Onda se tek sada razumemo da razlicito definisemo pojam VREDNOSTI, msm nije zlato sve sto sija, ali ja bar shvatam da je vrednost nesto maksimalno vredno, ti kazes minimalno, imamo problem kod definisanja pojmova, i sta se onda desava?>
desava se ono sto smo doziveli i sto zivimo svaki dan:
- cuti da ne cuje zlo
- samo da ne bude gore
- samo da ne bude rata, gladi, ocete pandemije?
ne cini li ti se smo zastranili sa tvojim tumacenjem, definisanjem vrednosti?
Minimum o kojem govorim ne znači da se trebamo zadovoljiti bedom.
On znači da ništa ispod ovoga nije dozvoljeno, čak ni kad je teško, čak ni kad je skupo, čak ni kad je neko bezvredan po tržišnim ili ideološkim kriterijumima.
Maksimum i minimum nisu suprotnosti.
Oni su različite ose.
Ako minimum ukinemo zato što nije dovoljno uzvišen, onda maksimum vrlo brzo postaje pravo jačeg, pametnijeg ili korisnijeg, a istorijski znamo kako se to završava.
Čini mi se da mi zameraš da krećem od banalnog, i da nekako očekuješ viši start. Međutim, problem s višim startom je što on uvek već pretpostavlja razliku među ljudima.
Ako krenemo s više pozicije, odmah moramo da odgovorimo: ko je tu poziciju zaslužio, a ko nije? I po kom kriterijumu?
Minimum o kome govorim nije nizak zato što je skroman, nego zato što je univerzalan. On je jedina tačka s koje svi mogu da krenu zajedno, svi smo rođeni kao ljudi. Sve iznad toga već zahteva procenu, poređenje i selekciju, a to više nije vrednost čoveka, nego vrednovanje njegovih osobina.
Zato viši start ne znači da cenimo čoveka više, nego da neke ljude unapred cenimo manje.
Paradoks je u ovome: što viši minimum pokušamo da postavimo, to više ljudi automatski iz njega ispada.
A onaj ko ispadne, po toj logici, više ne vredi dovoljno.
Zato je moj minimum brana protiv tog ispadanja i ne govori koliko treba da budemo dobri, nego dokle ne smemo da budemo zli.
Prema tome, ne relativizujem vrednost, već je razgraničavam, da bismo prestali da mešamo dostojanstvo sa uspehom, a moral sa rang-listom