Komunizam kao orudje Zapada protiv Pravoslavlja

Jevdjo:
Da li se ikad iko zapitao zasto je komunizam bio zastupljen samo u Pravoslavnim zemljama iako su tvorci komunizma bili katolici?
Zasto je komunizam u zapadnim zemljama bio sasecan u korenu?
Dali je komunizam ustvari i bio orudje za unistavanje Pravoslavlja?

kad već postuješ na Istoriji trebo bi bar da znaš neke istorijske činjenice!

ko je od tvoraca komunizma bio katolik?
od kad su češka i poljska pravoslavne?

a primio se u rusiji i srbiji tako dobro zbog kulture i mentaliteta naroda.
čitaj malo na forumu pa ćeš videti da na religijskom nivou najveći pravoslavci
su na socijalnom i ekonomskom najveći komunisti :roll: a tu nam niko nije kriv!
 
Rujevit:
Zanimljiv naslov mada bih ga ja malo drukcije formulisao.Pre bih postavio zasto se komunizam uvrezio u zemljama Slovena?Ko ga je tamo posejao i zbog cega?Mislim da bi to bilo malo bolje formulisano
Da mozda si u pravu za naslov al sto rece frozen da je ovoj temi mesto na politici sa tim se neslazem jer ja nebih ovde o politici da pricamo vec upravo kako ti rece o tme kako se komunizam uvrezio u zemlje slovena.Zasto i kome je to u interesu bilo.
 
Komunizam je bio jedan idealistcki utopisticki pokret koji nije imao lose principe i nacela medjutim kasnije se sve to promeni i izopaci inace Karl Marks nije bio Hriscanin vec nemacki Jevrej...
Zasto je bio toliko popularan hm, pa zbog toga jer je bio NOV dakle NOV pravac koji je pokupio mnogo mladezi u svoje redove predstavljao je nesto inovativno...
Sto se mene tice bolje da nikada nije ni nastao :)
Nije tacno da jesamo kod Slovena, pogledajte azijske zemlje, juzna Amerika pokusaji u Americi ,Spaniji, Italiji itd itd samo sto se tamo mnogo zustrije i radikalnije borilo protivu tog pokreta... Nemojte traziti razne teorije zavere...
 
Rujevit:
Zanimljiv naslov mada bih ga ja malo drukcije formulisao.Pre bih postavio zasto se komunizam uvrezio u zemljama Slovena?Ko ga je tamo posejao i zbog cega?Mislim da bi to bilo malo bolje formulisano

Stoji to da je kod Slovena (u Evropi) bio najjaci.... Heh, sada bih ja to povezao sa raznim slovenskim ustrojstvima tokom rane povesti, ali ovo nije tema za takve razgovore.

Iskreno, komunizam zvuci lepo u ideji.....ali je u sprovodjenju jako jako zeznut i neprimenljiv....
 
Socijalizam pa i komunizam u Americi u pocetkom 19-og veka uzeli velikog maha. Eugen Debs najuticajniji socijalista je dobio vise od milion glasova na izborima. Njegova popularnost je sve vise rasla dok ga nisu strpali u zatvor za vreme Prvog Svetskog rata jer je prekrisio Espionage Act. Koji je donesen te godine i koji kaze da je zabranjeno pricati protiv vlade u uslovima rata(toliko o demokratiji i slobodi govora).
Mislim da je neka teorija zavere totalna glupost, jer je socijalisticki pokret uzimao sve vise maha u zapadnim zemljama. Sticaj okolnosti je bio sto se komunizam zadrzao na ovom delu planete.
Ko zna da nije bilo cika Hitlera mozda bi i Nemacka danas bila socijalisticka zemlja.

Jos nesto kako onda objasnjavate Americke napore i veliko investiranje da se razbije komunizam u Rusiji. Zasto su podrzavali Gorbacova sa njegovom perestrojkom kao i Jeljcina sa demokratizacijom zemlje?
 
To sam i sam rekao ...

Sto se tice drugog dela tvojih tvrdnji smatram da je to druga prica i u interesu Ameike je bilo da razbije veliki istocni blok dakle polarizacija sveta je bila izrazena i Amerikancima nije bilo u interesu da imaju tvrdokorne i mocne komunjare za protivnike zato su je i podrivali i razbijali kako bi je destabilizovali ne verujem da su Ameri takve mecene da su zeleli Rusima da pomognu i da ih oslobode velikog crvenog terora i mraka nego su gledali svoje interese...
 
