Kompot iz mašine za sudove bez konzervansa

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.825
117374977664f86847343b1674673110_w640.jpg


Kuvanje u sudomašini se smatra jednim od vidova pasterizacije, odnosno konzerviranja namirnica na temperaturama ispod 100 stepeni Celzijusa, a preporuka je kompot od breskvi.

Postupak za kompot iz sudomašine

Pripremiti dobro oprane tegle, poklopce i voće. Voće treba da bude ni prezrelo ni zeleno i bez ikakvih oštećenja - manje tačkice i tragove nagnječenja slobodno uklonite nožem sa zdravog mesa (ako su, recimo, u pitanju breskve ili kajsije). Potrebno je ukloniti koštice iz voća koje ga ima. Mada, po receptu, višnje, marele i trešnje mogu i sa košticama, jer su sitne. Čiste tegle puniti voćem u koje ste umešali šećer po želji. Breskvama staviti po dve supene kašike šećera na teglu, a marelama jer su kiselije po tri supene kašike. Voće ne puniti baš do samog vrha, ostaviti možda dva prsta do kraja tegle prazno, jer se tu sipa voda. Vodu puniti do samog vrha tegle, a pre zatvaranja kašikom blago pritisnuti voće kako biste proverili da li je upilo tečnosti koliko može i da eventualno istisnete vazduh ukoliko je negde ostao. Važno je da poklopci dobro dihtuju, da tokom kuvanja ne iscuri tečnost. Ako se desi da iscuri, ne sekirajte se, pojedite to voće odmah, ne čuvajte teglu, jer nije sigurno da će opstati.

Tegle poređati onako kako su najstabilnije, najčešće tako što će biti polegnute, ali nije bitno. Važno je da ostanu čitave u toku kuvanja. Sudomašinu uključiti na program s najvišom temperaturom, najčešće je to 75 stepeni, i za ovaj proces vam nam nikako nije potrebna tableta. Kada se proces završi, ne otvarati odmah sudomašinu, kao što to radite u slučaju pranja sudova. Ne, naprotiv, neka što duže ostane zatvorena da bi se postepeno hladila, ako je moguće i preko noći.

Vaš kompot je gotov. Samo odložite tegle na tamno i hladno mesto i čekajte zimu da biste se zasladili voćem.

Pojedine domaćice na ovaj način spremaju i kornišone (kisele krastavčiće). Proces je isti, samo što umesto šećera ide so, recimo zrnca korijandera po ukusu i sirće koje ne bi trebalo da bude jabukovo.

Jedina napomena je da jednom otvorenu teglu ne treba držati na sobnoj temperaturi, jer je bez ikakvih konzervanasa i vinobrana. Samo u frižideru ili - stomaku.
link
 

Back
Top