Konferencija za novinare SRS(Tomislav Nikolic)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Monoteizam

Aktivan član
Poruka
1.159
Конференција за новинаре одржана у четвртак 18. марта 2004. године
четвртак, 18.03.2004. године

Томислав Николић: Даме и господо новинари, брутална агресија албанских терориста на српски живаљ на Косову и Метохији само је резултат понашања Владе Републике Србије, КФОР-а, УНМИК-а, и свих оних који су о судбини Косова и Метохије одлучивали у последње три године.

Биланс је трагичан, питање је да ли је то крај. Тренутно влада некакво примирије, мислим да они групишу снаге и да се припремају да истерају све Србе са Косова и Метохије. По Резолуцији 1244, КФОР и УНМИК су дужни да брину о безбедности свих грађана на Косову и Метохији, међутим, у више од половине јединице КФОР-а и УНМИК-а дошло је до расула и са часним изузецима, многи од њих нису свој посао обавили како треба, тако да је српски живаљ, српска имовина, српска култура, традиција, баштина, остављена на милост и немилост албанских терориста.

Српска радикална странка неће учинити ниједан потез којим би одмогла властима у Београду да ситуацију реше повољно по српски народ и по државу Србију.

Синоћ је дошло до спонтаних окупљања грађана у многим градовима, али полиција није добро реаговала. Полиција је дозволила да хулигани упале две џамије у Србији и да се потпуно преокрене медијска слика о догађајима. Коме је то било у интересу? Коме је било у интересу да ноћас криминалци држе ватрене говоре пред зградом Владе Србије, и да полиција нема одговор на то? Велика је одговорност на МУП-у Републике Србије, и немој да се вајкају како је 11 полицајаца повређено, како су кордони пробијени. Немогуће је да ватрогасне службе пола сата не могу да приђу до џамије у Нишу!

Ми нисмо у сукобу са муслиманима. Српском народу не треба сукоб са муслиманима. Ово није верски рат, ово је одбрана Срба, и нису нас напали муслимани, напали су нас терористи најгоре врсте.

Ја сам данас на седници Одбора за одбрану и безбедност предложио да највиша делегација Народне скупштине обиђе београдску џамију заједно са муфтијом београдским, који је велики патриота земље у којој живи, коме треба помоћи да тај бол сада преболи и да му ту на згаришту кажемо да ћемо изградити нову. Али да то буде искрено, не као у случају Хиландара, да одбију предлог Српске радикалне странке како да се финансира та обнова. Муфтија је синоћ, наравно потрешен оним што је видео, рекао да муслиманске верске заједнице више нема у Србији. Има, помоћи ћемо му да опстане муслиманска верска заједница, али нека нама данас цео свет помогне да Срби остану на Косову и Метохији. Неће бити оправдања ни за кога, и неће бити мирног живота у Србији ако Србија не предузме све мере.

Кажу, КФОР је забранио да прелазимо границу, доћи ће до сукоба. Какав КФОР, кад их растерују банде, вијају их по Приштини и по свим српским градовима? Какав КФОР, кад горе све српске куће на Косову и Метохији? Какав УНМИК? О коме они брину? Какав је то двојни аршин према српском народу и према свима другима? Ми смо бомбардовани због сумње да протерујемо Албанце. Хравтска је протерала све Србе, па је сад демократска држава. Албанци протерују све Србе, стварају независну државу.

Велика је одговорност на Војиславу Коштуници, сачинио је владу са странкама које се залажу за самостално и независно Косово и Метохију. Велика је одговорност на њему и на његовим члановима Владе. Како може у Влади Србије да буде Г 17 плус? Где је њихов глас ноћас? Како, кад се залажу за независно Косово и Метохију? Како може СПО? Што сад не кажу да треба подржати напор Албанаца да имају независну државу? Где су наши медији? Зашто се ноћас емитује културно-забавни програм на телевизијама? Коме је до песме и до свирке?

Понављам, наша снага, наш углед је огроман, ја сам то осетио док сам ишао улицама. Много тога можемо да учинимо, а ми хоћемо да помогнемо Србији да ово преброди. Много је грађана Србије данас на улицама градова. Београд је постао шетачка зона, чека се знак. Само да се Срби међусобно не сукобљавају, и то ћемо ми спречити. Ако жели Влада Републике Србије да организује митинг, на коме ће говорити председници или представници парламентарних политичких странака, помоћи ћемо да се организује тај митинг, али не можемо да помогнемо дивљање. Не можемо.

