Kolonija termita stara 4000 godina u šumama severoistočnog Brazila veća je od Velike Britanije

Sensei

Master
Moderator
Poruka
70.681
Kolonija termita stara 4000 godina u šumama severoistočnog Brazila veća je od Velike Britanije. Zauzima 230.000 kvadratnih kilometara i ima 200 miliona humki.

Humke, koje su lako vidljive na Google Earth-u, nisu gnezda. Umesto toga, oni su rezultat sporog i postojanog iskopavanja mreže međusobno povezanih podzemnih tunela.

Aktivnosti termita tokom hiljada godina dovele su do ogromnih količina zemlje taložene u približno 200 miliona gomila u obliku konusa, od kojih je svaka visoka oko 2,5 metara i široka 9 metara.

1715837288843.png
 
Naučnici su takođe bili iznenađeni kada su dobili rezultate radioaktivnog datiranja 11 humki. Najmlađa je imala oko 690 godina. Najstarija je bila stara najmanje 3.820 godina, po starosti blizu velikih piramida u Gizi u Egiptu.

Naučnici takođe procenjuju da su termiti za izgradnju 200 miliona humaka iskopali 2,4 kubne milje zemlje – zapreminu koja je jednaka oko 4.000 velikih piramida u Gizi. To je „najveći poznati primer inženjeringa ekosistema od strane jedne vrste insekata“, pišu naučnici.
 
Ali presecajući neke od humki, naučnici su pronašli samo jednu centralnu cev koja je vodila do vrha, i nikada nisu naišli na gnezda.

Ove humke nisu bile ventilacione strukture, već jednostavno gomile zemlje. Kako su termiti iskopali mrežu tunela, trebalo im je negde da odbace iskopanu zemlju.

To bi takođe moglo objasniti pravilan razmak između humki. Kada su stavili termite iz jedne humke pored one iz susedne humke, nije bilo sukoba, što je ukazivalo da su iz iste porodice.

Image1.jpg
 

Back
Top