Komisija za utvrdjivaje istine o Srebrenici i Sarajevu

Цела 'бошњачка' нација је саучесник у великој лажи а понајвише сами Сребреничани који ћуте као муле а добро знају ко је и шта радио.

Naravno, sve se zna cak i imena zlocinaca ali njima na obraz, traziti svoju pravdu a negirati svoje zlocine je bolesno i neodgovorno.

Да поновим са друге теме битно за ову.
Много си говорио али опет се све своди на ону већ излизану мантру "ми смо добри а они су лоши момци" у коју волимо вјеровати. Све у свему,једнострана прича коју могу прогутати само они који су били временски или просторно (или обоје) далеко од догађаја о којима говоримо али не и они који су били непосредни учесници. Како то мислиш да не постоји ни један једини Србин који негира Сребреницу? Огромна маса Срба је негира. И све што смо даље од 1995. све више је таквих који искрено вјерују да су се муслимани тамо побили између себе, или да је било "само пар стотина" стријељаних, или да се уопште ништа тамо није десило, да је цијела прича измишљена само да би нас оцрнили и изазвали страну интервенцију итд. У такве глупости нове генерације сада слијепо вјерују а то је посљедица нашег дугогишњег прећуткивања и негирања. Ја не судим о томе да ли је то добро или лоше. Можда је и добро јер ето, нове генерације ће имати љепшу слику о нама како народу, али је далеко од истине. То је само што се тиче Сребренице а колико је још било појединачних злочина разних врста за те четири године о којима се никад неће говорити ни знати.
Разумијем ја шта ти хоћеш рећи. "Ако они неће да признају, ајде онда да и ми не признајемо јер нас и овако сви оптужују, па да још и сами себе не оцрњавамо". Али мени је та мантра досадила и смрди на јефтини патриотизам који ће још јако дуги низ година водити главну ријеч код нас. Зашто за промјену некада неби мало и моралисали?

- - - - - - - - - -

.

Легално је негирање "геноцида" јер "злочин" нико јавно не негира.Шта се ту све десило можда нећемо никада до краја сазнати.По информацијама које сам ја имао од локалног становништва (упознао сам неколико Срба из Сребренице и тих крајева) ,мржња Срба према муслиманима у тим крајевима је доведена на ниво турбо мржње.Сви али апсолутно сви имају неког у ужој и широј породици да је убијен од муслимана пре 1995.
У таквим ситуацијама емпатија према жртви непријатеља готово да не постоји.Да, ти људи јесу истраумирани и болесно мрзе, ране ће ко зна колико година остати отворене.При томе ја не заборављам да је то један од разлога зашто муслимани такође немају данас емпатију према српским жртвама и што их наше жртве не интересују.То је рат и последице рата.
Међутим ако желимо студиозно и озбиљно причати о "случају Сребреница" могли би данима о томе.
Како време промиче видимо да је овај споменик направљен са циљем да се "Сребреница феномен" прошири на ниво цијеле БИХ међутим Хаг је направио некакав компромис па се базирао само на Сребреницу,остала мјеста је изоставио јер је сматрао да нема довољно доказа да се остали градови укључе у термин "геноцид".
Зашто је ово битно?Сва данашња политика СДА и бошњака се врти око те приче.РС треба сатанизовати до мјере да нема право постојања јер је "шумска" и "геноцидна",није вођен грађански рат него агресија Срба и Србије на БИХ.Онда постављам легално питање да ли знате колико је Срба погинуло у овим наведеним градовима,дакле у питању је 13 општина.Ја вам гарантујем да је број приближан муслиманским жртвама.И онда долазимо до одговора проблема зашто негирање?Дакле без озбиљне објективне "без емоција анализе" рата у БИХ нема правог помирења.А статистика каже да су муслимани највише страдали у БИХ али треба узети у обзир да су ратовали са Хрватима,између себе (Бабини) и са Србима.Међутим ако се гледа укупан број становника и омјер страдалих не постоји дисбаланс који може потврдити фамозни геноцид,такође ако се гледа ниво СФРЈ опет добијемо суморно статистику да су на нивоу СФРЈ Срби највише страдали али опет сразмјерно броју становника.
Такође за озбиљну анализу рата у БИХ увјек морамо имати на уму ову реченицу:
Због суверене Босне ја бих жртвовао мир, а због мира у Босни не бих жртвовао суверену Босну.“
Алија Изетбеговић, 21. децембар 1991. године