Добијамо извештај од полиције да је група навијача упалила џамију. Шта то значи група навијача? Шта то значи, група упалила џамију? Ко је онда сигуран у Србији? Али рекли смо им, на ово сте их научили 5. октобра. Сећамо се добро кордона које је, по којима су филмови снимани, па те кордоне нико није могао да пробије. Можда је власт грешила што их је правила, али их нико није могао да пропбије, и никад ниједан прозор, ниједна кућа није упаљена, нико није настрадао од полиције. Полиција није пуштала да се прође тамо где није дозвољавала. Како је ноћас полиција пустила да упале две џамије? Како? Чији је то сценарио? Чија је организација? Ноћас су агенције почеле да извештавају шта се дешава на Косову и Метохији, али су паљевине две џамије преокренуле потпуно извештај. Више нико неће са нама из света да разговара о Србима на Косову и Метохији, сви питају како су упаљене џамије.

Хоћемо извештај од БИЕ да ли је то део великог сценарија. Више ништа у Србији не сме неконтролисано да се дешава. И Србија мора да покаже снагу. Како може председник Владе синоћ да каже: "Ми не размештамо јединице дуж границе на југу Србије", а командант Жандармерије каже: "Разместили смо јединице дуж границе на југу Србије"? У којој ми држави живимо? После се чуде зашто грађани овако реагују.

Оправдавамо сваки револт који искажу грађани Републике Србије, али не оправдамо један бачени камен. Зато се не усуђујемо сами да организујемо било какав протест, а знате да смо срцем и душом у протесту. Послаће десет хулигана који ће од тога да направе свашта по Београду. Зато молимо све грађане Србије да се уздрже, нека искажу и огорчење и бес, и бол и патњу, и жељу да се ово реши, и жељу да помогну, али само да још нечија мајка не заплаче. И само да не пруже још неки повод да нас додатно кажњавају.

Ми смо изгубили изборе 2000. године, отишли смо убеђени да су грађани Србије били поносни што су бранили Косово и Метохију. Да ли би ова власт, ако се деси најгори замишљени сценарио, могла да каже да су грађани Србије поносни што су изгубили Косово и Метохију? А веома смо близу тога, јер ми добијамо извештај да данас министар спољних послова разговара са свим државницима у свету. Шта ће он да каже њима? Шта ће Горан Свилановић? Кога он представља у Србији? Шта ће му рећи министар спољних послова Русије: "Извините, колико гласача ви имате иза себе"? Шта ће министар одбране? Прича да разговара са неким генералима америчким, хвали се. Шта ли га тај пита? Јер га он пита: "Колико ви бирача имате иза себе? Која је ваша демократска снага"?

И овог часа, све зависи од Војислава Коштунице, немој да спава, јер док он спава, Србија се руши. Немој да препушта својим сарадницима, многи од њих су неспособни, нек преузме одговорност. Било коме да треба помоћ сада, да реши проблем Косова и Метохије, ево српских радикала. Ја сам убеђен да овог часа чинимо оно што би од нас захтевао и Војислав Шешељ. Колико смо пута заједно били у овој ситуацији, знам како би реаговао, знам како је увек реаговао. Али ово неко мора да каналише, ово неко мора да усмери, ово не сме да буде дивљаштво, не сме ниједан грађанин Србије, припадник друге националности, друге вере, другог народа, да настрада зато што страдају Срби на Косову и Метохији. Не сме ниједна кућа, ниједан верски објекат, ништа. У Србији све мора да функционише, уз огроман бунт, уз огромну снагу коју ћемо да покажемо, и уз припреме војске и полиције. Јер ви знате да ако крену реке избеглица, ми више нећемо имати Косово и Метохију. Ако немамо Косово и Метохију, немамо ни Србију. Овде више неће бити политичких борби, овде ће бити грађанског рата, овде ћемо се убијати а делећи се тако шта си радио кад је падало Косово и Меотхија, за кога си био. И то мора одмах да се спречи. Ако имате неко питање, изволите.

