Kompjuter ne prikazuje sliku na monitoru

1. otvoriš kućište
2. otkačiš hdd , optiku i slično , proveriš kako stoji ram u ležištu da li je skroz unutra
3. izvadiš bios bateriju na minut i vratiš
4. prikačiš samo monitor bez miša i tastature i upališ komp
5. ako dođe do podizanja i slike sve je ok , kačiš stavku po stavku i pališ komp sve dok se ili sve ne podigne ili usled neispravnog dela ne podigne i onda ćeš znati zašto ne radi , ako ne dođe do dizanja i slike onda je kvar u matčnoj , procesoru ili memoriji i nosi to u servis da utvrde šta je

Da li ti mozes da shvatis-moze da bude banalan problem loopam driver za graficku pa da ne da sliku u WIndows okruzenju ali ce mozda dati u BIOSU? U svakom slucaju nista ga ne kosta da PROBA! A ti jos jednom dokazujes koliko pojma nemas o racunarima.
Jesi ti ikada uključio neki računar? :super: A šta ti daje onu prvu 'crnu' sliku sa belim slovima? Da nije BIOS koji NEMA veze sa OS-drajverima! Ako zezaju drajveri, onda se eventualno može dogoditi da NAKON te PRVE 'crne' slike sa slovima dobiješ crnu sliku BEZ slova.....

Da li ti mozes da shvatis-moze da bude banalan problem loopam driver za graficku pa da ne da sliku u WIndows okruzenju ali ce mozda dati u BIOSU? U svakom slucaju nista ga ne kosta da PROBA! A ti jos jednom dokazujes koliko pojma nemas o racunarima.

Pa dao bi sliku onda u POST-u covece. Kad se podize racunar ne ide direktno u windows nego prvo radi test i to je prvo sto vidis na ekranu. Ako ne vidi POST ne vidi ni BIOS.

Stiskaj num lock,caps lock ili scroll lock na tastaturi. Ako se normalno pale i gase lampice,onda je problem u monitoru,ne dobija signal. Ali verovatno ti se ne pale lampice na tastaturi i ne reaguju kad stiskas ove tastere koje sam ti rekao,znaci da ne moze hardver da startuje zbog nekog hardverskog problema. Ja sam krecio pre 2 meseca,samo sam izneo kuciste u hodnik i vratio kasnije uvece,nije hteo da radi...:D I jbg,tako je to kad ima puno komponenata na ploci,lako se desi da se neki kabl izvuce,da se pomeri hladnjak od procesora,da ram memorija ili graficka kartica ispadne iz lezista kad se maticna ploca iskrivi jer si pritisnuo kuciste sa strane itd...svasta moze biti. Otvoris kuciste i izvadis sve ram memorije i graficku karticu,pa vratis. Ako opet nece,onda probas samo sa jednim ram modulom da upalis racunar,jedan po jedan modul.
Monitor je ispravan! Probali smo ga na laptop i baca sliku

Pa dao bi sliku onda u POST-u covece. Kad se podize racunar ne ide direktno u windows nego prvo radi test i to je prvo sto vidis na ekranu. Ako ne vidi POST ne vidi ni BIOS.
Istina.
U mom slučaju najpre animacija "EuP ready" ili Asrock zbog matične pa onda "Starting windows" :)

A na XP-u najpre © American megatrends , polovina kugle zemaljske i onda redom.. :)

Ali ne mora uvek...
Na laptopu prilikom paljenja samo pokaže crticu koja trepne par puta i odmah ide "Starting windows" . Ima i takvih slučajeva..

Poslednja izmena:
Istina.
U mom slučaju najpre animacija "EuP ready" ili Asrock zbog matične pa onda "Starting windows" :)

A na XP-u najpre © American megatrends , polovina kugle zemaljske i onda redom.. :)

Ali ne mora uvek...
Na laptopu prilikom paljenja samo pokaže crticu koja trepne par puta i odmah ide "Starting windows" . Ima i takvih slučajeva..
Mnogi BIOS-i imaju opciju 'Quick boot' pri čemu ne pokazuju sve one uvodne slike, objašnjenja koja tipka čemu služi itd....

Istina.

Ali ne mora uvek...
Probaj pre pojave tih crtica i za njihovo vreme prikazivanja da pritiskas F8 da bi usao u Safe Mod,pa da uradir Repair OS-a

Probaj pre pojave tih crtica i za njihovo vreme prikazivanja da pritiskas F8 da bi usao u Safe Mod,pa da uradir Repair OS-a
Po genijima je to nemoguce jer nema slike na ekranu... :hahaha::worth:Tu je krepa ili disk ili napajanje ili memorija zahebava ili je samo sistem otisao dodjavola. Evo posto para da bacimo da ce nesto od toga boto? Ni graficka ni monitor ni...K..ci palci

Imaš i te varijacije kada uz OnBoard grafiku imaš i PCIe grafiku! Na jednoj je na OB konektorima bila plastična pločica na kojoj je pisao: 'Do not Remove This'
Sad tek kužim da sam krivo napisao. Trebao sam napisati grafičku karticu, ovako ispada da sam dva puta napisao integrirana grafička. Mulac.
Zove mene dijete, spajala je komp, nema slike, crni ekran.. Jesi li ovo, jesi li ono, sve je... Dođem ja doma, kad ono uštekan kabal u integriranu grafičku, a ne u grafičku karticu... 😁

Poslednja izmena:
Šta će mi "repair" kad sve ove godine radi tako... Da ne zeznem nešto..
Pa ni PC sa Asrock-om ne iščitava kao ovaj što ima XP i American Megatrends..
Da vratis OS na predjasnje stanje,dok je bio kako treba.Tu ce ti ponuditi,ako se otvori i Recovery,pa izaberi datum kada je masina radila kako treba.Pokusas,nemas sta da izgubis.

Back