Konferencija KP sveta u Minsku i Moskvi

• Začetnik teme Začetnik teme SSSR_
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sta to mene briga da li je kritika potekla sa tvoje strane ili od uglednog Prof.Dr.Alex-a Demirovica...:roll: Covek se ocigledno ne slaze sa njegovim idejama i sta bi to mene trebalo da briga.To bi isto bilo kao kada bi ti ja napisao to da je Noam Chomski ugledni profesor sa Univerzitena Kolumbija u USA kritikovao kapitalizam(a covek je uz to levicar opredeljenju).

Mislio sam da si hteo da napises kako Gramsi nije bio komunista,pa sam zato pominjao ulicu u BG-u,koja je dobila naziv za vreme Tita i komunizma.Ali posto ti to nije bila namera,onda nema veze - zaboravi na to...8-)

Ja o Gramsiju znam najosnovnije stvari:zivotu,njegovoj analizi marksizma,kritici kapitalizma...To mi nije struka da bi ja znao detaljno da izlozim njegov rad i analiziram teoriju.Da li to znaci da sam ja manje komunista - NE!Jer kada bi ja znao detaljno da izlazem o zivotu i radu svakog levicara/desnicara/liberala mozak bi mi bio velicine lubenice,a verovatno bi bio najpametniji covek na svetu, koji bi doneo blagostanje i resenje za sve probleme.

Dakle meni kada bude bila potrebna dodatna literatura,ja cu da je nabavim.Za sada citam samo pojedine clanke da budem informisan o svemu.

koga zanima evo jos...

http://en.wikipedia.org/wiki/Antonio_Gramsci

Mada vodite racuna,jer u Wikipediji znaju nekada liberalni-kapitalisti da prepravljaju levicarske clanke i vode ih kao "nerelavatne".To napominjem ljudima koji nisu ideoloski zatrovani antikomunizmom-kao doticni forumas Dete Sunca. :mrgreen:

Nakon ovog posta završavamo. Puno pretpostavljaš, a premalo misliš. Ja nisam rekao da se Demirović ne slaže sa Gramšijem. Gramšijeva analiza društva je tačna i nema ko da se slaže ili ne slaže, a upravo je on objasnio zašto nije došlo do pojavljivanja komunizma u zapadnoj Evropi.
Budi komunista, tvoj izbor, ali bilo bi korisno da znaš o čemu pričaš, a ne da mlatiš gluposti i da napadaš druge forumaše što se ne slažu sa tobom.

Nakon ovog posta završavamo. Puno pretpostavljaš, a premalo misliš. Ja nisam rekao da se Demirović ne slaže sa Gramšijem. Gramšijeva analiza društva je tačna i nema ko da se slaže ili ne slaže, a upravo je on objasnio zašto nije došlo do pojavljivanja komunizma u zapadnoj Evropi.
Budi komunista, tvoj izbor, ali bilo bi korisno da znaš o čemu pričaš, a ne da mlatiš gluposti i da napadaš druge forumaše što se ne slažu sa tobom.

Stojim iza svega sto sam napisao.Ti ako se slazes sa Gramsijevom teorijom znaci da si komunista.Ako se ne slazes i kritikujes nisi.Treceg puta nema,jer Gramsi navodi zasto zapad nije bio spreman da prihvati komunizam kao istok.Njegova analiza je objektivna sto ne umanjuje njegovu politicku opredeljenost,koja se ogledala u komunistickoj partiji zvanoj PCI :wink:

Naravno problem je u tome sto vi koji volite da se pravite pametni i okolisate kada vas ljudi priupitaju za sta se zalazete,svaku svoju recenicu pocinjete sa: "Pa ja nisam za komunizam,nisam za kapitalizam,nisam za ovo, nisam za ono...ali znam sta je dobro...":roll:

Slicnu diskusiju sam imao sa ovom budalom PAC-PAC-om,koji je politicki "neutralan",ali jak u antikomunistickoj i antisovjetskoj ideji.A znas li sta sam mu napisao,evo on neka potvrdi - Da se politicka neutralnost,nestvrstanost u politicke kalupe i preterana kritika svodi na nemoc sagovornika(tj.tebe i njega),jer se tako branite od napada.To ukratko znaci ovo - Ja cu da vas napadam zbog vase ideologije,a vi komunisti/desnicari/liberali nas ne mozete jer mi smo politicki neutralni...:mrgreen:

Smesno! Vi ste itekako opredeljeni,i pristrasni samo sto to jako lose krijete.