Новинар: Како објашњавате да је полиција дозволила да буде запаљена џамија, али није дозволила приступ америчкој амбасади? То су двојни аршини.

Томислав Николић: Ја не знам каква је њихова процена била, шта треба бранити, где је било више снага, али у Београду има довољно полиције да одбрани све објекте. И по мени, са подједнаком пажњом требало је бранити и џамију и америчку амбасаду, и неки хотел, и неку кућу. Америка мора да се изјасни, да ли је ово на Косову и Метохији тероризам и како се свет бори против тероризма, и да ли то Америка ствара нову терористичку државу, легло за Осаму Бин Ладена, на Косову и Метохију, да ли је с тим сагласна?

Ако наша БИА има податке ко је све ово организовао, како се зову вође, одакле крећу, ко их је ноћас зауставио, па то има и Америка, наши су можда добили од Америке. Америка мора да се изјасни, не може више да оптужује Србију низашта. Убеђен сам да је требало сачувати и америчку амбасаду, али ако бих могао да бирам, пре бих заштитио џамију.
Новинар: Из Европске телевизије. У овом моменту, шта треба војска и полиција да ураде?

Томислав Николић: Ех, кад бих могао да вам одговорим, да ураде оно што Руси раде у Чеченији, то би било најбоље, али знам колико много непријатеља имамо, и колико мало сарадника имамо. Али, морају да буду потпуно приправне и да буду спремне да дејствују. Од Врховног савета одбране зависи да ли ће да дејствују и од даљег развоја догађаја. Али, ако почне неконтролисано убијање на Косову и Метохији, онда више ништа не би смело да их спречи да интервенишу.

Новинар: Ја ћу нешто баш у вези тога што вас је колега питао. Ви сте јуче, ја сам био у вашем присуству кад сте давали изјаву у Скупштини Србије, кад су вас питали шта да ради српски народ, како да се брани, ви сте дословце рекли: "Сви ми треба да се бранимо, као кад браните своју кућу".

Томислав Николић: Да, то је било, ја ћу да пренесем тачно. Један новинар који је хтео да буде мало злонамеран, рекао је онако иронично: "А како бисте ви то бранили Србе на Косову и Метохији?". Ја сам рекао: "као што бих вашу кућу бранио да је ноћас неко нападне".

Новинар: Питање је било Коштуници на конференцији, ја сам то лично чуо, питао га један новинар, вероватно тај што је вас питао: "А шта кажете на то што је Томислав Николић рекао да се треба наоружати и оружје употребити?".

Томислав Николић: Ето, ја то никад нисам рекао.

Новинар: Па, ја сам био присутан.

Томислав Николић: Али сам рекао том новинару да он, ако му неко нападне кућу, с правом очекује да неки државни орган, да неко лице у униформи дође и да му брани кућу. Тако сам рекао, и нисам рекао да се треба наоружати, то су злонамерне... Али добро, лажима се не побеђују радикали одавно.

Новинар: Можете ли нам рећи ко ће ићи на Косово и Метохију из Одбора и кад?

Томислав Николић: Па, ићи ће Александар Вучић. Ја мислим да је делегација већ спремна, могуће је да је и пошла. Не знам састав из других посланичких група, али питање је да ли ће их и пустити уопште на територију Косова и Метохије. Ја сам на Одбору рекао да нисам баш свим срцем да иде делегација доле, зато што делегација не зна шта носи Србима на Косову и Метохији. Доле се не иде ради сликања, доле ће људи да питају шта ће да уради Србија. Ако делегација не зна да одговори на питање шта ће Србија да уради, онда не треба ни да иде. То вам је као кад идете у посету код рањеника, код избеглице, ако ништа не однесете, онда сте џабе долазили, а водите камере. Ово није тренутак да политичари воде са собом камере и да дају изјаве. Зато сам скренуо пажњу нашем члану делегације да не учествује у пропаганди било које врсте. Али, питања су јасна, шта ћемо учинити да заштитимо Србе на Косову и Метохији? Ко нема одговор на то питање, не треба да се бави политичким животом, било да је на власти или да је у опозицији, јер ми који смо у опозицији, сутра можемо да будемо на власти, и даћемо вам исти овакав одговор.

