći da za tu Churchwardovu hipotezu još uvek nema dovoljno geoloških dokaza.

Predanja nadalje kažu, a teozofi zdušno podržavaju, da je taj ogromni pacifički prakontinent Mu verovatno bio pradomovina čoveka. Prema J. Churchwardu bila je to prelepa zemlja u kojoj je živeo vrlo napredan narod koji je svojevremeno kolonizovao sav ondašnji svet. Zemlja Mu je bila, kao i Platonova Atlantida, veliko ostrvo ispresecano brdima, mnogim rekama i kanalima. Klima je bila vrlo blaga i izrazito pogodna za život ljudi i uzgoj raznovrsnih životinja i biljaka. To je bio bitan preduslov na temelju koga je tamo još pre mnogo milenijuma stasala prva visokocivilizovana društvena zajednica.

Taj veliki hipotetski pacifički prakontinent, na kome su njegovi brojni žitelji milenijumima živeli u miru i blagostanju, imao je - po Churchwardovoj proceni - na vrhuncu svoje moći oko 64 miliona stanovnika. Društvena zajednica zemlje Mu imala je deset velikih plemena (rasa) crne i žute boje kože. Bila je to u svakom pogledu vrlo bogata, moćna i napredna država koja se nazivala Carstvom Sunca. Njen vladar nosio je naziv Ra Mu i imao je dužnost vrhovnog sveštenika.

Narod je imao jednu monoteističku religiju i posedovao je mnoga visoka okultna znanja, a bio je takođe dobro upućen u matematiku, astrologiju i astronomiju. Žitelji zemlje Mu podizali su brojne gradove i građevine od masivnih blokova vulkanske lave koje je u njihovoj zemlji bilo posvuda u izobilju. Živeli su u kućama s prozirnim krovovima. Imali su moćne vračeve (mage) koji su svojim paranormalnim sposobnostima kontrolisali prirodne sile, pa stoga nisu imali potrebu za korišćenjem naprednih tehnologija primerenih našem dobu.

Stepen društvene zrelosti stanovnika zemlje Mu, za razliku od pripadnika naše moderne civilizacije, možda najbolje ilustruje njihov običaj provere zrelosti verenika za harmoničan i konstruktivan bračni život. Pre nego što bi stupili u brak, verenici bi morali da uspešno polože vrlo težak ispit životne zrelosti. Oni su se prvo privremeno odricali sveg imanja te su zatim, bez bilo kakvog alata, oružja, odeće i hrane, morali da provedu 28 dana duboko u šumi, gde su u vrlo surovim okolnostima bili prepušteni sami sebi i svojoj snalažljivosti.

U takvim su uslovima, bez ičije pomoći, oslanjajući se u svemu samo jedno na drugo, morali, uzajamno sarađujući i bez bilo kakvih međusobnih razmirica i negativnih emocija, uspešno preživeti. Ako bi u tome uspeli, tada bi im, kao zrelim ljudima, nakon povratka iz divljine bila vraćena sva imovina i dobili bi dozvolu za sklapanje braka koji je nakon takve rigorozne provere gotovo uvek bio stabilan i trajan. Ukoliko taj težak ispit životne zrelosti ne bi uspešno položili - nisu se mogli venčati.

Stanovnici zemlje Mu bili su na glasu kao vrsni moreplovci i svojim su brodovima plovili po svim morima ondašnjeg sveta. Uspešna navigacija tih pradrevnih moreplovaca temeljila se na visokim astronomskim znanjima i odličnoj kartografiji. Svoja visoka znanja prenosili su nesebično drugim narodima koje su kolonizovali.

Sve ostale manje razvijene kulture širom tadašnjeg sveta bile su kolonije ili veća trgovačka središta moćnog Carstva Sunca, koje je po svim atributima činilo svetsku velesilu praistorijskog sveta. Među brojnim blistavim naseobinama tog drevnog carstva posebno se izdvajalo sedam velikih lučkih gradova koji su se razvili na ušćima velikih reka i bili su moćna trgovačka, upravna i kulturna središta s mnogim velikim zgradama i veličanstvenim hramovima.

