Konačno dobra vest: Kraj ekonomske krize u Srbiji u januaru 2010.

dragosh

Veoma poznat
Poruka
11.827
BEOGRAD, 19.08.2009.


Konačno dobra vest: Kraj ekonomske krize u Srbiji u januaru 2010?!

Miroslav Zdravković iz Ekonomskog instituta tvrdi da će Srbija već od januara sledeće godine beležiti primetan rast privredne proizvodnje

image.jpg

Optimista... Miroslav Zdravković

Početkom 2010. godine, već u januaru, počeće oporavak srpske privrede
, a do proleća ćemo imati i rast bruto društvenog proizvoda od dva odsto, tvrdi saradnik Ekonomskog instituta Miroslav Zdravković! On dodaje i da je Srbija u drugom kvartalu 2009. dotakla samo dno ekonomske krize, kada je BDP bio u minusu čak 10,6 odsto.

MMF: Tražićemo ozbiljne mere

Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik istakao je da će Fond u pregovorima sa Vladom Srbije, koji počinju u ponedeljak, tražiti izbalansirane i kredibilne mere koje će uzeti u obzir dosadašnji razvoj ekonomske situacije i osigurati fiskalnu održivost. On je istakao i da je u pregovorima o prvobitnom aranžmanu Srbije sa MMF-om povećanje PDV-a smatrano za jednu od glavnih opcija za dizanje prihoda.

- Ako sve bude išlo dobro i ne bude odlaganja, revizija aranžmana sa MMF-om trebalo bi da bude odobrena krajem septembra - zaključuje Lisovolik.

Zdravković naglašava da je pad privredne aktivnosti u ovoj godini mnogo dublji nego što se zvanično prikazuje.

Dotakli dno

- U drugom kvartalu, odnosno od početka aprila do kraja juna, pad je bio najveći, a prema sadašnjim pokazateljima u trećem kvartalu ekonomski pad biće blaži - oko 5,8 odsto. Poslednja tri meseca očekuje se da pad privrede bude 3,4 odsto. To znači da je kriza dotakla dno i da nas početkom 2010. godine očekuje postepeni oporavak. S obzirom na to da je sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovoreno da plate i penzije budu zamrznute do kraja 2010. godine, i uz još malo ušteda u broju zaposlenih u javnom sektoru, deficit budžeta u 2010. godini će se sam od sebe prepoloviti - objašnjava Zdravković.

image.jpg


On kaže da će tako u 2010. Srbiji za deficit biti potrebno samo oko 550 miliona evra, umesto 1,45 milijardi evra, koliko je procenjeno da će biti minus u ovoj godini. Zdravković, ipak, smatra da će Srbija uspeti da pokrije ovogodišnji manjak u državnoj kasi, i da već ima dovoljno sredstava za to.

Da je Srbija obezbedila novac da pokrije minus smatra i saradnik Instituta za evropske studije Goran Nikolić. On objašnjava da će Srbija od kredita međunarodnih institucija, ali i prodaje trezorskih hartija od vrednosti, uspeti da pokrije povećan budžetski deficit za 2009. godinu, koji će tražiti od MMF-a. Prema izjavama predstavnika Vlade, Srbija će od MMF-a zatražiti da se deficit sa sadašnjih 90 milijardi dinara poveća na 135 do 150 milijardi dinara (1,45 do 1,6 milijardi evra).


- Zasad je Evropska unija odobrila pomoć budžetu Srbije od 100 miliona evra, od čega će 50 isplatiti ove jeseni, a ostalo iduće godine. Takođe, Svetska banka odobrila je 200 miliona evra, a država se kod komercijalnih banaka u inostranstvu zadužila za 90 miliona. Ipak, najveće pokriće državnog minusa biće od prodaje državnih zapisa, od čega se očekuje od 700 do 900 miliona evra - navodi Nikolić.

On naglašava da, u slučaju nužde, država može da poveća emisiju hartija od vrednosti, ili da se dodatno komercijalno zaduži.

