Kompromis jedino realno rešenje za Kosovo

Vesti Krstarice

Domaćin
Poruka
3.392
BEOGRAD, 16. maja 2011. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je u ponedeljak da jedino brzo i realno rešenje za Kosovo postizanje kompromisa izmedju Srba i Albanaca i da se on ne zalaže za podelu Kosova, već za razgraničenje.

"Nikad nisam upotrebio reč podela... Ideja o razgraničenju bi mogla da bude rešenje o kome bi trebalo da se izjasne gradjani", rekao je Dačić novinarima tokom konferencije povodom 10 godina Misije OEBS-a u Srbiji.

Dačić je precizirao da bi, ako bude takvog predloga, gradjani morali o njemu da se izjasne. "To bi podrazumevalo promenu ustava, a to je jedna procedura", rekao je.

Na pitanje da li je time izneo svoj lični stav ili stav Vlade Srbije Dačić je istakao da je on izneo predlog "kao čovek koji se rodio i živeo na Kosovu". "Ja sam predsednik političke partije, ja nisam činovnik vlade. Neće valjda meni predsednik vlade odredjivati koji je program moje političke partije. Ja ne napadam nikog u vladi", rekao je Dačić.

Na opasku novianra da se to kosi sa kodeksom vlade Dačić je rekao: "Neka me isključe iz vlade! Pa šta?! Najbolje da niko ništa ne sme da kaže, da svi zalepimo flastere preko usta".

BEOGRAD, 16. maja 2011. (Beta) - Šef tima Beograda za razgovore sa prištinskim vlastima Borislav Stefanović rekao je u ponedeljak da će na novoj rundi dijaloga u naredna dva dana u Briselu biti razgovarano o temama koje su otvorene na prethodnim susretima.

"Biće razgovora o temama koje su ranije otvorene, u pokušaju da ih rešimo, ili bar neke od njih. Naš dnevni red je usaglašen oko toga, a svi ostali predlozi i želje da se priča o drugim temama, kako se preko medija plasira, samo su stav Prištine da o tome želi da priča. To ne obavezuje nas da u ovoj fazi o tome pričamo", rekao je Stefanović za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, oko otvaranja tema moraju da se slože obe strane u pregovorima.

"Prema tome, pričaćemo o onim temama koje smo do sada otvorili - najviše o telekomunikacijama, električnoj energiji, slobodi kretanja i katastru i matičnim knjigama. Za sve ostalo možemo da čujemo njihov generalni stav i u tom smislu očekujemo konkretne predloge, a ne generalne stavove koje smo čuli do sada", rekao je on.

Stefanović nije želeo da komentariše izjavu potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića da je razgraničenje Srbije i Kosova jedina realna opcija, ali je naveo da je za beogradski tim "otvorena mogućnost da o svemu razgovaramo".

BEOGRAD, 16. maja 2011. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je u ponedeljak da jedino brzo i realno rešenje za Kosovo postizanje kompromisa izmedju Srba i Albanaca i da se on ne zalaže za podelu Kosova, već za razgraničenje.

"Nikad nisam upotrebio reč podela... Ideja o razgraničenju bi mogla da bude rešenje o kome bi trebalo da se izjasne gradjani", rekao je Dačić novinarima tokom konferencije povodom 10 godina Misije OEBS-a u Srbiji.

Dačić je precizirao da bi, ako bude takvog predloga, gradjani morali o njemu da se izjasne. "To bi podrazumevalo promenu ustava, a to je jedna procedura", rekao je.

Na pitanje da li je time izneo svoj lični stav ili stav Vlade Srbije Dačić je istakao da je on izneo predlog "kao čovek koji se rodio i živeo na Kosovu". "Ja sam predsednik političke partije, ja nisam činovnik vlade. Neće valjda meni predsednik vlade odredjivati koji je program moje političke partije. Ja ne napadam nikog u vladi", rekao je Dačić.

Na opasku novianra da se to kosi sa kodeksom vlade Dačić je rekao: "Neka me isključe iz vlade! Pa šta?! Najbolje da niko ništa ne sme da kaže, da svi zalepimo flastere preko usta".

Када народ да некоме надимак то је углавном НЕПОГРЕШИВО ТАЧНО..а поготово је тачно уколико тај надимак буде опште прихваћен. Колико се сећам Ивица Дачић је имао надимак: РАТЛУК....... а тај надимак не само да му пристаје - него је и одвратно тачан.

Да у овој држави уопште постоји владавина било каквог права или Закона - ОН БИ МОМЕНТАЛНО ТРЕБАЛО ДА БУДЕ СМЕЊЕН И ПРОТИВ ЊЕГА ПОКРЕНУТА ТУЖБА ЗА ВЕЛЕИЗДАЈУ И ПРОТИВУСТАВНО ДЕЛОВАЊЕ...

Poslednja izmena od moderatora:
Dodik: Opcija koju treba razmotriti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je povodom ideje o podeli Kosova, da je to opcija koju treba razmotriti i postići konsenzus po tom pitanju u okviru Srbije.

Dodik je, kazao da treba naći najracionalnije rešenje za Kosovo i da to ne sme da bude tema o kojoj će se raspravljati decenijama.

"Ukoliko bi se došlo do situacije gde sever Kosova pripada Srbiji, i manastiri i druga područja gde žive Srbi dobili međunarodni status, to je opcija koju treba razmotriti i postići konsenzus o tome u Srbiji", naveo je Dodik.

On je, međutim, dodao da on nije deo pregovaračkog tima i da može da govori samo u svoje lično ime, a ne u ime vlasti.

B.92

Sta se ovaj Dodik trpa gde mu nije mesto ?

Poslednja izmena od moderatora:

Back