Kombuha gljiva

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
67.360
Ako se sećate davno je ova gljiva bila baš "popularna" i to ne zbog lekovitih svojstva već se delila (barem kod nas) iz razloga da kao donosi sreću? Ne sećam se...
Uglavnom i ja sam je dobila još u osnovnoj školi. Sećam se da je bila ljigava, da se držala u čaju i da smo je razdvajali i delili dalje.
Jel neko pio čaj od ove gljive? Imao je? Ima? Kakav ukus ima?

KOMBUHA-768x512.jpg

Za kombuhu se može reći da je jedan od eliksira zdravlja, vrsta leka za mnoge bolesti i dragoceno preventivno sredstvo koje nema nikakve kontraindikacije. Reč je o neobičnom kompleksu mikroorganizama kojeg čine kvasci i bakterije, a koji se gaji na zaslađenom čaju. Tokom fermentacije, na površini tečnosti stvara se želatinozna skrama, koja s vremenom postaje sve deblja. Nakon inkubacije od nekoliko dana, čaj promeni boju i ukus – postaje svetliji, aromatičan, gaziran od stvorenog ugljen-dioksida, i kiseliji.

Prilikom izučavanja zdravstvenih efekata koje kombuha ima, ustanovljeno je gotovo 30 njenih lekovitih dejstava na čovekov organizam. Ona je preventiva od nekih vrsta kancera, pomoć ženama u menopauzi, prirodan laksativ, značajna je u borbi protiv astme, kašlja i alergija, i blagotvorno
deluje na pravilan rad jetre i bubrega. Čaj od kombuhe rešava problem nesanice, daje više energije, snižava krvni pritisak, sagoreva masti, a mnogi ga koriste i za pravljenje obloga kojima se uklanjaju bradavice ili gljivice sa stopala. Kombuha poseduje prirodni antibiotski efekat, stoga nije preporučljivo da je konzumiraju trudnice.

Kombuha je sposobna da iz malog broja komponenata (šećer, voda, čaj) stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su: alkohol, ugljen-dioksid, glukoza i fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, biotin, folna kiselina, lecitin, i p-aminobenzoeva kiselina, vitamin C, L-mlečna kiselina, glukonska kiselina, glukuronska kiselina, voćne kiseline (sirćetna, vinska, oksalna, ćilibarna, limunska), usninska kiselina, neki enzimi, 14 amino-kiselina, biogeni amini (adenin, etanolamin, holin) i neki antibiotici. Najveći deo alkohola u kombuha napitku prelazi u sirćetnu kiselinu, koja potpomaže rast korisnih a istovremeno ometa rast štetnih bakterija, te se smatra supstancom koja deluje kao detoksikant, odnosno, može se reći da poseduje antibiotske osobine.

U kombuha napitku pronađene su aminokiseline alanin, asparaginska kiselina, izoleucin, glutaminska kiselina, leucin lizin, fenilalanin, serin, treonin, tirozin, valin, cistein i metionin. Prisustvo metionina u kombuha napitku veoma je bitno, jer on pomaže organizmu da se zaštiti
od zagađivača i teških metala, kao što su aluminijum i olovo, te deluje u sprečavanju razvoja raka. Čoveku je potrebno da unese osam esencijalnih amino-kiselina da bi mogao da opstane: metionin, leucin, izoleucin, valin, lizin, treonin, triptofan i fenilalanin. Za ostale, ljudski organizam je sposoban da pronađe metaboličku putanju u kojoj će se one sintetisati. Većina esencijalnih aminokiselina nalazi se u kombuha kulturi.

https://zivetizdravije.rs/lekovita-cajna-gljiva/
 
Nisam videla temu a ja je ne znam...ne bih pila...nekako mi i sam ukus caja deluje ljigavo kao i ta gljiva :sad2:
ma ko zna gde je tema sada, možda pogledam kasnije, ali ...

Za početak, pravilno je reći kombuča gde je ča ustvari čaj. Cela reč znači kiseli čaj (kao mi što kažemo kiselo mleko).

Piće je sasvim normalnog izgleda a ukus mu je kao gazirani sok sa dodatkom jabukovog sirćeta. Izuzetno je zdravo, kao što je i jogurt ili kefir, recimo, jer je probiotik.
 

Back
Top