Колико вреди живот једног Србина?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

PticaKojaLetiIznadGrada

Obećava
Banovan
Poruka
93
"Smrt svakog čoveka smanjuje mene, jer i ja sam obuhvaćen čovečanstvom. Nikad ne pitaj za kim zvono zvoni, ono zvoni za tobom"

sahranaRankaPanica2-1.jpg

MLADENOVAC - Ranko Panić (41), koji je preminuo u petak, 15. avgusta, u Urgentnom centru od posledica povreda dobijenih na mitingu SRS 29. jula, sahranjen je juče u 15 sati na groblju u Rajkovcu kod Mladenovca u prisustvu više stotina ljudi.

Od Panića su se oprostile njegovi najbliži, mnogobrojna rodbina, prijatelji i kolege. Sahrani su prisustvovali i brojni pripadnici SRS, koje je predvodio Aleksandar Vučićem, kao i pripadnici pokreta „Obraz“.

Smilja Panić, majka preminulog, rekla je da njen sin nije bio kriminalac ni ubica.

- Voleo je svoju zemlju i za nju se borio. Ko ga je ubio i zašto? - zapitala se majka, koja je zamolila generalnog sekretara SRS da pronađe ubicu njenog sina. Vučić je obećao da neće odustati dok se ne pronađe onaj koji je Paniću zadao smrtonosan udarac.

- Na mirnog demonstranta, divnog čoveka, krenuli su silom. Izvršioci i nalogodavci tog ubistva će kad-tad morati da odgovaraju. Niko me ne može uplašiti, neću stati dok se ne otkrije Rankov ubica! Ne znam koliko će vremena biti potrebno, ali odustati nećemo - poručio je Vučić i dodao da mu je najteže, jer je pokojni Panić krenuo s njim da smiri nerede na beogradskim ulicama.

Posmrtni govor održala je Mirjana Lalić, bliska porodična prijateljica, koja je s Panićem bila na mitingu 29. jula. Ona je istakla da je neverovatno da je Panića ubio „Srbin u sred Beograda, a preživeo je četiri godine rata u Krajini“.

Od 30. jula Panić se borio za život u Urgentnom centru u Beogradu, a posle druge operacije pao je u komu iz koje se nije probudio. Obdukcija je obavljena juče, a rezultati se očekuju za 15 dana. Živeo je u Mladenovcu od 1995. godine, kada je u akciji „Oluja“ sa suprugom i majkom proteran iz rodne Korenice.

hro-Svece-za-Brisa-T-1.jpg

Francuz Bris Taton (28), koga su 17. septembra huligani, navijači Partizana, brutalno pretukli, preminuo je juče ujutru u Beogradu.

Klinički centar saopštio je da je Taton preminuo zbog teškog moždanog oštećenja, zbog čega su mu otkazale sve vitalne funkcije.

Dan žalosti u Beogradu

Zbog smrti francuskog državljanina gradonačelnik Beograda Dragan Đilas proglasio je danas Dan žalosti na teritoriji Beograda.

Portparol Kliničkog centra Srbije Drago Jovanović izjavio je za Press da je Taton podlegao povredama juče u 10 časova na Klinici za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra:

- Bio je u stanju nepovratnog moždanog oštećenja, a neposredno pred smrt nastalo je naglo popuštanje svih funkcija vitalnog sistema - rekao je Jovanović.

Francuza Tatona teško je pretukla grupa huligana 17. septembra, neposredno pred početak fudbalske utakmice Partizan - Tuluz, u bašti kafića „Ajriš pab" na Obilićevom vencu, u centru Beograda. Prema izveštaju tužilaštva, Batona je tuklo više od deset momaka (pogledaj okvir) u crnim majicama, sa hirurškim maskama na licu, dok je jedan od njih nosio fantomku. Međutim, svi huligani snimljeni su sigurnosnim kamerama iz okolnih kafića, a neki od njih odmah su priznali da su tukli Francuza. U ovom napadu pretučen je još jedan francuski državljanin, ali i konobar „Ajriš paba", koji su posle ukazane lekarske pomoć pušteni kući.

Roditelji preminulog Francuza stigli su u Srbiju dan pošto je njihov sin smešten u bolnicu i bili su stalno uz njega. Oni su juče i obišli francusku ambasadu, ispred koje su građani Srbije palili sveće u pomen njihovog sina.

Roditelji na saslušanju

Roditelji Tatona danas će biti saslušani u Okružnom sudu u sklopu istrage koja se vodi protiv osumnjičenih za ubistvo Francuza. Portparol Okružnog suda Ivana Ramić izjavila je da je naložena obdukcija tela Brisa Tatona. Sud traži i medicinski dosije Francuza, a od MUP Srbije video-snimke incidenta, ukoliko postoje. Ona je dodala i da će danas biti saslušan i glavni osumnjičeni, koji nije izneo svoju odbranu, ali je kasnije obavestio sud da želi da to uradi.

