Komunizam je bio veliko zlo, evo zasto...

Ajde? Tih 8 časova imaju 480 minuta (8*60=480). Znači njemački ljekar za 480 minuta pregleda 500 pacijenata? Ispade da je kod njemačkog ljekara za pregled dovoljno manje od 1 minuta (a da ne računamo dok pacijent uđe, izađe itd.)?

Kako može njemački prosvjetni radnik da održi 70 časova dnevno kada dan ukupno traje 24 časa? Ako jedan čas traje 45 minuta (a ti još napisao da je kod njih traje 90 minuta), onda bi ispalo da je za 70 časova neophodno 52 sata i 30 minuta i to bez pauza i odmora. A dan ima 24 časa? Ovo što si ti napisao je fizički nemoguće. Lupetaš kao Maksim po diviziji.
Па раде прековремено и не користе паузу за доручак.
 
Ниси ти то добро разумео (опет).

То што је немачки радник 10 пута продуктивнији није зато што нпр. немачки лекар прегледа 500 пацијената за 8 сати а српски лекар 50 пацијената за 8 сати,

већ зато што је сваки његов пацијент (Немац) 10 пута вреднији од пацијента српског лекара.


Нпр. фудбалер Бадњевца из Бачког Јарка у току 90 минута утакмице шутне лопту исти број пута као фудбалер Борусије, али шут фудбалера Борусије вреди 5 000 пута више од шута овог јадника из Бачког Јарка (или већ...ког Јарка).
Нешто ми то познато, да један Немац вреди као одређени број Срба.
 
Па раде прековремено и не користе паузу за доручак.
Napisao si da njemački prosvjetni radnik održi 70 školskih časova dnevno, a 1 školski čas im navodno traje 90 minuta. Ja ti kažem da je to fizički nemoguće jer dan ima 24 časa. Znači sve da su perpetuum mobile i da rade non stop 24 časa bez spavanja, hrane i odmora, opet ne mogu za 24 časa održati 70 školskih časova (ni u trajanju od 45, ni od 90 minuta). Kada bi uzeli da školski čas traje 45 minuta, da bi održali tih 70 školskih časova bilo bi im potrebno 2 dana, 4 sata i 30 minuta, bez prestanka, pauze, spavanja, obroka, odlaska u toalet ... A ti kažeš da to održe za jedan radni dan. Ako ti ne možeš da shvatiš kakvu si glupost napisao ja ti ne mogu pomoći.
 
Napisao si da njemački prosvjetni radnik održi 70 školskih časova dnevno, a 1 školski čas im navodno traje 90 minuta. Ja ti kažem da je to fizički nemoguće jer dan ima 24 časa. Znači sve da su perpetuum mobile i da rade non stop 24 časa bez spavanja, hrane i odmora, opet ne mogu za 24 časa održati 70 školskih časova (ni u trajanju od 45, ni od 90 minuta). Kada bi uzeli da školski čas traje 45 minuta, da bi održali tih 70 školskih časova bilo bi im potrebno 2 dana, 4 sata i 30 minuta, bez prestanka, pauze, spavanja, obroka, odlaska u toalet ... A ti kažeš da to održe za jedan radni dan. Ako ti ne možeš da shvatiš kakvu si glupost napisao ja ti ne mogu pomoći.
Неки не капирају иронију...
 
Боље је да се држиш проверених прича о 800 000 убијених српских индустријалаца, затворених 3 милиона српских домаћина, отимању поштено стечених вила по Београду итд.
Заборавио си да поменеш и сва она силовања српских домаћица, а од стране партизана, што домаћих, што страних; силовања, рекох- бар у почетку... :flert:
 
Ne treba ni da bude "moralna obaveza" da ti lelemudi i bezjaci bleje na platnoj listi. Jel bi ti u svojoj firmi držao u radnom odnosu jednog bezjaka koji neće da radi, koji voli da vata krivine i da svako malo ide na bolovanja od po mesec dana, koji bi više tako da bleji u firmi, da pije kafe i da ide od kancelarije do kancelarije i širi aborve? Pođi od sebe.

To je samo primer da "komunizam" javašluka i nerada još uvek živi među nama kao nekakav ideal. Veoma praktikovan kod nas među političarima u sprezi sa kriminalcima i mafijom.

Uzimati Srbiju sa primer kapitalističke države i na osnovu Srbije suditi kapitalizam je suludo. Mi smo hibrid. A taj hibrid je nastao tako što se najgore iz socijalizma ukombinovalo sa onim najgorim iz kapitalizma. A taj miks su napravili oni koji su već prethodno imali političku moć, deca komunjarskih familija.

Prvo su njihove dede otimale imovinu od legitimnih kapitalista iz predratnog perioda u tzv nacionalizaciji. E onda su njihova deca i unicu tu imovinu privatizovali.

Ovo što mi imamo je mafijaški model privrede i politike. Mafijaška država.

Taj model privatizacije je uzet iz Rusije kao sjajan model kojim treba ići. Kako su komunjare u Rusiji sve oteli i prisvojili, privatizovali ono što je građeno prethodnih 70 godina, pa su eto sad milijarderi. Tako su i kod nas, prema istom otimačkom modelu, naše lokalne komunjare privatizvovali ono što je narod Jugoslavije gradio decenijama. Što bi se kod nas pravili pametni kad su već imali primer Rusije kako se to radi.
Cemu sluze sefovi, zbog cega dobijaju mnogo vecu platu od obicnog radnika, zato sto su oni odgovorni i njihovo je da kontrolisu radnike. Ako gazda uskracuje prava radnika, lelemudjenje onda donekle podrzavam. Oni bi trebali da rade za drzavu i da budu kaznjavani skidanjem dela plate u slucaju lelemudjenja, sta mislis da je bolje resenje, da budu na socijalnoj pomoci koja se finansira iz budzeta i koju svi mi placamo ili da radi kako radi? Bolje ipak da radi uz teranje i skidanje dela plate nego da bude na socijalnoj pomoci, moje misljenje. Ako je neko stvarno nesposoban a ne lelemudi namerno treba da mu se nadje posao koji je sposoban da radi, tu treba napraviti razliku, neko ko zdravstveno nije u redu sigurno ne treba da crkne od gladi jer i silovatelji i ubice imaju smestaj i tri obroka dnevno, mozda bi zatvorenici morali da nose veci teret drustva i da pune budzet. Najbolje resenje je mozda da svako bude placan po ucinku a ne po vremenu provedenom na poslu (osim za cuvare i dezurstva), to bi bilo najvise fer, vredniji bi vise zaradjivali, mnogi bi brze odradili svoj posao i imali bi vise slobodnog vremena a sigurno bi postojala i veca fleksibilnost rada i manje stresa jer nemas fiksno koliko moras da uradis, po principu 'koliko uradis toliko zaradis', licno, takav posao mi je san snova, vise bih zaradjivao i imao bih vise slobodnog vremena posto volim da blejim kod kuce a ne na poslu a tako i nemam stres jer sam placen po ucinku i ne sedi mi niko nad glavom.

Veliki je problem sto su izmenom iz kapitalistickog sistema u komunisticki, i potom ponovo iz komunistickog u kapitalisticki sistem pravljene ogromne nepravde, mnogi su dobili svasta nezasluzeno dok su neki davali od sebe i ostali osteceni. Primer, posle rata je nekima oduzimana imovina. Oni su potom decenijama placali stambeno, skidalo im se od plate. Dosle 90-e, oni nisu bili srecnici koji su povoljno otkupili stan iako su ranije decenijama placali stambeno + im je oduzeta imovina posle 45-e. Nekom drugom nista nije oduzeto posle 45-e, placao je i on stambeno, 90-ih je otkupio stan pod povoljnim uslovima, i sada izdaje stan potomcima onog prvog primera i on je sad nekakav gazda a oni treba da budu podjarmljeni i da se brinu da li ce imati da plate kiriju samo zato sto je drzava prema njima bila maceha. Najvece nepravde nastaju kada jedan sistem prelazi u drugi. Bez obzira i na to, kapitalizam po meni takodje nije posten sistem i mozda je mrtva trka izmedju kapitalizma i komunizma, nama su u krvi korupcija, nepotizam i mutljavine, tako da ne zna se u kojem sistemu je to vece zlo. Oni koji su kapitalisti, bar kod nas, oni su te privilegije stekli iz prelaska komunistickog u kapitalisticki sistem, kad je dosao kapitalizam nisu vratili nazad ono sto su dobili, cak se i za vreme Milosa Obrenovica zemlja dobijala, i svaka privatna svojina potice od kolektivne, nesto se zaradjivalo a sigurno je uvek bilo povlascenih kategorija i samim tim nekih nepravdi pri konverziji kolektivne u privatne svojine, a potom se sve to nasledjuje a mnoge ranije nepravde budu puj pike ne vazi, samo trud treba da bude merilo koliko sta nekom pripada a ne to sto je neko povlascena kategorija. Ali uvek sam najvise na strani radnicke klase i seljaka jer to je vecina ljudi i oni moraju da imaju svoja prava i da budu zasticeni jer su oni najkorisniji deo drustva (na strani elita i kapitalista necu sigurno da budem), ali jedina sigurna parola je – gledaj svoje dupe i idi gde ti je bolje.
 
