Kom Bogu se molio Isus Hrist?

Ko je Isusov Bog

• Baal

glasova: 0 0,0%
  • Oziris

glasova: 1 11,1%
  • Zevs

• Apolon

• Sotona

• Rimski Cezar

• Jehova

glasova: 8 88,9%

• Ukupno glasova
    9

ris_belgrade

Zainteresovan član
Poruka
149
Biblija nam lepo govori da se isus Hrist uvek molio svom Bogu i da je narod takodje poucavao da se moli njegovom Bogu.
Matej, glava 27
46 A oko devetog sata povika Isus glasno govoreći: Ili! Ili! Lama savahtani? To jest: Bože moj! Bože moj! Zašto si me ostavio?

Bože moj! Bože moj! Zašto si me ostavio?
"Elohi, elohi, lama sabahtani!" Ovo sam zapamtio ima nekoliko godina. Toliko me je fasciniralo šta je on tu stvarno izgovorio na svom jeziku. E sad da li se baš izgovara ovako ili onako, da li je Sabahtani sa i li bez 'h' ko bi to znao. Uglavnom kad su nam to preveli mogli su da prevedu i njegovo ime jer Isus je leopo moglo da se prevede kao Spasoje.

"Elohi, elohi, lama sabahtani!" Ovo sam zapamtio ima nekoliko godina. Toliko me je fasciniralo šta je on tu stvarno izgovorio na svom jeziku. E sad da li se baš izgovara ovako ili onako, da li je Sabahtani sa i li bez 'h' ko bi to znao. Uglavnom kad su nam to preveli mogli su da prevedu i njegovo ime jer Isus je leopo moglo da se prevede kao Spasoje.
  1. pa stvar je u tome sto nam nisu preveli, nego ostavili original na aramejskom
  2. mesija znaci pomazanik, a ne spasitelj Mesija (hebrejski mashiach ili mosijah) doslovno znači pomazanik ili izabranik, označavajući osobu (kralja, proroka, svećenika) posvećenu za posebnu Božju ulogu izlijevanjem ulja. Grčki ekvivalent je Christos
  3. autor teme je jasno jehovin svedok, ili nesto slicno
to sto ti citiras ELOHI, ELI, to je jasno El Elyon (meaning "God Most High") is generally understood in theological terms as a title for the supreme God, often identified as the Father of Jesus in the New Testament, notably when demons call Jesus the "Son of the Most High God". While some scholars explore ancient, complex interpretations suggesting a distinction, within mainstream Christian theology, El Elyon is the Sovereign God and Father.
Ili=Ilija Gromovnik. Ne čudi. jer je Isus bio srbin.
da zove Iliju im se ucinilo, jer jasno njegovo ime slicno zvuci, kao ovo iznad sto sam naveo
E sad da li se baš izgovara ovako ili onako,
moze ELI, ELOI, a moze i ILI, arapi kazu ALA[H], a jehovinim svedocima ne veruj, da je ilijahu, koje je ime ilije, Isusu su se zapravo rugali da zove Iliju

Poslednja izmena:
a ko je uopste postavio to pitanje? jehove? pa ja cu im unistiti tog jehovu, pa nam nece spamovati teme.Ionako je nepomjanik, ne pominje se u nasim biblijima, ne zarezujemo ga uopste, kao da ne postoji
Ime Jehova u Bibliji
predstavlja lično ime Boga, koje se u izvornom hebrejskom tekstu pojavljuje preko 7.000 puta u obliku tetragramatona (יהוה - YHWH)
https://www.google.com/search?q=jeh...g8YJo8O4sdwemjLBtHw1iYXImKDWw8as&aep=10&ntc=1

To sto su prepisivaci i prevodioci lose uradili posao ne znaci da ne postoji u izvornom tekstu.

To sto su prepisivaci i prevodioci lose uradili posao ne znaci da ne postoji u izvornom tekstu.
narativ onih koji su navodno zaboravili kako se to bozije ime izgovara; kako nisu svoja imena zaboravili?
i zar se ne bi Isus setio tog imena? i On ga zaboravio?
jedino ako cemo da verujemo u bajke
Ime Jehova u Bibliji
cak mu se i jehovini svedoci rugaju, ako pogledamo u kakvo drustvo ga stavi ovaj ris-bg, da glasamo

Мали додатак, чита се Јахве, не Јехова.
a kako mi to znamo ako ga ni Isus ni judeohriscani nisu izgovarali, ne pomenuse ga nepomenika?
ja od kada sam "procitao" do kraja tog jehvu/jahovu, citam ga kako mi dune, eto 2 primera sam naveo, za frljanje sa njim, koje takodje ima osnova
ej, kao da je bitno kako se cita, a ne koga predstavlja, pominjemo li ga uopste, naglas? a "procitali" smo ga bar neki, koji nismo kukavci

Poslednja izmena:
a kako mi to znamo ako ga ni Isus ni judeohriscani nisu izgovarali,
Знамо одлично. Питај неког ко познаје јеврејски језик.
Писали смо више пута о томе на форуму.
Чуди ме како ти је промакло.

