Quantcast

Kome je trebala "Srebrenica 1995 godine" i njene posledice?

Srboskizborim

Poznat
Poruka
8.789
potocari.gif


srebrenica-two-decades-after-the-genocide-876-body-image-1436530566-1.jpg


Srebrenica je priča o kojoj mnogi imaju "svoju istinu" ili tačnije "svoju verziju istine", Haški tribunal svoju verziju, Srbi svoju, Bošnjaci svoju i dr.

Nažalost "Srebrenica" je "matrica" na kojoj Bošnjaci grade svoj izrazito antisrpski "nacionalni identitet" u u kome svakog 11 jula u svojim molitvama ističu dobro poznatu rečenicu "Neka pravda bude osveta". Osveta? Jesam li dobro "čuo"? Strašno.

Srbi samorazumljivo poriču "narativ Srebrenice kao genocidnog projekta" , jer je kontra srpskog nacionalnog interesa da se takva "etiketa lepi srpskom narodu". Plus u toj "priči Srebrenica" nisu samo Srbi "učesnici" , gde je tu UN, gde bošnjačka politika "navlačenja" , i dr i dr.

Srebrenica je sve u svemu "veliki projekat" u kome su učestvovali svi, Ujedinjene Nacije, UNPROFOR, srpska nacionalna politika, bošnjačka nacionalna politika, srpska oružana sila, kao "izvršilac na terenu", UNPROFOR, kao "pomagač", bošnjačka oružana sila "koja nije učinila ništa na deblokadi ili olakšavanju prolaza razbijene i razasute vojne i civilne komponente nekadašnje "28 divizije" iz Srebrenice. Manje poznat segment "priče o Srebrenici" je da Tuzlanski korpus Alijine vojske "nije ispalio ni jedan dodatni metak, niti jednu granatu " u cilju "razbijanja obruča" tokom jula 1995 godine u kome se našla "28 divizija".

Sve u svemu "Srebrenica je nameštena i dogovorena priča" koja je u osnovi poslužila kao "alibi" NATO paktu, da izvrši udare na Vojsku Republike Srpske, a ista je bila i "povod" da se "dozvoli Hrvatskoj razbijanje Republike Srpske Krajine". Sve se jako brzo izdržavalo, nakon "Srebrenice". Dalje "Srebrenica" je bila izgovor NATO paktu i za operacije protiv Srbije 1999 godine.

Sve u svemu "svi na Srebrenici" na neki način "profitiraju", UN licemerno se kroz Haški tribunal postavlja kao "branilac pravde", Bošnjaci na "Srebrenici" vrše homogenizaciju bošnjačke nacije, plus za "Srebrenicu" dobili u zamenu srpske opštine oko Sarajeva, koje su Srbi potpisivanjem mirovnog sporazuma u Dejtonu prepustili Bošnjacima, radi "reintegracije Sarajeva", Srbi dobili teritorij Srebrenice u sastavu Republike Srpske , plus "ljute neprijatelje u Bošnjacima" zbog toga, iako u pogledu same vrednosti teritorije ista je neuporedivo slabijeg kvaliteta od teritorije naprimer samo jedne opštine Vogošća koju su Srbi 1996 godine napustili i prepustili Bošnjacima. Plus druge opštine oko Sarajeva?

Šta forumaši misle o ovome?
 
Poslednja izmena:

sasasta

Buduća legenda
Poruka
25.218

Srboskizborim

Poznat
Poruka
8.789
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=01&dd=04&nav_category=167&nav_id=1638011

Alija Izetbegović je tada od Bila Klintona tražio da se bombarduju srpski položaji. Predsednik SAD mu je poručio da može, ali da mu treba alibi, odnosno najmanje 5.000 žrtava", rekao je Dodik za Radio treleviziju RS

Nije rekao samo Dodik, rekao je isto i Hakija Meholjić, Ibran Mustafić i drugi. Isto piše i general Sefer Halilović u svojoj knjizi "Lukava strategija".
 