Apsolutno! To nisam ni sporio. Nikako Amerikanci nisu dobrice. Ali ne takodje ne verujem u tvrdnje da se velika zla ruka katolika urotila protiv Srba... bolje receno svih pravoslavaca.
Pa grci su pravoslavci pa gledaj kako su se zapadnjaci borili da Grcka ne padne pod komunizam. I sada su Grci u Evropskoj uniji i sta ima fali? Da li ima ikakve veze to sto su pravoslavci? Naravno da ne....
 
КОМУНИЗАМ

Американац Пет Робертсон (Пат Робертсон) у својој книзи 'Нови светски поредак' показује да су САД и западни савезници намерно препустили трецину цовецанства комунистицким екстремистима да би растоцили народе који су се насли у ропству. Када је од стране моцника ових западних земаља оцењено да је раслабљивање националног организма и растакање дрзавотворне свести постигнуто у мери која је предвидјена - игра је заврсена.
Овоме у прилог говори и тврдња Анатолија Гољцина (бивсег КГБ-овца који је 1984.г. побегао на Запад) да постоји пројекат 'либерализације' истоцноевропских тоталитаристицких резима припремљен да би 'замазао оци' наивним посматрацима.
Да је рец о весто резираној престави 'демократизације' довољно се моземо уверити и изцињениоце да су главни видји проицеса 'ослободјења' совјетског друствабили бивси целници КГБ-а Грбацов и Севарнадзе.
Неуспели пуц у СССР-у 1991.г. био је пука игра која је имала за циљ да озиви посусталу 'перестроју' и доведе у зизу збивања Јелцина, јос послуснијег 'западњака' од Горбацова, који је у то време вец одрадио својец унистио је истоцноевропски војно-политицки блок, допустио Немацкој да се уједини, а некад моцну русију претворио у безнацајни 'Савез независних дрзава'.
Пет Робертсон у својој вец поменутој књизи тврди: "Комунизам је био цедо германско-јеврејских интелектуалаца. Велике идеје не стизу нам од становника предградја, но од идеалиста и сањара из салона. Све екстремне политицке идеологије света досле су од привилегованих класа".
Маркс је пре свега настојао да његове идеје постану саставни део историјског процеса. Према неким проценама, управо су осецај за историју и историјски смисао омогуцили марксистицкој економској мисли омогуцили да стекне високи интелектуални углед.
Карл Маркс је и сам по себи био велики историјски догадјај, стваралац и усмеритељ нове и другације епохе, јер иако силу настајања новог не стварају појединци (да ли је бас тако) него околности, а саме ситуације потом, по својој мери, изнедре погодне лицности, ипак, да се Карл Маркс којим слуцајем није родио, сасвим је слуцајно да данадјњи свет не бибио овакав каквим га видимо.
Историја његовор (Марксовог) зивота заполела је 1818.г. у Триру, пруском градицу у контравезној Рајнској области у долини реке Мозел, где је у то доба зивело 10 до 15 хиљада становника. Поцетком XИX века област се брзо економски развијала, а у периоду Наполеонових освајања била је дозивела и дубоке социјалне и политицке реформе; кметство је било укинуто а градови су имали велике локалне слободе. Управо у то време, привредни успон је видљиво поцео да превазилази феудалну административну подељеност кнезевина нови капиталисти су издејствовали основања немацке Царинске уније, која је обухватала цаск 18 дрзавица где се говорило истим језиком.
Карл Маркс је био старији син у породици са деветоро деце. Само неколико година пре његовог родјења, на Бецком мировном конгресу одлуценои је да после пада Наполеона француску окупацију Рајнске области замени пруска власт. Нова адмиснистрација знала је да, поред осталог, прилицно нетолерантно поступа и према Јеврејима, медју којима је спадао и Хајнрих Маркс, отац будуцег филозофа револуције.
Но изгледа да се прагматицни Карлов родитељ, као цовек Просвецености, постовалац Канта и Волтера, функционер месног апелационог суда и угледни адвокат, лако и брзо преломио да 1816.г. формално напусти рабинску традицију предака и да, прекрстивси себе и породицу, предје у протестатску веру.
Иако је познато да Марксови вец у то доба нису сматрали Мојсијеву (а ни другу) религију посебно вазном, ипак је порекло великог теоретицара радницког покрета касније цесто згодно послузило његовим противницима и непријатељима да повезу комунизам са Јеврејима, са њиховом 'историјском кривицом' и 'планираном завером'. Медјутим, с друге стране постоје цак и обрниуте сумње, наиме, да је Карл Маркс био антисемит. Како се тврдило, породицно прихватање протестантске конфесије и радикална и брза промена васпитавања, видљиво су се показали у његовим каснијим текстовима, где је понека био изразито груб према Јеврејима (додусе и према Русима и свим Словенима). И мада је у прослом веку колоквијакна рец » Јеврејин « цесто као метафора ознацава богатог и лакомог предузимаца или лихвара банкара, с којим се Маркс идејно обрацунавао, мозе ипак бити да је млади Карл превисе доследно и преозбиљно схватрио оцеву опортунистицку одлуку.
Медјутим, Карл Маркс је пре свега активни атеиста. У једној од својих славних изрека назвао је религију » опијумом за народ «, посто уци да се злостављања и израбљивања морају кротко подносити , уместо да се на њих одговори побуном, револуцјом, » ослобадјањем цовека од отудјења « и » експропријацијом експропријатора «.
 
