Kome se obratiti najpre u Kanadi?

Ginola

Zainteresovan član
Poruka
188
Dugo vas citam i pratim posebno u zadnje vreme forum "Severna Amerika" ima dosta korisnih saveta i iskustava ljudi koji su prolazili trnovite puteve do Kanade.
Radi se o tome da smo moja zena i ja visoko obrazovani kadar, cak ona zadovoljava sve uslove Finance Manager a ja sam post graduated Mineral Processing, nakon apliciranja odobrili su nam slanje papira u roku 120 dana u Wienn sve po uputsvima iz Apendix-a sto mi i radimo i nije problem. Moje pitanje za savet je: Kome da se najpre obratimo u Kanadi ako nemamo nikoga od rodbine? Kome da se javimo za prvo vreme dok se barem malo ne snadjemo i ne stanemo na noge?

Molio bih vas da ako neko ima slicnih iskustava napise neki koristan savet. Unapred zahvalni!
 
Sigurno je da nisi sam ali je malo tesko davati takve informacije. Mislim da je najvaznije da najpre dobijete papire za iseljenje a onda ima vremena i za organizaciju celokupnog putovanja do zeljene destinacije. Ako sam dobro razumela, proces apliciranja je u toku i verovatno ste sigurni u povoljan ishod.

Ipak, da bi se odgovorilo na neka pitanja neophodno je neka postaviti i u suprotnom smeru:

1. Da li u planu vec postoji neko odrediste?
2. Da li ste spremni na prihvatanje poslova koji ne odgovaraju vasim strukama?
3. Imate li dece?

Od ovoga mnogo toga dalje zavisi. Preporuke su (osobito za pocetnike) neophodne za sve, novac se trosi nemerljivom brzinom, poteskoce oko jednostavnih stvari uobicajene ali...samo napred!
 
veliko hvala na tvom javljanju!

Nemamo dece, sigurni smo da idemo, prihvatamo poslove i izvan nasih struka i nemamo predrasuda da li smo neki visoko obrazovani ili ne, sa titulama ili tako nesto. Jednostavno zelimo da radimo i zaradimo i sto pre stanemo na noge. Stoje najvaznije, uporni smo i istrajni, pa svaki je pocetak tezak.
Veliko hvala jos jednom pa hajde ako ima sada jos preciznijih saveta, sve je dobro doslo...

Pozzz
 
Evo ovako...

Pitanje dece sam postavila iz razloga "ometajuceg faktora" premda ovo moze surovo i bezosecajno da zvuci ali to sigurno nije. Velicina uzetog stana zavisi od broja clanova porodice tako da u je vasem slucaju bachelor apartman ili jednosoban stan dovoljan za dvoje ljudi. Stan (prvi) je jako tesko uzeti bez preporuke (obzirom na nepostojanje kreditne istorije) a osobito u slucaju nemanja posla (tada skoro nemoguce, ukoliko se ne polozi garancija u vidu novcanog iznosa koji bi pokrio bar 6 meseci vase stanarine a nekada je i to nedovoljno). Pretpostavljam da je vasa destinacija vezana za Toronto, Vankuver, mozda Kalgari. Sto je grad veci to su i mogucnosti za nalazenje posla vece, premda je kriza izuzetna a nalazenje kvalitetnog posla jako, jako tesko. Kanadjani bez premisljanja menjaju mesto zivljenja u skladu sa blizinom posla (naravno i standardom) ali se neretko putuje i 200-300 km dnevno zbog istog. Nepreporucljivo i neracionalno. U nalazenju stana treba insistirati (iako ste bez dece) da kraj bude pristojan i siguran, blizu stanica javnog prevoza premda ne sumnjam da ce jedna od prvih stavki biti kupovina automobila (procedura dobijanja vozacke i saobracajne dozvole iziskuje vreme). Sledi administrativna procedura oko dobijanja kreditnih kartica i ostalih dokumenata neophodnih za svakodnevni zivot. Mnogo toga se zavrsava telefonom ili preko interneta ali u pocetku treba tapkati i ispred saltera.
Posao - ne cekati jedinstvene prilike, ne dopustiti da vreme izmice usled ponude nize placenih poslova koji ne odgovaraju strukama (ovo nije vreme izbora, osobito onima koji tek treba da upoznaju sistem), ne uporedjivati se sa drugima, pustiti "buvu" medju poznate i nepoznate da je posao neophodan (preporuke su najbitnije i one otvaraju sva vrata), dopustiti da se nepoznate navike, obicaji i pravila podvuku pod kozu, dati vremenu da se stvari vide objektivnim ocima. Napraviti dobar CV, ponuditi i agencijama za trazenje posla premda one uzimaju svoj procenat i obicno podrazumevaju poslove na odredjeno vreme.
Nisam odgovorila na glavno pitanje...kome se obratiti? Najbolje nekom sa svog govornog podrucja, ko bi mogao da unapred rezervise stan i da neka osnovna uputstva neophodna za svakodnevno funkcionisanje.
Ukoliko ima jos nekih pitanja, bicu voljna da odgovorim.
 