Вероватно сте, видите да је врло мало екипа овде, ја сам једва дошао из Београда, Београд је на ногама. Београд је постао огромна пешачка зона, народ се комеша лево-десно, иду, окупљају се, ко их први буде позвао на једно место, тамо ће да оду и радиће оно што им буде рекао тај ко их буде позвао. Сад је на држави да каналише ово. Оправдано је незадовољство, али је неоправдано да се начини било који поступак који ће наштетити Србима на Косову и Метохији. Лако је херојима у Београду да пале џамију. Ноћас је требало да се буде у Бресју, или у Грачаници, или у Чаглавици, или у Сијериначкој Жупи, или у Гњилану, у Београду се лако показује јунаштво и херојство, посебно после две-три чашице алкохола. Уопште не желимо да се удварамо онима који мисле да понове 5. октобар у Београду. И никако нека нас не позивају да преузимамо власт, зато што су они поново упалили Савезну скупштину.

Новинар: Не знам да ли сте приметили, али у штампи је забележено пре недељу дана, била је посета високог званичника НАТО-а Албаније Косову, а била је информација у новинама и да се Светозар Маровић у Будви срео са господином. Има ли то неке везе са овим догађајем?

Томислав Николић: Не знам, ја имам договорен састанак са Светозаром Маровићем за суботу унапред, пре свега овога. Мислим да он неће одустати од тога састанка. Питаћу га отворено. Али знате, ја чујем да је ноћас Филип Вујановић одмах дошао на седницу Врховног савета одбране и да је са свим одлукама био сагласан, али да је после информација о паљењу џамија, видело се да мења став. Али, то може да се деси и у Црној Гори. Ја мислим да Србија и Црна Гора морају заједно да раде на овоме, и Црна Гора, неће им се десити као кад је Србија већ једном бранила Косово и Метохију, да се Црна Гора из тога склони. Јер то је сад апсолутно немогуће. Ако би то покушала Црна Гора, ми више ту државу Србију и Црну Гору не бисмо имали у року од неколико дана. Нека размисле шта раде. Ја ћу ићи у Црну Гору да разговарам са њима, и није ми тешко, и није ме срамота. Али, сви сте свесни тога колико се судбина Србије и српског народа ломи ових дана. Жао ми је што нисмо то завршили пре три године, кад смо били много јачи и јединственији. Жао ми је што смо за ове три године толико ослабили, да се ми тресемо од помисли да двадесет људи хоће да упали једну џамију.

Новинар: Да ли ће бити ванредно заседање Скупштине, да ли сте се нешто договарали?

Томислав Николић: Да су нас послушали пре петнаест дана, кад смо тражили седницу и изгласавање Резолуције о Косову и Метохији, сад би се знао став Народне скупштине, не би требало Врховном савету одбране никаква додатна седница. А овако, ћуте. Па шта ћете, кад је председник Скупштине из Г17 плус. Не знам шта ли је могао да каже данас на конференцији за штампу? Питаћемо га у Скупштини, на седници, је ли он био за овакво отцепљење Косова и Метохије? Срамота је за Србију да један члан Г17 плус буде председник Народне скупштине, и ту срамоту грађани Србије, Срби посебно, никада неће опростити Војиславу Коштуници. Прво нас је понижавао са Грађанским савезом који је водио Скупштину, а сада са Г17 плус. Данас вам је председник Србије из Г17 плус, данас је министар спољних послова из Грађанског савеза, данас је министар одбране из Демократске странке. Што смо имали изборе? Пре колико месеци смо имали изборе и народ показао кога не жели на власти. Треба да чекамо да се наспава Демократска странка Србије? Хвала вам.

www.srs.org.yu

Ми нисмо у сукобу са муслиманима. Српском народу не треба сукоб са муслиманима. Ово није верски рат, ово је одбрана Срба, и нису нас напали муслимани, напали су нас терористи најгоре врсте.

interesantno da to kaže čovijek čiji je najbliži saradnik i jedan od najviših funkcionera njegove stranke ,Dragan Todorović , izjavio prije par godina da je najbolji musliman - mrtav musliman :shock:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back