Poslednja izmena:
Je li Rusija deo tog kolektivnog Zapada? Gde ima koliko hoćeš milijardera, posebno onih po političkoj liniji, dok prosečan rus u nekoj zabiti nema ni kanalizaciju, imao samo litar brlje od jutra da pije.

Jel kolektivni Zapad Kina? Gde isto imaš milijardera i to po političkoj liniji, dok prosečan kinez spava sa još 2 kineza u istom krevetu u krugu fabrike koji ne može ni da napusti. Savremeno robovlasništvo.

Šta je Kina uradila sa svojim najpoznatijim i najlegitiminijim milijarderom? Isto ono što je i Jugoslavija radila sa svojim uspešnim ljudima, zatvarala ih, smenjivala sa funkcija, medijski ih sotonizovala, slala na prevaspitanja. Đek Ma je nestao na nekoliko meseci, niko nije znao ništa o njemu, poslat na "prevaspitavanje" a u međuvremenu mu desetkovali kompaniju. Zato će Kina propasti, zato što svoje najbolje sabotira i uništava, oni koji su ogromnim delom a možda čak i krucijalno podigli privredu koja je i za nas bila sirotinja na svetski nivo.


Ovo je apsolutno netačno. Npr u američkoj politici vrlo verovatno a i to je upitno u kom stepenu. U privredi apsolutno ne. Uzmi bilo kojeg američkkog milijardera, 70-80% su inovatori, preduzetnici, apsolutno legitimni biznismeni koji su stvarali nove vrednosti, inovirali, i u krajnjem smislu unapredili čovečanstvo.

Sve tehnološke inovacije, koje danas svi imamo i koristimo zdravo za gotovo zapravo dolaze iz kapitalističkih zemalja, iz tog navodno zlog kolektivnog Zapada, a posebno Amerike. Od struje, telefona, automobila, televizije, mobilne telefonije, interneta, kompjutera... sve. Ajde da se manemo praznih priča koje su nastale iz anti američke i anti zapadne propagande, a ovamo ti ajfon u džepu i visiš na američkom kompjuteru po ceo dan. Sve na tebi američko, samo si ti veliki Srbin. Jeste šio mi ga đura.

A ajde da uzmemo naše lokalne bogataše, mlionere i da vidimo šta su to njihovi proizvodi, šta je njihov biznis. Jel mogu oni opravdati poreklo svog novca? Uzmimo i ruske ili kineske milijardere. I da ih onda uporedimo sa npr Bil Gejtsom ili Stiv Džobsom ili sa Mihailo Pupinom ili Teslom ili Dejanom Ilićem iz novijeg vremena. Možemo i Ceptera da uzmemo, ali on nije lokalni, on posluje u inostranstvu.

Ni Tesla, ni Pupin, oba su ovom kontekstu tehnološki inovatori i oba su bili veoma bogati, sa tim što je Tesla mogao biti najbogatiji na svetu da je hteo, niko od njih a ni Dejan Ilić nisu postigli to što su postigli zato što su bili ulizice, poslušnici i takojevići. Sve su to samo gluposti i prazne priče ničim osnovane.


Ovo je važilo upravo u našem sistemu i važi i danas. Primera koliko hoćeš. U politici su svi ovakvi, poltroni, ulizicice, ponizni takojevići. Od predsenika koji u životu nema jedan jedini dan radnog staža... čovek u životu ništa nije radio, nema nikakve kvalifikacije niti znanja, a došao je na mesto predsednika. Takvom ne bi smeo ni stado ovaca da daš na čuvanje. Do npr najmlađeg ministra koji isto veze sa životom nema, svoju političku karijeru je počeo onim čuvenim telefonskim pozivom "Nebojiša iz Beograda". Ajde beži sramota.
da su Kina i Rusija takve kakve ih opisujes, ne bi postojali ovi globalni problemi......buduci da se kapitalisticki sistem zasniva na hijerarshijskoj "piramidi" bilo bi logicno da su obe ove zemlje u sistemu i da imaju svoje mesto na toj piramidi.
"ruski" i "kineski" kapitalizam nema veze sa plackaskim zlocinakcim anglo-americkim kapitalizmom jer ove dve zemlje ne pljackaju i ne ubijaju po svetu da bi njihove elite bile prebogate.
I TEBI I MENI JE JASNO DA KINESKI I RUSKI MILIJARDERI NISU NASTALI NA OSNOVAMA PROFITA VEC NA POLITICKIM OSNOVAMA.
Njihove milijarde ne pripadaju njima vec su im dodeljene politickim putem i , kao sto smo vec videli, i Moskva i Peking mogu svakog trenutka posegnuti za tim milijardama jer su to drzavne milijarde i date su na koriscenje odabranim osobama koje ti ovde prozivas kao milijardere. U Kini i Rusiji i najbogatiji milijarderi se hapse osudjuju i streljaju (Kina) bez problema , STO JE U ANGLO-SAKSONSKOM SVETU NEZAMISLIVO JER JE U ANGLO-SAKSONSKOM SVETU DRZAVA JE PRIVATIZOVANA I PODREDJENA NEKOLICINI PREBOGATIH MILIJARDERA DOK SU U KINI I RUSIJI "MILIJARDERI" PODREDJENI INTERESIMA DRZAVE I NARODA.

To da rusi i kinezi, obicni gradjani, zive u bedi i siromastvu, je bajka za malu decu. To je vec daleka proslost. Ako toga i ima i nekom procentu, ubrzano se topi, pogotovo u Kini. Na anglo-americkom zapadu u toku je obrnuti proces (samo ako si placen da ne vidis neces to videti) , sve vece siromastvo, zaduzenja, propast.................I DOK SU ZADUZENJA ZAPADNIH DRZAVA SVE VECA, ZADUZENJA KINE I RUSIJE SU SVE MANJA................samo ne reci da ti ovo nije poznato. A i jedni i drugi imaju "kapitalisticki" sistem.........cudno, zar ne? Ali svima je jasno da klasicno formulisan kapitalisticki sistem nema veze sa kineskim i ruskim kapitalizmom. U TIM ZEMLJAMA SE RADI O DRZAVNOM KAPITALIZMU sto se moze sasvim komotno prepoznati kao SOCIJALIZAM a kineski i ruski milijarderi nisu nista drugo do PARTIJSKI KADROVICI KOJIMA JE DRUSTVENA IMOVINA DATA NA POVERENJE DA SA NJOME RADI U KORIST PROFITA DRZAVE I NARODA. Naravno, odgovornost povlaci i visoka primanja , jahte, vile.............SVE ONO STO SU I KOMUNISTICKI DIREKTORI POSEDOVALI U NEKADASNJOJ SFRJ kao platu za odgovorno upravljanje drustvenom imovinom, U OVOM SLUCAJU, DRZAVNIM MILIJARDAMA.

Naravno, zapadna propaganda na sve nacine izjednacava kapitalizam istoka i zapada, kako bi ustvari favorizovala zapad jer se anglo-americki kapitalizam pokazao najboljim da ga , eto, cak i rusi i kinezi prihvataju.............a u realnosti ni kineski ni norveski ni grcki ni americki........kapitalizam nemaju veze jedan sa drugim. Generalno se mogu podeliti na DRZAVNI I PRIVATNI "KAPITALIZAM" , metode i na koji nacin profitira norveski , kineski i anglo-americki kapitalizam, mozemo prepozanti u zadnjih par stotina godina. Privatni anglo-americki kapitalizam ne moze opstati bez krvi, ubijanja i pljacki dok za opstanak kineskog DRZAVNOG kapitalizma , ratovi i unistenja drugih drzava nisu neophodni za da se postigne profit.