Napredni stanovnici bogate i moćne pradrevne zemlje Mu, koju teozofi zbog jednog na brzinu krivo pročitanog zapisa pogrešno nazivaju Lemurijom, a njene žitelje Lemurijcima, doprli su, kako smatra Churchward, vrlo brzo kao kolonizatori u Indiju, a odatle u Mesopotamiju (Sumer) i Egipat. Drugi pravac njihove kolonizacije tekao je preko Srednje Amerike i Atlantide sve do severnih obala pretpotopne Afrike. Jedna grupa tih pradrevnih kolonizatora stigla je - po njegovom mišljenju - preko Srednje Amerike i na prostrano područje visokih Anda.

To veliko naseljavanje globalnih razmera odvijalo se pod vođstvom svete braće Naakals i članova svešteničkog bratstva koji su iz pradomovine - zemlje Mu - odlazili u misije u sve kolonije i podučavali tamošnje priprosto i neuko domorodačko stanovništvo govoru, religiji, etici, nauci, graditeljstvu, pomorstvu, poljoprivredi i ostalim korisnim veštinama i znanjima.
 

ILLUMINAT

Domaćin
Banovan
Poruka
3.025
Razlozi nestanka prakontinenta Mu i njegove civilizacije

Ogromni prakontinent na kome se nekada davno nalazilo moćno Carstvo Sunca - pacifička Atlantida - jedne se noći zbog izuzetno snažnih zemljotresa širokih razmera počeo ljuljati poput morskih talasa. Čitava se zemlja strahovito tresla i drhtala poput lišća na granju za vreme oluje.

Sve građevine su se rušile iz temelja, a brojni monumentalni spomenici i kipovi na gradskim trgovima i u hramovima padali su kao pokošeni. Svi prelepi gradovi i hiljade manjih naselja nesrećne zemlje Mu ubrzo su pretvoreni u nepregledne hrpe ruševina obavijene gustim oblacima prašine i dima.

Dok se, usled te strašne geološke kataklizme planetarnih razmera, zemlja sablasno dizala, propinjala i spuštala, tresla i pucala, iz pobesnelog podzemlja je visoko u nebo izbijala žestoka vatra koja je uz strahovitu buku stvarala guste oblake dima. U tim zastrašujućim oblacima sevale su posvuda snažne munje koje su stravično parale nebo ispunjeno oblacima dima i prašine. Kroz vazduh se sa svih strana širila užasna tutnjava i grmljavina.

U toj sveopštoj kataklizmi praćenoj bezbrojnim žestokim požarima, koji su nemilice harali i pohotno gutali sve pred sobom, izdizao se na sve strane debeli gusti crni dim koji je ubrzo prekrio čitavu zemlju. Svo drveće i rastinje zahvatili su strašni požari titanskih razmera i ubrzo ih pretvorili u dim i pepeo.

Ogromni plimni talasi, veći od najviših građevina, izazvani žestokim razornim potresima, zaletali su se ogromnom brzinom s razbesnele okeanske pučine na obale nemilice rušeći i odnoseći sve pred sobom. Prodirali su preko brojnih rečnih dolina omeđenih brdima duboko u unutrašnjost zemlje pohotno odnoseći na svojim visokim uskipelim vrhovima poslednje ostatke umiruće civilizacije.

U svom nemilosrdnom rušilačkom pohodu uništavali su i brisali s lica zemlje već potresima i požarima teško oštećena naselja i ubijali su sve živo što bi im se našlo na putu. Bezbrojni očajnički krikovi i vapaji miliona bespomoćnih ljudi, žena i dece suočenih sa strašnom smrću uzdizali su se visoko u nebo.

U toj strašnoj agoniji neviđenih razmera čitava se zemlja tresla i tutnjala od mnogih razornih potresa. Na mnogim mestima velikom je brzinom stravično pucala njezina relativno tanka kora i otvarale su se velike i duboke provalije koje su ličile na razjapljenu usnu duplju nekog strašnog diva. Planine su se povijale, njihale i kršile poput granja drveća u oluji i, obrušavajući se uz zaglušnu tutnjavu, tonule su u mračne dubine pobesnelog mora.

Iz nedostupnih okeanskih dubina drugde je istovremeno izranjalo novo kopno i ubrzo postajalo planina, brdo ili ravnica. Gotovo čitava površina zemlje, zahvaćena neprekidnim ljuljanjem, naglo je menjala svoje prvobitno lice i poprimala novu fizionomiju.