***** kriticare,bez ideje/ideologije iza sebe...

Opet prepuno pretpostavljaš.
Ono što se desilo na zapadu Gramši je objasnio hegemonijom, koja je došla kao zamena komunizmu. U toliko se slažem sa njim. Ja nisam rekao da sam neopredeljen, a i bolje je biti takav nego uzaludno verovati u socijalnu pravdu, koja ne može postojati.
Ne možeš isključivati ljude po njihovoj opredeljenosti. Ja ne mogu da nazovem Gramšija budalom na osnovu toga što se deklarisao komunistom. Komunizam je imao jednu veliku priliku i prokockao je, ne bez razloga. Današnji kapitalizam ima više socijalne pravde nego bilo koja komunistička zemlja u istoriji.

Nije mi jasno kad kažeš da stojiš iza svega što si rekao, jer ne napisa ništa relevantno da bi stajao iza toga. Busanje u grudi govoreći ja sam komunista ti ništa ne znači. Ne znaš da diskutuješ i neobavešten si. Tačka!

Sa prostora bivše SFRJ na konferenciji su učestvovali: Branko Kitanović, Generalni sekretar Nove komunističke partije Jugoslavije, članovi Sekretarijata Branko Ivanović i Roman Mulić, kao i čan Centralnog komiteta Teodor Stanković.

Све мој до мојега...

U rezoluciji o Kosmetu, koju je podnela NKPJ, stoji da se ne sme dozvoliti stvaranje nezavisne druge albanske države na teritoriji Srbije.

Ово је жешћи црни хумор коме сте ви комуњаре одувек били склони. Ви подносите "резолуцију"??? Битанге који сте 1945. године ЗАБРАНИЛИ ПОВРАТАК СРБИМА НА КИМ А БИЛО ИХ ЈЕ ОКО 200 000 и тако ударили темеље за ово што се данас догађа! Како вас није срамота!!!

delegacija Mađarske komunističke radničke partije, na čelu sa Đulom Tirmerom, vratila se u Budimpeštu, jer je 6. novembra održano suđenje celom rukovodstvu Mađarske partije zbog navodih "zločina u vremenu komunizma". I celo rukovodstvo je osuđeno na po dve godine zatvora uslovno. Ovaj brutalan neofašistički potez mađarske vladajuće vrhuške uzazvao je gnev i revolt svih učesnika konferencije.

А шта је "фашистичко" у том потезу? То што евидентни ЗЛОЧИНЦИ нису осуђени на дугогодишње робије - него само добили по 2 године условно.

Тај рецепт хитно треба и овде применити само би ставио најмање 10 година.

He,he...rece covek da ce da prekine diskusiju i nastavlja ponovo.:roll: Toliko od obecanja i doslednosti.
DeteSunca":
Opet prepuno pretpostavljaš.
Ono što se desilo na zapadu Gramši je objasnio hegemonijom, koja je došla kao zamena komunizmu. U toliko se slažem sa njim. Ja nisam rekao da sam neopredeljen, a i bolje je biti takav nego uzaludno verovati u socijalnu pravdu, koja ne može postojati.

Prvo ovo nije tema o Gramsiju i "Teoriji hegemonije".Ja nisam ni napisao da sam detaljano proucavao tu teoriju,ali sto da ne - proucicu je kada mi to vreme dozvoli.

Drugo - Ti si izgleda podvojena licnos.Iz ove recenice nisam bas najbolje razumeo da li si politicki opredeljen ili neopredeljen.Ostajem pri stavu da zaobilazis namerno svako izjasnjavanje kao odbrambeni mehanizam od napada.Namerno sam obojio jedan deo crvenom,a drugi deo crnom bojom,da bi ljudi videli kako lepo izbegavas da kazes bilo sta konkretno i stetno po tebe.:lol:

Komunizam je imao jednu veliku priliku i prokockao je, ne bez razloga. Današnji kapitalizam ima više socijalne pravde nego bilo koja komunistička zemlja u istoriji.
:lol::lol::lol::lol::lol: Sad si me bas nasmejao kapitalisto(ili samo pristalice te ideje),kako si se lepo odao.A glupost,ako i svaka druga...

KAPITALIZAM JE ZASNOVAN NA NEJEDNAKOSTI I NE RAZUMEM KAKO MOZE TU DA BUDE VISE SOCIJALNE PRAVDE?!

Nije mi jasno kad kažeš da stojiš iza svega što si rekao, jer ne napisa ništa relevantno da bi stajao iza toga. Busanje u grudi govoreći ja sam komunista ti ništa ne znači. Ne znaš da diskutuješ i neobavešten si. Tačka!