Zato nemoj ni u snu porediti i poistovecivati anglo-americki i rusko-kineski kapitalizam..........jer su razlike fundamentalne.
 
da su Kina i Rusija takve kakve ih opisujes, ne bi postojali ovi globalni problemi......buduci da se kapitalisticki sistem zasniva na hijerarshijskoj "piramidi" bilo bi logicno da su obe ove zemlje u sistemu i da imaju svoje mesto na toj piramidi.
"ruski" i "kineski" kapitalizam nema veze sa plackaskim zlocinakcim anglo-americkim kapitalizmom jer ove dve zemlje ne pljackaju i ne ubijaju po svetu da bi njihove elite bile prebogate.
I TEBI I MENI JE JASNO DA KINESKI I RUSKI MILIJARDERI NISU NASTALI NA OSNOVAMA PROFITA VEC NA POLITICKIM OSNOVAMA.
Njihove milijarde ne pripadaju njima vec su im dodeljene politickim putem i , kao sto smo vec videli, i Moskva i Peking mogu svakog trenutka posegnuti za tim milijardama jer su to drzavne milijarde i date su na koriscenje odabranim osobama koje ti ovde prozivas kao milijardere. U Kini i Rusiji i najbogatiji milijarderi se hapse osudjuju i streljaju (Kina) bez problema , STO JE U ANGLO-SAKSONSKOM SVETU NEZAMISLIVO JER JE U ANGLO-SAKSONSKOM SVETU DRZAVA JE PRIVATIZOVANA I PODREDJENA NEKOLICINI PREBOGATIH MILIJARDERA DOK SU U KINI I RUSIJI "MILIJARDERI" PODREDJENI INTERESIMA DRZAVE I NARODA.

To da rusi i kinezi, obicni gradjani, zive u bedi i siromastvu, je bajka za malu decu. To je vec daleka proslost. Ako toga i ima i nekom procentu, ubrzano se topi, pogotovo u Kini. Na anglo-americkom zapadu u toku je obrnuti proces (samo ako si placen da ne vidis neces to videti) , sve vece siromastvo, zaduzenja, propast.................I DOK SU ZADUZENJA ZAPADNIH DRZAVA SVE VECA, ZADUZENJA KINE I RUSIJE SU SVE MANJA................samo ne reci da ti ovo nije poznato. A i jedni i drugi imaju "kapitalisticki" sistem.........cudno, zar ne? Ali svima je jasno da klasicno formulisan kapitalisticki sistem nema veze sa kineskim i ruskim kapitalizmom. U TIM ZEMLJAMA SE RADI O DRZAVNOM KAPITALIZMU sto se moze sasvim komotno prepoznati kao SOCIJALIZAM a kineski i ruski milijarderi nisu nista drugo do PARTIJSKI KADROVICI KOJIMA JE DRUSTVENA IMOVINA DATA NA POVERENJE DA SA NJOME RADI U KORIST PROFITA DRZAVE I NARODA. Naravno, odgovornost povlaci i visoka primanja , jahte, vile.............SVE ONO STO SU I KOMUNISTICKI DIREKTORI POSEDOVALI U NEKADASNJOJ SFRJ kao platu za odgovorno upravljanje drustvenom imovinom, U OVOM SLUCAJU, DRZAVNIM MILIJARDAMA.

Naravno, zapadna propaganda na sve nacine izjednacava kapitalizam istoka i zapada, kako bi ustvari favorizovala zapad jer se anglo-americki kapitalizam pokazao najboljim da ga , eto, cak i rusi i kinezi prihvataju.............a u realnosti ni kineski ni norveski ni grcki ni americki........kapitalizam nemaju veze jedan sa drugim. Generalno se mogu podeliti na DRZAVNI I PRIVATNI "KAPITALIZAM" , metode i na koji nacin profitira norveski , kineski i anglo-americki kapitalizam, mozemo prepozanti u zadnjih par stotina godina. Privatni anglo-americki kapitalizam ne moze opstati bez krvi, ubijanja i pljacki dok za opstanak kineskog DRZAVNOG kapitalizma , ratovi i unistenja drugih drzava nisu neophodni za da se postigne profit.



Zato nemoj ni u snu porediti i poistovecivati anglo-americki i rusko-kineski kapitalizam..........jer su razlike fundamentalne.

Brkaš politiku i ekonomiju. Da svakako da se u mnogo čemu preklapaju ali se i u mnogo više segmenata ne poklapaju.

Jel misliš da je Bil Gejts postao najbogatiji čovek na svetu zato što je Amerika bombardovala neke tamo zemlje trećeg sveta ili zato što je njegova kompanija napravila operativni sistem Windows koji svi na planeti koriste?


Ako pričamo o vojnim intervencijama Amerike, to su uglavnom zemlje trećeg sveta koje su imale naftu ali nisu htele da sarađuju sa Amerikom, niti sa bilo kim. Pogledaj Katar, živeli kao plemena, siromašna zemlja, ali znaju ko je pop i eto ih sad bogata država. Organizuju i te kako svetsko prvenstvo u fudbalu. Arapski emirati. Svi su oni i te kaki islamisti, represije, ali igraju po pravilima. A oni koji misle da mogu da se uskurčče, kao mi što smo milili da možemo, oni prođu kao Gadafi.

To što je globalna bankarska elita i globalni naftni kartel uzeo ameriku da im služi kao policajac koji će da mlati one koji neće da sarađuju do doprinosi najviše toj istoj eliti, ali ta elita nije američka niti anglo-saksonska već globalna. Ništa ruski deo naftnog kartela nije drugačiji od onog američkog.

To apsolutno nema nikakav značaj za preduzetničku ekonomiju u Americi. Opet da na pomenem (Edison, Tesla...), od stuje i prvih fiksnih telefona (AT&T), preko automobilske industijrije (Henry Ford), industije čelika (Karnegi), pa do preduzetnika i samo-izgrađenih milijardera današnjeg vremena u Americi, Bil Gejtsa (Microdoft) razvoj računarskog softera i operativnog sistema koji ceo svet koristi, Jeff Bezos sa Amazonom, Majkl Del, Stiv Jobs sa prvim personalnim računarima ili Mark Zukemberg. To su uglavnom sve preduzetnici koji su počeli od nule, nisu nasledili nikakvo bogatstvo niti im je država niti bilo ko išta poklonio.

Svi oni su postali bogati svojim radom i idejama i inovacijama i organizovanjem a zadužili su društvo zapošljavanjem hiljada i hiljada ljudi. To us ljudi koji razvijaju društvo i privredu i obogaćuju je. A sve to se NE događa zato što Amerika bombarduje Grenedu, nego zato što ti ljudi rade i stvaraju.


Svi ti navedeni ljudi i biznismeni su poznate ličnosti, javne ličnosti, svi imaju svoje biznise koje su počeli od nule, imaju svoje proizvode, stvarali su nove vrednosti, radili su stvari koje niko pre njih nije radio, ni ni pomišljao da radi, oni mogu da opravdaju svoj kapital. Da li se isto to može reći za npr Kineske milijardere? Može za neke, ali za većinu nikad ni čuo za te ljude, članovi komunitičke partije, veliki "preduzetnici".

Možemo da uzmemo i Ilon Maska i možda je industrijska proizvodnja električnih automobila upitina, ali ostaje otvoreno pitanje, zašto sve te inovacije nisu došle iz Kine ili Sovjetskog saveza ili neke druge države?

ZADUZENJA ZAPADNIH DRZAVA SVE VECA, ZADUZENJA KINE I RUSIJE SU SVE MANJA..
Kina se i te kako zadužuje i to rapidno i koliko mi je poznato dug Kine je veći od američkog duga. To što pričaš da se kineski dug smanjuje je pokazatelj da ne znaš baš najbolje šta pričaš. Istraži malo koliki je dug Kine.

I TEBI I MENI JE JASNO DA KINESKI I RUSKI MILIJARDERI NISU NASTALI NA OSNOVAMA PROFITA VEC NA POLITICKIM OSNOVAMA.
Većina njih da, i tu sam saglasan sa tobom. Drugim rečima, radi se o običnim banditima, ili lepše rečeno tajkunima koji su opljačkali ruski narod kroz privatizaciju. A onda većinu tog kapitala preselili u inostranstvo a po najviše u Englesku.

