Komfor zona - zašto se predstavlja kao loša?

canavaro

Aktivan član
Poruka
1.311
Ee ovako, ja sam introvertna osoba, dakle ne volim previše da izlazim niti veliki krug prijatelja i slično. Nemam strah od ljudi idem često na koncerte i to, samo mi ne prija da imam previše prijatelja i ne otvaram se lako mahom. Često ljudi i po netu i uživo kažu kao, pa izađi malo iz komfor zone, izlazi više itd.
Zašto je to tako? Meni sasvim odgovara da budem u kući i čitam šta me zanima i imam svoj mir. Kada previše često izlazim ne osećam se ugodno. Zašto većina osuđuje introvertnost?
tvoj nick-name govori dovoljno o tebi! :dash:

Poruka
54.166
Introvertnost je normalan i prirodan deo ljudske ličnosti, kao i ekstrovertnost. Međutim, društvo često preferira ekstrovertne osobe i smatra ih kao "normalnijim" ili "socijalnijim". Ovo može dovesti do toga da introvertne osobe čuju kritike i savete da "izađu iz komfor zone" ili "izlaze više" jer se tako očekuje od njih da se ponašaju kao ekstroverti.

Introvertnost nije pogrešna ili loša stvar, već je to samo različit način na koji ljudi doživljavaju i interreaguju sa svetom. Introvertne osobe obično uživaju u samoći i imaju manje potrebe za socijalizacijom i društvenim kontaktima. To ne znači da ne vole društvo ili da su "stidljivi" ili "tihi".

Bitno je da se svaka osoba oseća ugodno u svom načinu života, bez obzira na to da li je introvertna ili ekstrovertna. Ukoliko se osoba oseća ugodno i zadovoljno sa svojom introvertnošću, nema razloga da se menja ili da se oseća krivom zbog toga.
Mi smo pokojnog komšiju koji je malo drugačije živeo zvali "šišmiš"

Tako je on živeo U BEOGRADU moliću lepo

Mimi95

Elita
Poruka
17.382
Ee ovako, ja sam introvertna osoba, dakle ne volim previše da izlazim niti veliki krug prijatelja i slično. Nemam strah od ljudi idem često na koncerte i to, samo mi ne prija da imam previše prijatelja i ne otvaram se lako mahom. Često ljudi i po netu i uživo kažu kao, pa izađi malo iz komfor zone, izlazi više itd.
Zašto je to tako? Meni sasvim odgovara da budem u kući i čitam šta me zanima i imam svoj mir. Kada previše često izlazim ne osećam se ugodno. Zašto većina osuđuje introvertnost?
И сам сам интроверт,тако да потпуно разумем тај осећај.
Довољан ми је само мали круг људи,и не свакодневно дружење.

Poruka
1.584
Ne mogu ja da dajem sud nikome,ali mislim momci da vi zapravo i niste introvertni,vec ,kao i vecina vasih vrsnjaka volite mreze,net,aplikacije...i to vam daje (pogresan)osecaj komfora,ugodnosti,lakoce...
Napolju je dzungla ali ne budi majmun,budi tarzan.Celog zivota imam par ljudi oko sebe,izlazio ne izlazio, pa nikada za sebe nisam pomislio da sam introvertan(morao sam da proverim kako se pise).Ne zamerite na iskrenosti.

Antihejter

Domaćin
Poruka
4.475
Ne mogu ja da dajem sud nikome,ali mislim momci da vi zapravo i niste introvertni,vec ,kao i vecina vasih vrsnjaka volite mreze,net,aplikacije...i to vam daje (pogresan)osecaj komfora,ugodnosti,lakoce...
Napolju je dzungla ali ne budi majmun,budi tarzan.Celog zivota imam par ljudi oko sebe,izlazio ne izlazio, pa nikada za sebe nisam pomislio da sam introvertan(morao sam da proverim kako se pise).Ne zamerite na iskrenosti.
👍👍👍👍👍

Smorisha

Buduća legenda
Poruka
37.310
Okej, ali može da bude problem i kod nalazaka devojaka i kod sazrevanja i razumevanja ljudi i društvenih tokova.

Путин012

Aktivan član
Poruka
1.570
Ne znam, premda retko sa kime ikada pišem, imam jednog druga i povremeno devojke i to je to, ne bih baš rekao da u mom slučaju imaš pravo...

