Kol'ko košta srpski bubreg??! Gde su sada Kandići i ostale NVO???

• Začetnik teme Začetnik teme lima
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mislim da je Natasa Kandic bila zainteresovana za istragu oko slucaja Zute Kuce i bila je na Kosovuyy ali nije naisla na razumijevanje Albanaca i stranaca koji su opstruirali njenu aktivnost.Ipak nemojmo sada shavtiti da su Srbi andjeli i da nisu nista pocinili u Bosni, Hrvatskoj i Kosovu.Mislim da moramo imati razumijevanja za akciju Europske Unije i nadam se da ce poceti hapsenja Albanskih zlocinaca.

Novi, jezivi detalji o trgovini organima
Zarobljenici molili tamničare da ih poštede "seckanja na komade"

Tanjug, V.Z.C. | 15. 12. 2010. - 19:04h
cat_icn_more.png
21:00h | Foto: AFP |

STRAZBUR, TIRANA - Izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija u kome se navodi da je gotovo 500 ljudi nestalo na Kosovu po dolasku NATO snaga, otkriva i nove jezive detalje o trgovini organima u kojoj su učestvovali pripadnici "Oslobodilačke vojske Kosova" (OVK) lojalni sadašnjem premijeru Hašimu Tačiju.
44647_1017-zuta-kuca-foto-afp_f.jpg

U knjizi Del Ponteove govori se o proveri izveštaja da su organi oko 300 Srba zatočenih u "žutoj kući" u Albaniji prodati stranim klinikama

Uz pozivanje na izjave očevidaca, u izveštaju piše da je mreža OVK imala baze u kojima je držala zarobljenike, vršila selekciju da li su podesni za uzimanje organa i ubijala ih, kako bi im izvadila organe, od sredine 1999. do sredine 2000. godine, prenosi Rojters.

"U mesecima neposredno posle okončanja konflikta na Kosovu u junu 1999. godine, članovi i saradnici OVK namerno su prebacili desetine osoba koje su oteli u tajne zatvore na albanskoj teritoriji", navodi se u izveštaju.

• "Svedočenja na osnovu kojih smo zasnovali naša otkrića govore kredibilno i konzistentno o metodologiji na osnovu koje su svi zarobljenici ubijani, obično pucnjem u glavu, pre nego što su podvrgnuti operaciji u cilju odstranjivanja jednog ili više organa", stoji u izveštaju.
Kako dokazi ukazuju, dodaje Marti, organizatori su koristili bezbedne lokacije u Kukešu na kosovskoj granici, Ripeu u regionu Mat, koji je smešten južnije, kao i mestu Fuše-Kruje u blizini međunarodnog aerodroma, gde je izgrađen specijalni objekat.

"On se sastojao od vrhunskog prijemnog centra za organizovano kriminalno delovanje kroz trgovinu organima. Opremljen je kao privremena klinika za operacije, i to je bilo mesto na kome su zarobljenicima, koje su držali pripadnici i saradnici OVK, odstranjivani bubrezi, protiv njihove volje", piše u izveštaju.

Godine, pol, zdravstveno stanje i etničko poreklo, gde su meta većinom bili Srbi, bili su kriterijumi za selekciju.

"Neki od zarobljenika su molili svoje tamničare da ih poštede sudbine da budu 'iseckani na komade'", navodi Marti, pozivajući se na svedočenja očevidaca do kojih je došao njegov tim.

Nakon odstranjivanja, organi su zatim prebacivani u strane klinike u sklopu međunarodnog "crnog tržišta" trgovine organima zarad transplantacija.

• U kampanji zastrašivanja "od vrata do vrata", pešadincima OVK je bilo naređeno da skupljaju imena osoba koje su radile za proterane srpske vlasti, ma na kakvoj trivijalnoj administrativnoj funkciji bili.
Albanija je negirala da je znala ili odobravala takve aktivnosti i smatrala je slučaj zaključenim, navodeći da je dokazano da su ove tvrdnje netačne, navela je američka agencija.

Optužbe za trgovinu organima prvi put su se pojavile 2008. godine, u knjizi bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, u kojoj se navodi da su njeni saradnici proveravali izveštaje da su organi oko 300 Srba zatočenih u takozvanoj "žutoj kući" na severu Albanije prodati stranim klinikama.