DOK SU U KINI I RUSIJI "MILIJARDERI" PODREDJENI INTERESIMA DRZAVE I NARODA.
Isto kao što su i naši domaći tajkuni podređeni interesima države i naroda. Potpuno isto.

Generalno se mogu podeliti na DRZAVNI I PRIVATNI "KAPITALIZAM"
Ne postoji privatni i državni "kapitalizam". To si nešto lupio pa ostao živ. Postoiji državna i privatna svojina.


da su Kina i Rusija takve kakve ih opisujes, ne bi postojali ovi globalni problemi......buduci da se kapitalisticki sistem zasniva na hijerarshijskoj "piramidi" bilo bi logicno da su obe ove zemlje u sistemu i da imaju svoje mesto na toj piramidi.

Baviš se politikom, a tema je ekonomskog karaktera. No dobro, ajde da vidimo taj politički segment.

Sve navedene svetske sile imaju svoje mesto. I Amerika i Rusija i Kina. A globalna bankarska elita je iznad njih, vlada nad vladama.

Kina je veštačka tvorevina u koju je upumpano na hiljade milijardi dolara kako bi postala svetska sila i to je urađeno sa određenim ciljem koji danas možemo da vidimo. Od Mao Ce-tunga, koji je bio agent ubačen u Kinu, kao što je bio Lenjin, kao što je bio Tito kod nas sa ciljem da plasiraju komunizam, gurnuti od iste te globalne bankarske elite koja stvari i gasi imperije, od Drugog svetskog rata, pa dalje preko otvranja Kine i Ričarda Niksona 1972. pa sve do danas, to je sve kontinuirano namensko navođenje Kine da postane svetska sila.

Vreme će pokazati zašto je njiima odgovarala treća svetska sila i zašto je napušten "model Istočni i Zapadni blok".

Bio je i Sovjetski savez policajac tamo gde je trebalo. To mi danas pristrasni prema Rusiji zanemarujemo sve ratove i sav onaj silan teror koji je zavodila ta imperija. Od istočne Evrope pa do Severne Koreje. Samo je problem sa Sovjetskim savezom bio što taj projekat i komunistički eksperiment nikada nisu postali samoodrživi posebno finansijski. Uvek je morao strani kapital da se upumpava u Sovjetski savez da se ne bi rasapao, i kad su odlučili da prestanu da finansiraju on se i raspao. Eksperiment proglašen neuspešnim, komunizam ugašen i prešlo se na ekonomski model za koji je već utvrđeno da je profitabilan i održiv (kapitalizam naspram komunizma).

Mnogo smo mi kao narod ogrezli o anit-američku i anti-zapadnu propagandu. Sa njom se budimo ujutru, sa njom idemo da spavamo. Kod nas nema Zapadne propagande. To je mit o zapadnoj propagandi nastao iz anti-američke propagande. Ja svako malo vidim neki objekat obnovljen od strane donacije Evropske Unije. Bespovratne pomoći. Obnovljena tvrđava tamo na Dunavu, Veliko Gradište. Isto EU. Da ne pričamo o subvencijama, pa to posle novac završio kod lokalnih prevaranata po opštinama. To je druga stvar. Da ne pričamo o onim autobusima to je već davna prošlost. Mnogo je bilo nepovratnih sredstava. Ali nigde nisam video makar fasada da je obnovljena od stran Ruske ili Kineske pomoći na mnogobrojnim oronulim fasadama u Srbiji. Ne pričamo o kreditima. A od Kine samo to, krediti i to vrlo nepovoljni. Evo šta je bilo sa Crnom Gorom, oće more da im uzmu. Bratska Kina kaže. A ništa od toga EU niti taj Zapad nije iskoristio za neku propagandu, što bi trebalo da bude očekivano. Ne. Nema ništa. A svi pričaju o zapadnoj propagandi. Pa šta je ta Zapadna propaganda? Ona ne postoji. Čak i da je prekrivana i suptilna onda bi morali postojati nekakvi efekti takve propagande, ali nema ni njih.

Imamo samo mržnju prema Zapadu, kupamo se u toj mržnji svaki dan. Vazda svako zlo sa zapada dolazi. Zapad hteo da nas uništi hiljadama godina. A sve polu istine ili totalne laži i mi čak i sebe i svoju istoriju gazimo u toj svojoj mržnji prema zapadu koju je ovde KGB nametnuo preko Tita i komunista. Nije srpski narod pevao "Kreće se lađa ruska", već "Kreće se lađa Francuska" a njihovi unici, krajnje je vreme, da se malo zapitaju đe biju. Pošto smo toliko sluđeni da smo onda sami sebe sludili i sad ne znamo gde nam je dupe a gde glava.
 
Brkaš politiku i ekonomiju. Da svakako da se u mnogo čemu preklapaju ali se i u mnogo više segmenata ne poklapaju.

Jel misliš da je Bil Gejts postao najbogatiji čovek na svetu zato što je Amerika bombardovala neke tamo zemlje trećeg sveta ili zato što je njegova kompanija napravila operativni sistem Windows koji svi na planeti koriste?

Ako pričamo o vojnim intervencijama Amerike, to su uglavnom zemlje trećeg sveta koje su imale naftu ali nisu htele da sarađuju sa Amerikom, niti sa bilo kim. Pogledaj Katar, živeli kao plemena, siromašna zemlja, ali znaju ko je pop i eto ih sad bogata država. Organizuju i te kako svetsko prvenstvo u fudbalu. Arapski emirati. Svi su oni i te kaki islamisti, represije, ali igraju po pravilima. A oni koji misle da mogu da se uskurčče, kao mi što smo milili da možemo, oni prođu kao Gadafi.

To što je globalna bankarska elita i globalni naftni kartel uzeo ameriku da im služi kao policajac koji će da mlati one koji neće da sarađuju do doprinosi najviše toj istoj eliti, ali ta elita nije američka niti anglo-saksonska već globalna. Ništa ruski deo naftnog kartela nije drugačiji od onog američkog.

To apsolutno nema nikakav značaj za preduzetničku ekonomiju u Americi. Opet da na pomenem (Edison, Tesla...), od stuje i prvih fiksnih telefona (AT&T), preko automobilske industijrije (Henry Ford), industije čelika (Karnegi), pa do preduzetnika i samo-izgrađenih milijardera današnjeg vremena u Americi, Bil Gejtsa (Microdoft) razvoj računarskog softera i operativnog sistema koji ceo svet koristi, Jeff Bezos sa Amazonom, Majkl Del, Stiv Jobs sa prvim personalnim računarima ili Mark Zukemberg. To su uglavnom sve preduzetnici koji su počeli od nule, nisu nasledili nikakvo bogatstvo niti im je država niti bilo ko išta poklonio.

Svi oni su postali bogati svojim radom i idejama i inovacijama i organizovanjem a zadužili su društvo zapošljavanjem hiljada i hiljada ljudi. To us ljudi koji razvijaju društvo i privredu i obogaćuju je. A sve to se NE događa zato što Amerika bombarduje Grenedu, nego zato što ti ljudi rade i stvaraju.


Svi ti navedeni ljudi i biznismeni su poznate ličnosti, javne ličnosti, svi imaju svoje biznise koje su počeli od nule, imaju svoje proizvode, stvarali su nove vrednosti, radili su stvari koje niko pre njih nije radio, ni ni pomišljao da radi, oni mogu da opravdaju svoj kapital. Da li se isto to može reći za npr Kineske milijardere? Može za neke, ali za većinu nikad ni čuo za te ljude, članovi komunitičke partije, veliki "preduzetnici".

Možemo da uzmemo i Ilon Maska i možda je industrijska proizvodnja električnih automobila upitina, ali ostaje otvoreno pitanje, zašto sve te inovacije nisu došle iz Kine ili Sovjetskog saveza ili neke druge države?


Kina se i te kako zadužuje i to rapidno i koliko mi je poznato dug Kine je veći od američkog duga. To što pričaš da se kineski dug smanjuje je pokazatelj da ne znaš baš najbolje šta pričaš. Istraži malo koliki je dug Kine.