Tokom jedne jedine stravične noći čitava je zemlja Mu bila potpuno razorena, skršena u bezbroj komada i polako je tonula u široko razjapljene ponore pakla. Ta blistava pradomovina čoveka treće korenske rase, sa svim ponosnim gradovima, brojnim hramovima, blistavim palatama, svom naukom i kulturom, odjednom je nepovratno nestala na okeanskom dnu i pretočila se u legendu.

U toj strašnoj praistorijskoj geološkoj kataklizmi kontinentalnih razmera bila je za kratko vreme bez traga uništena jedna moćna visokorazvijena pradrevna civilizacija, a vodeni pokrivač nepreglednog Pacifika postao je njena večna nadgrobna pločom bez obeležja.

Nakon iznenadne kataklizmičke propasti moćnog Carstva Sunca, njegove brojne kolonije i trgovački gradovi širom sveta nastavili su samostalno da žive i dalje su se razvijali na bogatom fundusu korisnih znanja i veština koje im je nesebično podarila njihova majka zemlja Mu. Te društvene zajednice bile su plodno seme iz kog su tokom vrlo dugačkog praistorijskog doba nikle, stasale i razvile se mnoge nove razvijene kulture širom sveta (Atlantida, Arijevsko Carstvo, Egipat, Sumer, Hindustan, Tibet).

Iznenadnom propašću pradrevnog Carstva Sunca, koje je poticalo, usmeravalo i koordiniralo njihov razvoj, sve su one ostale bez moćnog objedinjavajućeg središta. Neke od njih su, ostavši u izolaciji prepuštene same sebi, postupno nazadovale i pre ili kasnije nestale bez traga u nedostupnim ponorima istorije.

Prva značajna kolonija Carstva Sunca bila je organizovana u Srednjoj Americi na prostoru današnjeg Meksika i poluostrva Yucatana. Na tom je prostoru stasalo, razvilo se i propalo do istorijskog doba nekoliko značajnih civilizacija. Tamo je nekada davno bilo i legendarno kraljevstvo Maya, kojim su još pre šesnaest milenijuma vladali kraljica Moo i njezin brat-suprug Kohu iz dinastije Kan.

To moćno praistorijsko kraljevstvo imalo je verovatno svoju koloniju u predelima gde se danas proteže lanac visokih Anda. Sve to, prema Churchwardovu mišljenju, proizilazi iz jednog drevnog natpisa koga je uspeo da pročita na velikim monolitnim kamenim Vratima sunca u drevnom Iiahuanacuu, nedaleko od prostranog i slikovitog andskog jezera Titicaca.

Atlantida, nekada veliko ostrvo-kontinent u Atlantiku bila je svojevremeno značajna i visokorazvijena kolonija Carstva Sunca. Njegovom propašću ona je ubrzo postala vrlo moćno samostalno carstvo. Prema sačuvanom drevnom zapisu Maya, zvanom CODEX TRO-CORTESIANUS, koji se čuva u Američkom muzeju u Madridu i čiji je latinski prevod delimično sporan, legendarna kraljica Moo je na svom putovanju za daleki Egipat boravila neko vreme na Atlantidi kao kraljeva gošća.

Nakon propasti zemlje Mu malobrojni preživeli žitelji nastanili su se na području današnjeg Tibeta, Antarktika i u Srednjoj Americi. Oni su u predanjima sačuvali uspomenu na svoju izgubljenu domovinu, kao i osnovne sadržaje svetih spisa njihove monoteističke religije.
 

ILLUMINAT

Domaćin
Banovan
Poruka
3.025
Zanimljivo je kako J. Churchward pokušava protumačiti iznenadno potpuno uništenje i nestanak zemlje Mu u mračnim dubinama Pacifika. Prema njegovom mišljenju, taj je prakontinent, kao i Atlantida, verovatno ležao većim delom svoje površine na ogromnim zalihama podzemnih plinskih ležišta čije su podzemne komore kilometarske debljine činile hiljadama kilometara dugačak i relativno plitak podzemni lavirint.

