Kompletna Vlada Srbije prisustvovaće proslavi Dana Republike Srpske

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Goganović: Helez pokušao poniziti srpski narod​

1736328900764.png
BANJALUKA - Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Aleksandar Goganović izjavio je da medijskim istupima na najradosniji hrišćanski praznik Božić, ministar odbrane Zukan Helez pokazuje i dokazuje da nije dorastao da bude dio multietničkog sistema.

"Saopštenje je moglo biti objavljeno juče ili sutra, ali Helez ga je namjerno plasirao danas kako bi pokušao poniziti srpski narod sa obje strane Drine na Božić. Ipak, podsjetiću kolegu Heleza, da je on prolazni političar iz Federacije BiH, a Republika Srpska je trajna kategorija zagarantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Goganović u izjavi za Srnu povodom izjave Heleza da je odbio da izda saglasnost za prelet vojnog aviona ili helikoptera Srbije preko teritorije BiH 8. i 9. januara.

Goganović je naglasio da njegov Kabinet nije dao saglasnost na ovu Helezovu odluku i time je ministar prekršio Zakon o odbrani koji jasno definiše da ministar rukovodi Ministarstvom u saradnji sa zamjenicima ministra.

"Mogu samo još da potvrdim da će rukovodstvo Vlade Srbije prisustvovati 8. i 9. januara u Banjaluci na obilježavanju Dana Republike i to Helez neće i ne može spriječiti. Ujedno, koristim priliku da čestitam svim stanovnicima Srpske dan rođenja naše Republike. Neka nam je vječna Republika Srpska", poručio je Goganović.

Nezavisne novine

Siguran put za dobijanje besplatnog bombardovanja i osiromašenog uranijuma.
Pa to postoji sada, a bombardovanja nema. I Srbija, i Srpska i Crna Gora su državni entiteti koji postoje. Srpska i Crna Gora imaju srpsku vlast, Srbija doduše izdajničku. Ali u Srbiji se ne može sprovesti rasrbljavanje, tako da će izdržati izdajničku vlast.

Kakva je to srpska vlast u Crnoj Gori? U Crnoj Gori postoji crnogorska, NATO vlast, nikakva srbomanska tiranija i srpski svijet.
Veruj montenegrinima ako ne veruješ meni! :D

Danas:
Dobro jutro! Dvije naizgled sporedne vijesti podstakle su me da razmislim na temu tradicije. Ove tradicije koje se śetimo početkom januara. Kako su praznici na kojima smo se podigli postali generator mržnje i separatizma. Kako je tradicija u Crnoj Gori izjednačena sa srpstvom i sve ostalo iz nje išćerano.

Nema boljeg načina da širokom auditorijumu objasnite fenomene i procese u društvu nego da ih vežete za neka paradigmatična ponašanja određenih naizgled marginalnih aktera javne scene u društvu. Ja sam veliki fan društvenih mreža. I pored mnogih mana koje nosi ovaj haotičan prostor, društvene mreže su mjesto na kome nema tradicionalnih kuratora javne riječi. Lovaca u mutnom, raznih bezimenih urednika, vlasnika i direktora medija, koji iza zatvorenih vrata odlučuju ko može, a ko ne može biti u javnom prostoru. Društvene mreže su dale prostor i glas bezglasnima. Neki taj prostor koriste, za dobro neki za loše. U Crnoj Gori su mnogi u zadnjih desetak godina izgradili karijere na društvenim mrežama. Neki zaradili uhljebljenja, direktorske pozicije, a neki postali čak i ministri. Kad bolje razmislim, nisam siguran što će mi ovo “čak i ministri” jer je ta funkcija toliko devalvirala da će uskoro biti rijetko naći Crnogorca koji nije bio ministar.

Nego, da se vratimo na temu – jedan od takvih narodnih tribuna je Nebojša Babović, koji je krenuo kao građanski ekološki aktivista da bi na kraju završio kao ekstremni islamofob, antisemita i srpski nacionalista. Babović je imigrant iz Mostara. Bio je simpatizer DPS, SNP, Demokrata da bi na kraju završio u PES-u. Pominjem ga jer mi se pojavio na zidu na tviteru đe hvali premijera Spajića jer se ispravio od prošle godine kad je pravoslavni Božić čestitao latinicom, a sada ga je pravovjerno obilježio ćirilicom.

Ovaj momenat mi je pomogao da izoštrim tezu da su nam srpski nacionalisti u Crnoj Gori oteli prvo ćirilicu a onda i sedmojanuarsko slavljenje Božića. Ovaj praznik i ovo pismo, dio naše zajedničke tradicije, postalo je oružjem identitetske borbe. Ne postoji formula kojom se danas Crnogorac ili Crnogorka koji govore crnogorskim jezikom mogu dobro ośećati, na dan koji pogrešno zovemo pravoslavnim Božićem.

Vrijeme koje bi trebalo da je vrijeme mira i sklada, porodičnog okupljanja, slavlja i radosti, postalo je vremenom strijepnje od toga hoće li kakav junak u pjanom zanosu pripucati na povratnike u Srebrenicu, bačiti petardu u dvorište kakvog montenegrina itd. itd. Ćirilica, koja je naša baština i nasljeđe je postala oružje za proćerivanje “katoličke” latinice.

A naš javni servis Božić slavi kao srpski praznik. Osim srpskog pjevačkog društva i guslara srpskog nacionaliste i lidera Noćnih vukova, ja nisam vidio ništa crnogorsko na servisu svih građana Crne Gore. Tradicija nam je odjednom postala isključivo srpska. U Crnoj Gori u pravoslavlju nema mjesta za Crnogorce. Hvala crkvi Srbije.

Sav dekor ovog praznika je postao agresivan i nasilan. Od sad pa do 19. i plivanja za krst. Crna Gora je izgubila sebe. Svake godine je sve izraženije. Što god mislili o vladavini DPS-a, bar taj prostor je davao ljudima autonomiju i pravo na izbor. Sad je izbrisana granica između srpske crkve i crnogorske države.

Ne znam zašto, ali mi se taksisti koji se biju oko putnika stranaca na Badnji dan odlično uklapaju u ovaj pejsaž. Onima koji istinski vjeruju ostaje da se i ovog 25. decembra kao i onog od kojeg je prošlo dvije neđelje, sjete Hrista i njegovog primjera. Agnus dei a ne Noćni vuk. Da dočekaju polaznika, da skuvaju raštan i polome česnicu.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

https://www.cdm.me/kolumne/taksisti-i-nocni-vukovi/

A smeta mu iz daljine?
Verovatno misli da je i tamo na zapadu slaba platežna moć "zbog vlasti u Srbiji"...

Nek se reguje na njihov forum i nek optuži njihovu vlast (baś toliko nije hrabar) pa da vidi šta je demokratski službeno po IP adresi i SIM kartici
Ти ниси у Бања Луци?

Не да фирма слободан дан?

Back