Konkurs za prvu knjigu Matice srpske

Snezana67

Primećen član
Poruka
504
Dragi moji mladjahni forumasi, ako nemate vise od 30 god (zakljucno sa generacijom 1975), a mislite da imate sta da ponudite, teta Sneki je iskopala za vas najcuveniji konkurs za prvu knjigu na ovim prostorima. Prolazak na ovom konkursu obezbedjuje vam stampanje knjige o trosku Matice srpske, distribuciju po gradovima gde ovaj izdavac ima knjizare, a i kritike od strane clanova zirija na konkursu, kojeg cine 5 najeminentnijih knjizevnih kriticara. Svake godine, objavljuje se 3 (nekad, kad ima para, i 5) knjiga, a zanrovi su: proza, poezija, esej, drama...

Edicija „Prva knjiga” Matice srpske pokrenuta je još 1957 i namenjena je mladim piscima. Dosad je objavila 235 naslova. Osim toga što je stekla zavidan ugled, Matičina „Prva knjiga” u posleratnom izdavaštvu ujedno je i najstarija edicija te vrste, koja je afirmisala veliki broj mladih stvaralaca. Mnogi od onih koji su započeli u ovoj ediciji, postali su značajni pisci savremene jugoslovenske literature. Edicija je publikovala poeziju, prozu, kritiku, esejistiku, karikaturu itd. Publikuje se u simboličnom tiražu od 300 numerisanih primeraka (a 500 ukupno) i bila je i jeste značajna moralna podrška mladim autorima. Sistemom razmene, ove knjige dospevaju u nacionalne biblioteke u zemlji i inostranstvu, zaključno sa Kongresnom bibliotekom u SAD. Mnogi autori ostali su u književnosti i danas čine bitan deo naše savremene književnosti, kao na primer, Vladimir Stojšin, Dobrica Erić, Mirjana Stefanović, Srboljub Mitić, Judita Šalgo, Saša Vareš, Feliks Pašić, Dragiša Vitošević, Pero Zubac, Milutin Petrović, Boško Ivkov, Milutin Ž. Pavlov, Mihal Harpanj, Milica Mićić Dimovska, Dragomir Popnovakov, Gvozden Eror, Dragan Lakićević, Miro Vuksanović, Vladimir Kopicl, Radmila Gikić, Dragan Velikić, Novica Milić, Milivoj Srebro, Mihajlo Pantić, Jovan Delić, Vladislava Gordić, Laslo Blašković, Nenad Milošević, Ivan Radosavljević, Zorica Nestorović, Mladen Vesković i drugi. U ovogodišnjem kolu pojavljuju se tri nova imena i predstavljaju se njihovi književni radovi: Sofija Živković (Danica Dobrovski) „Sobe” (233), Aleksandar Nikolić (Nika Dušanov) „Bacač noževa” (234) i Bojan Jelić (Patrik Kovalski) „Sugarfree” (235). Konkurs za ediciju „Prva knjiga” stalno je otvoren. Rukopisi koji stignu do kraja decembra 2005. konkurišu za kolo za 2006, uz uslov da autor nema više od 30 godina i da nema objavljenu knjigu. Rukopisi se šalju pod šifrom na adresu: Matica srpska, za ediciju „Prva knjiga”, Matice srpske 1, 21000 Novi Sad, ili se direktno donesu na istu adresu.


SRECNO!
 
Nestasna Ameba:
Naravno, i bilo je upuceno Oathu jer je on objavljivao u inostranstvu na stranom jeziku ;)

Hajde, Oath, konkurisi!!! Stvarno bih volela da vidim tvoje ime na Matichinom izdanju :D

joj, konkurisao bih ja, ali........imam problema sa srpskim i ovo sto sam napisao do sada treba da se prilicno ispravi. Ako neko nudi pomoc jednom idiotu (meni) koji se bolje snalazi na norveskom i finskom nego na srpskom pomagajte!!!!!!!!!!!!!!

Mada......nesto ne bih voleo da vidim svoje pravo ime i prezime na knjizi.
Svejedno, pomazite ljudi molim vas.
Slacu svima moje pisanije, samo pomagajte.
 
Nije problem napisati/prevesti na srpski, vazno je da preneses sustinu i smisao svake recenice. Posalji meni na mail ako zelis, pogledacu pa cu ti reci sta mislim da bi jezicki trebalo doterati, mada mislim da ne treba dirati mnogo, sto bi Chola rekao, ne bih ja tu nista diro :lol:
Malo se sali, ali u sustini to je to.

I daj nekome ko se razume u teoriju knjizevnosti i pozorista da pogleda tvoje drame i da ti kaze neku primedbu i sl. Nije na odmet, vazno je da bude sto bolje.

A onda, grande finale, posaljes nekom izdavacu, slobodno mozes i Matici, ja cu ti biti domacin ako zelis da dodjes u NS da predas licno. Kazu da treba poslati pod sifrom, a izaberi i neki pseudonim i nemas jeda.

Hajde, navijam za tebe!!!
 
Dont_Break_The_Oath:
Cekaj, cekaj Sneki.
A sta je sa nama koji smo objavljivali tamo preko granice? Je li se i to racuna ili sam ovde izvisio?

Ne verujem da imaju svoju špijunsku službu koja proverava podatke o autorima. Ako i imaju, bezbeli nisu u vezi sa sličnim službama napolju. Barem jedna pozitivna stvar što još nismo članica EU ;)

Ne budi kukavica, sreća prati samo najhrabrije :lol:
 

Back
Top