Tenkre

Buduća legenda
Poruka
25.265
Srebrenica i svi bosanski muslimani u ratu su trebali Hrvatima i Hrvatskoj,da bi srpska pažnja bila usmerena ka BiH.Kada je došlo do bombardovanja srpskih položaja i celokupne svetske histerije protiv Srba u celini,bilo je jasno da će se desiti nekakva "oluja" bez da iko trepne okom.Ostvarili su svoj san o proterivanju većine Srba i nezavisnoj i etnički čistoj državi.Za to im je najviše poslužilo njihovo cveće i topovsko meso.
 

3BEP

Veoma poznat
Poruka
10.446
Predstavljena studija Srebrenica – stvarnost i manipulacije
Na Međunarodnom sajmu knjiga 23.10.2019. promovisana studija Srebrenica – stvarnost i manipulacije.

Studiju su priredili Organizacija starješina Vojske RS, na čelu sa prof. dr Milovanom Milanovićem, Nezavisni univerzitet Banjaluka, Institut za istraživanje stradanja Srba u 20. vijeku iz Beograda. Te tri ustanove su u aprilu mjesecu održale Međunarodnu konferenciju Srebrenica – stvarnost i manipulacije koja je trajala dva dana i na kojoj je učestvovalo preko 52 autora i koautora sa 50 radova od kojih su značajan broj, preko 18 učesnika bili ljudi izvan prostora BiH i Republike Srpske.

Cilj je bio da se pokuša na naučno zasnovan način sagledati događanja u i oko Srebrenice. Zaključak koji je donesen glasi da se u Srebrenici nije dogodio genocid, da se dogodio zločin.

srebrenica-2.jpg


Prof. dr Milovan Milutinović je naveo da je prošle godine uputio prijedlog sa 42 teme svom ratnom komandantu generalu Mladiću u Haški tribunal, poslije nekih mjesec dana javio mu se telefonom.

– On mi je rekao da sam ja to previše ambiciozno zamislio. Nije bio siguran da li ću ja to moći izgurati. Na to sam mu odgovorio da mi se do sada ništa nije otelo. Skoro smo dobili od njega poruku da je detaljno pročitao studiju o Srebrenici, i da odaje priznanje svim autorima – naveo je Milutinović.

Milutinović je napomenuo da će studiju poslati svim značajnim obrazovnim institucijama i značajnim institutima na ovim prostorima.

– Ovo je iskren progovor o stvarnim događajima, u Srebrenici nije bilo genocida!

srebrenica-3.jpg


Rektor Nezavisnog univrziteta u Banjaluci prof. dr Zoran Kalinić navodi kao motiv njihovog uključivanja u ovaj projekat ideju da otvore jedan naučni prostor za dublja promišljanja i istraživanja o fenomenu Srebrenice.

– Još niko na ovim prostorima nije odgovorio na pitanje: „Zašto se desila Srebrenica?“ Ni ova konferencija nije odgovorila na to pitanje. I na tragu te dileme sugerišemo pukovniku Milutinoviću da nastavi istraživanje mogućih tema za nastavak rasprava na tu temu.

Kalinić je napomenuo da su Srbi dobili 1600 godina zatvora za raspad SFRJ.

– Niko o tome nije govorio. Beograd je trebao da drži ovu konferenciju, a ne Banjaluka. Kada dođemo do toga šta se tamo zaista desilo, a mnogo dilema ima. Volio bih da progovore oni koji ćute o tome, a ima ih mnogo u Beogradu, pa i ovdje u sali. Mnogo stranih vlada je imalo interesa da se Srebrenica desi i vi to svi dobro znate, mnogo službi je kreiralo scenarije – naveo je Kalinić.

srebrenica-4.jpg


Milivoje Ivanišević direktor Instituta za istraživanje stradanja Srba u 20. vijeku naveo je da slučaj Srebrenice prati od prvog dana. Prvi zločini kada su se dogodili bio je tamo, ušao je u Srebrenicu prije generala Mladića, a posljednju srpsku žrtvu je vidio u Srebrenici.

– Nisam završio posao vezan za istraživanje Srebrenice, završiću kada rasturimo onaj memorijalni centar i kada ga udaljimo. Ja sam ovdje predložio zaključke, nije mi jasno što nisu prihvaćeni, a imamo pravo, da ne mogu sa civilima da budu pokopani zločinci – naveo je Ivanišević.

srebrenica-5.jpg


Kada se priča o genocidu u Srebrenici, trebalo bi krenuti od toga šta je genocid, navodi advokat Branko Lukić. Taj zločin je propisan u Konvenciji o genocidu.

