Konstantin VII. Porfirogenet: "Dio Hrvata se odvojio od Dalmacije i zaposjeo Panoniju i Ilirikum."

Ilirik istočni Srijem? Veću glupost u životu nisam pročitao. Jedino se u knjigama Jovana Deretića mogu vidjeti veće budalaštine. Kako Ilirkum može biti istočni Srijem (Vojvodina) kada tamo nije ni bilo Ilira? Iliri su bili južnije.

A da ti pročitaš studiju uvaženog prof. dr Hrvoja Gračanina (jednog od najvećih današnjih hrvatskih medievista; ovaj rad mu je centralno istraživanje i nastao je na temelju njegove doktorske disertacije) pre nego što izbacuješ krajnje neprimerene (pa i poprilično uvredljive) opaske koje ni ne zaslužuju komentara?

Potpuno je irelevantno gde je bilo pleme starih Ilira, koje nikakve veze uopšte nema sa tim.

Ilirik istočni Srijem? Veću glupost u životu nisam pročitao. Jedino se u knjigama Jovana Deretića mogu vidjeti veće budalaštine. Kako Ilirkum može biti istočni Srijem (Vojvodina) kada tamo nije ni bilo Ilira? Iliri su bili južnije.
Ovo gore bash i neznam ali za Ilire ti mogu pouzdano odgovoriti da su prije dolaska Kelta a i kasnije naseljavali Madjarsku ali ne celu mislim ugrubo na predeo oko Blatnog jezera kao i najuzniji deo Italije..

A da ti pročitaš studiju prof. dr Hrvoja Gračanina (jednog od najvećih današnjih hrvatskih medievista) pre nego što izbacuješ krajnje neprimerene opaske koje ni ne zaslužuju komentara?

Potpuno je irelevantno gde je bilo pleme Ilira, koje nikakve veze uopšte nema sa tim.
Postavlja se logično pitanje ako Ilirikum nema veze sa Ilirima zašto se onda ta zemlja zvala po njima?

Ne razumin pitanja.

Srbija je Dakija i to nema nikakve veze sa antičkim plemenom Dačana. Makedonija je u istočnoj Trakiji i to nema nikakve veze sa antičkim Makedoncima.

Shodno društvenim i političkim okolnostima, pojmovi kroz istoriju evoluiraju i menjaju se.

A da li ti znaš šta je značenje reči falsifikat? To znači da moraš dokazati da postoji nešto što je krivotvoreno i podmetnuto originalnom delu iz sredine X stoleća.

Ja sam pročitao celi DAI. Pročitao sam i sve zapise po tri rukopisa i sve zapise i ispise iz tog dela kroz sve vekove, i svaku stranicu tona i tona porfirogenitološke literature što se piše ovih stotina godina od Ivana Lucića, preko Boge Grafanauera do Predraga Komatine. Toga toliko ima da se može jedna prava biblioteka napraviti samo od toga.

Nijedan istraživač (slovima: 0) nije govorio o falsifikatu, niti sam ja video išta u takvom kontekstu.
Ja to delo vidim kao delimicni falsifikat zato sam ga nazvao polu- falsifikatom kome je u renesansi ili kasnije dopisano i dodato svashta sto je potpuno netacno i nema veze sa istinom ti dodatci su ukljuceni u originalno delo i potureni kao takvi..

Postojalo je ilirsko pleme Amantini na prostoru Srijema. A u ostalom rimska provincija Ilirik je jedno vrijeme pokrivala taj prostor kasnije.

Prilozi

• Illyria_SPQR.png
    Illyria_SPQR.png
    230,2 KB · Pregleda: 2
  • Illyrians_in_the_1st-2nd_centuries_CE.png
    Illyrians_in_the_1st-2nd_centuries_CE.png
    155,4 KB · Pregleda: 2
Da se vratim na temu - ta je rečenica dosta dugo zbunjivala istoričare i bilo je raznih nesuglasica oko nje. Posebno je bila raznim hrvatskim nacionalistima intrigantna, jer je služila kao predmet zloupotreba političke prirode radi romantičnog istoriografskog mitomanisanjima.

Tome, naravno, nema više prostora. Gračanin je izuzetno ubedljivo stavio tačku na geoprostornu analizu te rečenice Purpurorodnoga. Reč je prilično jasno o prostoru Donje Panonije.

E, sada, tumačenje samog događaja u naraciji? To su ovi (iliti, standardno tri - uglavnom dobro preneta vest, modifikovana tradicija ili fabrikant)
1) Autentični istorijski događaj. Kosta je zapisao autentični istorijski događaj. Jedna grupa Hrvata se izdvojila i otišla na sever i stvorila vladajuću kastu kneževine koja će postojati sve do najezde Ugara oko 900. godine
2) Tradicija koja je refleksija određenog istorijskog događaja. Hronološki smeštaj događaja pripada prvoj polovini IX stoleća. Nakon akcije franačkog markgrofa Ratboda protiv kneza Ratimira 838. godine, Franci su reorganizovali upravu u Donjoj Panoniji i postavili ličnosti iz susedne Dalmacije. Opis u DAI predstavlja refleksiju ovog potencijalno stvarnog istorijskog događaja iz prve polovine IX stoleća.
3) Konstruisana tradicija. Opisani događaj je u potpunosti izmišljen. Reč je o naknadnoj invenciji tradicije, najverovatnije u drugoj polovini IX stoleća (najkasnije početkom samog X st.) čija je pozadina u crkvenim pitanjima i ideji širenja uticaja arhiepiskopije u Splitu.