E kada ti to kazes,onda se stvarno potresem. :mrgreen: Uhvatio si se za neku tamo kritiku Gramsija,jer si procitao sta je napisao Ugledni Prof. iz Austrije i ne ispustas to iz svakog posta.A gde su ostali teoreticari socijalisti/komunisti?!Mozda imas problema sa opstom kulturom ili inteligencijom da bi sve to zapamtio,pa se zato hvatas kao davljenik za slamku,u ovom slucaju za Gramsijevu teoriju.To ti jedino prestalo,jer samo pamtis ono sto si poslednje procitao. 8)

eremita:
Ово је жешћи црни хумор коме сте ви комуњаре одувек били склони. Ви подносите "резолуцију"??? Битанге који сте 1945. године ЗАБРАНИЛИ ПОВРАТАК СРБИМА НА КИМ А БИЛО ИХ ЈЕ ОКО 200 000 и тако ударили темеље за ово што се данас догађа! Како вас није срамота!!!

Povratak je zabranjen iz ekonomskih razloga koje sam toliko puta na ovom forumu objasnjavao i nema veze sa nacionalnoscu.Radi se o nekim drzavnim stanovima(samo da te podsetim) mozda se i prisetis. :wink:

А шта је "фашистичко" у том потезу? То што евидентни ЗЛОЧИНЦИ нису осуђени на дугогодишње робије - него само добили по 2 године условно.

Тај рецепт хитно треба и овде применити само би ставио најмање 10 година.
Pa osudjeni su zbog svoje ideologije,a ne direktnog ucesca u "zlocinima".Ali s obzirom da je u Madjarskoj Komunisticka Partija zabranjena(tj.njen naziv),ljudi moraju da se organizuju pod drugim imenom.Toliko o "demokratiji".

Komunizam nije politicko pitanje vec drustveno.
Besklasno drustvo ne nastaje osnivanjem politicke partije od nekolicine ljudi i pozivanjem naroda za podrsku. Ono je izraz pune svjesti pojedinca i gomile koja bira najbolje medju sobom i postavlja ih na upravljacka mjesta zajednice.
Borba za pravednije drustvo je istorijski proces, ona se i danas odvija.

Povodom proslave 90 - godišnjice Velike oktobarske socijalističke revolucije od 1 - 9. novembra u Minsku i Moskvi 83 komunističke partije sa svih kontinenata održale su konferenciju, uz mnogobrojne manifestacije radnog i svečanog karaktera. Sa prostora bivše SFRJ na konferenciji su učestvovali: Branko Kitanović, Generalni sekretar Nove komunističke partije Jugoslavije, članovi Sekretarijata Branko Ivanović i Roman Mulić, kao i čan Centralnog komiteta Teodor Stanković.

U prvom delu Konferencije ičestovao je i Pero Ođžaklijevski iz Makedonije. Branko Kitanović je podneo referat o značaju i poukama Velikog oktovra koji je naišao na izvanredan prijem kod učesnika. Članovi delegacije NKPJ bili su veoma aktivni u diskusijama i u svim manifestacijama koje su pratile jubilarne skupov u Belorusiji i Rusiji. Pozdravni telegram učesnicima uputio je predsednik Belorusije Аleksandar Lukašenko.

Sedmog novembra Komunistička partija Ruske Federacije organizovala je višekilometarski marš po centralnim ulicama Moskve, a potom je nekoliko stotina hiljada ljudi učestvovalo na veličanstvenom mitingu ispred spomenika Karla Marksa. Po završetku mitinga, neposredno ispred Crvenog trga, usledio je dzinovski vatromet kakav nije viđen od raspada SSSR-a Istog dana mitinzi i marševi organizovai su i u drugim gradovima Rusije. Pre podne 7. novembra Savez veterana Otadzbinskog rata organizovao je paradu na Crvenom trgu. Istog dana sve delegacije komunističkih partija položile su vence u mauzoleju B.I.Lenjina i na spomenik J.V.Staljina.

Tokom čitave minifestacije vezane za 90-godišnjicu Velikog oktobra učesnici sa svih kontinenata istakli su da su ideje i pouke Oktobarske revolucije sa protekom vremena sve aktuelnije i da one žive u srcima, mislima i delima stotine miliona ljudi u socijalističkim državama , u Latinskoj Аmerici, u komunističkim i drugim progresivnim partijama. One su neodvojive od besmrtnog dela Marksa, Engelsa, Lenjina, Staljina i drugih velikana naučnog socijalizma.