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица током рада на Пројекту пописа и евидентирања српских жртава рата у БиХ у периоду 1991-1995. година документовао је смрт или нестанак 29.070 лица од чега 2.385 жена и 447 дјеце,
Републичка база података са 29 070 убијених Срба, од којих је чак 45 одсто живот изгубило 1992. године, садржи пет цјелина: документи, жртве, извршиоци, дјела и свједоци.То говори о интезитету и масовношћу рата на самом почетку.
38725330_2023828811251377_1558765733343657984_n.jpg

Вјероватно си у праву када кажеш да је са правне стране већ касно да нешто урадимо и побољшамо наш рејтинг. Прича о добрим и лошим момцима се већ зацементирала. Него, ми смо почели ову дискусију о сасвим другој ствари, о питању нашег признавања или непризнавања наших злочина. Ја тврдим да велика већина нашег народа, како у РС-у тако и у Србији, уопште не признаје да је било икаквог злочина с а наше стране, а они малобројни који и признају налазе оправдање (освета) а ти тврдиш супротно. Не вјерујем да не читаш разне портале , форуме, новине па да не знаш шта јавност мисли о том питању. Остави сад на страну муслимане и међународну заједницу. Јасно нам је шта они мисле и пта хоће. Али запто се ми међу собом лажемо и обмањујемо. Ђутимо, правимо се невјешти, чак ни између себе не разговарамо плашећи се да комшија не чује.

По мени случај Сребреница још није готов и треба радити на тоталном откривању чињеница без предрасуда.
Када се врши геноцид, онда се неселективно убијају сви припадници неке заједнице, а не остављају се у животу репродуктивно способне особе (жене и дјеца). Проглашавање злочина над Муслиманима геноцидом, директно се вријеђа спомен на око четири милијуна Јевреја настрадалих у Другом свјетском рату. Јер да су нацисти поступали као Срби поштедјевши жену, дјецу и старе особе, настрадало би мање од половице Јевреја.
Луис Мекензи, бивши командант мировних снага у БиХ је подсјетио је да су Муслимани под командом Насера Орића убили неколико хиљада српских цивила. За канадски лист "Глоуб енд мејл" оцијенио је "да у Сребреници 1995. године није побијено 8.000 Муслимана. Евиденција достављена Хашком трибуналу изазива озбиљну сумњу у овакву тврдњу.У тај број урачунато је и 5.000 оних који су се водили као нестали. Такођер, више од 2.000 тијела пронађено је у Сребреници и око Сребренице и међу њима су и жртве трогодишњих борби у тој области. Муслимански мушкарци и старији дјечаци су одвојени, а старци, жене и дјеца су пребацивани у правцу Тузле на безбједно. То је страшно, али исто тако треба рећи да ако неко жели да изврши геноцид, он неће дозволити женама и дјеци да оду.

Ево што о сребреничком злочину из 1995. мисли Кристоф Флиге, актуални судац Хашког трибунала. У интервјуу њемачком тједнику "Шпигел" изјавио је сљедеће:

Случај Караџић се односи на питање одговорности за масовно убијање, о чему се говори као о геноциду.

Међутим, стручњаци за међународно право су подијељени о томе да ли би се масакр у Сребреници могао дефинирати као геноцид. Ја себи постављам питање: да ли нам је израз геноцид потребан да би окарактеризирали такве злочине?

Требало би да уведемо нову дефиницију таквог злочина.

Можда би израз масовно убојство отклонио неке од тешкоћа с којима се суочавамо.