Neke od tih komora nalazile su se, po svoj prilici, vrlo blizu površine tla ispod relativno tanke litosferske ploče koja se u žestokim potresima naprosto raspukla na mnogim mestima i time omogućilo ogromnim količinama lako zapaljivog plina zarobljenog u utrobi Zemlje da se naglo oslobodi i izbije na površinu tla. U kombinaciji sa jakim vulkanskim erupcijama izazvanih snažnim potresima, usledila je ubrzo serija žestokih eksplozija velikih oblaka oslobođenog plina praćenih požarima titanskih razmera. Nakon pucanja litosferske ploče nebrojene eksplozije širile su se nezaustavljivo, poput lančane reakcije titanskih razmera, hiljadama kilometara dugačkim plinskim pojasom ispod zemlje Mu, razbivši je u bezbroj komada koji su se uz stravičnu tutnjavu urušili u okeanske dubine.

Taj relativno plitak plinski pojas zadao je, kako smatra J. Churchward, smrtni udarac zemlji Mu koja je, geološki gledano, sačinnjavala samo vrlo tanku, osetljivu i krhku litosfersku ploču iznad prostranih i kilometrima debelih plinskih ležišta. Takva, izuzetno krhka i labilna geološka formacija očigledno nije mogla biti dugog veka.
 

ILLUMINAT

Domaćin
Banovan
Poruka
3.025
Ne znam na osnovu čega zaključuješ? Dijamant illuminata je star 6000 godina. Nisu illuminati uzeli dijamant illuminata od Dena Brauna, no ga je Den Braun uzeo od illuminata.
 

K aja

Ističe se
Poruka
2.820
Priča o nestalom kontinentu je O.K. ali priča o pukovniku Jamesu Churchwardu je čudo neviđeno: čovek je živeo krajem XVII veka a odgonetnuo je i zapise sa kamenih ploča "otkrivenih u drugoj polovini XIX veka". Pa koliko je taj živeo?:confused:
 

svesnaglista

Legenda
Moderator
Poruka
64.452
Priča o nestalom kontinentu je O.K. ali priča o pukovniku Jamesu Churchwardu je čudo neviđeno: čovek je živeo krajem XVII veka a odgonetnuo je i zapise sa kamenih ploča "otkrivenih u drugoj polovini XIX veka". Pa koliko je taj živeo?:confused:

Не могу да верујем да ниси чула за реинкарнацију...:roll:
 

K aja

Ističe se
Poruka
2.820
Ne bih da se prepucavam, suviše volim ovakve teme, ali mi je čudno da se cela teorija postavi na nelogičnosti. Mada, u suštini godina nije ni toliko bitna, ali to celoj priči daje verodostojnost i neku naučnu potkrepljenost i ozbiljnost.
 

svesnaglista

Legenda
Moderator
Poruka
64.452
Ne bih da se prepucavam, suviše volim ovakve teme, ali mi je čudno da se cela teorija postavi na nelogičnosti. Mada, u suštini godina nije ni toliko bitna, ali to celoj priči daje verodostojnost i neku naučnu potkrepljenost i ozbiljnost.

Зашто да се препуцаваш?

Па зар то није једино логично обајшњење? :roll:

Имаш ли боље?
 

K aja

Ističe se
Poruka
2.820
Па зар то није једино логично обајшњење? :roll:
Имаш ли боље?[/QUOTE]

Bilo bi lepo da nam ILLUMINAT objasni u čemu je greška, on je ukucao tekst, ili da predstavi teorije i drugih istraživača, pa valjda je još neko proučavao legendu o kontinentu Mu.:oops:
 

ILLUMINAT

Domaćin
Banovan
Poruka
3.025
Priča o nestalom kontinentu je O.K. ali priča o pukovniku Jamesu Churchwardu je čudo neviđeno: čovek je živeo krajem XVII veka a odgonetnuo je i zapise sa kamenih ploča "otkrivenih u drugoj polovini XIX veka". Pa koliko je taj živeo?:confused:

U pravu si, tek sam sad video grešku u kucanju. Umesto XVII veka trebalo je da stoji XIX veka. (A šta ako je čovek bio nefilim i živeo 1000 godina? Šalim se naravno.) Hvala na ispravci. Idemo dalje.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.