Na konferenciji je naglašeno da se idejno i akciono jedinstvo komunista sveta može graditi isključivo na bazi marksizma-lenjinizma i da se ne sme dozvoliti nikakvo zagađivanje komunističke ideologije raznim socijalidemokratskim, anarhističkim, trockističkim i drugim reformističkim penetracijama u teoriji i praksi kompartija. Zaključeno je da treba jačati sveukupnu koordinaciju između komunističkih partija, zasnovanom na proleterskom internacionalizmu. U tom smislu, neophodna je što veća saradnja međunarodnom časopisu Solinet (koji izdaje KP Grčke), preko interneta i u međunarodnom časopisu "Marksizam i savremenost", koji se štampa takođe na više jezika u Ukrajini. NKPJ je formacijski članica Solidneta, a Branko Kitanović je član redakcije časopisa "Marksizam i savremenost". Moraju se čvršće koordinirati i druge akcije Međunarodnog komunističkog pokreta.

Naredna konferencija komunističkih partija sveta održaće se u Brazilu 2008.g. U međuvremenu organizovaće se susreti kompartija planete u Moskvi, Kijevu, Аtini, Havani, Karakasu, Kalkuti, Pragu, Briselu i u drugim regionima sveta. Konferencija kompartija Balkana biće održana 2008.g. u Solunu, a potom u Beogradu. Na konferenciji u Moskvi usvojene su rezolucije o podršci Kubi (protiv blokade i permanentnog pritiska SАD), oslobodilačkoj borbi naroda Iraka, Аvganistana i Palestine, protiv izgradnje raketnog štita SАD u Poljskoj i Češkoj, o podršci Venecuele i DNR Koreji. U rezoluciji o Kosmetu, koju je podnela NKPJ, stoji da se ne sme dozvoliti stvaranje nezavisne druge albanske države na teritoriji Srbije.

Osmog novembra Branko Kitanović je održao predavanje u Institutu za filozofiju Ruske akademije nauka o situaciji u Srbiji i na celom postjugoslovenskom prostoru. Istakao je da je Nova komunistička partija, kao jedina marksističko-lenjinistička partija na prostoru bivše SFRJ izložena žestokoj informativnoj blokadi i da je raznim proceduralnim trikovima i nedemokratskom izbornom zakonu sprečena da od 2000-te godine učestvuje na parlamentarnim izborima u Srbiji. Naime, po navedenom zakonu, Partija treba da prezentira Izbornoj komisiji 10 hiljada u praksi 11000 potpisa predlagača. Potpisi se sa svim podacima daju na sudu, odnosno predlagači time izjavljuju da će glasati za komuniste. Time je prekršeno demokratsko načelo o tajnosti glasanja. Drugo, uz potpis se daju svi podaci iz lične karte, što zaposleni u državnim ustanovama, prosveti i kod privatnika može stvoriti niz problema. Treće, blizu 40 odsto građana Srbije živi u mestima gde nema sudova, čime je njihovo pravo da predlažu kandidate za poslanike faktički ukinuto. Četvrto, potpise prati plaćanje takse. I peto, u zakonu ne stoji da je sud obavezan da Partiji stavi na raspolaganje službenika za overu potpisa tokom celog predizbornog procesa. Pa u praksi ispada da sudovi "nemaju" službenika za overu potpisa za NKPJ. Sem toga, NKPJ je podvrgnuta ingormativnoj i drugim blokadama i pritiscima.

Petog dana Konferencije komunističkih partija sveta delegacija Mađarske komunističke radničke partije, na čelu sa Đulom Tirmerom, vratila se u Budimpeštu, jer je 6. novembra održano suđenje celom rukovodstvu Mađarske partije zbog navodih "zločina u vremenu komunizma". I celo rukovodstvo je osuđeno na po dve godine zatvora uslovno. Ovaj brutalan neofašistički potez mađarske vladajuće vrhuške uzazvao je gnev i revolt svih učesnika konferencije. Odlučeno je da se odmah krene u kampanju za ukidanje ove inkvizicijske presude. Predstavnici kompartija Poljske, Slovačke, Češke, Bugarske, Mađarske, Rumunije i NKPJ dogovorili su se, posle razgovora sa venecuelanskim komunistima, da krajem ove ili početkom naredne godine posete Venecuelu.

Svi članovi delegacije NKPJ odlikovai su beloruskim i ruskim odrednima Oktobarske revolucije. Radi se o kopijama pozlaćenih ordena Oktobarske revolucije koji su dodeljivani u vreme postojanja Sovjetskog saveza.

Delegacija NKPJ razgovarala je sa rukovodstvom Komunističke partije Ruske Federacije o lično sa drugom Genadijem Zjuganovom o predstojećim parlamentarnim i predsedničkim izborima u Rusiji. Obavešteni smo da, i pored žestokih pritisaka i diskriminacija kojima su podvrgnuti, ruski komunisti očekuju veoma značajan uspeg na narednim izborima.

10.11.2007.g.

ZА NKPJ BEOGRАD

Branimir Ivanović

Operativni sekretar

Jel ima neka rezolucija od koje ce sve da prshti?

Back