https://www.britannica.com/topic/Yahweh

The Masoretes, who from about the 6th to the 10th century ce worked to reproduce the original text of the Hebrew Bible, added to “YHWH” the vowel signs of the Hebrew words Adonai or Elohim. Latin-speaking Christian scholars replaced the Y (which does not exist in Latin) with an I or a J (the latter of which exists in Latin as a variant form of I). Thus, the tetragrammaton became the artificial Latinized name Jehovah (JeHoWaH). As the use of the name spread throughout medieval Europe, the initial letter J was pronounced according to the local vernacular language rather than Latin.
Although Christian scholars after the Renaissance and Reformation periods used the term Jehovah for YHWH, in the 19th and 20th centuries biblical scholars again began to use the form Yahweh. Early Christian writers, such as St. Clement of Alexandria in the 2nd century, had used a form like Yahweh, and this pronunciation of the tetragrammaton was never really lost. Many Greek transcriptions also indicated that YHWH should be pronounced Yahweh.

Знамо одлично. Питај неког ко познаје јеврејски језик.
Писали смо више пута о томе на форуму.
Чуди ме како ти је промакло.
ma nije mi promaklo, nego verujete u bajke The Masoretes, who from about the 6th to the 10th century
artificial Latinized name Jehovah (JeHoWaH).
dobro, ovo je jasno, ali na bazi njihove greske, ne znaci da smo mi u pravu
Early Christian writers, such as St. Clement of Alexandria in the 2nd century, had used a form like Yahweh, and this pronunciation of the tetragrammaton was never really lost. Many Greek transcriptions also indicated that YHWH should be pronounced Yahweh.
i ja te sada pitam, kako su nam oni svedoci? zasto bi njima verovali, a nekako je moralo biti transkribovano? jel imamo negde da su se hriscani ili sam Hristos molili jahvi? - to bi bio dokaz, a ovo sve je samo naknadna pamet

zasto u jevandjelju pise da kaze ELI, zasto samo ne ubacise taj tetragramaton? ISUS GA NIJE UZEO U USTA, ni hriscani potom, eto zato ga niko nije ni ubacio.
Although Christian scholars after the Renaissance and Reformation periods used the term Jehovah for YHWH, in the 19th and 20th centuries biblical scholars again began to use the form Yahweh.
nevalidna logika, jer ako su ovi u 19. veku pogresili onda sta: ako nie b, onda je a? binarna logika, nule i jedinice, ali sta ako sistem nije tako koncipiran?

ili ajde sad verujemo tebi i tvojim autoritetima: i sta cemo sad, hocemo li da se molimo jahvi, sad kada znamo kako se izgovara?

Poslednja izmena:
Ја сам питао професоре јеврејског а ти очигледно ниси.
Ти очигледно не можеш да схватиш да ниси у праву
budi ti 100% u pravu, recimo da jesi, pa i ISUS ime ne izgovaramo svi isto, nego neko ima priblizniji,tacniji izgovor, a neko manje tacan, jel tako? tako je.
poenta je da se ISUSU molimo svi, a JAHVI tek poneko? - TO TE JA PITAM, GDE TI SPADAS

JEL CUJES TI SEBE? kao kada bi se raspravljali ko je vise, a ko manje u pravu jesus, isus, jezus itd
budi ti u pravu, ali kome se molis, to mene zanima, jel kazes ikada jahvo boze/oce moj? eto to me zanima, ako smes da mi odgovoris

kada se molimo sa Oce nas, na koga referisemo, na jahvu, ili na
El Elyon (meaning "God Most High") is generally understood in theological terms as a title for the supreme God, often identified as the Father of Jesus in the New Testament, notably when demons call Jesus the "Son of the Most High God". While some scholars explore ancient, complex interpretations suggesting a distinction, within mainstream Christian theology, El Elyon is the Sovereign God and Father.
da je isto, pa ne bi pisalo

• Razdeoba baštine: U stihu se kaže: "Kad Višnji davaše baštinu narodima, kad razdeljivaše sinove Ademove (ljudske), postavi međe narodima po broju sinova Izrailjevih".
e, i sta pise dalje?