Većina njih da, i tu sam saglasan sa tobom. Drugim rečima, radi se o običnim banditima, ili lepše rečeno tajkunima koji su opljačkali ruski narod kroz privatizaciju. A onda većinu tog kapitala preselili u inostranstvo a po najviše u Englesku.


Isto kao što su i naši domaći tajkuni podređeni interesima države i naroda. Potpuno isto.


Ne postoji privatni i državni "kapitalizam". To si nešto lupio pa ostao živ. Postoiji državna i privatna svojina.




Baviš se politikom, a tema je ekonomskog karaktera. No dobro, ajde da vidimo taj politički segment.


Sve navedene svetske sile imaju svoje mesto. I Amerika i Rusija i Kina. A globalna bankarska elita je iznad njih, vlada nad vladama.

Kina je veštačka tvorevina u koju je upumpano na hiljade milijardi dolara kako bi postala svetska sila i to je urađeno sa određenim ciljem koji danas možemo da vidimo. Od Mao Ce-tunga, koji je bio agent ubačen u Kinu, kao što je bio Lenjin, kao što je bio Tito kod nas sa ciljem da plasiraju komunizam, gurnuti od iste te globalne bankarske elite koja stvari i gasi imperije, od Drugog svetskog rata, pa dalje preko otvranja Kine i Ričarda Niksona 1972. pa sve do danas, to je sve kontinuirano namensko navođenje Kine da postane svetska sila.

Vreme će pokazati zašto je njiima odgovarala treća svetska sila i zašto je napušten "model Istočni i Zapadni blok".

Bio je i Sovjetski savez policajac tamo gde je trebalo. To mi danas pristrasni prema Rusiji zanemarujemo sve ratove i sav onaj silan teror koji je zavodila ta imperija. Od istočne Evrope pa do Severne Koreje. Samo je problem sa Sovjetskim savezom bio što taj projekat i komunistički eksperiment nikada nisu postali samoodrživi posebno finansijski. Uvek je morao strani kapital da se upumpava u Sovjetski savez da se ne bi rasapao, i kad su odlučili da prestanu da finansiraju on se i raspao. Eksperiment proglašen neuspešnim, komunizam ugašen i prešlo se na ekonomski model za koji je već utvrđeno da je profitabilan i održiv (kapitalizam naspram komunizma).

Mnogo smo mi kao narod ogrezli o anit-američku i anti-zapadnu propagandu. Sa njom se budimo ujutru, sa njom idemo da spavamo. Kod nas nema Zapadne propagande. To je mit o zapadnoj propagandi nastao iz anti-američke propagande. Ja svako malo vidim neki objekat obnovljen od strane donacije Evropske Unije. Bespovratne pomoći. Obnovljena tvrđava tamo na Dunavu, Veliko Gradište. Isto EU. Da ne pričamo o subvencijama, pa to posle novac završio kod lokalnih prevaranata po opštinama. To je druga stvar. Da ne pričamo o onim autobusima to je već davna prošlost. Mnogo je bilo nepovratnih sredstava. Ali nigde nisam video makar fasada da je obnovljena od stran Ruske ili Kineske pomoći na mnogobrojnim oronulim fasadama u Srbiji. Ne pričamo o kreditima. A od Kine samo to, krediti i to vrlo nepovoljni. Evo šta je bilo sa Crnom Gorom, oće more da im uzmu. Bratska Kina kaže. A ništa od toga EU niti taj Zapad nije iskoristio za neku propagandu, što bi trebalo da bude očekivano. Ne. Nema ništa. A svi pričaju o zapadnoj propagandi. Pa šta je ta Zapadna propaganda? Ona ne postoji. Čak i da je prekrivana i suptilna onda bi morali postojati nekakvi efekti takve propagande, ali nema ni njih.

Imamo samo mržnju prema Zapadu, kupamo se u toj mržnji svaki dan. Vazda svako zlo sa zapada dolazi. Zapad hteo da nas uništi hiljadama godina. A sve polu istine ili totalne laži i mi čak i sebe i svoju istoriju gazimo u toj svojoj mržnji prema zapadu koju je ovde KGB nametnuo preko Tita i komunista. Nije srpski narod pevao "Kreće se lađa ruska", već "Kreće se lađa Francuska" a njihovi unici, krajnje je vreme, da se malo zapitaju đe biju. Pošto smo toliko sluđeni da smo onda sami sebe sludili i sad ne znamo gde nam je dupe a gde glava.
"To apsolutno nema nikakav značaj za preduzetničku ekonomiju u Americi. Opet da na pomenem (Edison, Tesla...), od stuje i prvih fiksnih telefona (AT&T), preko automobilske industijrije (Henry Ford), industije čelika (Karnegi), pa do preduzetnika i samo-izgrađenih milijardera današnjeg vremena u Americi, Bil Gejtsa (Microdoft) razvoj računarskog softera i operativnog sistema koji ceo svet koristi, Jeff Bezos sa Amazonom, Majkl Del, Stiv Jobs sa prvim personalnim računarima ili Mark Zukemberg. To su uglavnom sve preduzetnici koji su počeli od nule, nisu nasledili nikakvo bogatstvo niti im je država niti bilo ko išta poklonio."

I Zelenski je poceo od nule al je sve ove milijarde koje poseduje zaradio sa svoje dve ruke i pamet.
Bil Gejts je od samog pocetka imao ugovore sa Pentagonom koji je finansirao njegovo bogatstvo na polju nauke kao sto Pentagon milionima finansira i Toma Kruza koji je de-fakto glasnogovornik i promoter amercke propagande na polju mas-medija.
Uostalom, svi znamo na koji nacin se danas postaje bogat. MORA DA SI OBAVEZNO U SISTEMU.
Najbolji dokaz za to je Novak Djokovic i njegovo odbijanje da promovse ANTICOVID politiku svetske vlade. Videli smo kako mu je dato na znanje da SAMO AKO SARADJUJE I RADI ZA INTERESE SVETSKE VLADE, BICE "USPESAN".
 
"To apsolutno nema nikakav značaj za preduzetničku ekonomiju u Americi. Opet da na pomenem (Edison, Tesla...), od stuje i prvih fiksnih telefona (AT&T), preko automobilske industijrije (Henry Ford), industije čelika (Karnegi), pa do preduzetnika i samo-izgrađenih milijardera današnjeg vremena u Americi, Bil Gejtsa (Microdoft) razvoj računarskog softera i operativnog sistema koji ceo svet koristi, Jeff Bezos sa Amazonom, Majkl Del, Stiv Jobs sa prvim personalnim računarima ili Mark Zukemberg. To su uglavnom sve preduzetnici koji su počeli od nule, nisu nasledili nikakvo bogatstvo niti im je država niti bilo ko išta poklonio."

I Zelenski je poceo od nule al je sve ove milijarde koje poseduje zaradio sa svoje dve ruke i pamet.
Bil Gejts je od samog pocetka imao ugovore sa Pentagonom koji je finansirao njegovo bogatstvo na polju nauke kao sto Pentagon milionima finansira i Toma Kruza koji je de-fakto glasnogovornik i promoter amercke propagande na polju mas-medija.
Uostalom, svi znamo na koji nacin se danas postaje bogat. MORA DA SI OBAVEZNO U SISTEMU.
Najbolji dokaz za to je Novak Djokovic i njegovo odbijanje da promovse ANTICOVID politiku svetske vlade. Videli smo kako mu je dato na znanje da SAMO AKO SARADJUJE I RADI ZA INTERESE SVETSKE VLADE, BICE "USPESAN".
Ti dolaziš iz države koja pravi ćevape od ljudskog mesa.

Nisi kvalifikovan da kritikuješ najbolje zemlje sveta
 
Brkaš politiku i ekonomiju. Da svakako da se u mnogo čemu preklapaju ali se i u mnogo više segmenata ne poklapaju.

Jel misliš da je Bil Gejts postao najbogatiji čovek na svetu zato što je Amerika bombardovala neke tamo zemlje trećeg sveta ili zato što je njegova kompanija napravila operativni sistem Windows koji svi na planeti koriste?