– Tribunal u Hagu se nije držao definicije genocida. Izvitoperio je i čak se sa tim hvali da su je popravili. Ako bismo išli logikom koju je Tribunal primenjivao došli bismo do toga da je moguće počiniti genocid u jednom domaćinstvu – rekao je Lukić.

– Imali smo priliku da dobijemo 54 izjave muslimanskih boraca, pripadnika 28. Divizije iz Srebrenice koji su se probijali kroz 100 kilometara teritorije koja je bila pod srpskom kontrolom. Prema tim izjavama, u borbama je poginulo 6.000 ljudi. Te izjave su oni davali bošnjačkim organima bezbjednosti. I to je zločin, nije smio da se ubije niko ko je zarobljen, ali nije genocid – rekao je Lukić.

srebrenica-6.jpg


Istraživajući Srebrenicu mnogo je više saznao, nego dok je bio u Srebrenici, naveo je general Petar Škrbić.

– Kada govorimo kada se Srebrenica desila, mislimo na 9. do 20. jul, a od 14. do 18. jula Ratko Mladić nije ni bio u Republici Srpskoj, to sam saznao u Hagu.

Da postoje paralelne Srebrenice tvrdi Petar Škrbić. Jedna stvarna i druga koja je stvorena u medijima.

– Ta koja je stvorena u medijima, nažalost, trajaće dugo. Zato je veliki značaj ovog djela, da se ta medijska slika o Srebrenici razbije.

srebrenica-7.jpg


Kako navodi Škrbić Naser Orić je imao veliki uticaj u Srebrenici, trgovao je i sa humanitarnom pomoći.

– Upozoravao je general Mladić da ne zloupotrebljavaju humanitarnu pomoć, jer će glavni štab biti prinuđen da zabrani konvojima da odlaze u Srebrenicu jer su na taj način dostavljali oružje – rekao je Škrbić.

Promociji je prisustvovao ministar rada i boračkih pitanja Republike Srpske Duško Milunović, sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić.

Nakon predstavljanja knjige, posjetioci su se uključivali u raspravu.

Knjiga je prevedena na engleski jezik, a planira se prevod i na druge svjetske jezike.

Novinar Srpskog kola

Dragana Bokun

https://ssr.org.rs/predstavljena-studija-srebrenica-stvarnost-i-manipulacije/?lang=lat
 

Cosmopolite

Legenda
Poruka
72.679
Pogledajte prilog 631853

Pogledajte prilog 631855

Srebrenica je priča o kojoj mnogi imaju "svoju istinu" ili tačnije "svoju verziju istine", Haški tribunal svoju verziju, Srbi svoju, Bošnjaci svoju i dr.

Nažalost "Srebrenica" je "matrica" na kojoj Bošnjaci grade svoj izrazito antisrpski "nacionalni identitet" u u kome svakog 11 jula u svojim molitvama ističu dobro poznatu rečenicu "Neka pravda bude osveta". Osveta? Jesam li dobro "čuo"? Strašno.

Srbi samorazumljivo poriču "narativ Srebrenice kao genocidnog projekta" , jer je kontra srpskog nacionalnog interesa da se takva "etiketa lepi srpskom narodu". Plus u toj "priči Srebrenica" nisu samo Srbi "učesnici" , gde je tu UN, gde bošnjačka politika "navlačenja" , i dr i dr.

Srebrenica je sve u svemu "veliki projekat" u kome su učestvovali svi, Ujedinjene Nacije, UNPROFOR, srpska nacionalna politika, bošnjačka nacionalna politika, srpska oružana sila, kao "izvršilac na terenu", UNPROFOR, kao "pomagač", bošnjačka oružana sila "koja nije učinila ništa na deblokadi ili olakšavanju prolaza razbijene i razasute vojne i civilne komponente nekadašnje "28 divizije" iz Srebrenice. Manje poznat segment "priče o Srebrenici" je da Tuzlanski korpus Alijine vojske "nije ispalio ni jedan dodatni metak, niti jednu granatu " u cilju "razbijanja obruča" tokom jula 1995 godine u kome se našla "28 divizija".