Poruka
1.584
Ne znam, premda retko sa kime ikada pišem, imam jednog druga i povremeno devojke i to je to, ne bih baš rekao da u mom slučaju imaš pravo...
Ne znam ni ja,mozda ti saita jesi intro. ,ali sam zaista primetio kod par mladih ljudi isto razmisljanje.Evo,kad sam vec iskren,poslednjih 11 godina nemam ni jednog prijatelja(a kamoli naj boljeg),jednostavno sam se u neke razocarao,sa nekima postepeno smanjivao kontakt(kako to vec ide)....i evo me.
Imam brata,suprugu i istina dosta kolega,ali se ne zavaravam da smo prijatelji.U stanju sam da ne izadjem iz kuce po 2 dana,propustenih poziva 0,i poted svega toga srecan sam,zaista.Nisam introvertan.
Ok,ti si mladji covek,i nerazumno je da imas istu situaciju kao ja,ali nemoj da mislis da si drugaciji(na taj nacin).

Путин012

Aktivan član
Poruka
1.570
Ne znam ni ja,mozda ti saita jesi intro. ,ali sam zaista primetio kod par mladih ljudi isto razmisljanje.Evo,kad sam vec iskren,poslednjih 11 godina nemam ni jednog prijatelja(a kamoli naj boljeg),jednostavno sam se u neke razocarao,sa nekima postepeno smanjivao kontakt(kako to vec ide)....i evo me.
Imam brata,suprugu i istina dosta kolega,ali se ne zavaravam da smo prijatelji.U stanju sam da ne izadjem iz kuce po 2 dana,propustenih poziva 0,i poted svega toga srecan sam,zaista.Nisam introvertan.
Ok,ti si mladji covek,i nerazumno je da imas istu situaciju kao ja,ali nemoj da mislis da si drugaciji(na taj nacin).
Hah, ima momenata kada 2 meseca ne izađem iz kuće :)....
Tako da..
Pa dobro, imaš suprugu i brata, više nije ni potrebno :).
Kolege, čisto da osetiš da postoje ljudi oko tebe i dosta.
Da mlađi sam, nisam još ni čovek baš, još uvek sam nešto između klinca i čoveka hah, ali dobro! Dragoo mi je da si srećan, to je retko za čuti danass, ali prelepo je kad ipak čuješ da postoje ljudi koji uživaju☺️

Poruka
1.584
Hah, ima momenata kada 2 meseca ne izađem iz kuće :)....
Tako da..
Pa dobro, imaš suprugu i brata, više nije ni potrebno :).
Kolege, čisto da osetiš da postoje ljudi oko tebe i dosta.
Da mlađi sam, nisam još ni čovek baš, još uvek sam nešto između klinca i čoveka hah, ali dobro! Dragoo mi je da si srećan, to je retko za čuti danass, ali prelepo je kad ipak čuješ da postoje ljudi koji uživaju☺️
Pa dobro...ko je srecan a ko nije...to ti je vise do licnog ugla gledanja....sve je u glavi...Neko bi (u mojoj kozi) bio nesrecan.Vise sam srecan jer sam skroman,tako me naucili.Srecno.

AbsolutelyNotMan

Aktivan član
Poruka
1.628
Na ovo sam mislio.
Tacno u metu.
Zona komfora je dobra stvar, ali nije to pojam, ne izlazim.
👍

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
nikada mi se nije desilo da 2 meseca ne izađem iz kuće.. kada prođe par dana, već se osećam čudno posle kada izađem.
Možda tu treba trenirati da se imaju neke redovne obaveze, tipa svaki dan do prodavnice i slično. A boravak u prirodi?