Делатност Карла Маркса није наилазила на сире одобравање у јавности. Многи га нису волели, а он сам стависе, цинио је све супротно од правила политицког маркетинга и нимало није настоја о да постане опсте попуиларан. Не само да је потакавси из имуцнијег социјалног сталеза, буквално улозио цитав зивот бореци се за слабо писнену и злураду сиротињу и русеци капиталистицки систем који га је формирао и издрзавао, него је и незахвално нападао своје претходне уцитеље и цак је ето, упркос јеврејском порекли, стекао епитет антисемисте. Стависе, у времену када су владари, Бог и утицајна Црква схватани сасвим озбиљно, он је отворено непријатељски писао и говорио о царевима, о хрисцанству и свих другим религијама света.
Маркс је 15. априла 1841.г. промовисан за доктора филозофије. У његовој дисертацији јасно се виде ставови 'неохегелијанца' који изразито нагласава проблематику слободе и Маркс наговестава своју опсту критицност и објкављује рат свим боговима земаљским и небеским.
У докторату цији је текст изразито полемицки усмерен, поред осталог стоји: » Докле год филозофији буде и последња кап крви текла кроз апсолутно слободно срце које покорава свет она це, заједно са Епикуром, стално довикивати својим противницима безбозан није онај који презире богове масе него онај који пристаје на мисљење масе о боговима. Као сто је Прометеј говорио према боговима свима гајим мрзњу, тако се исто филозпофија односи према свим небеским и земаљским боговима који људску самосвест не признају као врховно бозанство. Поред самосвести ниједан бог није потребан «.
Маркс се инаце, висе од припреме доктората, пре свега бавио и одусевљавао идејама Лудвига Фојербахаи расправом 'Сустина хрисцанства' у којој је према вазецем мисљењу, био успесно критикован Хегелов идеализам, а његов 'апсолутни дух' који се стално мења био је материјалистицки објасњен као пројекција 'стварног цовека у природи'. Јер, како је писао Фојербах, 'само је цовек Бог цовеку', посто је 'Бог спољна пројекција цовекове унутрасње природе'.
Тадасњи Марксов узор Фојербах појавио се у берлинској академској јавности најпре као велики струцњак за религију и радикални реформатор погледа на хрисцанстрво. Претходно је студирао теологију, али је и он убрзо пресао да слуса нову филозофију на Хегеловим предавањима. Потом се окренуо пазљивом проуцавању природних наука. Прва књига 'Размисљања о смрти и бесмртности', опрезно је стампана без потписа, будуци да је јеретицки говорила о непостојању појединацне бесмртности вец само о 'бесмртности којом природа у себе ресорбује све људске квалитете'. Касније Фојербах вец тврди да је 'хрисцанство давно нестало и да не постоји не само у размисљању него ни у зивоту, па се свело једино на традиционалну идеју'.
У 'Сустини хрисцанства' (1841), у књизи која је највисе утицала и на Маркса и на Енгелса, Фојербах се залагао да цовек најпре сам себи постане предмет размисљања. Јер, како је писао, религија представља једино свет о бесконацности егзистенције Бога без егзистенције цовека. Нападајуци ортодоксну религијску догму уоци европских револуција и током бурних година које су следиле. Фојербах је истовремено на интелектуалном плану убирао сироку славу скоро једнаку популарсноти потоњих хероија са барикада. (Радован Радовановиц)
Мордецхаи Марx Левy, алијас Карл Мркс изнајмљен је 1847.г. од стране групе "Лига људи" да написе "Комунистицки манифест" као демагоски мамац за масе. Маркс је у целој ствари играо подредјену улогу.
Знаци за бољсевицки Октобарску револуцију 1917.г., коју су финансирали Илуминати, били су постављени објављивањем "Комунистицког манифеста". Русија је постала поље за експериментисање, за социјалистицке експерименте, које нису могли или нису хтели да врсе у западним земљама. Илуминати су знали да наступање поларитета одговара космицком закону - створилли су два политицка блока моци: Исток и Запад. Експеримент је успео захваљујуци улагању милиона долара, проливању крви и смрти безброј људи. Све се финансирало преко синдиката светских банкатра којем су пред Варбурга припадали и Морган и Рокфелер. Али јасно је (али мозда некима и није) да комунистицки систем не би могао да се одрзи тако дуго, да го током последњих деценија нису стално финансирали и подрзавали Илуминати.
Слицно је и са Хитлером - иза њега не стоји само параноицна зеља за власцу вец и гениј и новац Темплара. (види прилог бр.7) Али све то није било довољно да се створи таква магија као сто је хитлеризам. Сетимо се хорди Немаца у трансу опцињености према идеализованом водји на великим парадама и свецаностима под бакљама. Хитлеризам није само политицко опредељење - цак је мозда то и по најмање, него осецај усхицености, која мозе да се назове и просветљеност, а то у преводу знаци илуминација. Слицно су комунисти говорили и за своје водје - Лењин, Стаљин, Тито,..
У самом предговору немацком издању "Комунистицког манифеста" Маркс и Енгелс нагласавају да је Комунистицка лига звана 'Лига праведника' (Лига људи), њих јос 1847.г. овластила да напису манифест који це бити теоријско-практицки програм комунистицке партије.
Године 1885. кардинал Хенри Манинг доказивао је да "Манифест" није дело "отаца науцног социјализма" него тајних друстава цији су ова двојца били послусни пиони.
 