Sve u svemu "Srebrenica je nameštena i dogovorena priča" koja je u osnovi poslužila kao "alibi" NATO paktu, da izvrši udare na Vojsku Republike Srpske, a ista je bila i "povod" da se "dozvoli Hrvatskoj razbijanje Republike Srpske Krajine". Sve se jako brzo izdržavalo, nakon "Srebrenice". Dalje "Srebrenica" je bila izgovor NATO paktu i za operacije protiv Srbije 1999 godine.

Sve u svemu "svi na Srebrenici" na neki način "profitiraju", UN licemerno se kroz Haški tribunal postavlja kao "branilac pravde", Bošnjaci na "Srebrenici" vrše homogenizaciju bošnjačke nacije, plus za "Srebrenicu" dobili u zamenu srpske opštine oko Sarajeva, koje su Srbi potpisivanjem mirovnog sporazuma u Dejtonu prepustili Bošnjacima, radi "reintegracije Sarajeva", Srbi dobili teritorij Srebrenice u sastavu Republike Srpske , plus "ljute neprijatelje u Bošnjacima" zbog toga, iako u pogledu same vrednosti teritorije ista je neuporedivo slabijeg kvaliteta od teritorije naprimer samo jedne opštine Vogošća koju su Srbi 1996 godine napustili i prepustili Bošnjacima. Plus druge opštine oko Sarajeva?

Šta forumaši misle o ovome?
Bolje se zapitaj kome je trebao krvav raspad Jugoslavije ...

Srebrenica je samo delic ...
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.204
Došlo vreme za istinu o Srebrenici! Alija je tražio Klintonu bombardovanje Srba i to je i dobio!
Bosna i Hercegovina
04.01.2020.Beta

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da dokumenti britanske vlade o Srebrenici sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, pokazuju ispravnost politike Republike Srpske da se konačno utvrdi prava istina o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.

"Sve vreme to pričamo. Alija Izetbegović je tada od Bila Klintona tražio da se bombarduju srpski položaji. Predsednik SAD mu je poručio da može, ali da mu treba alibi, odnosno najmanje 5.000 žrtava", rekao je Dodik za RTRS.
2102995_profimedia0382967116-alija-klinton_ff.jpg


On je naveo da je istina da se "u Srebrenici desio zločin, ali ne samo nad Bošnjacima, već i Srbima".
"Mislim da je konačno došlo vreme, zbog same istine, koja mora biti objektivizovana, da konačno mirne glave utvrdimo šta se desilo u leto 1995. godine", kazao je Dodik.
"Činjenica da je vojno rukovodstvo muslimana izašlo iz Srebrenice i da je počelo provokacije te vrste, apsolutno govori o tvrdnji" rekao je Dodik u vezi sa navodima iz zvaničnog dokumenta Ministrastva odbrane Velike Britanije od 11. jula 1995. godine u kome se opisuju događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, te ističe da je napad na Srebrenicu isprovocirala bh. strana i da Pale nisu imale plan za osvajanja enklave.
Dodik je istakao i potrebu uspostavljanja međunarodne komisije koja će utvrdili stradanje Srba i Bošnjaka na tom prostoru.

"To što muslimani pokušavaju da isforsiraju tu vrstu priče o Srebrenici bez obzira na neke uspehe koje su imali u satanizaciji Srba, polako jenjava, imajući u vidu ovakve informacije" ocenio je Dodik.
 

Khal Drogo

Iskusan
Poruka
5.401
Овај лик који на српском форуму шири бошњачку пропаганду против Српске и олајава борце отаџбинског рата наставља затрпавати форум темама које су "зицер" поганим људима да мало лају и режее на Српску а и Србе ђутуре. Ако опет намећете ову тему, Сребреницу, намећете и да је све то почело 11.07.1995. (богами није, имали смо претходне 3 гидине стравичне покоље муслиманских хорди из енклаве Сребреница по околним српским селима), намећете бошњачку митоманију на српском форуму, да је мало јачег интелектуалног капацитета, вјеровао бих да то подмукло изокола протура "сребренизацију", но како је то глупо, ипак су његове несувисле теме резултат малоумности.

