Комбинаторика

Обилић

Elita
Poruka
15.369
Шта је лакше погодити
7 цифара на Лотоу
или председников број телефона
који такође има 7 цифара
али за разлику од лото комбинације
бројеви могу да се понављају ?

Занемарићемо позивни број ...

Шта је лакше погодити
7 цифара на Лотоу
који такође има 7 цифара

telefonski br se sastoji od max 10 cifara
loto idu od 1 - 39 (nas loto sistem)
39 - 7 = 32 broja koji mogu da se kombinuju bez ponavljanja
da sam los u matematici vidi se jasno
i logika mi je krzljava
i pre cu da gadjam loto broj nego broj nekog moodonje korisnije je
a mozda i bude neka lova
ako zovem moodonju mogu samo da zavrsim u tvorza
i da me optuze da smaram Acu i tako te neke cketine-3.14

:mrgreen:

Знате како полицајац учи дете негативне бројеве?

Каже. У аутобусу је било 3 путника.
На станици их изађе 5
На следећој треба да уђе њих двоје да би аутобус био празан.
Daj bre više sa tim glupim vicevima o policajcima. Ja sam se na kraju osnovne družio sa momcima koji su išli u Sremsku Kamenicu u školu i ljudisu kao i svi mi drugi. Naravno sad svi rade tamo u policiji.

Шта је лакше погодити
7 цифара на Лотоу
који такође има 7 цифара

Oba pogađanja su gubljenje vremena.

Oba pogađanja su gubljenje vremena.
Nisu pogađanja nego čista logika. Uzmimo na primer da postoje samo cifre 1 i 2. U prvom slučaju ako se cifre ne ponavljaju kao na lotou imaš mogućnost da napišeš samo brojeve 12 i 21, a u drugom slučaju ako se ponavljaju (broj telefona) imaš mogućnost da napišeš brojeve 11, 12, 21 i 22. Za veći broj cifara je razlika još mnogo veća.

Daj bre više sa tim glupim vicevima o policajcima. Ja sam se na kraju osnovne družio sa momcima koji su išli u Sremsku Kamenicu u školu i ljudisu kao i svi mi drugi. Naravno sad svi rade tamo u policiji.
Smešna forica. Sad dal policajac il Bosanac.
Ако ће да вас мотивише,
размишљајте о броју телефона неке лепотице 😇

Šta će mi broj telefona neke lepotice.
Nisu pogađanja nego čista logika. Uzmimo na primer da postoje samo cifre 1 i 2. U prvom slučaju ako se cifre ne ponavljaju kao na lotou imaš mogućnost da napišeš samo brojeve 12 i 21, a u drugom slučaju ako se ponavljaju (broj telefona) imaš mogućnost da napišeš brojeve 11, 12, 21 i 22. Za veći broj cifara je razlika još mnogo veća.
Nije dobra logika. U tvom primeru izvlačiš oba od 2, a u lotou 7 od 39.

Шта је лакше погодити
7 цифара на Лотоу
који такође има 7 цифара

Bice da ti malo matematika skripi - brojevi i cifre su razliciti pojmovi.

Нема ту логике господине мој.
У питању су две различите ствари.
Код лотоа имате комбинације без понавања јер није битан редослед изабраних бројева и нису сви елементи скупа изабрани али се изабрани бројеви не могу поновити..
Код броја телефона имате варијације са понављањем јер је битан редослед изабраних елемената а нису сви елементи скупа изабрани и могу се изабрани елементи понављати.

Кад израчунате обе рачунице добијате тачно шта је вероватније..

Али код броја телефона имате и потребу да нађете и мрежу што додатно увећава број варијација јер се више не ради о 7 веч 8 бројева.

Poslednja izmena:

Ja skoro da ne znam ljude duhovitije i inteligentnije (respektivno) od policajaca. Ono što smeta je sila koju imaju, pa uvek ostaje gorak ukus od njihovih šala i pameti ...

нису сви елементи скупа изабрани
Ovako nešto sam mu i ja rekla.
Код броја телефона имате варијације са понављањем јер је битан поредак изабраних елемената а нису сви елементи скупа изабрани и могу се изабрани елементи понављати.
Sad ga zbunjuješ, jer je to već primenio.

Treba pažljivije obratiti pažnju na reči đaka i ispraviti ga samo tamo gde greši, a ne očitati mu celu lekciju iznova. ;)

Шта је лакше погодити
7 цифара на Лотоу
који такође има 7 цифара

Al loto biras 1 od 37 a u brojevima imas fiksno, tj 0-9
Dakle 10^7 dakle 1 u 10miliona da pogodis broj ( recimo )

Dok loto 39! od 7 / (7!) ( mislim da se tako pise ) dakle 77,519,922,480 / 5040 = 15,380,937

Kod brojeva telefona svaki od brojeva može da se izabere na 10 načina i zato je ukupan broj mogućnosti 10•10•10•10•10•10•10=10 miliona.
Kod lotoa je malo drugačije: za prvi broj ima 39 mogućnosti, za drugi broj ostaje 38, za treći 37 ... i za sedmi broj 33 mogućnosti. Dakle, 39•38•37•36•35•34•33=77.519.922.480 mogućnosti. Kako nije bitan redosled tih izabranih 7 brojeva (koji god bili), a broj njihovih različitih redosleda je 7!, to se onaj gornji broj podeli sa 7! i dobije 15.380.937.

Kod brojeva telefona svaki od brojeva može da se izabere na 10 načina i zato je ukupan broj mogućnosti 10•10•10•10•10•10•10=10 miliona.
Kod lotoa je malo drugačije: za prvi broj ima 39 mogućnosti, za drugi broj ostaje 38, za treći 37 ... i za sedmi broj 33 mogućnosti. Dakle, 39•38•37•36•35•34•33=77.519.922.480 mogućnosti. Kako nije bitan redosled tih izabranih 7 brojeva (koji god bili), a broj njihovih različitih redosleda je 7!, to se onaj gornji broj podeli sa 7! i dobije 15.380.937.

Ne samo da si tačno odgovorio, već i lako razumljivo.
Jedino mi nije jasno zašto si na kraju delio sa 7! ?

Back