E sad, koja od 3 mogućnosti ovde kome zvuči ubedljivija ili deluje više potkrepljena u istorijskim izvorima, neka izvoli. Ali odgovor je sasvim izvesno jedan od 3 navedene opcije.

Poslednja izmena:
Ovo je tacno napr oko teritorije Srbije i Makedonije na teritoriji Srbije postojala je organizovana provincija Dakija sa dodatnim nazivom u produzetku..nastala je kada su se Rimljani povukli iz prave Dakije preko Dunava i na delu sadsnje teritorije Srbije osnovali provinciju takvog imena a Ime Makedonija je tako shetano od prave Anticke Makedonije koja uostalom nije zahvatala danashnju Severnu Makedoniju osim malog juznog dela..sve do Istocne Bugarske gde se pojavljuje ime Makedonija..

Da se vratim na temu - ta je rečenica dosta dugo zbunjivala istoričare i bilo je raznih nesuglasica oko nje. Posebno je bila raznim hrvatskim nacionalistima intrigantna, jer je služila kao predmet zloupotreba političke prirode radi romantičnog istoriografskog mitomanisanjima.

Tome, naravno, nema više prostora. Gračanin je izuzetno ubedljivo stavio tačku na geoprostornu analizu te rečenice Purpurorodnoga. Reč je prilično jasno o prostoru Donje Panonije.

E, sada, tumačenje samog događaja u naraciji? To su ovi:
1) Kosta je zapisao autentični istorijski događaj. Jedna grupa Hrvata se izdvojila i otišla na sever i stvorila vladajuću kastu kneževine koja će postojati sve do najezde Ugara oko 900. godine
2) Hronološki smeštaj događaja pripada prvoj polovini IX stoleća. Nakon akcije franačkog markgrofa Ratboda protiv kneza Ratimira 838. godine, Franci su reorganizovali upravu u Donjoj Panoniji i postavili ličnosti iz susedne Dalmacije. Opis u DAI predstavlja refleksiju ovog potencijalno stvarnog istorijskog događaja iz prve polovine IX stoleća.
3) Opisani događaj je u potpunosti izmišljen. Reč je o naknadnoj invenciji tradicije, najverovatnije u drugoj polovini IX stoleća (najkasnije početkom samog X st.) čija je pozadina u crkvenim pitanjima i ideji širenja uticaja arhiepiskopije u Splitu.

E sad, koja od 3 mogućnosti ovde kome zvuči ubedljivija ili deluje više potkrepljena u istorijskim izvorima, neka izvoli. Ali odgovor je sasvim izvesno jedan od 3 navedene opcije.
Ja ipak smatram da je Porfirogenetov Ilirikum kojeg su po njemu zaposjeli Hrvati=južna Dalmacija, zapadna Hercegovina, istočna Hercegovina, Crna Gora, Albanija. Zato jer osim toga postoje ostali srednjovjekovni izvori koji su na tim područjima spominjali hrvatski narod i hrvatsku zemlju, o tome su u periodu od 11. stoljeća do 15. stoljeća pisali: Ivan Skilica, Ivan Zonara, Mihajlo Devolski, Pop Dukljanin, Muhamed Al-Idrisi, Andrea Dandolo, Flavio Biondo itd.

Pa reci ako imaš dokaze. Samo nemoj rekla kazala priče.
Pa imam , narod se genetski na ovim prostorima lako moze podeliti u 3 grupe, sto cu ti dokumentovati naravno. Kajkavce koji genetski naginju na Slovence i Madjare, Čakavce koji su izolovana populacija, i stokavce koji su jedan narod bez obzira na veru i kako se iznjasnjavaju.

Pa imam , narod se genetski na ovim prostorima lako moze podeliti u 3 grupe, sto cu ti dokumentovati naravno. Kajkavce koji genetski naginju na Slovence i Madjare, Čakavce koji su izolovana populacija, i stokavce koji su jedan narod bez obzira na veru i kako se iznjasnjavaju.
Nisu ni svi štokavci istih gena.

Nisu ni svi štokavci istih gena.
Generalno jesu, imas testirane npr Srbin iz Čačka, Hrvat iz Splita, Musliman iz Tuzle a zajednički muški predak iz ziveo pre 250 godina. Odstupaju Muslimani iz Raške oblasti, tzv Sandžaka, oni su velikim delom Albanskog porekla. Ostali su manje vise homogeni.

Srbi su štokavce još prije 150 godina nazivali Hrvatima i tvrdoglavo odbijali bilo što zajedničko s njima.
Sad ste pohrvaćeni Bugari.

Generalno jesu, imas testirane npr Srbin iz Čačka, Hrvat iz Splita, Musliman iz Tuzle a zajednički muški predak iz ziveo pre 250 godina. Odstupaju Muslimani iz Raške oblasti, tzv Sandžaka, oni su velikim delom Albanskog porekla. Ostali su manje vise homogeni.
Vjerojatno potomak AU vojnika iz 1.s.r.

Back