Hvala ti u svakom slucaju, jer si ti jedna od retkih osoba koja je voljan da da neki odgovor. U medjuvremenu sam sve ovo sto ti pricas i cuo, ali isto tako sam cuo da treba da se prijavimo u imigracionom na aerodromu, da prijavimo gde da zivimo. Medjutim na te neke rodbinske veze ne racunamo jos u startu, izjasnili su se samo oko dokumentacije da bi pomogli kao reda radi, ostalo da i ne pricam.
Imam jednog dobrog prijatelja u Alberti, pa je on jako voljan da nam pomogne za prva dva meseca i ostalo sve sto treba, pa me interesuje da li odmah u Imigracionom na aerodromu da kazemo da zelimo da putujemo za Albertu ili da ipak ostanemo u Torontu kako smo aplicirali inace. Bojim se da ako bi menjali destinaciju Toronto (inace tu smo naveli u aplikacijama) da bi nam ukinuli neke poene i tome slicno. Taj prijatelj bi nam sve omogucio oko dokumentacije i racuna, stana, poslova i td za pocetak.

Hvala jos jednom!
 
Apsolutno je nebitno gde cete otici nakon sletanja na aerodrom u Toronto. Mozete otici i na Newfoundland a poeni imaju vaznost samo do trenutka odlucivanja da li cete uopste biti primljeni u Kanadu. Prijava u imigracionom na aerodromu odnosi se na uzimanje licnih podataka (fotografisanje, uporedjivanje dokumenata, uzimanje potpisa, provera unetog novcanog fonda) kojim se potvrdjuje identitet i dobija informacija o vama, na osnovu cega se izradjuje PRC (Permanent Resident Card) koja se salje na kucnu adresu. Iz tog razloga je bitna adresa rodjaka ili bilo kog pouzdanog (makar vi i ne stanovali tamo) kod kojih ce doticni dokumenti otici (naravno to se moze i promeniti ukoliko kasnije nadjete svoj stan pa bi se onda putem interneta izvrsila i promena prijemne adrese).
Ukoliko se kao laksa mogucnost uzima pomoc prijatelja koji je spreman da se pozabavi pitanjem stana, nalazenja posla i ostalo, onda navodjenje Toronta kao pocetnog-krajnjeg odredista u imigracionom nije dobro u slucaju kraceg boravka u tom gradu. Dokumenta izvadjena u provinciji Ontario ne mogu vaziti u Alberti, odnosno ukoliko bi krace ostali u Torontu a potom natenane otisli na zapad, to bi uslovilo vadjenje nove dokumentacije usled preseljenja (to se prvenstveno odnosi na zdravstvenu i vozacku karticu, za PRC ne znam).
Nisam cak sigurna da uopste morate da sletite u Toronto, vec da je moguce obezbediti let direktno do onog mesta koje licno vama pruza vece sanse. Ukoliko takva pomoc postoji, oberucke je prihvatite, uskraticete sebi mnogo stresova i brige. Naravno, o svemu ovome je dobro raspitati se kod nekoga ko je skoro prosao kroz slicnu situaciju...valjda ima takvih koji mogu da daju barem informaciju. Uostalom, i na intervjuu je moguce postaviti ovakvo pitanje, s obrazlozenjem da se ukazala nova mogucnost u vezi nalazenja posla (rodjaci su ionako tek radi ubiranja bodova a ne sponzori koji garantuju vas boravak).
 
Hvala u svakom slucaju, tvoji komentari su mijako pomogli. Znam da je jako tesko i svaki pocetak je tezak, pa i da je kriza svuda, ali kada se bolje osvrnem, ovde je kriza od kada sam se rodio, znam da gore od '90-ih ne moze biti.
Spremicemo se dobro i za intervju pa idemo gde je bolje tj. najbolje :)

Hvala ti puno!

PS. pisem ako imam jos nevega nejasnog.
 

Back
Top