- Međutim, kamata na komercijalne kredite je oko šest do sedam odsto, što je prilično skupo. U poređenju sa tim, novac od MMF-a bio bi odlično rešenje za krpljenje budžeta jer je kamata na ovu pozajmicu oko 1,5 odsto. Pitanje je, međutim, da li će MMF to odobriti, a čak i u tom slučaju, to bi se odrazilo tek na budžet za 2010. godinu - kaže Nikolić.

Gligorov: Zamrzavanje plata

Stručnjak Bečkog instituta za međunarodnu ekonomsku politiku Vladimir Gligorov ocenio je da bi za Srbiju bilo najefikasnije ako bi zamrzla plate i penzije i išla na dodatno zaduživanje, umesto da podiže stopu PDV-a ili uvećava porez na zarade.

- Ne može se reći šta je bolje, već šta je najefikasnije s obzirom na potrebu da se kontroliše budžetski deficit do kraja godine. Povećanje poreza na dohodak čini mi se neefikasnim jer gura privredu ka sivoj ekonomiji. Problem sa PDV-om je što je to opterećenje za građane sa nižim prihodima - naglasio je Gligorov.

Ne treba nam novac MMF-a

Stručnjak Bečkog instituta za međunarodnu ekonomsku politiku Vladimir Gligorov smatra da nije potrebno tražiti od MMF-a da se deo novca iz ugovorenog aranžmana preusmeri u budžet.

- Teško da bi to bilo prihvatljivo. S druge strane, Vlada Srbije nema problema da dođe do kredita u ovom trenutku. Može da izdaje obveznice i tako dođe do likvidnosti - naveo je Gligorov.

On očekuje da će misija MMF-a odobriti povećanje budžetskog deficita sa tri na 4,5 odsto BDP-a, ali i da će tražiti smanjenje javne potrošnje.

- Mislim da će misija MMF-a odobriti dodatno zaduženje, ali i tražiti da Srbija sprovede ono što stoji u Memorandumu o ekonomskoj i finansijskoj politici, a to je povećanje poreza - kaže Gligorov.
http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=76769&sectionId=33
 
salu na stranu ovo je klasican placeni tekst Tadiceve lopovske vlasti u cilju umirivanja naroda tacnije tadic pokusava narodu da poturi medijski bensedin z:D

Od izlaska iz krize nema nista

Srbija ide piramidalnom semom zaduzivanja u bankrot

2/3 srpske privrede je u blokadi i svakog meseca jos 600-1000 preduzeca ode u blokadu

Samim tim jasno je da ne postoji realna mogucnost da Srbija izadje iz cele price, pogotovo ako znamo da ce ogroman broj kredita vec uzetih kredita zajedno sa kamatama morati da se vrati 2010 godine.
 
salu na stranu ovo je klasican placeni tekst Tadiceve lopovske vlasti u cilju umirivanja naroda tacnije tadic pokusava narodu da poturi medijski bensedin z:D

Od izlaska iz krize nema nista

Srbija ide piramidalnom semom zaduzivanja u bankrot

2/3 srpske privrede je u blokadi i svakog meseca jos 600-1000 preduzeca ode u blokadu

Samim tim jasno je da ne postoji realna mogucnost da Srbija izadje iz cele price, pogotovo ako znamo da ce ogroman broj kredita vec uzetih kredita zajedno sa kamatama morati da se vrati 2010 godine.
Nemoj da se uzbudjujes,

blizi se kraj krize i tvoja misija plasenja naroda po forumu se polako zavrsava,

i odlazis u zasluzenu pemziju
:mrgreen:
 Nemoj da se uzbudjujes,

blizi se kraj krize i tvoja misija plasenja naroda po forumu se polako zavrsava,

i odlazis u zasluzenu pemziju
:mrgreen:

nemoj da se uzbudjujes al ti se razumes u ekonomiju ko marica u krivog stojka.

Ti Tadic Dinkic i vasi placenici ste najavljivali jos u aprilu da je kriza "PROSLA" z:D A svi znamo sta se izdesavalo ovih zadnjih par meseci z:D

Dinkić: Najgore je prošlo


Plan Vlade za stabilnost zemlje sadrži naš lek za krizu. Najgore je prošlo, ovo je početak kraja krize u Srbiji, poručio je u razgovoru za "Novosti" Mlađan Dinkić, vicepremijer i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj.