U izveštaju, sačinjenom posle dve godine istrage, Marti je istakao da su "Tači i drugi članovi 'Dreničke grupe' u obaveštajnim izveštajima dosledno imenovani kao 'ključni igrači' u kosovskim strukturama organizovanog kriminala, 'nalik mafiji'".

Specijalni izvestilac SE Dik Marti sutra će u Parizu predstaviti izveštaj diplomatama iz 27 država članica EU.

Mislim da je Natasa Kandic bila zainteresovana za istragu oko slucaja Zute Kuce i bila je na Kosovuyy ali nije naisla na razumijevanje Albanaca i stranaca koji su opstruirali njenu aktivnost.Ipak nemojmo sada shavtiti da su Srbi andjeli i da nisu nista pocinili u Bosni, Hrvatskoj i Kosovu.Mislim da moramo imati razumijevanja za akciju Europske Unije i nadam se da ce poceti hapsenja Albanskih zlocinaca.

Основно је ДА НАУЧИШ РАЗЛИКУ ... а она се састоји у следећем: У ОРУЖАНИМ СУКОБИМА ЉУДИ СЕ МЕЂУСОБНО УБИЈАЈУ, НАЈЧЕШЋЕ ИЗ ВАТРЕНОГ ОРУЖЈА. Једно је ако ти некога стрељаш а друго је ако ти некога сецкаш да би га продао у деловима, или ако у азијатском "заносу" некоме САБЉОМ ОДФИКАРИШ ГЛАВУИ ОНДА СЕ ЈОШ СЛИКАШ СА ОДРУБЉЕНОМ ГЛАВОМ У РУЦИ. ИЛИ ГА ЗАКУЦАШ НА ДРВО У ОБЛИКУ КРСТА .

I kako sada s takvima pregovarati i razgovarati? O cemu?

У целој причи је поприлично сумњив ОВАЈ "ТАЈМИНГ" око Тачија, избора, преговора... стварно (што су други приметили) ту нешто смрдуцка... јер већ су се појавиле и "замене":

Suroi i Demaći mogući kandidati za predsednika Kosova

| 16. 12. 2010. - 10:53h |

Predsednik Kluba za spoljnu politiku Veton Suroi i poznati kosovski političar Adem Demaći nalaze se među kandidatima za novog predsednika Kosova.

Kao potencijalni kandiidati u kosovskoj javnosti se spominju i predsednik Alijanse novo Kosovo Behdžet Pacoli, predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani i prvi potpredsednik Alijanse za budučnost Kosova Bljerim Šalja.

Portal koha.net javlja, pozivajući se na dobro informisane izvore, da osim podrške jednog dela političkog spektra na Kosovu, Suroi ima veliku podršku medjunarodne zajednice. Navodi se, štaviše, da uticajne zemlje u svetu preko svojih predstavnika insistiraju da se on kandiduje za predsednika Kosova.

Demaći je kandidiat pokreta "Samoopredeljenje", ali najveći deo političke javnosti ima rezerve prema mogućnosti da on bude predsednik Kosova.

У целој причи је поприлично сумњив ОВАЈ "ТАЈМИНГ" око Тачија, избора, преговора... стварно (што су други приметили) ту нешто смрдуцка... јер већ су се појавиле и "замене":

Suroi i Demaći mogući kandidati za predsednika Kosova

| 16. 12. 2010. - 10:53h |

Predsednik Kluba za spoljnu politiku Veton Suroi i poznati kosovski političar Adem Demaći nalaze se među kandidatima za novog predsednika Kosova.

Kao potencijalni kandiidati u kosovskoj javnosti se spominju i predsednik Alijanse novo Kosovo Behdžet Pacoli, predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani i prvi potpredsednik Alijanse za budučnost Kosova Bljerim Šalja.

Portal koha.net javlja, pozivajući se na dobro informisane izvore, da osim podrške jednog dela političkog spektra na Kosovu, Suroi ima veliku podršku medjunarodne zajednice. Navodi se, štaviše, da uticajne zemlje u svetu preko svojih predstavnika insistiraju da se on kandiduje za predsednika Kosova.

Demaći je kandidiat pokreta "Samoopredeljenje", ali najveći deo političke javnosti ima rezerve prema mogućnosti da on bude predsednik Kosova.