Huliganima 40 godina robije za ubistvo Tatona

BEOGRAD - Desetorica uhapšenih huligana, koji su 17. septembra brutalno pretukli Francuza Brisa Tatona biće optuženi za teško ubistvo i preti im kazna od 40 godina, izjavio je republički javni tužilac Slobodan Radovanović. On je dodao da će tužilac u ovom slučaju i tražiti najteže kazne.

- Ovo krivično delo dobija teži oblik, jer je to sada već izvršeno krivično delo teškog ubistva, a ne ubistvo u pokušaju. Kad govorimo o nasilnicima, nije reč samo o navijačkim grupama koje prave povremene izgrede, već su u pitanju pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, i to moram otvoreno da kažem - rekao je Radovanović.

Zbog smrti Francuza Brisa Tatona svi srpski zvaničnici uputili su telegrame saučešća porodici nastradalog mladića i Francuskoj, a predsednik Srbije Boris Tadić najavio je najstrože kazne napadačima.

- Srbija je otvoreno, demokratsko društvo, u kojem ekstremne grupacije ne mogu da prođu. Srbija će reagovati sa najvećom mogućom ozbiljnošću i u tome će biti primenjen princip strogosti kako bi se izbegli sve slične reakcije i događaji u budućnosti. Za nasilničke grupe, ekstremne, političke i navijačke grupacije neće biti mesta i budite uvereni da će tako biti - rekao je Tadić.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas u telegramu saučešća porodici nastradalog mladića naveo je da je „sve Beograđane duboko potresla vest o smrti Brisa Tatona".

- Beograđani neće zaboraviti ovaj tragičan događaj i čuvaće uspomenu na vašeg sina kao nevinu žrtvu obesnih mladića koji su svojim bezumnim činom okaljali ovaj grad - naveo je Đilas.

Ispred francuske ambasade u Pariskoj ulici u Beogradu građani su palili sveće zbog smrti Tatona. Između ostalih, sveću je zapalila i ministarka sporta i omladine Snežana Marković-Samardžić.

- Osećam duboku sramotu zbog onoga što se dogodilo u centru Beograda. Ja sam došla da, pre svega, kao roditelj izrazim duboku tugu jer je nečije dete stradalo, dete koje su tukla do smrti neka deca koja žive među nama - rekla je Samardžić-Marković.

I premijer Mirko Cvetković očekuje najstrože kazne za počinioce ovog zločina, dok je šef diplomatije Vuk Jeremić preneo ministru inostranih poslova Francuske Bernaru Kušneru izraze najdubljeg žaljenja zbog smrti Tatona.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je tragična smrt Francuza „događaj koji mora da ujedini u osudi čitavu državu i narod".

- Do sada je zbog ovog ubistva uhapšeno 10 ljudi, za nekima se još traga, ali zbog istrage ne mogu da otkrijem njihova imena. Ukoliko se u postupku dokaže da su počinioci oni koje smo uhapsili, oni će biti osuđeni na najstrože kazne - naglasio je Dačić.

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić najavio je da će građani danas od 11.30 sati, na Trgu Republike, polaganjem cveća i paljenjem sveća moći da odaju počast francuzu Brisu Tatonu. S. Vojinović

Azdejković: I organizatori Povorke delimično odgovorni

BEOGRAD - Predsednik Gej-lezbijskog info-centra Predrag Azdejković kaže za Press da su organizatori Povorke ponosa, koja je 20. septembra trebalo da bude održana u Beogradu, delimično odgovorni za divljanje ekstremističkih organizacija i seriju napada na strane državljane u Beograda. On ne isključuje mogućnost da se smrt Francuza Brisa Tatona možda i mogla izbeći.

- Utakmica Srbija - Francuska, koja je održana 9. septembra, prošla je bez ijednog incidenta. A neposredno pre utakmice Partizan - Tuluz, kada je Bris Taton brutalno pretučen, aktuelizovana je priča o Povorci ponosa. Negde postoji odgovornost organizatora gej parade za povećanje nasilja i mržnje na ulicama, ali najveću odgovornost ipak snose oni koji su mladića pretukli i ubili - kaže Azdejković, čija je organizacija bojkotovala gej paradu.

Boris Milićević iz Gej-strejt alijanse kaže da su za smrt Tatona jedino odgovorne organizovane nasilničke grupe „koje terorišu Beograd i naše društvo".

- Sve što se dešavalo proteklih dana pokazuje da je društvo dovedeno u opasnost zbog nasilnika. Jedini odgovor je obračun sa nasiljem kao oblikom komunikacije - kaže Milićević.

S druge strane, član Organizacionog odbora Povorke ponosa Dragana Vučković nije želela da odgovori na optužbe Azdejkovića i odgovori na pitanje da li se organizatori gej parade osećaju delom odgovornim za povećano nasilje na ulicama Beograda.

- Smatram da su ta zamena teza i igranje ljudskim životima krajnje neumesni - kaže za Press Dragan Vučković. B. Bojić


Очигледно је да никоме од ових који су палили свеће за Бруса Татона, није ни пало на памет да запали свећу за Ранка Панића. Шта више, сигуран сам да су се 95% њих обрадовали, када су чули да је Францетићева полиција убила српског демонстранта. Зашто режимски симпатизери мрзе Србе?
 
Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top