pise da je tada jahvi pripao samo izrael, a to znaci da je on samo jedan od bastinika, a da je Otac nas nebeski Svevisnji, a ne taj jahva koji je izraelski nacioni ratnicki bog postao u jednom istorijskom momentu
Ovaj stih se najčešće odnosi na reči iz
Pete knjige Mojsijeve (Ponovljeni zakon) 32:8
,
  • Značenje izraza "Višnji" (Elyon): Ovde se Bog naziva El Elion, što naglašava Njegovu ulogu kao Vrhovnog Vladara koji deli zemlju i postavlja granice svim narodima.
U kontekstu Ponovljenog zakona 32:8-9, ime Jahve (Gospod) pojavljuje se odmah u sledećem stihu kako bi se napravila ključna razlika u podeli:
  • Jahve kao baštinik: Dok su ostali narodi (prema starijim prevodima poput Septuaginte) dodeljeni "sinovima Božijim" (anđelima/glasnicima), stih 9 naglašava: "Jer je udeo Gospodnji (Jahve) narod njegov, Jakov je uže dostojanja njegova".
  • Direktna uprava: Suština je u tome da Jahve nije prepustio Izrael nijednom posredniku. Dok nad drugim narodima vladaju "nebeske sile", Bog lično preuzima ulogu kralja nad Jakovljevim potomstvom.
  • El Elion vs. Jahve: U biblijskoj nauci, poput analiza na portalu The Torah, često se raspravlja da li se u ovom drevnom tekstu El Elion (Svevišnji) posmatra kao vrhovni autoritet koji deli zemlju, dok je Jahve (Bog Izraela) taj koji dobija svoj specifičan udeo.
naravno za mene Gospod NIJE jahve, samo sam prekopirao da se vidi kako se razmislja, a da je to naknadna pamet gospod-adonai-jahve to je ria vec dao ej od 6-10 veka?
The Masoretes, who from about the 6th to the 10th century ce worked to reproduce the original text of the Hebrew Bible, added to “YHWH” the vowel signs of the Hebrew words Adonai or Elohim.

i onda bi bilo JAHOVA, ili JEHOVI, opet nemas jahvu, ali recimo samo da si ti u pravu, molis li se jahvi? jel taj nepomenik jahva Gospod KAKO KAZU? za mene nije.

Poslednja izmena:
Нема ја или ти. Ако тражимо истинит податак, тражимо га без обзира шта мислим ја или ти.
za ime ISUS, svako ga izgovara kako mu maternji jezik nalaze, nema istinitog podatka, vec kako kome "lezi", poenta je da ga koristimo, a jahvu, recimo da si dosao do istinitog podatka, i sta sad, jel ga koristis, jel se molis jahvi? jel ga pominjes, a za mene jasno rekoh da je nepomenik, nepomjanik, sto je i razlog zasto ga nema u nasim prevodima biblije, a mazoretska naknadna pamet od 6-10 veka mi je poznata, dakako je bila poznata i sinodskoj komijisi koja stoji iza naseg prevoda, samo ubaci te samoglasnike iz Adonai sta dobijas? jAhOvA, a ne jahve, TAKO DA NIKO OD VAS NIJE U PRAVU, MLATITE PRAZNU SLAMU dok vam ne umlatim tog jhvh genocidasa, kao boga rata
Ja jos jedino da ti crtam.
Elohi, elohi, lama sabahtani!" Ovo sam zapamtio ima nekoliko godina.
za tebe sam i pisao/kopirao na ovoj temi, jer volis da naucis, ove ostale vec znam kako disu

Poslednja izmena:
Почели смо тетраграматону и правилном изговарању.
a zavrsavamo sa lousy excuses? tj. bednim izgovorima?

poceli smo, kako naslov kaze KOM BOGU se Isus molio, i ja sam postavio da se vidi da postoji SVEVISNJI, VISNJI, a postoji i taj JHVH, koji bi da se umulja na prevaru, a koga mi prosto ignorisemo u nasim molitvama, u nasim prevodima biblije itd, pa Hristos ga je izignorisao.
El Elion vs. Jahve: U biblijskoj nauci, poput analiza na portalu The Torah, često se raspravlja da li se u ovom drevnom tekstu El Elion (Svevišnji) posmatra kao vrhovni autoritet koji deli zemlju, dok je Jahve (Bog Izraela) taj koji dobija svoj specifičan udeo.
kome se molimo kada kazemo OCE NAS? IMENUJ GA.

Biblija nam lepo govori da se isus Hrist uvek molio svom Bogu i da je narod takodje poucavao da se moli njegovom Bogu.
Matej, glava 27
46 A oko devetog sata povika Isus glasno govoreći: Ili! Ili! Lama savahtani? To jest: Bože moj! Bože moj! Zašto si me ostavio?
Pa zasto onda u opcijama za glasanje navede sve lazne bogove, a izostavi Onoga kome se zaista molio, a jos citiras: ILI, ILI? Molio se Svevisnjem, originalno se kaze IL ILION, a pise EL ELION, pa su mu se zato i rugali da doziva Iliju.

Ко мења тему. Ја или ти ?
tebi se malo dozvolilo da iskocis iz teme, pa se onda vracamo na temu
Што питаш мене кад ти се мења тема
meni se ne menja: "kom Bogu" - je pitanje. i ja jasno odgovaram na temu, samo je prevara sto nije ponudjen i moj odgovor za glasanje a ti se bojis da se izjasnis
Ime se ne prevodi, jasno je da je ILI onaj kome se treba moliti
Ko je uopste nazvao to bice bog?
Bog je noviji naziv, izmisljotina
bog, god, gog, pusti sada jezike, tema je trebala da bude o Svevisnjem versus ovome kome se klanjaju jehovini svedoci, koji tamo pravi genocid palestincima, sad je ispalo da je cifra 70 hiljada prava, da nisu lagali

Back