Карлос Мартинс Бранко, португалски војни званичник посвједочио је да је број жртава од 7.300 фалсифициран, да би био кориштен за пропагандне сврхе. Он је 1998. написао да "постоји мало сумње да је најмање 2.028 босанских Муслимана погинуло у борби с боље увјежбаном и боље командираном Војском РС у три године жестоког ратовања". Многа тијела, каже Бранко, налазила су се у зони града и прије пада Сребренице.

Из извјештаја високог комесара УН за људска права Хенрија Виленда који је послије петодневног испитивања избјеглица у Тузли (1995.) рекао: "Нисмо нашли никога ко је својим очима видео неки злочин."

О пометњи међу народом који се повлачио за 28. дивизијом Армије РБиХ из Сребренице, писао је и Џонатан Рупер из BBC: "И холандски мировни контингент и обавјештајни официри британских специјалних јединица САС, који су се налазили у граду кад је пао, били су свједоци огорчених борби између самих Муслимана у Сребреници кратко вријеме прије него што су Срби ушли. Такођер постоје извјештаји да је знатан број погинуо прелазећи минска поља која је њихова страна поставила.”

Филип Корвин, некадашњи високи функционер Уједињених нација и изасланик генералног секретара УН у Босни:

Ако је од 37.000 житеља Сребренице преживјело њих 35.500, онда је рачуница врло проста, открива Корвин. Ја и даље тврдим, наравно на основу чврстих доказа и прикупљеног материјала, да је цифра о 7.000 убијених Муслимана преувеличана и да она не може бити већа од 1.000 људи.
Кареманс, командант холандских снага у Сребреници, рекао је у једном интервјуу у Загребу 1995, да је понашање Срба у погледу сребреничке трагедије било донекле разумљиво, јер су Муслимани с њиховим нападима из Сребренице (1992-1993), до темеља спалили 192 српска села и побили његове становнике!

Едвард Херман, амерички професор објавио је, са својим сурадницима, књигу (2010.): "Сребреница, деконструкција једног виртуалног геноцида."

- Сами Муслимани из Сребренице дали су објашњења неочекиваног повлачења јаких снага 28. корпуса.

Ибран Мустафић, оснивач СДА у Сребреници и посланик у скупштини Федерације БиХ, у интервјуу 1996. године је рекао: "Сценарио за издају Сребренице је свјесно припремљен. У тај посао су умијешани босанско предсједништво и команда Армије". Он је нагласио да су напади из заштићене зоне били "свјесно давање повода српским снагама да нападну", а да су трагични сценарио направиле "личности које су у љето 1995. напустиле Сребреницу без огреботине".

Још већи скандал изазвало је свједочење Хакије Мехољића, некадашњег шефа полиције у Сребреници. Он је открио да је циљ повлачења 28. дивизије био срачунат да доведе до што већег броја жртава, да би се добио повод за НАТО интервенцију.

Ево још неких имена истакнутих јавних радника Запада који су настојали демистифицирати "сребренички геноцид":

Jared Israel, Sarah Standefer, Noam Chomsky, Rene Gremaux, Louis Dalmas, George Pumfrey, Abe de Vries, Jaques Verges, Max Sinclair.

Дакле колега није тачно да само Срби о томе причају.Истину треба до краја истражити а ја постављам ова два документарца као обавезну лектиру за све оне које интересује случај Сребреница и постављам јавно питање:
ЗАШТО ИЗ СРЕБРЕНИЦЕ-демилитиризоване УН зоне излазе војници са оружјем?
:eek:

Srebrenica - Izdani grad (A town betrayed)

Vlada Republike Srpske imenovala je danas članove međunarodnih i nezavisnih tela - Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina.

Istragu o Sarajevu vodiće Rafel Izraeli, a o Srebrenici Gideon Grajf

Znaci pitanje imena entiteta nemoze da se posstavlja dok pitanje validnosti presude o Genocidu moze. Neki dupli arsini...

Znaci pitanje imena entiteta nemoze da se posstavlja dok pitanje validnosti presude o Genocidu moze. Neki dupli arsini...
Зашто да не, све се може преиспитати. Поднесеш апелацију за промјену имена РС и то је то. :lol:

Само у твојој глави не_може.