UrosWasHere:
Apsolutno! To nisam ni sporio. Nikako Amerikanci nisu dobrice. Ali ne takodje ne verujem u tvrdnje da se velika zla ruka katolika urotila protiv Srba... bolje receno svih pravoslavaca.
Pa grci su pravoslavci pa gledaj kako su se zapadnjaci borili da Grcka ne padne pod komunizam. I sada su Grci u Evropskoj uniji i sta ima fali? Da li ima ikakve veze to sto su pravoslavci? Naravno da ne....

Ne mislim da se ceo svet urotio protiv Srba Pravoslavaca i da postoji neka teorija zavere, ali priznacemo nekoliko stvari:

1. Komunizam je dobrim delom unistio veru u Srbiji i ucinio ono sto Turci nisu mogli bezmalo 350 godina;
2. Zadrzao se najvise na istoku Evrope;
3. Neke veoma katolicke nacije (recimo Poljska i balticke zemlje) su takodje ispastale pod kominizmom i to mnogo vise nego mi.

Srbi i nisu toliko patili od komunista koliko su patili Poljaci ili recimo Estonci... Evo na primer sledece cinjenice. Rusi su tokom prve godine okupacije Poljske pobili 20.000 vidjenijih ljudi, doktora, oficira, inzenjera i pravnika jer su smatrali da isti mogu biti opasnost za komunisticku vladavinu. Ne zaboravimo da je narod tamo kupovao namirnice na ZDRAVSTVENU KARTU!!! Bilo je propisano ko je mogao da uzme koliko cega (npr. sira, mleka, soka itd.) Drugar mi je pokazivao neke njihove stare zdravstvene knjizice i na njegovoj je recimo pisalo (200gr sira, kilogram voca, tri mala soka itd). Ipak ovoga nije bilo kod nas i necu se sloziti da smo mi tada osetili onu najgoru stranu komunizma....ali mozda smo trebali da se posle 50 godina ne i povampirili nekakvi zagovornici levice.
 
Kazes nisu Srbi "toliko" patili, mogu samo da kazem da pricas gluposti nadam se da ces se ispraviti jer su komunisti posle 1944g. pobili vise Srba u miru, nego u ratu sto ih je stradalo...
Ne zaboravi period kada se kupovalo na "tackice" , tek krajem 50-tih SFRJ se otvorila prema svetu pa se moze reci da smo se razlikovali od ostalih komunistickih zemalja istocnog bloka...
Postoji jedan projekat zove se "Crveno doba" autor je Dusan Batakovic, uoravo to i najvise oslikava koliko su Srbi propatili nakon "oslobodjenja" od Nemaca ali opet robije komunista...
 