Ako pričamo o vojnim intervencijama Amerike, to su uglavnom zemlje trećeg sveta koje su imale naftu ali nisu htele da sarađuju sa Amerikom, niti sa bilo kim. Pogledaj Katar, živeli kao plemena, siromašna zemlja, ali znaju ko je pop i eto ih sad bogata država. Organizuju i te kako svetsko prvenstvo u fudbalu. Arapski emirati. Svi su oni i te kaki islamisti, represije, ali igraju po pravilima. A oni koji misle da mogu da se uskurčče, kao mi što smo milili da možemo, oni prođu kao Gadafi.

To što je globalna bankarska elita i globalni naftni kartel uzeo ameriku da im služi kao policajac koji će da mlati one koji neće da sarađuju do doprinosi najviše toj istoj eliti, ali ta elita nije američka niti anglo-saksonska već globalna. Ništa ruski deo naftnog kartela nije drugačiji od onog američkog.

To apsolutno nema nikakav značaj za preduzetničku ekonomiju u Americi. Opet da na pomenem (Edison, Tesla...), od stuje i prvih fiksnih telefona (AT&T), preko automobilske industijrije (Henry Ford), industije čelika (Karnegi), pa do preduzetnika i samo-izgrađenih milijardera današnjeg vremena u Americi, Bil Gejtsa (Microdoft) razvoj računarskog softera i operativnog sistema koji ceo svet koristi, Jeff Bezos sa Amazonom, Majkl Del, Stiv Jobs sa prvim personalnim računarima ili Mark Zukemberg. To su uglavnom sve preduzetnici koji su počeli od nule, nisu nasledili nikakvo bogatstvo niti im je država niti bilo ko išta poklonio.

Svi oni su postali bogati svojim radom i idejama i inovacijama i organizovanjem a zadužili su društvo zapošljavanjem hiljada i hiljada ljudi. To us ljudi koji razvijaju društvo i privredu i obogaćuju je. A sve to se NE događa zato što Amerika bombarduje Grenedu, nego zato što ti ljudi rade i stvaraju.


Svi ti navedeni ljudi i biznismeni su poznate ličnosti, javne ličnosti, svi imaju svoje biznise koje su počeli od nule, imaju svoje proizvode, stvarali su nove vrednosti, radili su stvari koje niko pre njih nije radio, ni ni pomišljao da radi, oni mogu da opravdaju svoj kapital. Da li se isto to može reći za npr Kineske milijardere? Može za neke, ali za većinu nikad ni čuo za te ljude, članovi komunitičke partije, veliki "preduzetnici".

Možemo da uzmemo i Ilon Maska i možda je industrijska proizvodnja električnih automobila upitina, ali ostaje otvoreno pitanje, zašto sve te inovacije nisu došle iz Kine ili Sovjetskog saveza ili neke druge države?


Kina se i te kako zadužuje i to rapidno i koliko mi je poznato dug Kine je veći od američkog duga. To što pričaš da se kineski dug smanjuje je pokazatelj da ne znaš baš najbolje šta pričaš. Istraži malo koliki je dug Kine.


Većina njih da, i tu sam saglasan sa tobom. Drugim rečima, radi se o običnim banditima, ili lepše rečeno tajkunima koji su opljačkali ruski narod kroz privatizaciju. A onda većinu tog kapitala preselili u inostranstvo a po najviše u Englesku.


Isto kao što su i naši domaći tajkuni podređeni interesima države i naroda. Potpuno isto.


Ne postoji privatni i državni "kapitalizam". To si nešto lupio pa ostao živ. Postoiji državna i privatna svojina.




Baviš se politikom, a tema je ekonomskog karaktera. No dobro, ajde da vidimo taj politički segment.


Sve navedene svetske sile imaju svoje mesto. I Amerika i Rusija i Kina. A globalna bankarska elita je iznad njih, vlada nad vladama.

Kina je veštačka tvorevina u koju je upumpano na hiljade milijardi dolara kako bi postala svetska sila i to je urađeno sa određenim ciljem koji danas možemo da vidimo. Od Mao Ce-tunga, koji je bio agent ubačen u Kinu, kao što je bio Lenjin, kao što je bio Tito kod nas sa ciljem da plasiraju komunizam, gurnuti od iste te globalne bankarske elite koja stvari i gasi imperije, od Drugog svetskog rata, pa dalje preko otvranja Kine i Ričarda Niksona 1972. pa sve do danas, to je sve kontinuirano namensko navođenje Kine da postane svetska sila.

Vreme će pokazati zašto je njiima odgovarala treća svetska sila i zašto je napušten "model Istočni i Zapadni blok".

Bio je i Sovjetski savez policajac tamo gde je trebalo. To mi danas pristrasni prema Rusiji zanemarujemo sve ratove i sav onaj silan teror koji je zavodila ta imperija. Od istočne Evrope pa do Severne Koreje. Samo je problem sa Sovjetskim savezom bio što taj projekat i komunistički eksperiment nikada nisu postali samoodrživi posebno finansijski. Uvek je morao strani kapital da se upumpava u Sovjetski savez da se ne bi rasapao, i kad su odlučili da prestanu da finansiraju on se i raspao. Eksperiment proglašen neuspešnim, komunizam ugašen i prešlo se na ekonomski model za koji je već utvrđeno da je profitabilan i održiv (kapitalizam naspram komunizma).

Mnogo smo mi kao narod ogrezli o anit-američku i anti-zapadnu propagandu. Sa njom se budimo ujutru, sa njom idemo da spavamo. Kod nas nema Zapadne propagande. To je mit o zapadnoj propagandi nastao iz anti-američke propagande. Ja svako malo vidim neki objekat obnovljen od strane donacije Evropske Unije. Bespovratne pomoći. Obnovljena tvrđava tamo na Dunavu, Veliko Gradište. Isto EU. Da ne pričamo o subvencijama, pa to posle novac završio kod lokalnih prevaranata po opštinama. To je druga stvar. Da ne pričamo o onim autobusima to je već davna prošlost. Mnogo je bilo nepovratnih sredstava. Ali nigde nisam video makar fasada da je obnovljena od stran Ruske ili Kineske pomoći na mnogobrojnim oronulim fasadama u Srbiji. Ne pričamo o kreditima. A od Kine samo to, krediti i to vrlo nepovoljni. Evo šta je bilo sa Crnom Gorom, oće more da im uzmu. Bratska Kina kaže. A ništa od toga EU niti taj Zapad nije iskoristio za neku propagandu, što bi trebalo da bude očekivano. Ne. Nema ništa. A svi pričaju o zapadnoj propagandi. Pa šta je ta Zapadna propaganda? Ona ne postoji. Čak i da je prekrivana i suptilna onda bi morali postojati nekakvi efekti takve propagande, ali nema ni njih.

Imamo samo mržnju prema Zapadu, kupamo se u toj mržnji svaki dan. Vazda svako zlo sa zapada dolazi. Zapad hteo da nas uništi hiljadama godina. A sve polu istine ili totalne laži i mi čak i sebe i svoju istoriju gazimo u toj svojoj mržnji prema zapadu koju je ovde KGB nametnuo preko Tita i komunista. Nije srpski narod pevao "Kreće se lađa ruska", već "Kreće se lađa Francuska" a njihovi unici, krajnje je vreme, da se malo zapitaju đe biju. Pošto smo toliko sluđeni da smo onda sami sebe sludili i sad ne znamo gde nam je dupe a gde glava.
Мало мање пристрасности а мало више знања.

Где нађе Теслу да уврстиш у милионере?

А тек Бил Гејтс? Па његова мама је имала присне везе са управним одбором ИБМ-а и Бил је први сазнао да ће та фирма тражити оперативни систем за свој ПЦ рачунар. Чедни Бил ја одмах купио од неке фирме CP/M оперативни систем за Интелов 8086 процесор ( преправљен CP/M Z80) са уговорном обавезом да га користи само за потребе своје фирме. Али он је прекршио уговор па га продао ИБМ-у. Дошло је до суда, а он се вадио да је нешто мењао у купљеном CP/M-у и уз помоћ са стране преживео суђење без последица.

А онда блиски исток и нафта? Па Амери навалили на произвођаче нафте јер је због трошкова вијетнамског рата долар изгубио златну подлогу, а Амери измислили петродолар. Али зато су морали да дисциплинују произвођаче нафте да је продају искључиво за доларе. Ко би се успротивио изгубио би главу, па је тако и било.

Иако је ово форум (као и сваки) за забаву и дангубу, ипак када нешто пишеш, не брукај се него мало провери чињенице.
 
