priča br. 3
Ovo septembarsko sunce ni najmanje nije škrto.
Posle jutarnje svežine prži.Vlažna zemlja isparava, taj težak miris mi smeta.
Sedim na klupici, pušim ko zna koju po redu cigaretu, gledam u dan.
Na meni, umesto majice kratkih rukava, crveni tanji džemper. Prednja strana džempera protkana belim rombovima.Kao nekad.
Skroz je demode, ali ne marim baš za to.
Uvek sam voleo neke stvari koje bi, da sam o njima pričao, drugima bile čudne.
Kao mali, divio sam se momcima koji bi, uveče skockani za grad, lupkali cipelama o makadamski put.
Cipele su im bile uglancane, zaštićene obaveznim blokejima.
Ko ne zna šta su blokeje, to je mali metalni polumesec od lima koji se prikucavao na muške potpetice štiteći ih od izlizavanja.
A kakav zvuk su imale cipele sa blokejima!
Kada sam se zamomčio, obućarski zanat je izumirao, cipele su pravljene od modernijih materijala, nisu se lako habale kao kožne.
A tek kada je počeo da luduje rokenrol, pa široki pojas na pantalonama čije nogavice su od kolena nadole bile trapezaste.
Košulje sa obavezna otkopačna tri dugmeta a kragna visoko podignuta. Košulje u boji. U bolji pantalone.
Kada sam se zamomčio, sve se promenilo, nosio se džins.Nisam ni tu modu dočekao da se malo pravim važan.
Ne mogu da se setim šta sam sve kao dečkić voleo, ali znam da sam voleo vozove.
Letnji raspust sam provodio kod bake čija kuća je bila odmah uz prugu.
Pruga je bila izdignuta nadvožnjakom.
Svaki voz, išao za sever ili jug, pozdravljao sam u stavu 'mirno', dobro, nije baš stav 'Mirno'! jer sam mahao mašinovođi.
I, skoro uvek sam dobijao povratni pozdrav u pisku lokomotive.
O, kako sam bio srećan!
Ti dečački dani brzo prođoše.
Kao golobradi mladić, upoznao sam nju. Treba li reći da sam je upoznao na mestu gde su se ukrštali vozovi?
To je tako prirodno, zar ne?
I zajedno smo dočekivali i ispraćali vozove. zajedno smo mahali mašinovođi.Zajedno smo ludovali kada bi nam piskom lokomotive pozdrav bio uzvraćen.
Bila je pomalo luckasta, taman toliko da me prodrma iz moje staloženosti.
Uvek sam bio staložen taman toliko da je zaustavim da ne odskoči previše kada je htela da mi dohvati Mesec, da skine mesec i zvezde, jer, kako je govorila, nije imala ništa drugo da mi pokloni.
Njena ludost i energija, moja prizemnost i strpljenje godinama je činila sklad, sve dok iznenada nije sela u voz kojiem je poslednja stanica bila s one strane strane Duge.
Više nisam zaljubljenik u vozove, moja opsesija je kiša i Sunce, čekam Dugu. Možda se onako luckasta pojavi na tren da mi mahne.
Boli me glava od prejakog sunca, od previše popušenih cigareta.
Bacio sam opušak u vlažnu travu, pikavac sam dobro ugnječio patikom.
Ovaj crveni džemper sa belim rombovima mi ide na živce, ali znam da ću ga i sutra obući.
Ušao sam u kuću.
Sa radija, koji uvek ostaje uključen ma gde god idem,čuje se Candle in he wind.
Od teksta sam razumeo jedino ovo:'And it seems to me you lived your life
Like a candle in the wind
Never fading with the sunset
When the rain set in
And you footsteps will always fall here...'
Skinuo sam džeper sa belim rombovima, bacio ga na fotelju, dugo sam gledao tačku u kojoj se spaja plafon sa zidovima sobe.