Misha :.:
Kazes nisu Srbi "toliko" patili, mogu samo da kazem da pricas gluposti nadam se da ces se ispraviti jer su komunisti posle 1944g. pobili vise Srba u miru, nego u ratu sto ih je stradalo...
Ne zaboravi period kada se kupovalo na "tackice" , tek krajem 50-tih SFRJ se otvorila prema svetu pa se moze reci da smo se razlikovali od ostalih komunistickih zemalja istocnog bloka...
Postoji jedan projekat zove se "Crveno doba" autor je Dusan Batakovic, uoravo to i najvise oslikava koliko su Srbi propatili nakon "oslobodjenja" od Nemaca ali opet robije komunista...

Krajem 50-tih se SFRJ otvorila prema svetu..... Poljska o kojoj sam ti ja pricao je kupovala na taj nacin do 198X .... Tek 1989 su poceli da se otvaraju ka svetu, znaci 30 godina posle nas! Ja nemam 100 godina pa da pamtim sta se desavalo 50-tih godina ovog veka... o tome sam slusao od bake i deke! Rodjen sam 80-tih godina i ako hoces nista lepo nisam zapamtio!

Da, znam za postojanje tzv "psecih groblja" u Srbiji, naravno, nekoliko takvih mesta postoji u okolini mog grada, ali veruj mi da su (ajd opet da kazem Poljaci) mnogo vise propatili od nas... Mi posle 50-tih godina nismo imali komunizam vec TITOIZAM.
 
Tacno Poljaci se otvorili a mi se 1990god zatvorili :) pao berlinski zid... Ne zelim da me pogresno shvatis ne zelim da umanjim nijedan uzalud izgubljen ljudski zivot ali ovde su ljudi ubijani i proganjani bez IKAKVIH PRESUDA!!!
Kazes propatili Poljaci, a sta mislis koliko su propatili Rusi???
Nemojmo ovde da merimo ko je koliko izgubio i patio jednostavno svi su izgubili vodjeni komunistickom ideologijom koja je bila izopacena nakaradna nemoralna i bezboznicka...
 
Komunizam je kao ideja odlican ali ne moguce ga je u praksi sprovesti do kraja.Ja se pitam zasto je bas komunizam kod Slovena posejan?U periodu kada su sve zemlje Zapada pocele da se razvijaju velikom brzinom(devedesetih)zemlje Slovena su bile zaokupljene rusenjem komunizma.
Ne znam da li je to zavera ili nesto vise od toga!?
 
Komunizam je kao ideja dobar ali ne moguce ga je u praksi sprovesti do kraja.Ja se pitam zasto je bas komunizam kod Slovena posejan?U periodu kada su sve zemlje Zapada pocele da se razvijaju velikom brzinom(devedesetih)zemlje Slovena su bile zaokupljene rusenjem komunizma.
Ne znam da li je to zavera ili nesto vise od toga!?
 
Jedinu zaveru o kojoj mozemo da pricamo jeste Ruska zavera koja je imala svoju interesnu sferu!!!
Kao jedna od velikih sila ili supersila jasno je definisala svoj polozaj i svoje namere kao i podelu sveta tako da posle II sv. rata se citava ta prica i izdesavala, jasna podela sveta izmedju velikih supersila tako da...
 
da ti zapravo kazhem to mnogi govore da jeste p i ja,kao prvo i prvo,za to se tito i klimao izmedju rusa i katolika,kao prvo on uopste nije priznavao veliki komunizam,kao Staljin,Staljinu je bila precha komunistichka partija nego crkva,ali ni titu bash nije stalo do crkve,jer lepo u njegovom ustavu pise da ko veruje u boga nek ide u crkvu,ako ne veruje ne mora,i da se crkva ne mesa u poslove drzave,ali to se danas ne postuje.nego da se vratim na prichu,tito je to uvideo da oni hoce pravoslavljem da nas zavade i da uniste pravoslavlje,i koristili su Staljina koji je mrzeo crkvu a voleo komuniste.Staljin se zbog toga kasnije sa nama zavadio.Inace mi nismo bili komunisticka drzava,samo dve godine smo bili,kasnije ono komunisticka kao socijalisticka.Kako neki ljudi kazu da je najvise Nemacka htela da nas upropasti!
 
Tomy, Tomy opet pricas napamet...
Potrazi sta je bilo Staljinovo zanimanje pre nego sto je postao vodja SSSR-a....
Onda potrazi kakav je bio Staljinov odnos prema religiji kada je on dosao na vlast.
Zatim potrazi kakav se odnos prema religiji zahteva od komunistickog rezima po Komunistickom manifestu Karla Marksa.

Namerno necu da odgovorim na ova pitanja, vec cu pustiti tebe da proguglas. Tako ces videti da nije uvek pametno krojiti cinjenice iz veoma malo ili nimalo predznanja(ovo se odnosi i na neke druge teme forumu Istorija)
 

Back
Top