Мало мање пристрасности а мало више знања.

Где нађе Теслу да уврстиш у милионере?

А тек Бил Гејтс? Па његова мама је имала присне везе са управним одбором ИБМ-а и Бил је први сазнао да ће та фирма тражити оперативни систем за свој ПЦ рачунар. Чедни Бил ја одмах купио од неке фирме CP/M оперативни систем за Интелов 8086 процесор ( преправљен CP/M Z80) са уговорном обавезом да га користи само за потребе своје фирме. Али он је прекршио уговор па га продао ИБМ-у. Дошло је до суда, а он се вадио да је нешто мењао у купљеном CP/M-у и уз помоћ са стране преживео суђење без последица.

А онда блиски исток и нафта? Па Амери навалили на произвођаче нафте јер је због трошкова вијетнамског рата долар изгубио златну подлогу, а Амери измислили петродолар. Али зато су морали да дисциплинују произвођаче нафте да је продају искључиво за доларе. Ко би се успротивио изгубио би главу, па је тако и било.

Иако је ово форум (као и сваки) за забаву и дангубу, ипак када нешто пишеш, не брукај се него мало провери чињенице.

Proveri i ti neke činjenice. Za početak moraš pročitati tekst koji citiraš.

Bliski istok i nafta. To što navodiš su samo dodatni detalji koji mogu samo da se nadovežu na ono što je izneto u mom tekstu.

Teslu nisam svrstao u milionere, napomenuo sam da u kontekstu ekonomije on jeste bio ono što je danas poznato kao tehnološki preduzetnik. Napomenuo sam da je Tesla mogao da bude jedan od najbogatijih ljudi na svetu da je to hteo. On je se svojevoljno odrekao svog bogatstva ili u opštem smislu potencijalnog bogatstva.

Teslu sam svrstao u uspešne ljude, veoma uspešne, ne zato što su bili poltroni, šlihtare i takojevići kako je rečeno kako u kapitalizmu samo takvi uspevaju. U kapitalističkim zemljama se ceni rad, sposobnost, intelekt, obrazovanje, veštine. A ponajmanje se cene šlihtare i takojevići.

To je suština i u tom kontekstu Tesla ili Mihailo Pupin su odlični primeri prvenstvno zato što su naše gore list pa bi valjda trebalo nešto znati o njima... zato što su to ljudi došljaci u Americi koji niti su imali novac, niti bilo kakav početni kapital, niti su bili amerikanci, niti su bili šlihtare, takojkevići, niti poltroni, niti su bili dupeuvlakuše u hijerarhiji, niti su imali prijatelje tamo kad su došli, niti familiju niti bilo kakve veze ili konekcije. Pa su postigli neverovatne stvari. Pride da se doda, Mihailo Pupin pred toga što je bio profesor i naučnik, bio je upravo i tehnološki preduzetnik i veoma bogat i cenjen čovek u Americi.

To što se kod nas negira i omalovažava uspeh uspešnih ljudi je ujedno i razlog zašto je kod nas neuspeh opšteprisutan.

Što se tiče Bil Gejtsa ulaziš u neke potpuno nebitne detalje za širu sliku kapitaliizma. Ako vi mislite da Bil Gejts ništa nije radio i da mu je sve palo sa neba zato što je eto imao neke konekcije, kao da nije bilo drugih koji su na isti način i sličnim kanalima imali takve konekcije ili na drugi način stečene informacije to onda mi nemamo dalje šta da raspravljamo. Obrišli Windows i pređi na Linuks.
 
"To apsolutno nema nikakav značaj za preduzetničku ekonomiju u Americi. Opet da na pomenem (Edison, Tesla...), od stuje i prvih fiksnih telefona (AT&T), preko automobilske industijrije (Henry Ford), industije čelika (Karnegi), pa do preduzetnika i samo-izgrađenih milijardera današnjeg vremena u Americi, Bil Gejtsa (Microdoft) razvoj računarskog softera i operativnog sistema koji ceo svet koristi, Jeff Bezos sa Amazonom, Majkl Del, Stiv Jobs sa prvim personalnim računarima ili Mark Zukemberg. To su uglavnom sve preduzetnici koji su počeli od nule, nisu nasledili nikakvo bogatstvo niti im je država niti bilo ko išta poklonio."

I Zelenski je poceo od nule al je sve ove milijarde koje poseduje zaradio sa svoje dve ruke i pamet.
Bil Gejts je od samog pocetka imao ugovore sa Pentagonom koji je finansirao njegovo bogatstvo na polju nauke kao sto Pentagon milionima finansira i Toma Kruza koji je de-fakto glasnogovornik i promoter amercke propagande na polju mas-medija.
Uostalom, svi znamo na koji nacin se danas postaje bogat. MORA DA SI OBAVEZNO U SISTEMU.
Najbolji dokaz za to je Novak Djokovic i njegovo odbijanje da promovse ANTICOVID politiku svetske vlade. Videli smo kako mu je dato na znanje da SAMO AKO SARADJUJE I RADI ZA INTERESE SVETSKE VLADE, BICE "USPESAN".

Opet ne znaš šta pričaš.

Đoković je bio uspešan i pre kovida.
Dizao je zlato na svim grend slemovima uključujući i onaj u Londonu. Sve to pre bilo kakvih skandala sa vakcinama. Tamo đe mrze Srbe. Niko ga nije uspavao, niti se okliznu na koru od banane niti ga je slučajno pogodila saksija sa stotog sprata emajer stejt bildinga.

Nije slučajno pao sa prozora bolnice, niti je prosto samo nestao, kako se to redovno događalo u komunističkoj Jugoslaviji ili Sovjetskom savezu, pa posle niko nije smeo ni da pita šta je sa tim ljudima, pa čak i danas u Rusiji ili Kini.

Novak Đoković ima integritet. Ne boji se kineskih komunista pa je otvoreno pitao gde je Peng Shuai. To je inače kineska teniserka koja je optužila jednog kineskog komunjaru iz partije da ju je seksualno zlostavljao - silovao. A onda je nestala bez traga i glasa. Kao pride priča o Kini i Đokoviću.

Ako već voliš teorije zavere, onda si trebao uzeti Moniku Selaš kao primer.
 
Cemu sluze sefovi, zbog cega dobijaju mnogo vecu platu od obicnog radnika, zato sto su oni odgovorni i njihovo je da kontrolisu radnike. Ako gazda uskracuje prava radnika, lelemudjenje onda donekle podrzavam. Oni bi trebali da rade za drzavu i da budu kaznjavani skidanjem dela plate u slucaju lelemudjenja, sta mislis da je bolje resenje, da budu na socijalnoj pomoci koja se finansira iz budzeta i koju svi mi placamo ili da radi kako radi? Bolje ipak da radi uz teranje i skidanje dela plate nego da bude na socijalnoj pomoci, moje misljenje. Ako je neko stvarno nesposoban a ne lelemudi namerno treba da mu se nadje posao koji je sposoban da radi, tu treba napraviti razliku, neko ko zdravstveno nije u redu sigurno ne treba da crkne od gladi jer i silovatelji i ubice imaju smestaj i tri obroka dnevno, mozda bi zatvorenici morali da nose veci teret drustva i da pune budzet. Najbolje resenje je mozda da svako bude placan po ucinku a ne po vremenu provedenom na poslu (osim za cuvare i dezurstva), to bi bilo najvise fer, vredniji bi vise zaradjivali, mnogi bi brze odradili svoj posao i imali bi vise slobodnog vremena a sigurno bi postojala i veca fleksibilnost rada i manje stresa jer nemas fiksno koliko moras da uradis, po principu 'koliko uradis toliko zaradis', licno, takav posao mi je san snova, vise bih zaradjivao i imao bih vise slobodnog vremena posto volim da blejim kod kuce a ne na poslu a tako i nemam stres jer sam placen po ucinku i ne sedi mi niko nad glavom.