Иако јесте глупо то, колико му већ интелект допушта манипулише, интелектуалну ограниченост надокнађује пакошћу и лажима. Чуј, Сарајево замијењено у Дејтону за Сребреницу, која будалаштина. Пред почетак мировних преговора у Дејтону, Срби у БиХ су остварили почетну позицију за преговоре какву су остварили, и Сребреница и Српско Сарајево су на почетку преговора били под контролом ВРС, нема се ту шта мијеањати. И нису Срби препустили Сарајево, нити би то ико икад урадио, него је главни преговарач (нико за омјер никога не криви јер је омјер 51:49% био задат давно, више од пола године прије Дејтона) потезом пера предао комплетно Српско Сарајево (+ Илијаш и Хаџиће) а Муслимани који су 44 мјесеца кидисали у рату на српско Сарајево и ништа нису могли освојити су добили више него ли су се и у сну надали.
Сарајевским Србима који су у рату бранили и одбранили своје је учињена огромна неправда, наравно огромна штета због економске, политичке и симболичке важности Сарајева је учињена и Српској.
Та епизода, дејтонски преговори су једна прича, завршили су како су завршили. Истину о Сребреници знају они који хоће да знају, овима што шире бошњачку пропаганду и тако је бадава нешто објашњавати, нити са таквима има сврхе водити расправу.
 

Srboskizborim

Poznat
Poruka
8.789
Овај лик који на српском форуму шири бошњачку пропаганду против Српске и олајава борце отаџбинског рата наставља затрпавати форум темама које су "зицер" поганим људима да мало лају и режее на Српску а и Србе ђутуре.


Pročitaj uvodni post, ništa nije kontra Srba. Naprotiv u pitanju je svetska zavera, lukavo smišljen projekat u koju su Srbi naivno uleteli, koji je Srbe koštao Republike Srpske Krajine, 22 odsto teritorija Republike Srpske, bombardovanja Srbije 1999 godine, Kosova i Metohije i dr.

http://www.nspm.rs/hronika/zvanicni...ale-nisu-imale-plan-da-se-osvoji-enklava.html
 
Poslednja izmena:

Sta Ima Zemo

Primećen član
Poruka
907
Sve u svemu "Srebrenica je nameštena i dogovorena priča" koja je u osnovi poslužila kao "alibi" NATO paktu, da izvrši udare na Vojsku Republike Srpske, a ista je bila i "povod" da se "dozvoli Hrvatskoj razbijanje Republike Srpske Krajine".
Osobno sumnjam jer identično se dogodilo u WWII kada je bio još veći pokolj muslimana u Podrinju. Samo što nije bilo medija i prošlo je slabo zapaženo i nekažnjeno. Dakle postoji namjera koja se ponavlja, konačno i gen Mladić je namjeru javno pred TV kamerama objasnio.
 

Srboskizborim

Poznat
Poruka
8.789
Osobno sumnjam jer identično se dogodilo u WWII kada je bio još veći pokolj muslimana u Podrinju. Samo što nije bilo medija i prošlo je slabo zapaženo i nekažnjeno. Dakle postoji namjera koja se ponavlja, konačno i gen Mladić je namjeru javno pred TV kamerama objasnio.


Sve u svemu preskupu su cenu Srbi platili za Srebrenicu, posle se pokazalo, nije vredelo toga.
 

piciginx

Buduća legenda
Poruka
39.785
Srebrenica i svi bosanski muslimani u ratu su trebali Hrvatima i Hrvatskoj,da bi srpska pažnja bila usmerena ka BiH.Kada je došlo do bombardovanja srpskih položaja i celokupne svetske histerije protiv Srba u celini,bilo je jasno da će se desiti nekakva "oluja" bez da iko trepne okom.Ostvarili su svoj san o proterivanju većine Srba i nezavisnoj i etnički čistoj državi.Za to im je najviše poslužilo njihovo cveće i topovsko meso.
A Beara, Ratko i Raša su Hrvati?
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.