Ja sam po svim testovima i ličnom iskustvu introvert. Ali mislim da to nema veze sa tim što pišeš.. o zoni komfora. Introverti samo vole da imaju vreme za sebe, ne prija im masa, ne uklapaju se u masu (osim možda koncerti i slični nepersonalizovani sadržaji). Takođe, imaju neku distancu prema ljudima, i samo par njih puštaju sebi blizu. To može i čovek koji svaki dan ide na posao i okružen je ljudima, ali je postavio život tako da ga to ne tangira mnogo, jer je napravio jasne GRANICE prema drugima. To može biti izazov nekome ko je često sam, što nema priliku da izgradi jasne granice drugih prema sebi, pa kasnije beži od ljudi u samoću. Ako se nauči, introvert može odlično funkcionisati i sa drugima. Recimo, na poslu me prihvataju kao osobu koja se bavi samo temom, bez ličnih odnosa. Postavila sam svoje granice i ljudi ih poštuju. Ukoliko ne bih imala iskustva, to je teško postići. U tom smislu, dobro je vežbati se sa ljudima. Da se ogugla pomalo, očvrsne i postavi jasan odnos prema svima koje srećemo. To bi bio jedan primer zašto se ne treba previše prepuštati samoći iako prija. Prija, ali život može doneti nove sadržaje na koje se treba na vreme navići, malo po malo.

Путин012

Aktivan član
Poruka
1.570
nikada mi se nije desilo da 2 meseca ne izađem iz kuće.. kada prođe par dana, već se osećam čudno posle kada izađem.
Možda tu treba trenirati da se imaju neke redovne obaveze, tipa svaki dan do prodavnice i slično. A boravak u prirodi?

Ja sam po svim testovima i ličnom iskustvu introvert. Ali mislim da to nema veze sa tim što pišeš.. o zoni komfora. Introverti samo vole da imaju vreme za sebe, ne prija im masa, ne uklapaju se u masu (osim možda koncerti i slični nepersonalizovani sadržaji). Takođe, imaju neku distancu prema ljudima, i samo par njih puštaju sebi blizu. To može i čovek koji svaki dan ide na posao i okružen je ljudima, ali je postavio život tako da ga to ne tangira mnogo, jer je napravio jasne GRANICE prema drugima. To može biti izazov nekome ko je često sam, što nema priliku da izgradi jasne granice drugih prema sebi, pa kasnije beži od ljudi u samoću. Ako se nauči, introvert može odlično funkcionisati i sa drugima. Recimo, na poslu me prihvataju kao osobu koja se bavi samo temom, bez ličnih odnosa. Postavila sam svoje granice i ljudi ih poštuju. Ukoliko ne bih imala iskustva, to je teško postići. U tom smislu, dobro je vežbati se sa ljudima. Da se ogugla pomalo, očvrsne i postavi jasan odnos prema svima koje srećemo. To bi bio jedan primer zašto se ne treba previše prepuštati samoći iako prija. Prija, ali život može doneti nove sadržaje na koje se treba na vreme navići, malo po malo.
Живим на селу, мени је двориште природа али то сматрам кућом..
Па оно, немам ја проблем на факултету са људима, само не волим да им будем близак, тако да разумем шта желиш рећи! Слажем се са већином ствари. Не знам, кад год сам бацио себе у ватру и покушао екстровертски живот осетио сам се ужасно.

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.785

Nisam cuo da iko osudjuje introvertnost.
Ona sama po sebi ne znaci nista, ali ako ide u paketu sa veoma niskim samopouzdanjem, onda moze biti ogromna kocnica za ostvarenje nekih jako bitnih stvari u zivotu.

Komforna zona nema nikakve veze sa introvertnoscu ili ekstrovertnoscu.
Ona je samo to sto jestr - komforna zona - skup pravila ponasanja i navika individue u kojima se oseca sigurno.

Komforna zona se preispituje kada postoji neki drugi problem.

Na primer, neko ne moze da izadje iz toksicne veze jer, iako je toksicna, to je navika, bar zna na cemu je (iako tu nema srece, ali nema ni nepoznatog).
To je znak da bi taj neko trebalo da iskorsci iz svoje zone komfora u nesigurno, i da raskine tu losu vezu.

Ili neko tavori na lose placenom poslu, gde je generalno nesrecan, ali opet ima kakvu-takvu siguricu. Isto primer straha od napustanja zone komfora.

Medjutim, ljudi cesto misle da je izlazak iz zone komfora vecan. Kao ono, jednom izadjes i to je to.

A nije. Izlazak iz zone komfora je prosirenje zone komfora. Kada se steknu iskustva u toj novoj zoni, onda se to prirduzuje onome sto vec imamo i zona je veca.

Moj stav je da svoju zonu komfora treba prosirivati, pogotovo dok je covek mladji, kako bi kasnije, u zrelom dobu, vise uzivao, imao vece samopouzdanje i generalno bio srecniji i zadovoljniji svojim zivotom.