Nista nije iskljuceno.

O kojim to Srbima pišeš, o Srbima iz SR BiH, o onim Srbima iz SR Hrvatske, ili o Srbima iz SR Srbije? Treba napomenuti de su to tri geografski odvojena entiteta i nisu učestvovali u istim sukobima, pa ih tako i ne možemo svrstavati u istu grupu. Jedino zajedničko, pored pripadnosti jednom narodu (i tada jednoj državi) jeste da su morali da se brane od terorista sa jako izraženim separatističkim idejama, do kojih su išli samo nasiljem, bez želje da pokrenu neki drugi način. A među svima je bilo pojedinaca koji su poddlegli ratnoj atmosferi i počinili zločine. Ti pojedinci su uhapšeni i osuđeni.
Razumevanja za akcije Evropske Unije ne možemo imati razumevanja, jer su bile uperene protiv jedinstvene Jugoslavije i u interesu nastanka novih sitnih državica, bez istorijske osnove, naročito u trenutnim granicama.

Ocigledno je da nisu dovoljno pocinili.Da jesu,ti sad ne bi pisao na forumu.A pises,nazalost.

Ja sam za hapsenje Hashima Thacija jer mislim da je pocinio zlocin ali sam isto tako za Vatona Suroia jer ona je dobar politicar i moze da pokrene Kosovo kao svojoj demokraciji.Nije istina da Albanci nisu sposobni da urede svoju drzavu i zato smatram da Kosovo moze da ima jednog najboljeg predsjednika koji ce biti izabrana voljom naroda a Hashim Thaci treba bude proslost jer on se vise ne smije baviti politikom.Ali ne zaboravimo da je pocinjeno puno zlocina od strane Srba tako da se nemojmo ponositi time sto se pronasao slucaj Zute Kuce jer i sami priznajete da ste pocinili pravu stvar time sto su Srbi pobili puno civila na ratistu ali nemojmo zaboraviti ni Racak koji je dokazan zlocin od medjunarodnog predstvanika Viljema Vokera tako da nemojte bacati prasinu u oci time sto smo nesto pronasli i sto je doslo na red da se i Albanci dovedu pred Haskim sudom koji treba suditi Albanskim zlocincima za pocinjena nedjela.Ipak Srbima uvijek visi genocid nad Bosnjacima i zato nemojte mnogo dizati prasinu na Kandicku i na progresivne snage u Srbiji.Ono sto se desilo u Zutok Kuci je monstruozno jer taj zlocin ne zavisi od toga koliko je pobijeno Srba nego na koji nacin je izvedena egzekucija a to je na nedostojan nacin i zato medjunarodna zajednica pokrece ovo pitanje i mislim da ce biti podrobno ispitano.Inace podrzavam Vetona Suroia koji je veoma dobar politicar i koji moze preuzeti vodjstvo na Kosovu.
Ipak Srbima bih preporucio da se zabave oko hapsenja Ratka Mladica jer mislim da je to jedno najvaznije pitanje za Srbiju.

Poslednja izmena:
Veton Suroi je bio svojevremno clan UJDIa ako se sjecate tog udruzenja za vrijeme Milosevica kada su se bile okupile proeuropske snage Srbije i osudile politiku Milosevica.tada je kao clan UJDIa bio predstvanik albanaca sa Kosova Veton Suroi koji je bio medju onima koji su osudili rat Milosevica i bio je jedno vrijeme clan tog udruzenja i mislim da se to udruzenje pretvorilo u Gradjanski savez Srbije.

МАРТИ: МНОГИ СУ ЗНАЛИ ЗА ЗЛОЧИНЕ А ЋУТАЛИ

Извјестилац Савјета Европе Дик Марти рекао је данас у Паризу да је циљ његовог извјештаја о трговини људским органима на Косову да охрабри истрагу о криминалним дјелима наведеним у том документу и навео да су обавјештајне службе и полиције већег броја земаља знале за то.

"Чињеница да се данас гласно каже нешто што је цијели свијет знао могла би да покрене динамику истине", рекао је Марти на конференцији за штампу у Паризу која је преношена на веб сајту Савјета Европе.