Veliki je problem sto su izmenom iz kapitalistickog sistema u komunisticki, i potom ponovo iz komunistickog u kapitalisticki sistem pravljene ogromne nepravde, mnogi su dobili svasta nezasluzeno dok su neki davali od sebe i ostali osteceni. Primer, posle rata je nekima oduzimana imovina. Oni su potom decenijama placali stambeno, skidalo im se od plate. Dosle 90-e, oni nisu bili srecnici koji su povoljno otkupili stan iako su ranije decenijama placali stambeno + im je oduzeta imovina posle 45-e. Nekom drugom nista nije oduzeto posle 45-e, placao je i on stambeno, 90-ih je otkupio stan pod povoljnim uslovima, i sada izdaje stan potomcima onog prvog primera i on je sad nekakav gazda a oni treba da budu podjarmljeni i da se brinu da li ce imati da plate kiriju samo zato sto je drzava prema njima bila maceha. Najvece nepravde nastaju kada jedan sistem prelazi u drugi. Bez obzira i na to, kapitalizam po meni takodje nije posten sistem i mozda je mrtva trka izmedju kapitalizma i komunizma, nama su u krvi korupcija, nepotizam i mutljavine, tako da ne zna se u kojem sistemu je to vece zlo. Oni koji su kapitalisti, bar kod nas, oni su te privilegije stekli iz prelaska komunistickog u kapitalisticki sistem, kad je dosao kapitalizam nisu vratili nazad ono sto su dobili, cak se i za vreme Milosa Obrenovica zemlja dobijala, i svaka privatna svojina potice od kolektivne, nesto se zaradjivalo a sigurno je uvek bilo povlascenih kategorija i samim tim nekih nepravdi pri konverziji kolektivne u privatne svojine, a potom se sve to nasledjuje a mnoge ranije nepravde budu puj pike ne vazi, samo trud treba da bude merilo koliko sta nekom pripada a ne to sto je neko povlascena kategorija. Ali uvek sam najvise na strani radnicke klase i seljaka jer to je vecina ljudi i oni moraju da imaju svoja prava i da budu zasticeni jer su oni najkorisniji deo drustva (na strani elita i kapitalista necu sigurno da budem), ali jedina sigurna parola je – gledaj svoje dupe i idi gde ti je bolje.

Tolerisanje nerada i javašluka samo stvara još veći nerad i javašluk. Tako vremenom nastaje sve veći i veći parazitski aparat. Ja dajem slobodnu procenu da danas 70% ljudi u državnim firmama i službama mogu i trebalo bi odmah da dobiju otkaz. Momentalno. To baš iz moralnih razloga. Nemoralno je da on radi privatno neki svoj posao dok je na bolovanju od 3 meseca u državnoj firmi. Da ne pričamo o ljudima koji su po političkoj liniji koji su na platnim spiskovima na više funkcija a niko ih nikada na poslu nije video.

Ti ljudi su sada zarobljeni. Ne znaju ništa da rade. Da odu na slobodno tržište ne bi našli drugi posao jer ne znaju ništa da rade i često zapravo nikad ništa nisu ni radili. To što su svirali K na državnim jaslama, išli skupljali potpise za političku partiju itd. to se na žalost na slobodnom tržištu u privredi ne traži niti ko plaća za to. Pošto su ti ljudi, idući linijom manjeg otpora, sebe zarobili na nekim izmišljenim i bezvrednim pozicijama i tako godinama sada su u strahu jer ako to izgube nemaju ništa te su tako ucenjeni samo alat i u službi politike. Sigurni glasovi i sigurne pristalice.

A to je sve produkt komunističkih ideja i prakse. To su repovi tog vremena.

Jeste skoro pa mrtva trka, ali ja lično dajem prednost kapitalizmu.
Iz navedenih razloga na ovoj temi i prosto zato što se u praksi pokazao kao produktivniji ekonomski sistem. SSSR/Rusija kao kolevka komunizma je odustala od komunizma i vratila se na stari dobri kapitalizam. Nije to slučajno i nepromišljeno.

Da se razumemo, svi ekonomski sistemi, i kapitalizam i komunizam su u svojoj osnovi robovlasništvo. Uvek imaš radničku klasu koja se drži u siromaštvu kako bi za novac ili bonove radili te tako održavali društveni poredak i imaš bogatu ili politički moćnu elitu koja ne radi ništa i živi bogato i besno.

Kapitalizam ima neke druge probleme koji su nastali u međuvremenu. Tačnije sama tržišna ekonomija je u nekoj fazi krize i transformacije prema nekom sistemu koji je još uvek nepoznat. Razvoj veštačke intaligencije će neminovno dovesti do toga da je ljudski rad sve manje i manje potreban kao i to da je usled naučnog i tehnološkog razvoja oskudica praktično prevaziđena odnosno eliminisana. Svi ekonomski sistemi su praktično "šablonsko" rešenje kojim se društvo vodi kako bi opstalo u oskudici. Međutim danas više nemamo oskudicu te da bi sistem funkcionisao došlo je do povratne sprege pa se sad oskudica veštački kreira. Sistem kreira oskudicu, umesto da sistem kreira izobilje, ili bar reguliše oskudicu kako bi se resursi optimalno koristili i raspodelili. Maltusova teorija je prevaziđena još krajem 70tih godina zato što se pokazala kao netačna. Ne samo da nema oskudice, već je izobilje u određenim segmentima toliko da je društvo ušlo u hiper masovnu proizvodnju i potrošnju i hiper masivno generisanje smeća i zagađenja životne sredine, čistog vazduha, pijaćih voda. To su katastrofalne posledice. To su posledice savremenog kapitalizma i industrije (što je moglo da bude i u okviru komunizma) koji je praktično prevazišao samog sebe, ali nema alternative. To su opet neki drugi problemi o kojima se retko priča a i nisu relevantni za Srbiju niti ovu temu.
 
Od tog pitanja mozda zavisi sta je bolje, ali misljenja sam da je nesposobne bolje priterati da rade neke proste poslove kako mogu i koliko mogu, naravno da treba da budu manje placeni od nekog sposobnijeg, da im se maksimalno fleksibilizuje radno mesto i da tako bar nesto doprinose, da ima mesta i za njih na trzistu rada bez strahova oko snalazenja, nego da budu na socijalnoj pomoci. Mada ne znam. Tenzije oko radnih mesta mi se cine suvisnim i zlonamernim, valjda svako treba da radi i da se ne plasi da ce ostati bez posla, neka rade bar po ucinku, koliko urade toliko zarade, ne znam zasto su uslovi na poslovima uglavnom nefleksibilni. Cak se i kod privatnika trazi dosta poslusnosti, neko ko losije radi ali pristaje na ribanje i trpljenje pre ce imati posao od nekog dobrog radnika ali koji se alkoholise na poslu, koji se non-stop svadja sa svima i koji recimo odbija da radi prekovremeno ako ne zeli. Ne verujem da je cilj ijednom sistemu da neko bukvalno crkava od gladi jer time bi se povecao kriminal i nameran odlazak u zatvor gde su im obezbedjeni smestaj i tri obroka dnevno. Sposoban covek treba da ima bolji standard od nesposobnog ali nesposoban covek koji nije ucinio nikakvo kaznjivo delo treba da ima bolji standard od nekog ko je u zatvoru, mozda bi sve zatvorenike trebalo obavezati da rade i da pune budzet, nema nikakve logike da ubica i silovatelj cesto ima bolje uslove zivota u zatvoru od nekoga na slobodi koji nije ucinio ni prekrsaj.
 
Opet ne znaš šta pričaš.

Đoković je bio uspešan i pre kovida.
Dizao je zlato na svim grend slemovima uključujući i onaj u Londonu. Sve to pre bilo kakvih skandala sa vakcinama. Tamo đe mrze Srbe. Niko ga nije uspavao, niti se okliznu na koru od banane niti ga je slučajno pogodila saksija sa stotog sprata emajer stejt bildinga.

Nije slučajno pao sa prozora bolnice, niti je prosto samo nestao, kako se to redovno događalo u komunističkoj Jugoslaviji ili Sovjetskom savezu, pa posle niko nije smeo ni da pita šta je sa tim ljudima, pa čak i danas u Rusiji ili Kini.

Novak Đoković ima integritet. Ne boji se kineskih komunista pa je otvoreno pitao gde je Peng Shuai. To je inače kineska teniserka koja je optužila jednog kineskog komunjaru iz partije da ju je seksualno zlostavljao - silovao. A onda je nestala bez traga i glasa. Kao pride priča o Kini i Đokoviću.

Ako već voliš teorije zavere, onda si trebao uzeti Moniku Selaš kao primer.
savetujem da opet procitas moj komentar. Ovo sto pises nema veze sa mojim komentarom.
 

Back
Top