- Svi ključni ekonomski indikatori pokazuju tendenciju oporavaka od marta, što znači da je najgori period iza nas. To su bili decembar, januar i februar, kada smo imali rekordan pad izvoza i industrijske proizvodnje, probleme na tržištu rada, sa deviznim kursom.

http://www.g17plus.rs/srpski/index.php/info/vesti/302-najgore-proslo

:rotf:
 
Poslednja izmena:
Pa kad je Nemacka pocela da izlazi iz krize, verovatno smo i mi tu negde...
Dobro, mozda zakasnimo 5-10 godina, al' ajd'...

Mene brine kad cemo da izadjemo iz PRAVE krize u kojoj godisnje mortalitet odnese grad od 40ak hiljada ljudi, u kojoj se izvrsi 200.000 abortusa, a vecina mladih planira da ode.

Isto me zanima kada cemo izaci iz krize u kojoj roditelji zapostavljaju vaspitanje svoje dece, i onda svaki klinac od 15 godina misli da ima pravo da tuce nekog palicom zbog razlicitog seksualnog opredeljenja, demolira grad jer je uhapsen optuzeni za ratne zlocine, slavi ubice, od profitera i kriminalaca pravi idole, i po internetu izigrava opasnog baju sireci sovinisticku propagandu kojom su mu isprali mozak drugi bolesni tipovi.

Kad izadjemo iz ovih kriza, tek cemo shvatiti sta je zivot.
Ova ekonomska je samo trenutna... nekima ce skresati plate, povecati porez na ovo... ono...
A uticaj drugih koje sam nabrojao kriza na nase drustvo, koje su poredjenju sa ekonomskom - mala maca, oseticemo tek u buducnosti. Samo polako...
 
Poslednja izmena:
iz te krize salle budha nece biti moguce izaci bez totalne reforme Srbije

Ta totalna reforma prvo mora da se sprovede u drzavi, da se razjure svi budzetski paraziti koje su Tadicevci uvalili na drzavnu sisu za ovih 9 godina, da se odustane od politike odbrane vestackog kursa dinara, da se dinar pusti da bude ekstremno nizak prema dolaru i evru i tako poveca konkurentnost nase privrede, i podstakne proizvodnja i investicije iz sveta - i najvaznije reforma poreskog sistema i rezanje poreza na najnizi nivo u evropi - porez na plate treba smanjiti sa 70% koliko sada iznosi u poredjenju sa NETO platom na ispod 40%....
 
Teska budala.

Kriza moze da prodje kada prodje u razvijenim zemljama.

to je delimicno tacan odgovor .

kriza u Srbiji je pocela kad i kriza u svetu samo zato sto je Srbija svoj "razvoj' bazirala na uzimanju kredita od zapada i trosenju tih para na racun buducih generacija i sa dolaskom 2009 godine koja je bila prva godina vracanja rata za kredite, jer su svi skoro krediti uzimani sa grejs periodom od 2-3-4 godine zato se zivelo lagodno bez imalo rada i muke , a sad dolazi pisanje krvi i znoja, jer ce svake sledece godine kreditne rate biti sve vece vece i vece.

vlast je na nedostatak sredstava u budzetu reagovala povecanjem poreza a privreda je na to reagovala tako sto je odpustala radnike da bi srezala troskove + je veliki deo privrede otisao u realan bankrot.

tom od strane Tadicevaca izazvanom lancanom reakcijom su jos vise smanjeni prilivi u budzet i sve se po sistemu domino efekta samo jos vise pojacava.

jer sto su manji prilivi oni nas zaduzuju jos vise i dizu jos vise poreze a to opet rezultuje smanjenjem zaposlenosti padom konkurentnosti domace privrede i bankrotiranjem jos firmi sto opet rezultuje smanjenjem priliva u budzet i sve tako do konacne propasti.
 

Back
Top