"Оно што ме дубоко шокирало у тој ствари јесте да су чињенице које су приказане у извјештају биле познате великом броју инстанци и да је до сада о томе владало ћутање. Треба ставити тачку на ту хипокризију и почети рад на истрази", рекао је Марти.

Марти је рекао да на почетку његовог рада у испитивању навода које је бивша тужитељка Хасксог трибунала Карла дел Понте навела у својој књизи није било лако и да људи нису хтјели о томе да говоре, да је видио "терор" у очима неких који су морали да причају о тим стварима.

"Коначно смо открили да су те ствари биле познате за већину обавјештајних служби разних земаља, за то су знале полицијске службе и бројне особе које су приватно говориле да су знале за то али из политичког опортунизма су изабрале, или су биле приморане, да о томе ћуте," рекао је Марти.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=32848

Veton Suroi je veoma sposoban covjek tako da bi mogao biti veoma dobar predsjednik za Kosovo.Mislim da razgovori izmedju Srbije i Kosova mogu poceti kad se ustolici novi predsjednik Kosova i mislim da ako to bude Veton Suroi da ce za Srbiju biti tesko parirati tom covjeku.Veton je bio u pregovorima u Rambujeu i mislim da mozete znati o kome se covjeku zapravo radi i da je on jedan od najboljih ljudi na Kosovu.Ipak trebamo sacekati iznosenje dokaznih materijala i da vidimo da li ce Hashim Thaci biti uhapsen jer moraju se priloziti dokazi i da se tacno utvrdi cinjenica da je Hashim Thaci ucestvovao u slucaju Zuta Kuca i da je kriv za te zlocine.Ne zaboravimo da postoji jedan svjedok Nazmi Bllaca koji se javio da svjedoci o aktivnosti Hashima Thacija i djelovanju tajne sluzbe SHIK koja je neke ljude likvidirala i mozemo reci da se polako steze obruc oko ratnih zlocinaca na Kosovu.Ali ipak to ne opravdava Srbe i Srbi nisu andjeli u svemu tome jer je pocinjeno mnogo zlocina u Bosni prema Bosnjacima tako da Srbi nisu andjeli i prevashodna duznost Srbije je da uhapsi Rataka Mladica.

Veton Suroi je veoma sposoban covjek tako da bi mogao biti veoma dobar predsjednik za Kosovo.Mislim da razgovori izmedju Srbije i Kosova mogu poceti kad se ustolici novi predsjednik Kosova i mislim da ako to bude Veton Suroi da ce za Srbiju biti tesko parirati tom covjeku.Veton je bio u pregovorima u Rambujeu i mislim da mozete znati o kome se covjeku zapravo radi i da je on jedan od najboljih ljudi na Kosovu.Ipak trebamo sacekati iznosenje dokaznih materijala i da vidimo da li ce Hashim Thaci biti uhapsen jer moraju se priloziti dokazi i da se tacno utvrdi cinjenica da je Hashim Thaci ucestvovao u slucaju Zuta Kuca i da je kriv za te zlocine.Ne zaboravimo da postoji jedan svjedok Nazmi Bllaca koji se javio da svjedoci o aktivnosti Hashima Thacija i djelovanju tajne sluzbe SHIK koja je neke ljude likvidirala i mozemo reci da se polako steze obruc oko ratnih zlocinaca na Kosovu.Ali ipak to ne opravdava Srbe i Srbi nisu andjeli u svemu tome jer je pocinjeno mnogo zlocina u Bosni prema Bosnjacima tako da Srbi nisu andjeli i prevashodna duznost Srbije je da uhapsi Rataka Mladica.

Da li ti namerno preskačeš određene postove? Srbi u BiH su uradili šta su uradili, i to se ne može povezati sa Srbima iz današnje Srbije. To su, nakon priznanja BiH, postale dve odvojene države. A pre priznanja je jedina legalna vojska bila JNA.
Da smo malo ozbiljnija država, nikakavih pregovora oko KiM ne bi bilo. Ni jedan šiptarski političar nije dobar, sve dok ne prizna svoju državu - Srbiju. Ukoliko mu se ne sviđa život u Srbiji, može da ode tamo gde mu je bolje, kao što su već učinile stotine hiljada državljana, uključujući i Srbe. Migracije su normalna i često poželjna pojava.

Back