Poslednja izmena:
Srđan Puhalo
Šizofrenija srpskog uma

Ako saosjećate sa stradanjima nevinih Bošnjaka i Hrvata zašto ne otkrijete grobove nestalih civila u prošlom ratu?

Nakon ubistva 49 muslimana u dvije džamije u gradu Krajstčerču na Novom Zelandu, društvene mreže u Bosni i Hercegovini su eksplodirale od komentara. Najveći broj ljudi je osudio taj zločin, ali Bošnjaci su to iskoristili da sebe prikažu kao žrtve, a Srbe kao ubice. Srbi su se upirali da dokažu da muzika koju je slušao ubica u autu i ispisana imena istorijskih ličnosti na puškama i okvirima za municiju nemaju veze sa njima, dok su Hrvati prilično nezainteresovano sve to pratili sa naučno- ustavnog skupa u Neumu.

Meni je posebno „za oko zapala“ ona grupa Srba koja je bezkompromisno osudila zločin u Krajstčerču i koja istovremeno poštuje lik i djelo prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i ostalih srpskih heroja.

Kako je moguće da istovremeno osuđuješ ubicu Brentona Taranta i poštuješ lik i (ne)djelo Radovana Karadžića, to mi nije jasno?

– Kako je moguće da si zgrožen ubistvom 49 muslimana u džamijama na Novom Zelandu, a nisi ubistvom preko 30.000 bošnjačkih i hrvatskih civila u Bosni i Hercegovini u posljednjem ratu?

– Kako je moguće da si zgrožen ubistvom 49 muslimana u džamijama u Novom Zelandu, a nikad nisi tražio da odgovaraju Srbi koji su porušili 534 džamije, oštetili 249 džamija, porušili 175 mesdžida i oštetili 41?

– Kako je moguće da si zgrožen ubistvom 49 muslimana u džamijama u Novom Zelandu, a ne smetaju ti sva odlikovanja i povelje kojima je odlikovan prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić?

Naravno ovaj spisak nelogičnosti bi mogao ići u nedogled, ali nema potrebe za tim.

Vratimo se našoj šizofreniji.

U nalaženju opravdanja za naša nedjela ova grupa je vrlo maštovita i rećiće vam:

– Da se u ratu gine.

– Da su i oni nas ubijali.

– Da su Bošnjaci i Hrvati prvi počeli, a mi se branili.

– Da su Bošnjaci i Hrvati sami sebe ubijali.

– Da bi bilo sve drugačije da Alija nije odbio Kutiljerov plan.

– Da Radovan Karadžić nije nikoga ubio, mada je je bio Vrhovni komandant Republike Srpske.

Opet se pitam kako je moguće da ne saosjećaju sa porodicama stradalih bošnjačkih i hrvatskih civila, sa kojima su bili rodbina, prijatelji, poznanici, radne kolege, a saosjećaju sa muslimanima iz Novog Zelanda?

Onda će oni reći da saosjećaju, ali zločini su individualni i za to mnogi Srbi i odgovarali pred mnogim sudovima.

Onda se nameće sljedeće pitanje, ako saosjećate sa stradanjima nevinih Bošnjaka i Hrvata zašto ne otkrijete grobove nestalih civila u prošlom ratu? Ako imaju empatiju prema ubijenim Bošnjacima i Hrvatima zašto Republike Srpska ne postavi obilježja na mjestima njihovog stradanja? Ako iz nekog razloga Republika Srpska ne može da izdvoji novac za memorijalizaciju tih stradanja, zašto se srpski ministiri, premijer ili predsjednik ne pojave na komemoracijama u Prijedoru, Višegradu, Foči ili Srebrenici?

Zašto?

A onda oni meni odgovore, a što ti Puhalo ne pišeš o srpskim žrtvama, pizdo plaćenička.

https://www.fokus.ba/fakttest/sizofrenija-srpskog-uma/1405881/

Srđan Puhalo:think:

Back